counter

free counters

Σάββατο 3 Απριλίου 2010

Επίσκεψη Β. Πούτιν στη Βενεζουέλα


Ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν πρόσφερε τη συνδρομή της χώρας του προκειμένου η Βενεζουέλα να αποκτήσει διαστημική βιομηχανία, στο πλαίσιο της πρώτης επίσκεψής του στο Καράκας, σκοπός της οποίας είναι η ενίσχυση της ενεργειακής και στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.
«Η Βενεζουέλα μπαίνει πλέον σε διαστημική τροχιά. Η εμπειρία της Ρωσίας είναι τεράστια στον τομέα αυτόν», δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Ούγκο Τσάβες στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης τύπου με τον Ρώσο πρωθυπουργό, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες για το θέμα αυτό.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης, οι δύο άντρες υπέγραψαν περί τις τριάντα συμφωνίες, καμία ωστόσο από αυτές που αναφέρθηκαν στη συνέντευξη τύπου δεν αφορά διαστημικό πρόγραμμα. «Μπορούμε να εγκαταστήσουμε εδώ έναν εκτοξευτήρα δορυφόρων και ένα εργοστάσιο. Αυτό γίνεται ήδη με την Κίνα, αλλά η Ρωσία μας προσφέρει την υποστήριξη έτσι ώστε η Βενεζουέλα να αναπτύξει τη δική της αεροδιαστημική βιομηχανία», δήλωσε την Παρασκευή το βράδυ ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, χωρίς ωστόσο να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.
Η ανακοίνωση αυτή από πλευράς Τσάβες προκάλεσε την ειρωνική αντίδραση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ. Υπενθυμίζοντας ότι τα προβλήματα «ενεργειακής ανεπάρκειας» που αντιμετωπίζει η Βενεζουέλα, ο Φίλιπ Κρόουλι δήλωσε ότι η κυβέρνηση Τσάβες θα «έπρεπε ίσως να έχει περισσότερο επίγειες πάρα διαστημικές προτεραιότητες».
Η Βενεζουέλα αποτελεί σύμμαχο-κλειδί της Ρωσίας στη Λατινική Αμερική, ενώ οι δύο χώρες έχουν υπογράψει μεταξύ 2005-2007 συνολικά 12 εξοπλιστικές συμφωνίες ύψους 3,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, για την αγορά από το Καράκας μαχητικών αεροσκαφών Σουκόι, μεταγωγικών ελικοπτέρων και όπλων Καλάσνικοφ. Η Βενεζουέλα εξασφάλισε επίσης νέα πίστωση ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την προμήθεια από τη Ρωσία αντιαεροπορικών συστημάτων και τεθωρακισμένων Τ72.
«Συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε τους τομείς άμυνας και ασφάλειας. Την Παρασκευή αυτή θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τις συμφωνίες μας. Ορισμένες ισχύουν ήδη, άλλες είναι καινούριες. Πρόκειται επίσης να εξετάσουμε την κατάσταση της προόδου των προγραμμάτων προκειμένου να αυξήσουμε την αμυντική ικανότητα της Βενεζουέλας», δήλωσε ο κ. Τσάβες, ο οποίος επικαλείται συχνά τον αμερικανικό κίνδυνο.
Η ενέργεια αποτέλεσε επίσης βασικό θέμα της συνάντησης των δύο ανδρών, η οποία διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών στο προεδρικό μέγαρο Μιραφλόρες στο Καράκας. Οι πρόεδροι των δύο χωρών πρόκειται να επικυρώσουν τη δημιουργία μίας διεθνικής τράπεζας για τη χρηματοδότηση της κοινοπραξίας εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βενεζουέλα, η οποία είναι η πρώτη χώρα της Λατινικής Αμερικής στις εξαγωγές πετρελαίου. Το πρόγραμμα ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων έχει ως στόχο την άντληση 450.000 βαρελιών την ημέρα -περίπου το ένα πέμπτο της τρέχουσας παραγωγής των μελών του ΟΠΕΚ- από την πετρελαϊκή ζώνη του Ορινόκο.
Ο κ. Τσάβες ανακοίνωσε επίσης ότι το Καράκας είναι έτοιμο «να αρχίσει την επεξεργασία του πρώτου σχεδίου πυρηνικού αντιδραστήρα», διαβεβαιώνοντας ότι συζήτησε το θέμα αυτό με τον Ρώσο πρωθυπουργό Βλαντίμιρ Πούτιν. «Δεν πρόκειται να κατασκευάσουμε ατομική βόμβα, αλλά θα αναπτύξουμε πυρηνική ενέργεια για ειρηνικούς σκοπούς. Πρέπει να προετοιμαζόμαστε για την μετα-πετρελαϊκή εποχή», δήλωσε ο Τσάβες.
«Δεν χτίζουμε μία συμμαχία κατά των Ηνωμένων Πολιτειών. Δεν μας ενδιαφέρει τι πιστεύει η Ουάσινγκτον», συμπλήρωσε ο κ. Τσάβες προσθέτοντας ότι θα εξακολουθήσει να πραγματοποιεί «ταπεινές» αγορές όπλων από τη Μόσχα, οι οποίες είναι το ελάχιστο που απαιτείται για τις αμυντικές ανάγκες της Βενεζουέλας.
Στο Καράκας έφτασε επίσης και ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες, στενός σύμμαχος του Ούγκο Τσάβες, ο οποίος θα συναντηθεί επίσης με τον ρώσο πρωθυπουργό, καθώς η Βολιβία έχει ζητήσει πίστωση 100 εκατομμυρίων δολαρίων από τη Ρωσία για την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου