counter

free counters

Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Ocalan: Turkey, World Should Recognize Armenian Genocide

ISTANBUL, Turkey (A.W.)—Kurdish leader Abdullah Ocalan reaffirmed the Armenian Genocide and called on Turkey and the world to confront history in a letter first published by Agos on Jan. 30. A recently released photo of Ocalan The PKK leader, who was arrested in 1999 and is serving a life sentence in the Imrali prison, wrote the letter in the context of a heated debate in Turkey following a notorious comment by Kurdish leader Bese Hozat about Armenian, Jewish, and Greek lobbies. (For context, read Ayse Gunaysu’s column.) Repeatedly using the term “genocide” when referring to 1915, Ocalan called the survival of the Armenian people “a great miracle,” achieved thanks to the efforts and struggles of the Armenians. “Today, the entire world should confront the historical truth of what happened to the Armenians and share their pain, paving the way for mourning,” Ocalan said. “Inevitably, the Turkish Republic too will have to approach this issue with maturity and confront this painful history,” he added. Ocalan called for continued, joint struggle for rights. He accused anti-democratic forces and lobbies of blocking the resolution of the Kurdish issue in Turkey, seeing the murder of Hrant Dink as part of this process.

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Συνεργασία Ισραήλ - Κύπρου για ασφάλεια πτήσεων πάνω από ΑΟΖ


Συνεργασία Ισραήλ - Κύπρου για ασφάλεια πτήσεων πάνω από ΑΟΖ
Το ενδεχόμενο υιοθέτησης κοινών διαδικασιών και διαχείρισης της ασφάλειας των πτήσεων των ελικοπτέρων που θα χρησιμοποιούν το FIR των δύο χωρών πάνω από τις αντίστοιχες ΑΟΖ, συζητήθηκε στα πλαίσια συνεδρίου για της Αερομεταφορές που συνδιοργάνωσαν το Μεσογειακό Ίδρυμα Ασφάλειας Πτήσεων ( FSF-MED) και το "FISHER INSTITUTE" του Ισραήλ.
Στο Συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε στο Τελ-Αβίβ στ, συμμετείχαν εκπρόσωποι από ολόκληρο τον τομέα αερομεταφορών, της Κυβέρνησης και της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ, ως επίσης και εκπρόσωποι του ICAO, EUROCONTROL, IATA και άλλων Διεθνών Οργανισμών. Το FSF-MED εκπροσωπήθηκε με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Χρίστο Πέτρου ο οποίος προήδρευσε του Συνεδρίου και δύο μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του, όπως διαβάζουμε στο ikypros..
Στα πλαίσια του Συνεδρίου συζητήθηκαν και τρόποι ανάπτυξης περαιτέρω συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ στον τομέα της ασφάλειας πτήσεων. Μεταξύ άλλων ανταλλάχτηκαν απόψεις σχετικά με την υιοθέτηση κοινών διαδικασιών και διαχείρισης της ασφάλειας των πτήσεων των ελικοπτέρων που θα χρησιμοποιούν το ΦΙΡ των δύο χωρών πάνω από τις αντίστοιχες ΑΟΖ. Επιπρόσθετα συζητήθηκε η υιοθέτηση κοινών διαδικασιών βελτίωσης της ασφάλειας μικρών ιδιωτικών αεροπλάνων.
Στα πλαίσια του Συνεδρίου, και κατόπιν συνεννόησης με τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων, ο κ. Πέτρου είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τον ΓΔ του EUROCONTROL Frank Brenner, ο οποίος συμμετείχε στο Συνέδριο. Στην συνάντηση ανταλλάχτηκαν αρχικές απόψεις σχετικά με την αναδιάρθρωση του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας της Κύπρου, η οποία ως γνωστό ανατέθηκε από την Κυβέρνηση στο EUROCONTROL
 
 

Εγκατάσταση ρωσικού πυραυλικού συστήματος στην Αρμενία


Εγκατάσταση ρωσικού πυραυλικού συστήματος στην Αρμενία
Στην Αρμενία έχει εγκατασταθεί ρωσικό πυραυλικό σύστημα εμβέλειας 400 χιλιομέτρων.
Σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης- σημειώνει το τούρκικο δημοσίευμα- στο πλαίσιο του στρατιωτικού εξοπλισμού στην Αρμενία, έγινε εγκατάσταση πυραυλικών συστημάτων τύπου İskender-M, το περασμένο Σαββατοκύριακο, σε άγνωστη περιοχή, όπως διαβάζουμε στο Βαλκανικό περισκόπιο.
Αναμένεται, να δοθεί κάποια δήλωση από το αρμενικό Υπουργείο Άμυνας.
Ο ρωσικός στρατός, που έχει ένα από τα πιο σημαντικά αμυντικά συστήματα, είχε συζητήσει με την αρμενική πλευρά, για εγκατάσταση ενός τέτοιου συστήματος κατά την επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου με τον Αρμένη ομόλογό του, Σεϊράν Οχανιάν, σημειώνει το δημοσίευμα.
Ορισμένοι στρατιωτικοί αναλυτές ισχυρίζονται ότι το πυραυλικό σύστημα θα μπορούσε να τοποθετηθεί στην περιοχή Gümrü.


Αρμενία: Αναβαθμίζεται και εξοπλίζεται η ρωσική στρατιωτική βάση


Αρμενία: Αναβαθμίζεται και εξοπλίζεται η ρωσική στρατιωτική βάση
Η 102η ρωσική στρατιωτική βάση και η αεροπορική βάση που σταθμεύουν στο Γκιουμρί, θα αναβαθμιστούν και θα αλλάξουν εξοπλισμό, δήλωσε την Πέμπτη 27 Ιουνίου, ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας Αρθούρ Μπαγκντασαριάν μετά από συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας.
Στην πόλη Gyumri στο βόρειο τμήμα της Αρμενίας έχει αναπτυχθεί η 102η ρωσική στρατιωτική βάση που υπερασπίζεται το σύστημα της αεράμυνας της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών. Η Ρωσία και η Αρμενία έθεσαν σε ισχύ τη συμφωνία για την τοποθέτηση της βάσης στις 20 Αυγούστου του 2012. Η συμφωνία υπεγράφη το 1995 και η διάρκειά της είναι 25ετής, τώρα η συνθήκη θα ισχύσει μέχρι το 2044.
Στόχος της βάσης είναι η προστασία των κρατικών συνόρων μεταξύ της Αρμενίας και της Τουρκίας (330 χιλιόμετρα) και του Ιράν (45 χιλιόμετρα), το σύστημα διαχειρίζεται η ρωσική υπηρεσία ασφαλείας FSB, όπως διαβάζουμε στο Βαλκανικό περισκόπιο.
Οι ηγέτες της Αρμενίας θεωρούν ότι η παρουσία των ρωσικών μεθοριακών φρουρών, μαζί με τη ρωσική στρατιωτική βάση, αποτελούν σημαντική συνιστώσα της εθνικής ασφάλειας της χώρας.
Στη φύλαξη και στη διευθέτηση της εδαφικής ακεραιότητας της Αρμενίας απασχολούνται περίπου 4,5 χιλιάδες Ρώσοι και Αρμένιοι στρατιώτες.
Η διεύθυνση συνόρων της FSB της Ρωσίας στην Αρμενία έχει τέσσερα σημεία ελέγχου, στο Γκιουμρί, Αρμαβίρ, Αρτασάτ και Μέργκυ, καθώς και ένα ξεχωριστό μοντέλο στο διεθνές αεροδρόμιο «Zvartnots» του Ερεβάν.


Αβραμόπουλος:Νέο κεφάλαιο στις αμυντικές σχέσεις μας με την Αρμενία!


Αβραμόπουλος:Νέο κεφάλαιο στις αμυντικές σχέσεις μας με την Αρμενία!
O κ. Αβραμόπουλος έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Αρμενίας Serzh Sargsyan ενώ συναντήθηκε και με τον ομόλογο του Seyran Ohanyan και τον Υπουργό Εξωτερικών Εdward Nalbandyan.
Το πρωί ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο Γενοκτονίας. Μετά τη συνάντηση του κ. Αβραμόπουλου με τον Αρμένιο ομόλογο του ακολούθησαν δηλώσεις:
Σ. Οχανιάν: «Θα ήθελα να καλωσορίσω στην Αρμενία τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας, Δημήτρη Αβραμόπουλο. Η διμερής αμυντική συνεργασία μεταξύ της Αρμενίας και της Ελλάδας έχει μακρά ιστορία. Βασίζεται στη φιλία, την προθυμία για αμοιβαία παροχή βοήθειας και την κοινή προσέγγιση των δύο εθνών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνεργασία βασίζεται επίσης σε σταθερές νομικές βάσεις και διεξάγεται βάσει ετήσιου σχεδιασμού. Ταυτόχρονα, τα δύο έθνη έχουν κοινές προσεγγίσεις για την ενίσχυση του περιφερειακού και διεθνούς περιβάλλοντος ασφαλείας.
Σε αυτό το πλαίσιο, θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι η Αρμενία είχε την πρώτη εμπειρία συμμετοχής σε διεθνείς αποστολές διατήρησης της ειρήνης με την βοήθεια της Ελλάδας, για την οποία είμαστε ευγνώμονες. Η συνεργασία μεταξύ των δύο κρατών θεωρείται πολύτιμη. Περιλαμβάνει το σύνολο των προοπτικών στους τομείς της κατάρτισης, καθώς και της θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης, που είναι διαθέσιμες στις στρατιωτικές δυνάμεις της Αρμενίας και της Ελλάδας.
Επιπλέον, εκτιμούμε ιδιαίτερα την ανταλλαγή τεχνογνωσίας με τους Έλληνες εταίρους μας επί διαφόρων θεμάτων.
Η συνεργασία μας δίνει την ευκαιρία να συζητήσουμε, εκτός από διμερή και ζητήματα που αφορούν την περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια και άμυνα. Θα ήθελα για άλλη μια φορά να καλωσορίσω τον φίλο μου κ. Αβραμόπουλο και να επωφεληθώ αυτής της ευκαιρίας ώστε να συγχαρώ το Ελληνικό Έθνος για την εθνική σας εορτή, η οποία εορτάστηκε εχθές, στις 28 Οκτωβρίου. Εύχομαι σε εσάς και στον ελληνικό λαό ειρήνη, ευτυχία και πρόοδο».
Δ. Αβραμόπουλος: «Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου και τις θερμότερες ευχαριστίες μου στο συνάδελφο και καλό μου φίλο, Υπουργό Άμυνας της Αρμενίας Seyran Ohanyan για την πρόσκλησή του και την πολύ εγκάρδια υποδοχή του. Ελλάδα και Αρμενία είναι δύο χώρες με πολύ ισχυρούς και βαθύτατους ιστορικά δεσμούς εδώ και τρεις χιλιάδες χρόνια.
Κατά τις χιλιετίες αυτές προχωρούμε ο ένας δίπλα στον άλλο έχοντας βιώσει τα ίδια δραματικά γεγονότα, αλλά τελικά βγήκαμε νικητές και σήμερα απολαμβάνουμε και οι δύο Δημοκρατία και ελευθερία.
Οι σχέσεις μας βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό, στην αλληλεγγύη και στη φιλία. Και όσο περισσότερο προχωρούμε, τόσο περισσότερο ανακαλύπτουμε νέους τομείς συνεργασίας ενδυναμώνοντας τις.
Στον τομέα της άμυνας συνεργαζόμαστε επιτυχώς από το 1996. Ο κ. Seyran Ohanyan περιέγραψε νωρίτερα όλο το φάσμα της συνεργασίας μας στο αμυντικό πεδίο. Η σημερινή μου επίσκεψη σηματοδοτεί μία νέα αρχή και εγκαινιάζει ένα νέο κεφάλαιο συνεργασίας, όχι μόνο στον τομέα της άμυνας. Όπως είχα την ευκαιρία να τονίσω όταν υποδέχθηκα στην Αθήνα με την τότε ιδιότητα μου ως Υπουργού Εξωτερικών, τον Υπουργό Εξωτερικών της Αρμενίας, έχουμε αποφασίσει να προχωρήσουμε δημιουργώντας ένα πλαίσιο πολιτικής, πολιτισμικής, οικονομικής και φυσικά αμυντικής συνεργασίας.
Διαθέτουμε και οι δύο χώρες πολύ ικανά αμυντικά συστήματα. Ο στόχος μας, ο πρώτος σκοπός που πρέπει να υπηρετούμε είναι η ακεραιότητα των χωρών μας. Αλλά ταυτόχρονα έχουμε λάβει τα μηνύματα των καιρών. Και είμαστε και οι δύο χώρες αποφασισμένες να συμβάλουμε στις ειρηνευτικές προσπάθειες για να προωθήσουμε την ειρήνη, τη σταθερότητα, τη συνεργασία και τη φιλία στην περιοχή μας. Σε αυτό το πνεύμα σήμερα, αποφασίσαμε να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο στις διμερείς αμυντικές σχέσεις μας. Και πολύ σύντομα με την επίσκεψη του κ. Υπουργού στην Αθήνα η οποία ελπίζω να πραγματοποιηθεί σύντομα θα υπογράψουμε μία νέα αμυντική συμφωνία.
Αυτό το μήνυμα θέλουμε να στείλουμε σήμερα σε όλους. Ένα μήνυμα ειρήνης και σταθερότητας σε όλους τους γείτονές μας, αλλά και της αποφασιστικότητάς μας να συνεργαστούμε στενότερα στην εμβάθυνση, διεύρυνση και ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων στον τομέα της άμυνας και όχι μόνο. Κύριε Υπουργέ, αγαπητοί συνάδελφοι, σας ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία σας.
Από την πρώτη στιγμή που προσγειωθήκαμε στο ιερό χώμα της Αρμενίας νιώσαμε σαν στο σπίτι μας. Και επισήμως επαναλαμβάνω την πρόσκλησή μου να επισκεφθείτε το συντομότερο δυνατόν την Αθήνα, όπου θα έχουμε την ευκαιρία να σας ανταποδώσουμε τη φιλοξενία. Θέλω να ξέρετε ότι, παρά το ότι η Ελλάδα βρίσκεται εν μέσω μίας οικονομικής κρίσης, όπως και ολόκληρη η Ευρώπη, διατηρούμε ένα από τα καλύτερα και πιο αξιόπιστα αμυντικά συστήματα. Ένα σύστημα που βεβαίως, εξυπηρετεί το εθνικό μας συμφέρον, αλλά ταυτόχρονα υπηρετεί και τον ευγενή σκοπό της ειρήνης και σταθερότητας στη γειτονιά μας.
Σας εκφράζω και πάλι τις ευχαριστίες μου και την ευγνωμοσύνη μου για τη φιλοξενία και ανυπομονώ να σας υποδεχθώ στην Αθήνα».
 
 

«Η Αρμενία θέλει τη διάσπαση της Τουρκίας»


«Η Αρμενία θέλει τη διάσπαση της Τουρκίας»
Τούρκικη πηγή που αναφέρεται στον «τομέα των πληροφοριών», παρουσιάζει τον συμπρόεδρο του φιλοκουρδικού κόμματος BDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, που επισκέφθηκε την Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα, στα γραφεία του αρμενικού λόμπι, όπου μαζί με την αντιπρόεδρο του κόμματος Ναζμί Γκουρ, είχαν συζήτηση κεκλεισμένων των θυρών.
Ο συντάκτης επισημαίνει ότι ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς καθόταν μπροστά σε έναν χάρτη που έδειχνε την Αρμενία να περιλαμβάνει βορειοανατολικές επαρχίες της Τουρκίας.
«Οι συναντήσεις, όπως ανακοινώθηκε, είχαν τη γενοκτονία των Αρμενίων και τις εκδηλώσεις που θα προγραμματισθούν το 2015 με την επέτειο των 100 χρονών από αυτήν στις Ηνωμένες Πολιτείες από το αρμενικό λόμπι»
Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι ο χάρτης προωθεί εδαφικές διεκδικήσεις της Αρμενίας σε βάρος της Τουρκίας και υπενθυμίζει την αρμενική τρομοκρατική δράση της οργάνωσης ASALA στην Τουρκία κατά το παρελθόν όπου σκοτώθηκαν πολλοί Τούρκοι πολίτες αλλά και διπλωμάτες, σύμφωνα με το Βαλκανικό περισκόπιο.
 
 

Κίνα: Στην Αρμενία 800.000 δολ. ετησίως για ένοπλες δυνάμεις


Κίνα: Στην Αρμενία 800.000 δολ. ετησίως για ένοπλες δυνάμεις
Ο Αρμένιος υπουργός Άμυνας, Seyran Ohanyan κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Κίνα στις 26 Δεκεμβρίου, συναντήθηκε με τον αναπληρωτή πρόεδρο της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής της ΛΔΚ, συνταγματάρχη Ξου Κιλίαν και τον υπουργό Άμυνας, γενικό συνταγματάρχη Τσαν Βανκουάν.
Όπως πληροφορήθηκε το ρωσικό Ρέγκνουμ από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Αρμενίας κατά τη διάρκεια των συνομιλιών οι δύο πλευρές συζήτησαν τρόπους περαιτέρω ανάπτυξης της αρμενο-κινεζικής συνεργασίας στον τομέα της άμυνας.
Ειδικότερα, τα θέματα συνεργασίας στον τομέα της στρατιωτικής εκπαίδευσης, της υγείας, της κατάρτισης, καθώς και τις προοπτικές στρατιωτικής-τεχνικής συνεργασίας.
Οι δύο υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών υπέγραψαν συμφωνία για την ετήσια συνδρομή-χορήγηση των Ενόπολων Δυνάμεων της Κίνας προς την Αρμενία ενός ποσού 5 εκατομμυρίων γιουάν (περίπου 800 εκατ. ευρώ).

Πούτιν: Η Ρωσία θα σχηματίσει ενιαίο σύστημα αεράμυνας με την Αρμενία


Πούτιν: Η Ρωσία θα σχηματίσει ενιαίο σύστημα αεράμυνας με την Αρμενία
Ενιαίο σύστημα αεράμυνας με τη Λευκορωσία και στη δημιουργία αντίστοιχων συστημάτων με την Αρμενία και το Καζαχστάν θα προχωρήσει η Ρωσίας, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η συνεργασία αυτή αναβαθμίζει σημαντικά το αμυντικό δυναμικό της Ρωσίας και των εταίρων της, συμβάλλει στην ενίσχυση της ειρήνης και της σταθερότητας στον ευρασιατικό χώρο.
Ο Πρόεδρος τόνισε, ότι κατά το τρέχον έτος έχουν διεξαχθεί τα κοινά ρωσο-λευκορωσικά στρατηγικά γυμνάσια « Δύση 2013» και, στη συνέχεια, θα ακολουθήσει η δημιουργία περιφερειακών στρατιωτικών σχηματισμών, με τη συμμετοχή της Αρμενίας, της Λευκορωσίας, του Καζαχστάν και του Τατζικιστάν.

Η καταπολέμηση της διαφθοράς στην Αλβανία, προυπόθεση για την Ε.Ε


Η καταπολέμηση της διαφθοράς στην Αλβανία, προυπόθεση για την Ε.Ε
Η καταπολέμηση της διαφθοράς είναι ο Νο1 στόχος της Αλβανίας προκειμένου να έρθει πιο κοντά στην Ευρωπαική Ένωση

Αυτό δήλωσε από τα Τίρανα ο επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο Χάνες Σβόμποντα, ο οποίος έφτασε στην αλβανική πρωτεύουσα χθες το βράδυ.
Μιλώντας σε εκδήλωση στο πανεπιστήμιο "Marin Barleti" των Τιράνων, με θέμα "Η ΕΕ και οι προκλήσεις της", ο κ. Σβόμποντα σημείωσε πως η Αλβανία έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ενταξιακής της πορείας, αλλά εξέφρασε την πεποίθηση πως η βαλκανική αυτή χώρα θα μπορέσει να λάβει το καθεστώς της υποψήφιας για ένταξη στην "ευρωπαϊκή οικογένεια", τον προσεχή Ιούνιο.
Ο κ. Σβόμποντα, ο οποίος επισκέπτεται την Αλβανία προσκεκλημένος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αλβανίας, σημείωσε ακόμη πως η συνεργασία, η αλληλοπροσέγγιση και η κατανόηση μεταξύ των κοινοβουλευτικών κομμάτων καθώς και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι ζωτικής σημασίας σε ό,τι αφορά την επίτευξη των ενταξιακών στόχων της Αλβανίας.
Ο πρόεδρος της ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών στην Ευρωβουλή υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη για εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, επισημαίνοντας ότι εκτός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σημαντικό στοιχείο παραμένει ο σεβασμός των δημοκρατικών αξιών.

«Ευχαριστώ» από Γερμανοέλληνες επιχειρηματίες στη Μέρκελ!



«Ευχαριστώ» από Γερμανοέλληνες επιχειρηματίες στη Μέρκελ!
Να ηγηθεί επιχειρηματικής πρωτοβουλίας για την Ελλάδα καλεί την καγκελάριο 'Αγγελα Μέρκελ ο Γερμανοελληνικός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος (DHW), με επιστολή του προς την Καγκελαρία.
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο αντιπρόεδρος του DHW Φαίδων Κοτσαμπόπουλος, αναφερόμενος στην προγραμματική συμφωνία του κυβερνητικού συνασπισμού, ο Σύνδεσμος ευχαρίστησε την Καγκελάριο «για τη δέσμευση της κυβέρνησής της να στηρίξει και να συνδράμει ενεργά την Ελλάδα και να τη βοηθήσει με συγκεκριμένα προγράμματα να βγει όσον το δυνατόν γρηγορότερα και όσο γίνεται πιο ανώδυνα από την κρίση».
Όπως επισημαίνει ο κ. Κοτσαμπόπουλος, «για πρώτη φορά σε συμφωνία κυβέρνησης συνασπισμού, οι εταίροι δεσμεύονται πολιτικά υπέρ της Ελλάδος» και συνεχίζει κάνοντας λόγο, μεταξύ άλλων, για τη συνέχιση της χρηματοδότησης των δραστηριοτήτων της Γερμανο-Ελληνικής Συνέλευσης «της οποίας προΐσταται ο γνωστός πλέον πανελλαδικά Χανς-Γιόαχιμ Φούχτελ και για την ανάληψη πρωτοβουλίας για την ίδρυση γερμανοελληνικού φορέα για την νεολαία στα πρότυπα του ήδη από πενηντακονταετίας υπάρχοντος γερμανογαλλικού, όπως ο DHW επανειλημμένως ζητούσε από το 2011».
«Ως γερμανοελληνικός σύνδεσμος έχουμε χρέος να αναγνωρίσουμε αυτές τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης Μέρκελ και να υπενθυμίσουμε ότι η ευημερούσα γερμανική επιχειρηματικότητα έχει και αυτή υποχρέωση να δείξει ανάλογη αλληλεγγύη απέναντι στην ελληνική επιχειρηματικότητα. Έτσι, εκ μέρους της μεγάλης οικογένειας της γερμανοελληνικής επιχειρηματικότητας στην Γερμανία, μαζί με τις ευχαριστίες μας, καλούμε συγχρόνως με την επιστολή μας την Καγκελάριο να αναλάβει υπό την αιγίδα της πρωτοβουλία, καλώντας στην Καγκελαρία σε κοινή σύσκεψη όλους τους φορείς της γερμανικής επιχειρηματικότητας - επιμελητήρια, συνδέσμους, τράπεζες, αναπτυξιακές εταιρείες», καταλήγει ο αντιπρόεδρος του DHW.
 
 

Focus: «Η Αθήνα υποκινεί τη Γαλλία ενάντια στη Γερμανία»


Focus: «Η Αθήνα υποκινεί τη Γαλλία ενάντια στη Γερμανία»
Το Γερμανικό Focusμε τίτλο «Η Αθήνα υποκινεί τη Γαλλία να στραφεί εναντίον της Γερμανίας» αναφέρεται στη χθεσινή ομιλία του αντιπροέδρου της ελληνικής κυβέρνησης ενώπιον του Ελληνογαλλικού Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου.
«Ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος κάλεσε τη γαλλική κυβέρνηση να δημιουργήσει εντός της ΕΕ ένα ισχυρότερο αντίβαρο προς τη γερμανική κυβέρνηση», παρατηρεί το Focus και σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Γερμανία έγινε κατά την άποψη της ελληνικής κυβέρνησης υπερβολικά ισχυρή εντός της ΕΕ και ο Βενιζέλος καλεί τη Γερμανία να διαδραματίσει ενεργότερο ρόλο. Όπως επισημαίνεται στο ρεπορτάζ, ο  υπουργός υπογράμμισε ότι «η ισορροπία εντός της ΕΕ είναι η ισορροπία μεταξύ Βερολίνου και Παρισιού»


Κίνα: Η χώρα άρχισε να ναυπηγεί το δεύτερο αεροπλανοφόρο της




Κίνα: Η χώρα άρχισε να ναυπηγεί το δεύτερο αεροπλανοφόρο της
Ένας υψηλόβαθμος κομμουνιστής αξιωματούχος ανακοίνωσε σήμερα ότι η Κίνα έχει αρχίσει να ναυπηγεί το δεύτερο αεροπλανοφόρο της, ενώ άλλα δύο πλοία αυτού του τύπου προβλέπεται να ναυπηγηθούν στη συνέχεια, έγινε γνωστό από εφημερίδες.
Είναι η πρώτη φορά που ένας κινέζος αξιωματούχος επιβεβαιώνει τη ναυπήγηση αυτού του δεύτερου αεροπλανοφόρου στο μεγάλο λιμάνι Νταλιάν, στη βορειοανατολική Κίνα, διευκρίνισε η εφημερίδα "Νανφάνγκ Ντουσιμπάο".
Η ανακοίνωση έγινε από τον Ουάνγκ Μιν, γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος της επαρχίας Λιαονίνγκ, όπου βρίσκεται το Νταλιάν, στη διάρκεια σημερινής συνεδρίασης της επαρχιακής Λαϊκής Συνέλευσης, διευκρίνισε από την πλευρά της η εφημερίδα "Τακουνγκπάο", που κυκλοφορεί στο Χονγκ Κονγκ και πρόσκειται στις κινεζικές αρχές.
Οι εργασίες για τη ναυπήγηση του δεύτερου κινεζικού αεροπλανοφόρου θα διαρκέσουν έξι χρόνια, δήλωσε ο Ουάνγκ, σύμφωνα με τον οποίο η Κίνα θα διαθέτει μεσοπρόθεσμα τέσσερα αεροπλανοφόρα.
Το Σεπτέμβριο του 2012 η Κίνα έθεσε σε ενεργό υπηρεσία το πρώτο αεροπλανοφόρο της, το Λιαονίγνκ, ένα πλοίο μήκους 300 μέτρων.
Υψηλόβαθμοι κινέζοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι είχαν κάνει στη συνέχεια γνωστή την πρόθεση του Πεκίνου να εφοδιαστεί με πολλά αεροπλανοφόρα, αλλά δεν είχαν κάνει γνωστές λεπτομέρειες.
Εμπειρογνώμονες επισημαίνουν πως η Κίνα, εξοπλιζόμενη με αεροπλανοφόρα, κατ' εξοχήν εργαλεία προβολής ισχύος, αναλαμβάνει τον κίνδυνο να αποδυναμώσει την εικόνα που προβάλλει για τον εαυτό της: αυτή μιας χώρας που εξοπλίζεται αποκλειστικά για να αμυνθεί, χωρίς να έχει ηγεμονικές φιλοδοξίες.
 
 

Η «απειλή» του Πούτιν σε ΗΠΑ και ΕΕ


Η «απειλή» του Πούτιν σε ΗΠΑ και ΕΕ
Ενα αυστηρό μήνυμα σε ΕΕ και ΗΠΑ έστειλε ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν.
Είπε να κρατηθούν μακριά από την ουκρανική κρίση στην 32η Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε.-Ρωσίας στις Βρυξέλλες, αλλιώς θα αναμιχθεί και η Ρωσία στις κρίσεις Ελλάδας και Κύπρου!
Θα δούμε κατά πόσον η προειδοποίησή του θα πιάσει τόπο…

Ελλάδα – Ρωσία έρχονται ξανά κοντά




Ελλάδα – Ρωσία έρχονται ξανά κοντά
Ενεργειακά, επενδύσεις και ρωσική αγορά τουριστών στη συνάντηση των δύο ηγετών
Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα παραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά και Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.
Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν πως η συγκεκριμένη συνάντηση μπορεί να σηματοδοτήσει την αναθέρμανση των σχέσεων των δύο χωρών που έχουν παγώσει εδώ και αρκετό καιρό, λόγω του «ναυαγίου» στην υπόθεση της ΔΕΠΑ.
Ο κ. Σαμαράς ενημέρωσε τον πρόεδρο της Ρωσίας για τις οικονομικές εξελίξεις στην χώρα μας, τονίζοντας πως η Ελλάδα καταφέρνει να σταθεί ξανά στα πόδια της αποκτώντας κ νέου την εμπιστοσύνη όλων.
Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να θέσει στον Β. Πούτιν το θέμα της μείωσης της τιμής του φυσικού αερίου, προκειμένου να ανακουφιστεί η οικονομία, μία κίνηση η οποία θα βοηθήσει την ανάπτυξη της χώρας.
Ο κ. Σαμαράς επισήμανε και το ρωσικό ενδιαφέρον για τις ιδιωτικοποιήσεις  στους σιδηροδρόμους και τα λιμάνια κυρίως της Θεσσαλονίκης. «Στο χώρο του τουρισμού έχουμε ήδη να επιδείξουμε πολύ εντυπωσιακά αποτελέσματα με τη Ρωσία ενώ ο καθένας καταλαβαίνει το πόσο σημαντικό θα ήταν να υπάρξει ένα σύγχρονο σιδηροδρομικό δίκτυο που θα μπορούσε να αξιοποιήσει τη ζήτηση που προέρχεται από την Ευρωπαϊκή ενδοχώρα για τα Ελληνικά αγροτικά προϊόντα» ανέφερε ακόμη ο κ. Σαμαράς.
Ο κ. Πούτιν επισήμανε ότι κατά την περσινή χρονιά οι συναλλαγές οι εμπορικές μεταξύ μας αυξήθηκαν κατά 16%. και σημείωσε ότι είναι εντυπωσιακά τα αποτελέσματα στον τομέα του τουρισμού, καθώς 1.200.000 Ρώσοι επισκέφθηκαν την Ελλάδα πέρσι. Ο κ. Πούτιν είπε ακόμη ότι υπάρχουν και επενδυτικά σχέδια και εμφανίστηκε πρόθυμος να συζητήσεις τα θέματα που έβαλε ο Έλληνας πρωθυπουργός.


Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Χόιτ Μπράιαν Γι: Θα μπούν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ όταν λυθεί το όνομα




Χόιτ Μπράιαν Γι: Θα μπούν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ όταν λυθεί το όνομα
Μόλις διευθετηθεί η εκκρεμότητα της ονομασίας με την Ελλάδα, τότε θα λάβουν τα Σκόπια πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Αυτό απάντησε ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Χόιτ Μπράιαν Γι, ερωτηθείς για το θέμα, κατά την ενημέρωση των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι.
Ο κ.Χόιτ Μπράιαν Γι, ενημέρωσε πως η επόμενη σύνοδο του οργανισμού θα διεξαχθεί τον προσεχή Σεπτέμβριο στο Κάρντιφ της Ουαλίας.
Ο Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος έχει διατελέσει στο παρελθόν- μεταξύ άλλων -πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, είχε χθες σειρά συναντήσεων με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι, τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Πόποσκι, καθώς και με εκπροσώπους της αντιπολίτευσης και αλβανικών κομμάτων στην ΠΓΔΜ.
Στο επίκεντρο των επαφών του κ. Γι στα Σκόπια βρέθηκε η ευρωατλαντική πορεία της ΠΓΔΜ, οι διμερείς σχέσεις Ουάσιγκτον- Σκοπίων, ενώ συζητήθηκε και το θέμα του ονόματος. "Συζητήσαμε με τους εκπροσώπους της Κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης σχετικά με τα εναπομείναντα εμπόδια στην πορεία για την επίτευξη αυτών των στόχων, συμπεριλαμβανομένου και του ζητήματος της ονομασίας. Συζητήσαμε για το πώς οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην επίλυση ορισμένων εξ αυτών των ζητημάτων" ανέφερε ο Αμερικανός αξιωματούχος.
Σε ότι αφορά το ζήτημα της ονομασίας, ο Χόιτ Μπράιαν Γι, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, σημείωσε: "Δεν συζητήσαμε επί συγκεκριμένων προτάσεων. Είναι σημαντικό για όλες τις πλευρές που επιθυμούν μια λύση στο ζήτημα αυτό να εξετάσουν καλά τα ενδεχόμενα, καθώς και τη σπουδαιότητα εξεύρεσης λύσης [...] Δεν εναπόκειται στις ΗΠΑ και την ΕΕ, ούτε σε κάποιον τρίτο, να βρει ή να επιβάλλει κάποια λύση, αλλά στους δύο άμεσα εμπλεκόμενους- την Ελλάδα και τη «Μακεδονία». Ο ρόλος μας, ο ρόλος των ΗΠΑ και της ΕΕ είναι να στηρίξουμε αυτή τη διαδικασία".
Σύμφωνα με τον ίδιο, και οι δύο πλευρές θα πρέπει να δείξουν επιπρόσθετη ευελιξία και να "αφήσουν χώρο" για τους απαραίτητους συμβιβασμούς. Όλες οι πλευρές θα πρέπει να εργαστούν από κοινού τώρα και να φτάσουν σ' έναν συμβιβασμό, που θα είναι αποδεκτός από όλους, τόνισε.
"Προτιμούμε να κοιτάζουμε εμπρός και όχι πίσω, να δούμε τι είναι εφικτό αυτή τη χρόνια που θα δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στην περιοχή δεδομένης της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ" πρόσθεσε.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο άμεσης ανάμειξης των ΗΠΑ και της διεθνούς κοινότητας στην επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, ο Αμερικανός αξιωματούχος σημείωσε πως είναι σημαντικό η διεθνής κοινότητα να παρέχει στήριξη και την απαραίτητη ενθάρρυνση και στις δύο πλευρές (Ελλάδα και ΠΓΔΜ) να συνεχίσουν να εργάζονται στην κατεύθυνση της εξεύρεσης λύσης.


Βουλγαρία-Τουρκία: Στην τελική φάση η κατασκευή αγωγού

Βουλγαρία-Τουρκία: Στην τελική φάση η κατασκευή αγωγού
Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν τα σχέδια της Βουλγαρίας και της Τουρκίας για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου που θα ενώνει τις δυο χώρες. Η υπογραφή συμφωνίας αναμένεται να γίνει τον προσεχή Μάρτιο.

Όπως ανακοίνωσαν οι υπουργοί Ενέργειας των δύο χωρών, Ντραγκομίρ Στόινεφ και Τανέρ Γιλντίζ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μετά από συνάντηση που είχαν σήμερα στη Σόφια, ο αγωγός αυτός θα μπορούσε να τεθεί σε λειτουργία σε δύο χρόνια από σήμερα.
Ο αγωγός διασύνδεσης θα έχει συνολικό μήκος 114 χιλιομέτρων και δυναμικότητα μεταφοράς 3-5 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως.
«Διαφοροποιούμε τις πηγές μας»
Ο κ. Στόινεφ επεσήμανε ότι μετά τη συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό "καθίσταται εφικτό να μιλάμε για πραγματική διαφοροποίηση των πηγών φυσικού αερίου από τις οποίες προμηθεύεται η Βουλγαρία".
Ανάδοχος του έργου στο βουλγαρικό τμήμα του αγωγού θα είναι η κρατική εταιρεία διαχείρισης μεταφοράς και αποθήκευσης φυσικού αερίου Bulgartransgaz. Ο Βούλγαρος υπουργός Ενέργειας σχολίασε ότι η επιλογή της συγκεκριμένης εταιρείας έγινε με κριτήριο ότι εγγυάται την ταχύτερη υλοποίηση του έργου. "Πιστεύουμε ότι τα δύο έτη είναι ένα χρονικό πλαίσιο, εντός του οποίου ο αγωγός θα μπορούσε να κατασκευαστεί" είπε.
Ο προϋπολογισμός του έργου θα πρέπει να εκτιμηθεί, όπως και η τιμή του αερίου που θα μεταφέρει. Ο κ. Στόινεφ περιορίστηκε να αναφέρει ότι αναμένει "η τιμή να είναι λογική".
Ο κ. Στόινεφ γνωστοποίησε, εξάλλου, ότι πρόκειται να συσταθεί μία κοινοπραξία μεταξύ της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού της Βουλγαρίας (ΝΕΚ) και της αντίστοιχης τουρκικής εταιρίας, για τον εξορθολογισμό των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από τη ΝΕΚ προς την Τουρκία. Η έδρα της εταιρείας αυτής θα βρίσκεται στην Τουρκία.
Ο Βούλγαρος υπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι η αύξηση των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας προς την Τουρκία θα βοηθήσει την προβληματική ΝΕΚ να βελτιώσει την κατάσταση των οικονομικών της.
voulgaria tourkia 777777777
«Στρατηγικής σημασίας»
Από την πλευρά του, ο κ.Γιλντίζ υπογράμμισε τη στρατηγική σημασία των σχέσεων της Τουρκίας με τη Βουλγαρία, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι και οι δύο χώρες θα καταφέρουν να κεφαλαιοποιήσουν τα πλεονεκτήματα που απορρέουν από την γεωστρατηγική τους θέση.
Ο Τούρκος υπουργός επεσήμανε την κοινή στήριξη των δύο χωρών στο έργο του αγωγού φυσικού αερίου South Stream και τη σημασία του μελλοντικού αγωγού διασύνδεσης των δικτύων φυσικού αερίου Βουλγαρίας- Τουρκίας, ενώ επιβεβαίωσε τη βούληση της χώρας του να αυξήσει τις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας.
Η Τουρκία ξεκινά να υλοποιεί έργα στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας και θα μπορούσε να αξιοποιήσει την εμπειρία που η Βουλγαρία διαθέτει στον τομέα αυτό, είπε ο κ. Γιλντίζ, ενώ κληθείς να σχολιάσει τα σχέδια της Τουρκίας για την κατασκευή ενός πυρηνικού σταθμού κοντά στα σύνορα με τη Βουλγαρία, σημείωσε ότι είναι μία από τις πέντε επιλογές που εξετάζονται.
 
 

Απίστευτη τουρκική πρόκληση


Δείτε βίντεο από την απίστευτη τουρκική πρόκληση
Όλο και πιο επιθετική γίνεται η τουρκική ακτοφυλακή, όπως αποδεικνύει το βίντεο από την πρόκληση των Τούρκων στη Ζουράφα, στο Θρακικό πέλαγος.

Ήταν το μεσημέρι 11ης Ιανουαρίου όταν σκάφος της τουρκικής Ακτοφυλακής κάνοντας ελιγμούς πλησίασε πολύ κοντά και με μεγάλη ταχύτητα ελληνικό περιπολικό σκάφος από το Λιμεναρχείο της Αλεξανδρούπολης, με στόχο να προκαλέσει ατύχημα.
Στο ίδιο σημείο βρίσκονταν ελληνικά και τουρκικά αλιευτικά, ενώ περιπολούσε σκάφος του Λιμεναρχείου Σαμοθράκης και υπερίπτατο ελικόπτερο του Λιμενικού Σώματος.

Τι θα συζητήσουν Σαμαράς – Πούτιν


Τι θα συζητήσουν Σαμαράς – Πούτιν
Στο επίκεντρο οι διμερείς σχέσεις και η προοπτική ρωσικών επενδύσεων στην Ελλάδα
Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν θα έχει σήμερα στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στο περιθώριο της συνόδου μεταξύ Ε.Ε. και Ρωσίας.
Στο επίκεντρο της συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί στις 18:00 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος) στη βελγική πρωτεύουσα, θα εξεταστεί η πορεία των διμερών σχέσεων με έμφαση στην οικονομική συνεργασία, αλλά και η πορεία των σχέσεων της Μόσχας με τις Βρυξέλλες.
Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν πως η συνάντηση αυτή είναι ένα σαφές σημάδι πως κάτι αρχίζει να κινείται και πάλι στα ελληνορωσικά.
Τι θα συζητηθεί
Το έδαφος της συνάντησης των δύο ηγετών είχε προετοιμάσει προ μερικών μηνών ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.
Πρώτος στόχος είναι η αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μετά το «ναυάγιο» που υπήρξε στην πώληση της ΔΕΠΑ στην Gazprom και την παρέμβαση που υπήρξε από τις Βρυξέλλες.
Εκτός όμως από την ΔΕΠΑ οι Ρώσοι έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους τόσο για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ όσο και για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
putin-samaras2
Επιδίωξη των Ρώσων είναι να αποκτήσουν «πακέτο» την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τον ΟΛΘ προκειμένου η Β. Ελλάδα να καταστεί ο μεγαλύτερος διαμετακομιστικός κόμβος των Βαλκανίων, συγκεντρώνοντας το διερχόμενο φορτίο από Βουλγαρία, Κόσσοβο, Σερβία, Σκόπια και Αλβανία.
Παράλληλα ο Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να θέσει το θέμα της μείωσης της τιμής του φυσικού αερίου, κάτι που είχε κάνει και κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην χώρα μας.
Ένα ακόμα θέμα που θα τεθεί είναι και η συνεργασία των δύο χωρών στον τουρισμο.

Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

Κίνα: Δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου που μπορεί να πλήξει τις ΗΠΑ

Κίνα: Δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου που μπορεί να πλήξει τις ΗΠΑ

Οι φωτογραφίες αυτές, στις οποίες εικονίζονται Kινέζοι στρατιωτικοί που πραγματοποιούν μια δοκιμαστική εκτόξευση ενός πυραύλου Ντονγκφένγκ-31, δημοσιοποιήθηκαν την Τρίτη στο Ίντερνετ από τον ιστότοπο της Ημερησίας του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού. Ένας τέτοιος πύραυλος, εξοπλισμένος με πυρηνική κεφαλή, μπορεί να διανύσει 8.000 χιλιόμετρα, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Σε άλλες φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν από τον ενημερωτικό ιστότοπο Sohu.com, εικονίζονται στρατιώτες που φορούν μάσκες και στολές προστασίας -υποδηλώνοντας ότι κατά την επιχείρηση έγινε προσομοίωση εκτόξευσης πυραύλου που φέρει πυρηνική κεφαλή.
Αυτές οι τελευταίες φωτογραφίες αποδίδονται από τον Sohu.com στην "Ημερησία του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού", αλλά δεν ήταν σήμερα διαθέσιμες στον ιστότοπο αυτής της στρατιωτικής εφημερίδας.
Η δημοσίευση αυτή γίνεται με υπόβαθρο τις ζωηρές εντάσεις ανάμεσα στην Κίνα και την Ιαπωνία, οι οποίες έχουν ενισχυθεί εξαιτίας της διένεξής τους γύρω από ένα αρχιπέλαγος που διοικείται από το Τόκιο, αλλά το διεκδικεί το Πεκίνο.
Οι ΗΠΑ είναι εγγυήτριες της ασφάλειας της Ιαπωνίας, με την οποία διατηρούν από παλιά στενή συμμαχία. Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε εξάλλου υπογραμμίσει το Δεκέμβριο τη σημασία των στρατηγικών συμφερόντων της Ουάσινγκτον στην Ασία.


Κίνα: 12 νεκροί σε νέα βίαια επεισόδια στην Σιντζιάνγκ

Κίνα: 12 νεκροί σε νέα βίαια επεισόδια στην Σιντζιάνγκ

Η αστυνομία δέχθηκε επίθεση από μια ομάδα που εκτόξευε εκρηκτικούς μηχανισμούς εναντίον της χθες Παρασκευή στην κομητεία Σινχέ, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα σήμερα, επικαλούμενο τις τοπικές αρχές στην περιοχή όπου ζει ένας μεγάλος μουσουλμανικός πληθυσμός.
Πέντε ύποπτοι συνελήφθησαν και ένας αστυνομικός τραυματίστηκε ελαφρά, κατά το πρακτορείο.

Στη Σιντζιάνγκ έχουν σημειωθεί πολλά βίαια επεισόδια τα τελευταία χρόνια, για τα οποία η κυβέρνηση κατηγορεί συχνά το αυτονομιστικό Ισλαμικό Κίνημα του Ανατολικού Τουρκεστάν, αν και ειδικοί και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αμφισβητούν την ύπαρξή του ως συνεκτική οργάνωση. Από τον Απρίλιο του 2013 στην επαρχία έχουν σκοτωθεί σε επεισόδια περίπου 100 άνθρωποι, ανάμεσά τους πολλοί αστυνομικοί, σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ.
Στο μεταξύ ένδεκα άνθρωποι που πιστεύεται ότι ήταν μέλη μιας οργάνωσης Ουιγούρων σκοτώθηκαν στο Κιργιστάν αφού μπήκαν παράνομα στο έδαφος της πρώην σοβιετικής αυτής δημοκρατίας, ανέφεραν στελέχη της συνοριοφρουράς της χώρας χθες.
Εξάλλου η αστυνομία στην Ουρούμτσι, την πρωτεύουσα της Σιντζιάνγκ, ανακοίνωσε ότι ένας γνωστός Ουιγούρος καθηγητής οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Πεκίνου, κατηγορείται για την προώθηση της αυτονομίας της επαρχίας και υποστήριξη του Ισλαμικού Κινήματος του Ανατολικού Τουρκεστάν.
Ο καθηγητής, ο Ιλάμ Τότι, συνελήφθη στο Πεκίνο την περασμένη εβδομάδα, εξέλιξη η οποία προκάλεσε ανησυχίες στην ΕΕ και στις ΗΠΑ


Ομπάμα - Πούτιν συνομίλησαν για θέματα ασφαλείας στο Σότσι

Ομπάμα - Πούτιν συνομίλησαν για θέματα ασφαλείας στο Σότσι

Οι δύο ηγέτες «συζήτησαν τον καλύτερο τρόπο για την προώθηση των κοινών συμφερόντων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι , όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προσφέρει την πλήρη υποστήριξή τους», δήλωσε αμερικανός ανώτερος αξιωματούχος.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους, οι Ομπάμα και Πούτιν συζήτησαν επίσης το φάκελο Συρία καθώς είναι σε εξέλιξη η προετοιμασία της λεγόμενης «Γενεύης 2», για την επίλυση της κρίσης στη χώρα καθώς και την εφαρμογή της ενδιάμεσης συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ανέφερε επίσης ο Λευκός Οίκος .
Η αναφορά στη ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων από τον Μπαράκ Ομπάμα, αποτελεί μέρος μιας σειράς προτάσεων που γίνονται από την Ουάσιγκτον για να βοηθηθούν οι ρωσικές αρχές να διασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία της σπουδαίας παγκόσμιας αθλητικής εκδήλωσης, εν μέσω των τρομοκρατικών απειλών .
Τη Δευτέρα το Πεντάγωνο ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να αναπτύξουν αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των δύο πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα για το σκοπό αυτό. Αυτή η προσφορά είχε γίνει και στις 4 Ιανουαρίου από τον υπουργό Άμυνας Τσακ Χέγκελ κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας του με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Σόιγκου. Η Μόσχα δεν είχε αντιδράσει σε εκείνο το στάδιο.


 

Ρωσία: Με νέες επιθέσεις απειλεί ισλαμική οργάνωση

Ρωσία: Με νέες επιθέσεις απειλεί ισλαμική οργάνωση
Η ένοπλη ισλαμική οργάνωση, η οποία ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις αυτοκτονίας με 34 νεκρούς τον περασμένο μήνα στο Βόλγκογκραντ προειδοποίησε σήμερα τους Ρώσους ότι αν δεν επαναστατήσουν εναντίον του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν θα δεχτούν νέες επιθέσεις.

Η προειδοποίηση, δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στη ρωσική πόλη Σότσι, δεν αναφέρει καθόλου την παγκόσμια αθλητική διοργάνωση.

Η οργάνωση Βιλαγιάτ Νταγκεστάν από τη βόρεια αυτή περιοχή του Καυκάσου προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα τον Πούτιν να περιμένει ένα "δώρο" στους Αγώνες.
Οι Αγώνες αναμένεται να κοστίσουν στη Ρωσία περισσότερα από 50 δισεκατομμύρια δολάρια κι ο πρόεδρος Πούτιν--σχολιάζει το Ρόιτερς--προσβλέπει στην επιτυχία τους προκειμένου να δείξει πόσο έχει εξελιχθεί η χώρα μετά την κατάρρευση της κομμουνιστικής Σοβιετικής Ένωσης το 1991.
Σε ανακοίνωσή της που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της σήμερα η Βιλαγιάτ Νταγκεστάν αναφέρει ότι οι δύο επιθέσεις στο Βόλγκογκραντ--μία στον σιδηροδρομικό σταθμό και μία μέσα σε τρόλεϊ--ήταν η απάντηση στις "θηριωδίες που πραγματοποίησαν οι άπιστοι στο έδαφος του Καυκάσου".
"Παρήλθαν οι ημέρες που ήταν εύκολο να εξοντώσει κάποιος τους μουσουλμάνους, Σήμερα, ένας μουτζαχίντ μπορεί να εξοντώσει δεκάδες, ακόμη και εκατοντάδες ανθρώπους στις πόλεις σας. Και μη θεωρείτε ότι αυτές είναι μεμονωμένες περιπτώσεις και ότι δεν θα αισθανθείτε τις απώλειες. Ο αριθμός αυτών των βομβιστικών επιθέσεων μόνο θα αυξάνεται και θα πλήξουν πολλούς από εσάς. Οι ηγέτες της συμμορίας του Κρεμλίνου κάνουν βορά των κανονιών τους εσάς και τα παιδιά σας, ενώ εκείνοι συγκεντρώνουν δισεκατομμύρια σε αυτόν τον πόλεμο", αναφέρει η οργάνωση το όνομα της οποίας σημαίνει "Επαρχία του Νταγκεστάν".
"Αν δεν αποκεφαλίσετε αυτή τη λερναία ύδρα, δεν θα έχετε μία ήσυχη ζωή", προσθέτει η ανακοίνωση.
Η Μόσχα έχει επανειλημμένως διαβεβαιώσει ότι οι Αγώνες του Σότσι θα είναι ασφαλείς και ο επικεφαλής της Ολυμπιακής Επιτροπής, ο Αλεξάντρ Ζουκόφ, είπε την περασμένη εβδομάδα ότι "όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί και θα διασφαλιστεί η ασφάλειά τους".
Ωστόσο, οι Ολυμπιακές Επιτροπές τουλάχιστον πέντε ευρωπαϊκών χωρών έλαβαν την περασμένη εβδομάδα επιστολές που διατύπωναν "τρομοκρατική απειλή", αλλά η Ρωσία τις χαρακτήρισε φάρσα.


Κοινή βούληση Ελλάδας-Αλβανίας για ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας

 


Κοινή βούληση Ελλάδας-Αλβανίας για ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας
    Newsbomb.gr | Εικόνα |
  • Newsbomb.gr | Εικόνα |
Οι δύο υπουργοί χαρακτήρισαν τις συνομιλίες χρήσιμες, εποικοδομητικές και αποτελεσματικές. Ο Έλληνας υπουργός μίλησε για τους ιστορικούς και ισχυρούς δεσμούς φιλίας μεταξύ Ελλάδας και της Αλβανίας, σχέσεις που, όπως είπε, στηρίζονται στις αρχές του αμοιβαίου σεβασμού της ειλικρίνειας και της εμπιστοσύνης. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ελληνική μειονότητα στην Αλβανία και στους Αλβανούς εργαζόμενους στην Ελλάδα. Παράλληλα, ο κ. Αβραμόπουλος έκανε λόγο για μία νέα αρχή στη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της άμυνας και γνωστοποίησε ότι στα τέλη Αυγούστου θα υπογραφεί νέα συμφωνία αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας εξεδήλωσε τη βούληση της χώρας μας να συνδράμει στην ανασυγκρότηση των αλβανικών Ενόπλων Δυνάμεων και επανέλαβε την υποστήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, ευχόμενος να ξεκινήσουν σύντομα οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Η κ. Κοντέλι χαρακτήρισε την Ελλάδα σημαντικό εταίρο της Αλβανίας τονίζοντας ότι «δεσμευόμαστε για την ενίσχυση της συνεργασίας με την Ελλάδα», ευχήθηκε η ελληνική προεδρία της ΕΕ να είναι επιτυχημένη και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη προς τη χώρα μας για τη στήριξη που παρέχει στην προσπάθεια της γείτονος να ενταχθεί στην ΕΕ.
5 big
Οι τομείς συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων Εθνικής Άμυνας της χώρας, όπως είπε η κα Κοντέλι, αφορούν την παιδεία και την εκπαίδευση, τη συμμετοχή της Αλβανίας σε κοινές ασκήσεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, τις διμερείς ασκήσεις, τη συμμετοχή δυνάμεων της Αλβανίας στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής στη Σούδα, στη φοίτηση Ελλήνων Αξιωματικών στις Σχολές της Αλβανίας και στη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στους Αλβανούς αξιωματικούς.
Στις ελληνικές ανώτατες στρατιωτικές σχολές φοιτούν 35 Αλβανοί αξιωματικοί και πρόσφατα 2 Έλληνες αξιωματικοί αποφοίτησαν από την ανώτερη Σχολή Άμυνας της Αλβανίας. Προηγουμένως, η κα Κοντέλι έγινε δεκτή από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Αύριο η υπουργός Άμυνας της Αλβανίας θα επισκεφθεί τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων και θα γίνει δεκτή από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

ΗΠΑ: Οι Ρώσοι κατασκοπεύουν εκατοντάδες εταιρείες

ΗΠΑ: Οι Ρώσοι κατασκοπεύουν εκατοντάδες εταιρείες
Μία αμερικανική εταιρεία ασφάλειας στον κυβερνοχώρο υποστηρίζει ότι έχει συγκεντρώσει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η ρωσική κυβέρνηση κατασκόπευε εκατοντάδες αμερικανικές, ευρωπαϊκές και ασιατικές εταιρείες.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που η Μόσχα συνδέεται με επιθέσεις στον κυβερνοχώρο με οικονομικό και όχι πολιτικό κίνητρο.

Σύμφωνα με την εταιρεία CrowdStrike, στα θύματα της μέχρι σήμερα άγνωστης εκστρατείας κατασκοπείας στον κυβερνοχώρο περιλαμβάνονται εταιρείες ενέργειας και τεχνολογίας.

Η CrowdStrike αρνήθηκε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες αναφορικά με το περιεχόμενο του υλικού που υπ εκλάπη ή στην ταυτότητα των εταιρειών που έπεσαν θύματα, επικαλούμενη συμφωνίες εμπιστευτικότητας που συνδέονται με την έρευνά της.

«Αυτές οι επιθέσεις φαίνεται ότι υποκινήθηκαν από το ενδιαφέρον της ρωσικής κυβέρνησης να βοηθήσει τη βιομηχανία της χώρας να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά της σε σημαντικούς τομείς εθνικής σημασίας», δήλωσε χθες το απόγευμα ο Ντμίτρι Αλπέροβιτς, επικεφαλής του τμήματος τεχνολογίας της CrowdStrike.

Ενώ οι ερευνητές της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο έχουν στο παρελθόν αποφανθεί ότι η κινεζική κυβέρνηση βρισκόταν πίσω από την κατασκοπεία στον κυβερνοχώρο εναντίον διαφόρων εταιρειών από το 2005, όπως είπε ο Αλπέροβιτς αυτή είναι η πρώτη φορά που η ρωσική κυβέρνηση συνδέεται με τέτοιου είδους κατασκοπεία.

Ο ίδιος είπε ότι η CrowdStrike παρακολουθεί τις δραστηριότητες μίας ρωσικής εταιρείας με την επωνυμία "Energetic Bear" εδώ και δύο χρόνια. Η εταιρεία του εκτιμά ότι η ρωσική κυβέρνηση βρίσκεται πίσω από την εκστρατεία κατασκοπείας λόγω των τεχνολογικών δεικτών αλλά και από την ανάλυση των στόχων που επελέγησαν και των δεδομένων που εκλάπησαν.

"Είμαστε πολύ σίγουροι γι αυτό", είπε ο Αλπέροβιτς. Στα θύματα περιλαμβάνονται ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρίες, εταιρείες αμυντικών συστημάτων, τεχνολογικές εταιρείες και κυβερνητικές υπηρεσίες, σύμφωνα με την έκθεση της CrowdStrike.
8731-χακερςς

Στη λίστα με τους στόχους περιλαμβάνονται ακόμη βιομηχανικές και κατασκευαστικές εταιρείες στις ΗΠΑ και στη Μέση Ανατολή καθώς και πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης στις ΗΠΑ.
Ο Αλπέροβιτς, ο οποίος είναι ρωσικής καταγωγής και σήμερα ζει στην Ουάσινγκτον, είναι ειδικός σε θέματα κατασκοπείας στον κυβερνοχώρο κι έγινε γνωστός ενώ εργαζόταν για την εταιρεία προστασίας πληροφοριακών συστημάτων McAfee Inc.

Το 2012 υπήρξε ένας από τους ιδρυτές της CrowdStrike, η οποία συλλέγει πληροφορίες για τις δραστηριότητες των χάκερς σε όλο τον κόσμο και πουλάει λογισμικό για την προστασία από τέτοιες επιθέσεις.

Ο ίδιος είπε ότι από τα δεδομένα που έχει συγκεντρώσει η εταιρεία του για τις δραστηριότητες της "Energetic Bear" προκύπτει ότι οι ρωσικές αρχές έχουν αποφασίσει να χρησιμοποιούν εφεξής την κατασκοπεία στον κυβερνοχώρο για την προώθηση των εθνικών τους οικονομικών συμφερόντων.



Πρόταση για μνημόνιο συνεργασίας της διασποράς Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ

Πρόταση για μνημόνιο συνεργασίας της διασποράς Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ
Με την πρόταση του υφυπουργού Εξωτερικών Άκη Γεροντόπουλου, να συνεχιστούν οι συναντήσεις της ελληνικής και της εβραϊκής διασποράς των ΗΠΑ, σε ελληνικό έδαφος και ειδικότερα στην Θεσσαλονίκη, σε μια ημερομηνία κατάλληλη για όλους και να συζητηθεί η προοπτική ενός μνημονίου συνεργασίας της διασποράς μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, ολοκληρώθηκε στην Αθήνα η κοινή επίσκεψη στην Ελλάδα της αντιπροσωπείας των ελληνοαμερικανικών οργανώσεων AHEPA, ΑΗΙ και των Αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων B'nai B'rith International και Conference of Presidents of American Jewish Organizations.
Ο κ. Γεροντόπουλος δήλωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι στη συνάντηση εξέθεσε τις ελληνικές θέσεις για όλα τα σημαντικά ζητήματα και φυσικά τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επισήμανε ότι η «Ελλάδα κινείται πάντα βασιζόμενη στις αρχές του διεθνούς δικαίου» αποσαφηνίζοντας ότι «αυτή η συνεργασία που υπάρχει δεν είναι σε καμία περίπτωση σε βάρος τρίτων». «Εμείς», πρόσθεσε, «θέλουμε να συσφίξουμε τις μεταξύ μας σχέσεις και να υπάρχει συνεργασία μεταξύ των Ελλήνων και των Εβραίων της Αμερικής προς αμοιβαίο συμφέρον. Η όποια συνεργασία στηρίζεται σε στόχους που είναι προς όφελος και των τριών χωρών».
Αναφερόμενος στην Κύπρο, ο υφυπουργός τόνισε ότι για τη χώρα μας «το κυπριακό παραμένει το πρώτο θέμα στην ατζέντα μας», καθώς και ότι «αυτό είναι θέμα κατοχής και παράνομης εισβολής και πρέπει να βρεθεί μία λύση σταθερή που να βασίζεται στις αρχές του Δικαίου». Ο κ. Γεροντόπουλος ανέφερε ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει θέση για τον νεοναζισμό, το ρατσισμό, τον αντισημιτισμό και την ξενοφοβία, τονίζοντας ότι «εμείς προτιθέμεθα να σπάσουμε το αυγό του φιδιού του φασισμού και του ναζισμού». Τέλος πρότεινε στους εκπροσώπους της αντιπροσωπείας να συνεχιστούν αυτές οι συναντήσεις και να συζητηθεί η προοπτική για ένα μνημόνιο συνεργασίας της διασποράς των τριών χωρών και έλαβε θετική ανταπόκριση εκ μέρους τους. Ως πολύ σημαντική χαρακτήρισε τη πρωτοβουλία αυτή ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου Νικ Λαρυγγάκης:
gerontopoulos
«Είναι μία ιστορική επίσκεψη», δήλωσε στο ΑΠΕ ΜΠΕ, επισημαίνοντας ότι «δημιουργήθηκε από ορισμένους παράγοντες που βοήθησαν να φθάσουμε σε αυτό το επίπεδο, διότι πάνω στο επίπεδο των κρατών ήταν λογικό να αναπτυχθούν στην Αμερική και οι σχέσεις των οργανώσεων της διασποράς που αντιπροσωπεύουν συμφέροντα τα τριών αυτών κρατών». «Αυτό», πρόσθεσε, «συμβάλει σημαντικά όχι μόνο στην αναβάθμιση των μεταξύ σχέσεών μας, αλλά για εμάς, ως ελληνοαμερικανούς, έχει μεγάλη σημασία να μεταφέρουμε τα αποτελέσματα των συναντήσεών μας στην Αμερική και να προωθεί και η ίδια η Αμερική αυτά που προωθούμε εμείς στην ευρύτερη περιοχή. Γιατί η βοήθεια της Αμερικής είναι πολύ σημαντική και τα συμφέροντα της για την ευρύτερη περιοχή είναι τα ίδια με τα συμφέροντα των τριών χωρών, δηλαδή να υπάρχει σταθερότητα και ασφάλεια».



Η Γερμανία για την αντιμετώπιση των προσφύγων στα ελληνικά σύνορα

Η Γερμανία για την αντιμετώπιση των προσφύγων στα ελληνικά σύνορα
Απάντηση σε κοινοβουλευτικό ερώτημα του κόμματος της Αριστεράς για την αντιμετώπιση των προσφύγων στα ελληνικά σύνορα, έδωσε η γερμανική κυβέρνηση, αναφέροντας ότι δεν διαθέτει ενημέρωση για «συστηματικές επαναπροωθήσεις» μεταναστών από την Ελλάδα.

Στην απάντηση που δημοσιεύει η ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle, το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών παραπέμπει στην ευρωπαϊκή νομοθεσία και αναφέρει ενστάσεις που υπέβαλαν Γερμανοί αστυνομικοί της FRONTEX στην Ελλάδα για «πιθανές παραβιάσεις».
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η ερώτηση του κόμματος της Αριστεράς βασίστηκε σε έρευνα της γερμανικής ανθρωπιστικής οργάνωσης PRO ASYL για «συστηματικές επαναπροωθήσεις» προσφύγων στην Τουρκία από τις ελληνικές συνοριακές Αρχές. Στην απάντησή του, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Όλε Σμιτ δηλώνει ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει υπ' όψιν της την εν λόγω έκθεση, αλλά διευκρινίζει ότι δεν διαθέτει ενημέρωση για «συστηματικές επαναπροωθήσεις». Παραδέχεται ωστόσο ότι είναι ενήμερη για το γεγονός ότι η FRONTEX έχει απευθυνθεί στις ελληνικές Αρχές για πιθανές «παράνομες» επαναπροωθήσεις προσφύγων, αλλά απορρίπτει την κατηγορία της PRO ASYL ότι Γερμανός αστυνομικός συμμετείχε σε τέτοια επιχείρηση ή σε κάποια άλλα επιχειρησιακά μέτρα των ελληνικών Αρχών.
METANASTES 77777777777777
Στην απάντηση του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών γίνεται αναφορά στο νομικό καθεστώς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους πρόσφυγες και τονίζεται ότι θα πρέπει να εφαρμόζεται ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και η Σύμβαση της Γενεύης για το Καθεστώς των Προσφύγων και ιδίως η αρχή της μη- επαναπροώθησης. Σε ό,τι αφορά ειδικά την Ελλάδα, επισημαίνεται ότι η Γερμανία παραιτείται από τις 12 Ιανουαρίου του 2015 από το δικαίωμά της να επαναπροωθεί στην Ελλάδα πρόσφυγες οι οποίοι έχουν έλθει από τη χώρα, ενώ αναφέρεται ότι Γερμανοί αστυνομικοί οι οποίοι έχουν σταλεί στο πλαίσιο της FRONTEX στην Ελλάδα είχαν ήδη, από την αρχή της αποστολής τους το 2010, καταθέσει «υποδειγματικές ενστάσεις» και «απέδειξαν»με αυτό τον τρόπο ότι «έχουν αίσθηση για τη σημασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και την πρόθεση, σε περίπτωση «πιθανών παραβιάσεων» αυτών των δικαιωμάτων, να αναλάβουν πρωτοβουλίες «δραστικών μέτρων διαλεύκανσης, δίωξης και πρόληψης».
Από την πλευρά τού Κόμματος της Αριστεράς, η βουλευτής Ούλα Γέλπκε κατηγορεί τη γερμανική κυβέρνηση για «σκληρόκαρδη άγνοια» έναντι των προσφύγων, επειδή -όπως υποστηρίζει- δεν θέλει να παραδεχθεί ότι γνωρίζει περί «παράνομων επαναπροωθήσεων» προσφύγων από τις ελληνικές συνοριακές Αρχές. Η κ. Γέλπκε κάνει λόγο για «αυξανόμενη βιαιότητα» προς τους πρόσφυγες στα ελληνικά σύνορα και θεωρεί συνυπεύθυνη τη γερμανική κυβέρνηση. «Στην ουσία, αυτή μαζί με άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης απείλησαν την Ελλάδα ανοιχτά ότι θα την πετάξουν εκτός Σένγκεν, εάν δεν καταπολεμηθεί αποτελεσματικά η παράνομη μετανάστευση, δηλαδή οι πρόσφυγες» δήλωσε η βουλευτής.



ο πρώτο τουρκικό μαχητικό θα ολοκληρωθεί το 2014

Τ


    Το πρώτο τουρκικό μαχητικό θα ολοκληρωθεί το 2014
    Η ανάπτυξη του πρώτου τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους θα ολοκληρωθεί το 2014, ανέφερε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
    Το δημοσίευμα επικαλείται σχετική ανακοίνωση του Κέντρου Ερευνών και Αεροδιαστημικής Τεχνολογίας της Τουρκίας. Η πηγή αναφέρει ότι τα νέα μαχητικά εγχώριας παραγωγής, η ανάπτυξη των οποίων βρίσκεται σε εξέλιξη από διετίας, θα φέρουν την ονομασία «FX».
    Νωρίτερα, το Υπουργείο Άμυνας της χώρας, ανέφερε ότι η Τουρκία θα αντικαταστήσει πλήρως μέχρι το 2023 τα αμερικανικά μαχητικά F-16 με αυτά της εγχώριας παραγωγής. Η τουρκική εταιρεία έχει αναπτύξει το πρώτο εκπαιδευτικό εγχώριο το «HÜRKUŞ», αφού η πρώτη του δοκιμή που έγινε στις 29 Αυγούστου του 2013 ήταν επιτυχής και θα παραδοθεί στην Πολεμική Αεροπορία το 2017. Η πρώτη φάση παραγωγής των «HÜRKUŞ» προβλέπει την κατασκευή 15 αεροσκαφών. Το Κέντρο παράγει, επίσης, εξαρτήματα για τα μαχητικά F-16, τα επιβατηγά τύπου A-380 Airbus και για το στρατιωτικό αεροσκάφος τύπου A400M.
    Από το προηγούμενο έτος άρχισε επίσης την παραγωγή του Airbus350.