counter

free counters

Κυριακή 18 Απριλίου 2010

Νίκη Έρογλου δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα των «προεδρικών εκλογών» στα κατεχόμενα


Προβάδισμα στον αρχηγό του κόμματος Εθνικής Ενότητας και «πρωθυπουργό» Ντερβίς Έρογλου δίνουν τα πρώτα αποτελέσματα των «προεδρικών εκλογών» στα κατεχόμενα, μια αναμέτρηση κρίσιμη για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.
Με καταμετρημένο το 20% των ψήφων ο Ντ.Έρογλου προηγείται με 48,9% έναντι 43,7% του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.
Υπενθυμίζεται ότι από την πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας και του διεθνούς παράγοντα ο νικητής των εκλογών είναι αποδεκτός μόνο ως ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας και διαπραγματευτής στις συνομιλίες για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.
Καθοριστική στο προβάδισμα του Έρογλου φαίνεται να είναι και η υποστήριξη του από το Δημοκρατικό Κόμμα του Σερντάρ Ντενκτάς. Στήριξη στην υποψηφιότητά Έρογλου εξέφρασε και ο τέως Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, καθώς και αρκετές εθνικιστικές οργανώσεις.
Ο Ντερβίς Έρογλου, 72 χρονών, δηλώνει ότι η πολιτική της Τουρκίας στο Κυπριακό δεν διαμορφώθηκε σύμφωνα με τον Ταλάτ και ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν ανεξαρτήτως του εκλογικού αποτελέσματος.
Ο Έρογλου υποστηρίζει τη συνομοσπονδία μεταξύ δύο χωριστών κυρίαρχων κρατών. Τάσσεται επίσης ενάντια στη μια κυριαρχία και στη μια διεθνή προσωπικότητα, όπως έχει συμφωνηθεί μεταξύ του προέδρου Χριστόφια και του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Όσον αφορά τις εγγυήσεις και τους εποίκους, η διαχρονική θέση του Έρογλου και του κόμματός του είναι υπέρ της συνέχισης των «ενεργών και αποτελεσματικών» εγγυήσεων της Τουρκίας και της παραμονή όλων των εποίκων. Για το εδαφικό και το περιουσιακό, ο Έρογλου δηλώνει ότι δεν θα επιτρέψει να αποδυναμωθεί η αρχή της διζωνικότητας και «να προσφυγοποιηθούν ξανά οι Τουρκοκύπριοι».
Από την πλευρά του, ο 58χρονος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ -διαπραγματευτής των Τουρκοκυπρίων από τα τελευταία στάδια των συνομιλιών, που οδήγησαν το 2004 στο δημοψήφισμα για το Σχέδιο Ανάν- υποστηρίζει ένα συνεταιρισμό με μια ομόσπονδη κυβέρνηση, μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και δύο συνιστώντα κράτη με ισότιμο καθεστώς. Για τους εποίκους διακηρύττει ότι «δεν είναι προς διαπραγμάτευση». Όσον αφορά τις εγγυήσεις της Τουρκίας, ο Ταλάτ τάσσεται υπέρ της συνέχισης του παρόντος συστήματος εγγυήσεων και της αναπροσαρμογής του στις νέες συνθήκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου