counter

free counters

Τρίτη 20 Απριλίου 2010

Παραμένουν τα γνωστά «αγκάθια» στις σχέσεις Αρμενίας-Τουρκίας

Να εξομαλύνουν άμεσα τις σχέσεις τους κάλεσε ο Μπαράκ Ομπάμα την Τουρκία και την Αρμενία, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής για τα πυρηνικά, η οποία διεξάγεται στην Ουάσινγκτον.
«Ο Αμερικανός πρόεδρος επιδοκίμασε τον Αρμένιο ομόλογό του Σαρκισιάν για τις θαρραλέες προσπάθειές του με στόχο τη βελτίωση των σχέσεων Αρμενίας-Τουρκίας, ενώ τον ενθάρρυνε να τηρήσει την υπόσχεσή του για εξομάλυνση, προς όφελος του αρμενικού λαού» ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Τη Δευτέρα ο Αρμένιος πρόεδρος συναντήθηκε με τον Ταγίπ Ερντογάν και ξεκαθάρισε τη θέση της χώρας του απέναντι στα τουρκικά τελεσίγραφα, που εξουδετερώνουν οποιαδήποτε προσπάθεια σύναψης διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.
«Η θέση μας ήταν και παραμένει σαφής: η Τουρκία δεν μπορεί να συνομιλεί με την Αρμενία και τους Αρμένιους θέτοντας προκαταβολικά απαιτήσεις» τόνισε ο Σαρκισιάν.
«Σε καμία περίπτωση δεν είμαστε έτοιμοι να θέσουμε υπό αμφισβήτηση το θέμα της Γενοκτονίας, ή να προσποιηθούμε πως η Τουρκία μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στη διαπραγματευτική διαδικασία για την επίλυση του προβλήματος στο Ναγκόρνο- Καραμπάχ» κατέληξε ο Αρμένιος πρόεδρος.
Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων και η αδυναμία επίλυσης της διένεξης ανάμεσα σε Αζέρους και Αρμένιους για το θύλακο στη περιοχή Ναγκόρνο- Καραμπάχ, είναι οι δύο μεγάλες «πληγές» που προβάλλει η Τουρκία ως εμπόδια στην άμβλυνση των εντάσεων με τη γειτονική της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου