counter

free counters

Σάββατο 10 Απριλίου 2010

Ξεκινά η κατασκευή του αγωγού αερίου North Stream

Παρουσία του Ρώσου προέδρου πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή η τελετή έναρξης των εργασιών για τον αγωγό φυσικού αερίου North Stream, 60 χιλιόμετρα από το ρωσικό λιμάνι Βίμποργκ στη Βαλτική. Ο Ντμίτρι Μενβέντεφ διαβεβαίωσε ότι ο αγωγός θα διασφαλίσει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης «σε τιμές λογικές και αποδεκτές».
Σε βίντεοσκοπημένο μήνυμα που μεταδόθηκε από το Βερολίνο, η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ χαιρέτισε το «τεράστιο οικονομικό δυναμικό» του αγωγού.
Παρών στην τελετή ήταν ο Γκέρχαρντ Σρέντερ, πρόεδρος της διεθνούς κοινοπραξίας Nord Stream AG και πρώην καγκελάριος της Γερμανίας. Αναφέρθηκε στα 100 εκατ. ευρώ που επενδύθηκαν σε περιβαλλοντικές μελέτες ώστε οι επιπτώσεις του αγωγού να είναι «οι ελάχιστες δυνατές».
Η διεθνής κοινοπραξία, η οποία αποτελείται από τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό Gazprom, τις γερμανικές εταιρίες BASF-Wintershall και E.ON Ruhrgas και την ολλανδική Gasunie, θα μεταφέρει έως και 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως στην Ευρώπη.
Δύο παράλληλοι αγωγοί, μήκους 1.224 χλμ, θα συνδέουν το ρωσικό λιμάνι Βίμποργκ με το γερμανικό λιμάνι Γκράιφσβαλντ, περνώντας από τα χωρικά ύδατα της Ρωσίας, της Φινλανδίας, της Σουηδίας, της Δανίας και της Γερμανίας.
Μέσω του πρώτου αγωγού θα μεταφέρονται, από το 2011, συνολικά 27,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως, ενώ η κατασκευή του δεύτερου αγωγού αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2012.
Την Πέμπτη, ο οικονομικός διευθυντής της Nord Stream AG Πολ Κόρκοραν δήλωσε ότι τα «εναλλακτικά» καύσιμα, όπως τα αποθέματα φυσικού αερίου σε σχιστολιθικά πετρώματα ή το υγροποιημένο φυσικό αέριο, δεν είναι σε θέση να αμφισβητήσουν τον ηγετικό ρόλο της Ρωσίας ως ενεργειακού προμηθευτή της Ευρώπης.
«Τα αποθέματα σε σχιστολιθικά πετρώματα είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα στην αμερικανική αγορά φυσικού αερίου. Η γεωμορφολογία στην Ευρώπη είναι, ωστόσο, διαφορετική. Τα αποθέματα σε σχιστολιθικά πετρώματα μπορεί να είναι θέμα στο μέλλον αλλά μπορεί να μην είναι σήμερα» είπε ο Κόρκοραν.
Πρόσθεσε, επίσης, ότι η πτώση που καταγράφουν οι τιμές φυσικού αερίου στις ΗΠΑ έχουν καταστήσει λιγότερο ελκυστικά τα προγράμματα υγροποιημένου φυσικού αερίου. Η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει τελικά σε ελλείψεις φυσικού αερίου, προειδοποίησε ο οικονομικός διευθυντής της Nord Stream AG.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου