counter

free counters

Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Την παραγωγή αντιεροπορικού συστήματος άμυνας ξεκινά το Ιράν


Το Ιράν άρχισε την Κυριακή την παραγωγή ενός νέου αντιαεροπορικού συστήματος με την ονομασία Μερσάντ. Το σύστημα θα περιλαμβάνει πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς, ο οποίος θα μπορεί να χτυπήσει αεροσκάφη που πετούν σε «χαμηλό ή μεσαίο ύψος», μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.
Ο πύραυλος «μέσου βεληνεκούς, έχει τη δυνατότητα να πλήξει σύγχρονα αεροσκάφη σε χαμηλό ή μεσαίο ύψος» δήλωσε ο υπουργός Αμυνας του Ιράν στρατηγός Αχμαντ Βαχιντί, εγκαινιάζοντας τη μονάδα παραγωγής του πυραύλου.
Τον Μάρτιο, το Ιράν άρχισε την παραγωγή του πυραύλου Νασρ-1, μικρού βεληνεκούς που μπορεί να καταστρέψει, σύμφωνα με την Τεχεράνη, στόχους 3.000 τόνων.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας Αλί Ακμπάρ Σαλεχί δήλωσε ότι το Ιράν θα αρχίσει τους επόμενους μήνες τη μαζική παραγωγή μηχανών φυγοκέντρησης δεύτερης γενιάς για το εργοστάσιο εμπλουτισμού ουρανίου της Νατάνζ.
Σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση, ο Σαλεχί δεν διευκρίνισε τον ρυθμό με τον οποίο οι νέες αυτές μηχανές θα εγκατασταθούν στη Νατάνζ που έχει δυνατότητα να δεχτεί 60.000 μηχανές φυγοκέντρησης.
Πρόσφατα είχε επισημάνει πως οι συγκεκριμένες μηχανές, 20 από τις οποίες δοκιμάζονται ήδη στο εργοστάσιο, έχουν τριπλάσιες δυνατότητες εμπλουτισμού από αυτές που χρησιμοποιούνται τώρα.
Την Παρασκευή ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ παρουσίασε μακέτα μηχανής φυγοκέντρησης τρίτης γενιάς, έξι φορές πιο ισχυρή από τις προηγούμενες, την οποία η Τεχεράνη ελπίζει να εγκαταστήσει από την άνοιξη του 2011.
Ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ κατήγγειλε ως «ατιμωτική πυρηνική απειλή» την πολιτική του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στο θέμα του Ιράν.
Σύμφωνα με την ιρανική κρατική τηλεόραση, ο Μπ.Ομπάμα «έχει απειλήσει εμμέσως τους ιρανούς με τα πυρηνικά όπλα».
«Αυτές οι δηλώσεις είναι πολύ παράξενες και ο κόσμος δεν θα πρέπει να τις αγνοήσει, επειδή στον 21ο αιώνα ο αρχηγός ενός κράτους δημιουργεί την απειλή μιας πυρηνικής επίθεσης» πρόσθεσε.
Παράλληλα, 222 Ιρανοί βουλευτές υπέγραψαν αίτηση με την οποία ζητούν από την κυβέρνηση να υποβάλει παράπονο στον ΟΗΕ, μετά την απόφαση του Μπαράκ Ομπάμα να εξαιρέσει το Ιράν από την υπόσχεσή του να μην κάνει χρήση πυρηνικών όπλων, κατά χωρών που δε διαθέτουν πυρηνικά όπλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου