Με την πρόταση του υφυπουργού Εξωτερικών Άκη Γεροντόπουλου, να συνεχιστούν οι συναντήσεις της ελληνικής και της εβραϊκής διασποράς των ΗΠΑ, σε ελληνικό έδαφος και ειδικότερα στην Θεσσαλονίκη, σε μια ημερομηνία κατάλληλη για όλους και να συζητηθεί η προοπτική ενός μνημονίου συνεργασίας της διασποράς μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, ολοκληρώθηκε στην Αθήνα η κοινή επίσκεψη στην Ελλάδα της αντιπροσωπείας των ελληνοαμερικανικών οργανώσεων AHEPA, ΑΗΙ και των Αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων B'nai B'rith International και Conference of Presidents of American Jewish Organizations.
Ο κ. Γεροντόπουλος δήλωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι στη συνάντηση εξέθεσε τις ελληνικές θέσεις για όλα τα σημαντικά ζητήματα και φυσικά τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επισήμανε ότι η «Ελλάδα κινείται πάντα βασιζόμενη στις αρχές του διεθνούς δικαίου» αποσαφηνίζοντας ότι «αυτή η συνεργασία που υπάρχει δεν είναι σε καμία περίπτωση σε βάρος τρίτων». «Εμείς», πρόσθεσε, «θέλουμε να συσφίξουμε τις μεταξύ μας σχέσεις και να υπάρχει συνεργασία μεταξύ των Ελλήνων και των Εβραίων της Αμερικής προς αμοιβαίο συμφέρον. Η όποια συνεργασία στηρίζεται σε στόχους που είναι προς όφελος και των τριών χωρών».
Αναφερόμενος στην Κύπρο, ο υφυπουργός τόνισε ότι για τη χώρα μας «το κυπριακό παραμένει το πρώτο θέμα στην ατζέντα μας», καθώς και ότι «αυτό είναι θέμα κατοχής και παράνομης εισβολής και πρέπει να βρεθεί μία λύση σταθερή που να βασίζεται στις αρχές του Δικαίου». Ο κ. Γεροντόπουλος ανέφερε ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει θέση για τον νεοναζισμό, το ρατσισμό, τον αντισημιτισμό και την ξενοφοβία, τονίζοντας ότι «εμείς προτιθέμεθα να σπάσουμε το αυγό του φιδιού του φασισμού και του ναζισμού». Τέλος πρότεινε στους εκπροσώπους της αντιπροσωπείας να συνεχιστούν αυτές οι συναντήσεις και να συζητηθεί η προοπτική για ένα μνημόνιο συνεργασίας της διασποράς των τριών χωρών και έλαβε θετική ανταπόκριση εκ μέρους τους. Ως πολύ σημαντική χαρακτήρισε τη πρωτοβουλία αυτή ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου Νικ Λαρυγγάκης:
«Είναι μία ιστορική επίσκεψη», δήλωσε στο ΑΠΕ ΜΠΕ, επισημαίνοντας ότι «δημιουργήθηκε από ορισμένους παράγοντες που βοήθησαν να φθάσουμε σε αυτό το επίπεδο, διότι πάνω στο επίπεδο των κρατών ήταν λογικό να αναπτυχθούν στην Αμερική και οι σχέσεις των οργανώσεων της διασποράς που αντιπροσωπεύουν συμφέροντα τα τριών αυτών κρατών». «Αυτό», πρόσθεσε, «συμβάλει σημαντικά όχι μόνο στην αναβάθμιση των μεταξύ σχέσεών μας, αλλά για εμάς, ως ελληνοαμερικανούς, έχει μεγάλη σημασία να μεταφέρουμε τα αποτελέσματα των συναντήσεών μας στην Αμερική και να προωθεί και η ίδια η Αμερική αυτά που προωθούμε εμείς στην ευρύτερη περιοχή. Γιατί η βοήθεια της Αμερικής είναι πολύ σημαντική και τα συμφέροντα της για την ευρύτερη περιοχή είναι τα ίδια με τα συμφέροντα των τριών χωρών, δηλαδή να υπάρχει σταθερότητα και ασφάλεια».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου