counter

free counters

Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Ο Ρουμάνος πρόεδρος διαφωνεί με το ΔΝΤ

Ο Ρουμάνος πρόεδρος διαφωνεί με το ΔΝΤ
Ο Ρουμάνος Πρόεδρος διαφωνεί με το ΔΝΤ όσον αφορά στην επιβολή αυξημένου ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα ενώ  κρούει τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι « Η Ρουμανία ετοιμάζεται πάλι να μπει σε νέα περίοδο κρίσης!»

Την αντίθεσή του στην επιβολή του αυξημένου ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, ύψους 0,07 ευρώ ανά λίτρο, επανέλαβε ο πρόεδρος της Ρουμανίας, Τραϊάν Μπασέσκου, στις συνομιλίες που είχε σήμερα το πρωί στο Βουκουρέστι, με τους εκπροσώπους της κοινής αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
"Βεβαίως και οι νέοι φόροι έχουν εισαχθεί λόγω της αναποτελεσματικότητας των εισπράξεων, δεν καταδικάζω τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, την υποστηρίζω, όμως την υπερβολική πρόσθετη φορολόγηση στην ενέργεια και ειδικότερα στα καύσιμα τη θεωρώ ένα μεγάλο λάθος, που θα επηρεάσει τόσο την οικονομία όσο και τον πληθυσμό. Προφανώς, αυτό (ο αυξημένος φόρος στα καύσιμα) είναι στην αρμοδιότητα τη δική σας και της κυβέρνησης, όμως εγώ δε θα τον υποστηρίξω δημοσίως, καθώς δεν πιστεύω ότι συνιστά μία λογική λύση. Δεν μπλοκάρω τις αποφάσεις ανάμεσά σε εσάς και την Κυβέρνηση αυτή τη στιγμή, όμως μη ζητάτε από εμένα να υπογράψω ό,τι εσείς διαπραγματεύεστε" διαμήνυσε στους εκπροσώπους της τρόικας ο κ. Μπασέσκου, κατά την έναρξη της συνάντησης, στο προεδρικό μέγαρο.

Ο κ. Μπασέσκου διατύπωσε την εκτίμηση ότι η Ρουμανία "επαναλαμβάνει τις παλιές της συνήθειες, δηλαδή αρχίζει να ξοδεύει όλο και περισσότερο, αφότου πέτυχε μία κάποια οικονομική ανάπτυξη, προετοιμάζοντας το έδαφος για μία νέα κρίση".




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου