counter

free counters

Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Αιματηρή βομβιστική επίθεση στην Βαγδάτη

Τουλάχιστον οκτώ νεκροί και 20 τραυματίες είναι ο απολογισμός έκρηξης παγιδευμένου οχήματος το απόγευμα της Πέμπτης στη Βαγδάτη. Στο πολιτικό πεδίο, η ανακαταμέτρηση των ψήφων από τις εκλογές της 7ης Μαίου αρχίζει τη Δευτέρα και μπορεί να διαρκέσει έως και τρεις εβδομάδες.
Η βομβιστική επίθεση σημειώθηκε κοντά σε καταστήματα πώλησης οινοπνευματωδών ποτών στην περιοχή αλ-Σούρτα αλ-Ραμπάα νοτιοδυτικά της ιρακινής πρωτεύουσας. Στην περιοχή έσπευσαν δυνάμεις της αστυνομίας και ασθενοφόρα για τη διακομιδή των τραυματιών στο νοσοκομείο.
Εν τω μεταξύ, η διαδικασία της ανακαταμέτρησης των ψήφων -που θα διαρκέσει έως και τρεις εβδομάδες- καθυστερεί το σχηματισμό κυβέρνησης, τη στιγμή που οι αμερικανικές δυνάμεις προετοιμάζονται για τη σταδιακή αποχώρησή τους.
Η ένταση κλιμακώνεται σχεδόν δύο μήνες αφότου οι Ιρακινοί προσέφυγαν στις κάλπες, καθώς η σιιτική συμμαχία υπό τον απερχόμενο πρωθυπουργό Νούρι αλ-Μαλίκι επιχειρεί να ανατρέψει το οριακό προβάδισμα (με διαφορά δύο εδρών) του σουνιτικού συνασπισμού του πρώην πρωθυπουργού Ιγιάντ Αλάουι.
Η ανακαταμέτρηση που διεξάγεται κατόπιν δικαστικής προσφυγής του Νούρι αλ-Μαλίκι καθυστερεί την επικύρωση του εκλογικού αποτελέσματος και οδηγεί σε παρατεταμένη περίοδο πολιτικής αστάθειας.
Μία σημαντική μεταβολή του αποτελέσματος μετά την ανακαταμέτρηση είναι πιθανό ότι θα εξαγριώσει τη σουνιτική μειοψηφία, η οποία κυριαρχούσε στο Ιράκ επί Σαντάμ Χουσεΐν, και μπορεί να πυροδοτήσει βία τη στιγμή που η χώρα επιχειρεί να θέσει τέλος σε χρόνια αιματοχυσίας που ακολούθησαν την αμερικανική επέμβαση του 2003.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου