counter

free counters

Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Χόιτ Μπράιαν Γι: Θα μπούν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ όταν λυθεί το όνομα




Χόιτ Μπράιαν Γι: Θα μπούν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ όταν λυθεί το όνομα
Μόλις διευθετηθεί η εκκρεμότητα της ονομασίας με την Ελλάδα, τότε θα λάβουν τα Σκόπια πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Αυτό απάντησε ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Χόιτ Μπράιαν Γι, ερωτηθείς για το θέμα, κατά την ενημέρωση των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι.
Ο κ.Χόιτ Μπράιαν Γι, ενημέρωσε πως η επόμενη σύνοδο του οργανισμού θα διεξαχθεί τον προσεχή Σεπτέμβριο στο Κάρντιφ της Ουαλίας.
Ο Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος έχει διατελέσει στο παρελθόν- μεταξύ άλλων -πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, είχε χθες σειρά συναντήσεων με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι, τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Πόποσκι, καθώς και με εκπροσώπους της αντιπολίτευσης και αλβανικών κομμάτων στην ΠΓΔΜ.
Στο επίκεντρο των επαφών του κ. Γι στα Σκόπια βρέθηκε η ευρωατλαντική πορεία της ΠΓΔΜ, οι διμερείς σχέσεις Ουάσιγκτον- Σκοπίων, ενώ συζητήθηκε και το θέμα του ονόματος. "Συζητήσαμε με τους εκπροσώπους της Κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης σχετικά με τα εναπομείναντα εμπόδια στην πορεία για την επίτευξη αυτών των στόχων, συμπεριλαμβανομένου και του ζητήματος της ονομασίας. Συζητήσαμε για το πώς οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην επίλυση ορισμένων εξ αυτών των ζητημάτων" ανέφερε ο Αμερικανός αξιωματούχος.
Σε ότι αφορά το ζήτημα της ονομασίας, ο Χόιτ Μπράιαν Γι, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, σημείωσε: "Δεν συζητήσαμε επί συγκεκριμένων προτάσεων. Είναι σημαντικό για όλες τις πλευρές που επιθυμούν μια λύση στο ζήτημα αυτό να εξετάσουν καλά τα ενδεχόμενα, καθώς και τη σπουδαιότητα εξεύρεσης λύσης [...] Δεν εναπόκειται στις ΗΠΑ και την ΕΕ, ούτε σε κάποιον τρίτο, να βρει ή να επιβάλλει κάποια λύση, αλλά στους δύο άμεσα εμπλεκόμενους- την Ελλάδα και τη «Μακεδονία». Ο ρόλος μας, ο ρόλος των ΗΠΑ και της ΕΕ είναι να στηρίξουμε αυτή τη διαδικασία".
Σύμφωνα με τον ίδιο, και οι δύο πλευρές θα πρέπει να δείξουν επιπρόσθετη ευελιξία και να "αφήσουν χώρο" για τους απαραίτητους συμβιβασμούς. Όλες οι πλευρές θα πρέπει να εργαστούν από κοινού τώρα και να φτάσουν σ' έναν συμβιβασμό, που θα είναι αποδεκτός από όλους, τόνισε.
"Προτιμούμε να κοιτάζουμε εμπρός και όχι πίσω, να δούμε τι είναι εφικτό αυτή τη χρόνια που θα δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στην περιοχή δεδομένης της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ" πρόσθεσε.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο άμεσης ανάμειξης των ΗΠΑ και της διεθνούς κοινότητας στην επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, ο Αμερικανός αξιωματούχος σημείωσε πως είναι σημαντικό η διεθνής κοινότητα να παρέχει στήριξη και την απαραίτητη ενθάρρυνση και στις δύο πλευρές (Ελλάδα και ΠΓΔΜ) να συνεχίσουν να εργάζονται στην κατεύθυνση της εξεύρεσης λύσης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου