counter

free counters

Κυριακή 25 Απριλίου 2010

Ογκώδης διαδήλωση στην Ιαπωνία κατά της αμερικανικής βάσης στην Οκινάουα














Περίπου 90.000 άνθρωποι συμμετείχαν σε διαδήλωση στην Οκινάουα απαιτώντας το κλείσιμο της αμερικανικής βάσης στη νότια ιαπωνική νήσο. Η διαμάχη για τη βάση έχει υπονομεύσει τις σχέσεις μεταξύ του Λευκού Οίκου και της κεντροαριστερής ιαπωνικής κυβέρνησης υπό τον Γιούκιο Χατογιάμα που εξελέγη πριν από επτά μήνες.
Το 2006 συμφωνήθηκε ανάμεσα στις ΗΠΑ και το επί μακρόν κυρίαρχο συντηρητικό κόμμα της Ιαπωνίας μία ευρείας κλίμακας αναδιάταξη των αμερικανικών δυνάμεων στη χώρα που περιλαμβάνει τη μεταφορά της βάσης των Αμερικανών πεζοναυτών από το κέντρο της Οκινάουα στην ακτή.
Ωστόσο, οι διαδηλωτές απαιτούν από την Ιάπωνα πρωθυπουργό Γιούκιο Χατογιάμα να εκπληρώσει την προεκλογική του υπόσχεση και να κλείσει οριστικά την αμερικανική βάση στη νήσο.
Ο Χατογιάμα τελεί υπό πίεση για να δώσει λύση στη διαμάχη για την αμερικανική βάση και όπως επισημαίνει ανταποκριτής του BBC ο χειρισμός του ζητήματος εκ μέρους του Ιάπωνα πρωθυπουργού μπορεί να αποδειχθεί καίριας σημασίας για τις κάλπες που στήνονται τον Ιούλιο στη χώρα για τη Γερουσία.
Οι αμερικανικές δυνάμεις στην Ιαπωνία αριθμούν συνολικά 47.000 άνδρες και στη βάση της Οκινάουα βρίσκονται περισσότεροι από τους μισούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου