counter

free counters

Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

Ιράν και Τουρκία έρχονται πιο κοντά

Ιράν και Τουρκία έρχονται πιο κοντά
Με αφορμή την επίσκεψη του τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τεχεράνη, σύμφωνα με τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης, οι δυο κυβερνήσεις εξέφρασαν την επιθυμία τους να αυξήσουν τις εμπορικές τους συναλλαγές στα 30 δισεκατομμύρια δολάρια ως το 2015.
«Το 2012 ήταν εξαιρετικό, με εμπορικές συναλλαγές που έφτασαν τα 21,8 δισεκατομμύρια δολάρια. Δυστυχώς, αυτές οι συναλλαγές μειώθηκαν στα 13,5 δισεκατομμύρια το 2013, όμως οι δύο χώρες επιθυμούν να τις αυξήσουν στα 30 δισεκατομμύρια ως το 2015», δήλωσε ο Ερντογάν.
Ο τούρκος πρωθυπουργός έκανε τις δηλώσεις αυτές στην τελετή υπογραφής τριών συμφωνιών συνεργασίας με το Ιράν, μεταξύ αυτών και μία που αφορά στη μείωση των τελωνιακών δασμών για 220 τουρκικά προϊόντα και για τα ιρανικά γεωργικά προϊόντα.
Ο Ερντογάν σημείωσε επίσης ότι η χώρα του, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους ενεργειακούς πόρους του Ιράν και της Ρωσίας, έχει ανάγκη τα ιρανικά ενεργειακά προϊόντα (αέριο, πετρέλαιο) και θα μπορούσε «να αυξήσει τις εισαγωγές της».
ERNTOGAN 7777B7B7
«Οι σχέσεις μας με την Τουρκία έχουν εισέλθει σε μια νέα φάση και ελπίζουμε ότι θα συνεχίσουν σε αυτή την κατεύθυνση. Εκτός του ότι αυτό είναι προς το συμφέρον των δύο χωρών, ελπίζουμε ο διάλογός μας (με την Τουρκία) να εξυπηρετήσει και τα περιφερειακά συμφέροντα», δήλωσε η εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάρζιεχ Αφκάμ.

Τα τελευταία χρόνια η Τουρκία είχε αναγκαστεί να μειώσει τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου και αερίου εξαιτίας των οικονομικών κυρώσεων που είχαν επιβληθεί από τη Δύση στην Τεχεράνη εξαιτίας του πυρηνικού της προγράμματος.
Η επίσκεψη αυτή του Ερντογάν στο Ιράν πραγματοποιείται την ώρα που οι δύο χώρες προσπαθούν να αναθερμάνουν τις σχέσεις τους που είναι τεταμένες εξαιτίας της συριακής κρίσης. Το Ιράν και η Ρωσία είναι βασικοί σύμμαχοι της Δαμασκού, ενώ η Τουρκία υποστηρίζει τους Σύρους εξεγερμένους.
Ο Ερντογάν αναμένεται να έχει συνάντηση τόσο με τον ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί, όσο και με τον ανώτατο πνευματικό ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου