counter

free counters

Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Ιστορικός διάλογος Κίνας - Ταϊβάν


Για πρώτη φορά μετά τον εμφύλιο πόλεμο του 1949, οι κυβερνήσεις της Κίνας και της Ταϊβάν άρχισαν την Τρίτη συνομιλίες, σε υψηλόβαθμο επίπεδο, που θα διαρκέσουν τέσσερις ημέρες, στη Ναντζίνγκ της ανατολικής Κίνας. Δεν έχει γίνει γνωστή η ατζέντα της ιστορικής συνάντησης, η οποία θεωρείται από τους ειδικούς αναλυτές ως άσκηση οικοδόμησης κλίματος εμπιστοσύνης.
Φωτογραφία: ReutersΦωτογραφία: Reuters
Στις συνομιλίες συμμετέχουν ο ταϊβανός υπουργός Ουάνγκ Γου-τσι, αρμόδιος για τις σχέσεις με την ηπειρωτική Κίνα, συνοδευόμενος από 20 αξιωματούχους, και ο κινέζος ομόλογός του Ζανγκ Ζιτζούν, επικεφαλής του κινεζικού γραφείου ταϊβανικών υποθέσεων.
 
Ο ιστορικός διάλογος διεξάγεται στην πόλη Ναντζίνγκ, την οποία είχε επιλέξει ως πρωτεύουσα το εθνικιστικό στρατόπεδο του Τσιανγκ Κάι-σεκ. 
 
«Η επίσκεψη δεν είναι εύκολη. Είναι το αποτέλεσμα πολυετών επαφών μεταξύ των δύο πλευρών. Ελπίζω να διεξαχθεί ομαλά», δήλωσε ο Ουάνγκ προτού αναχωρήσει από το διεθνές αεροδρόμιο Ταογιουάν στην Ταϊπέι.
 
Σημαντική πρόοδο χαρακτηρίζει την επίσκεψη του Ουάνγκ το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.
 
«Το ταξίδι αυτό έχει καθοριστικές συνέπειες για τη συνέχιση της θεσμοθέτησης των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών του Στενού της Φορμόζας», είχε δηλώσει ο Ουάνγκ, ανακοινώνοντας την επίσκεψή του στη  Ναντζίνγκ στα τέλη Ιανουαρίου. «Ως πρώτος πρόεδρος του συμβουλίου ηπειρωτικών υποθέσεων έχω συνείδηση της μεγάλης μου ευθύνης και του δρόμου που θα είναι μακρύς» είχε τονίσει χαρακτηριστικά.
 
Ο ταϊβανός υπουργός αναμένεται να συζητήσει κυρίως για την ίδρυση γραφείων σύνδεσης, την περιφερειακή οικονομική ολοκλήρωση, την πρόσβαση των ταϊβανών φοιτητών στην Κίνα σε υπηρεσίες ιατρικής περίθαλψης, αλλά και για το θέμα της ελευθερίας του Τύπου.
 
Η έκβαση των συνομιλιών ενδέχεται να θέσει τη βάση μιας συνάντησης μεταξύ του Μα Γινγκ-ζέου και του κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ, εκτιμά ο Τζορτζ Τσάι, πολιτικός επιστήμονας στην Ταϊπέι. «Οι δύο πλευρές ψάχνουν τις πέτρες κάτω από τα πόδια τους διασχίζοντας τον ποταμό», τονίζει ο ίδιος, επικαλούμενος κινεζική παροιμία για την επίδειξη σύνεσης.
 
Την Τετάρτη, ο Ουάνγκ θα επισκεφθεί το μαυσωλείο του επαναστάτη και πατέρα της Κινεζικής Δημοκρατίας Σουν Γιατ-σεν στη Ναντζίνγκ και θα μιλήσει στο πανεπιστήμιο της πόλης. 
 
Το 1949 ο εμφύλιος πόλεμος οδήγησε στο διαχωρισμό μεταξύ «Δημοκρατίας της Κίνας» και «Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας».Τη χρονιά εκείνη, δύο εκατομμύρια Κινέζοι, πιστοί στον εθνικιστή ηγέτη Τσιάνγκ Κάι Σεκ που ηττήθηκε από τους άνδρες του Μάο, κατέφυγαν στο νησί της Ταϊβάν.
 
Το Πεκίνο θεωρεί την Ταϊβάν αποσχισθείσα επαρχία του και δεν έχει αποποιηθεί την επανένωση ακόμη και δια της στρατιωτικής βίας αν χρειαστεί. 
 
Η ένταση στις διμερείς σχέσεις μειώθηκε μετά την εκλογή του προέδρου Μα Γινγκ-ζέου το 2008. Ο υπεύθυνος για την αναγέννηση του εθνικιστικού κόμματος Κουομιντάνγκ επανεξελέγη το 2012 και τάσσεται υπέρ των σχέσεων με την ηπειρωτική Κίνα.
 
Μετά τις διστακτικές επαφές της δεκαετίας του 1990, η Ταϊβάν και η Κίνα ξεπέρασαν το 2010 ένα καθοριστικό σημείο στην πορεία για την εξομάλυνση των σχέσεων, υπογράφοντας συμφωνία-πλαίσιο οικονομικής συνεργασίας υπό την προτροπή του Μα Γινγκ-ζέου.
 
Η συμφωνία αυτή, καθώς και άλλα ενδεχόμενα, όπως η επανάληψη των απευθείας αεροπορικών πτήσεων, τέθηκαν υπό διαπραγμάτευση από ημιεπίσημους οργανισμούς, καθώς Πεκίνο και Ταϊπέι δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις.
 
Ο πρόεδρος της Κίνας Σι είχε συναντήσει τον πρώην αντιπρόεδρο της Ταϊβάν Βίνσεντ Σιου στο περιθώριο της τελευταίας συνόδου του APEC στην Ινδονησία τον Οκτώβριο του 2013. Η Κίνα αντιτίθεται στην επίσημη παρουσία ταϊβανών αξιωματούχων στους κόλπους του οργανισμού Ασίας-Ειρηνικού.
 
Η Ταϊβάν θα μετάσχει στις επαφές αυτές για να προωθήσει πρακτικά θέματα στους τομείς της οικονομίας και της ασφάλειας. Η Κίνα στοχεύει στην επιστροφή της Ταϊβάν στους κόλπους της, σχολίασε ο Ζία Σινγκουό, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Τόκιο. Πρόσθεσε ότι η Κίνα προσδίδει ίσως μεγαλύτερη σημασία στην επίσπευση της οικονομικής ολοκλήρωσης, έχοντας κατά νου την πολιτική ενοποίηση μακροπρόθεσμα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου