counter

free counters

Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Η κατάδυση της αναδυόμενης δύναμης;


Η κατάδυση της αναδυόμενης δύναμης;
Προ ενός έτους η Τουρκία εθεωρείτο από τη Δύση ως η ανερχόμενη Υπερδύναμη και ο Ερντογάν ήταν ένας από τους πέντε στενότερους φίλους του, κατά δήλωσή του, Προέδρου Μπ. Ομπάμα. Τι συνέβη, λοιπόν, και σήμερα τα δυτικά ΜΜΕ περιγράφουν πάλι την Τουρκία σαν το μεγάλο ασθενή και τον Ερντογάν σαν νέο Σουλτάνο;
Συνέβησαν τρία κυρίως γεγονότα:
  • Η οικονομική κρίση.
  • Τα σκάνδαλα κυβερνητικής διαφθοράς.
  • Η πολιτική αναταραχή.
Το απλούστερο να εξετασθεί είναι η οικονομική κρίση. Σε αυτήν μόνο εν μέρει φταίει η Τουρκία, γιατί όλες οι αναδυόμενες αγορές καταρρέουν ως αποτέλεσμα του Tapering των ΗΠΑ, διότι τα δολάρια επιστρέφουν στο κέντρο από την περιφέρεια και είναι αναμενόμενο η τουρκική λίρα να υποτιμάται μαζί με την ρουπία, το ραντ και τα άλλα νομίσματα.
Πιο ανησυχητικό για την Τουρκία είναι το έλλειμμά της που είναι τώρα 7,5% του ΑΕΠ, και ο πληθωρισμός που πλησιάζει το 8%. Η Τουρκία όμως έχει χαμηλό δημόσιο χρέος της τάξης του 40% του ΑΕΠ. Τα σημεία ανησυχίας για την τουρκική οικονομία είναι κυρίως δύο: Το γεγονός ότι τα 2/5 της ιδιωτικής οικονομίας είναι χρηματοδοτημένα σε σκληρό συνάλλαγμα και το γεγονός ότι η κυρία πηγή εξωτερικής χρηματοδότησης είναι η Σαουδική Αραβία και τα Εμιράτα. Αυτό σημαίνει ότι η ραγδαία υποτίμηση της λίρας θα ζημιώσει τις εταιρείες που έχουν δανειστεί σε συνάλλαγμα και ακόμη αυτός ο ίδιος ο εξωτερικός δανεισμός θα συρρικνωθεί γιατί προέρχεται κυρίως από την Αραβία, η οποία είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένη από τη σχέση του Ερντογάν με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, που είναι κόκκινο πανί για τις θεοκρατικές αραβικές ηγεσίες.
Η κατάδυση της αναδυόμενης δύναμης;
Η συρρίκνωση της ρευστότητας θα οδηγήσει σε κατάρρευση του κατασκευαστικού τομέα, που έχει ήδη χαρακτηριστικά φούσκας, και αύξηση της ανεργίας.
Ομως πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι οικονομικά προβλήματα αυτού του επιπέδου δεν είναι πρωτόγνωρα στην Τουρκία και ότι μετά από μια περίοδο κρίσης, η οικονομία της θα ξαναπάρει εμπρός.
ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΓΚΙΟΥΛΕΝ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Το πρόβλημα της κυβερνητικής διαφθοράς είναι συνθετότερο. Η διαφθορά στην Τουρκία είναι ενδημική και ο λαός την ανέχεται ως ένα βαθμό, όπως και ο δικός μας.
Το ενδιαφέρον είναι ότι κινήθηκαν εναντίον της κυβέρνησης οι ίδιοι δημόσιοι λειτουργοί που προηγουμένως είχαν κινηθεί μαζί με την κυβέρνηση για να φυλακίσουν και εξουδετερώσουν τους στρατηγούς του Κεμαλικού κράτους.
Μαθαίνουμε ότι οι δημόσιοι αυτοί λειτουργοί είναι οπαδοί του συντηρητικού Ισλαμιστή κατοίκου ΗΠΑ Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος μας ήταν προ εξαμήνου άγνωστος.
Πώς ο Γκιουλέν διέβρωσε σε τέτοιο σημείο ώστε να ελέγχει την τουρκική δημόσια διοίκηση δεν είναι απολύτως σαφές. Ιδεολογικά είναι ένας συντηρητικός Ισλαμιστής, που η κυρία δραστηριότητά του είναι τα σχολεία και τα φροντιστήρια που αντιστοιχούν στο ένα τέταρτο των ιδιωτικών σχολείων της Τουρκίας. Αυτά είναι και η κυρία πηγή του εισοδήματός του.
Ο Ερντογάν κινήθηκε για να κλείσει τα σχολεία αυτά, προφασιζόμενος ότι τα παιδιά των εύπορων που σπουδάζουν εκεί, έχουν αδικαιολόγητο πλεονέκτημα σε σχέση με τα παιδιά του λαού.
Ο Γκιουλέν όμως, εκτός από τα σχολεία αντιτίθεται με τον Ερντογάν σε δύο κύρια θέματα εξωτερικής τουρκικής πολιτικής.
Ηταν εναντίον της επιχείρησης Μαβί Μαρμαρά και της σύγκρουσης με το Ισραήλ, η οποία όμως τώρα ρυθμίζεται με καταβολή αποζημιώσεων στις οικογένειες των θυμάτων από το Ισραήλ.
Είναι εναντίον της προσέγγισης τουρκικού κράτους και ΡΚΚ. Η αιτιολογία για αυτό είναι ότι οι Κούρδοι δεν πηγαίνουν στα τουρκικής γλώσσας σχολεία του, πράγμα που τον κάνει συμπαθή στην τουρκική Δημόσια Διοίκηση που είναι σε μεγάλο βαθμό αντικουρδική.
Χαμηλόβαθμοι αξιωματικοί
Για οποιοδήποτε λόγο, το κίνημα Γκιουλέν έχει αποκτήσει πλειοψηφία οπαδών στην τουρκική Δημόσια Διοίκηση και στις Ένοπλες Δυνάμεις κυρίως στους χαμηλόβαθμους αξιωματικούς. Το κίνημα δεν έχει κομματική οργάνωση πέραν ενός γκρουπ ΜΜΕ που ελέγχει, έχει όμως διαδεδομένη ισχυρή συντηρητική ιδεολογία που ταιριάζει στον τουρκικό Ισλαμισμό.
Το κίνημα Γκιουλέν, παρ' όλο που θα ήταν λάθος να θεωρηθεί ελεγχόμενο, παραλληλίζεται με την πολιτική των ΗΠΑ. Το ερώτημα είναι, γιατί συμβαίνουν όλα αυτά τώρα.
Η μόνη εμφανής ερμηνεία επί του παρόντος είναι η αυτονόμηση της Τουρκίας στην εξωτερική της πολιτική επί κυβερνήσεων Ερντογάν.
Η αυξανόμενη οικονομική κυριαρχία της Τουρκίας στο Ιρακινό Κουρδιστάν, σε βαθμό που πρόσφατα τα πετρέλαια του εξάγονται με τουρκικό αγωγό που καταλήγει στο Τσεϊχάν αντί του παραδοσιακού Περσικού Κόλπου, και ο οποίος είναι ο μόνος αγωγός της περιοχής που κατασκευάσθηκε χωρίς την έγκριση της Δύσης, μαζί με την προσέγγιση του Ερντογάν στους Κούρδους της Τουρκίας, οι οποίοι για πρώτη φορά μπορούν να ελπίζουν σε κάποια πολιτική ισότητα, τείνουν να μετατρέψουν το Κουρδικό από πρόβλημα σε γεωπολιτικό και γεωοικονομικό πλεονέκτημα για την Τουρκία, η οποία έτσι γίνεται ισχυρός ανεξάρτητος παίκτης, σε μια περιοχή που μόνο άλλους ανεξάρτητους παίκτες δεν θέλει.
Ενιαίο κουδρικό κράτος
Αν κάτι επιθυμεί η Δύση, είναι ένα ενιαίο αυτόνομο κουρδικό κράτος, ώστε να γίνει εύκολη η εκμετάλλευση του πετρελαϊκού πλούτου του τουρκικού Κουρδιστάν, για το οποίο υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις, αλλά εύλογα η Τουρκία αποφεύγει να τα φέρει στην επιφάνεια, διότι τότε η απόσχιση του τουρκικού Κουρδιστάν είναι βέβαιη.
Παρ' όλα αυτά, θα ήταν υπεραπλούστευση να λεχθεί ότι ο Γκιουλέν είναι πράκτορας των ΗΠΑ, όπως τον κατηγορεί το ΡΚΚ και ότι όλα είναι συνωμοσία σκοτεινών δυνάμεων όπως λέει ο Ερντογάν, ο οποίος εκτός από τους «συνήθεις υπόπτους» εμπλέκει ακόμη και το Opus Dei και τους Ιlluminati που υπάρχουν μόνο σε μυθιστόρημα! Πριν όμως σαρκάσουμε, καλό είναι να θυμηθούμε ότι παρεμφερείς δοξασίες κυκλοφορούν και στη χώρα μας.
Ο Γκιουλέν έχει δικά του συμφέροντα, για την εξυπηρέτηση των οποίων πριν συμβάδιζε με τον Ερντογαν, ενώ τώρα συμβαδίζει με τις ΗΠΑ, αλλά ο στόχος του είναι πάντοτε ο ίδιος, να κέρδισει την ενδοϊσλαμική σύγκρουση με τρόπαιο το τουρκικό κράτος. Οσο όμως χάνει ο Ερντογάν από την αντιπαράθεση του με τον Γκιουλέν στους Τούρκους, άλλο τόσο κερδίζει από την αυξανόμενη υποστήριξη των Κούρδων και του απλού λαού, ο οποίος θεωρεί ότι οι κατηγορίες για διαφθορά είναι ξενόφερτες συνωμοσίες, με στόχο να υποσκάψουν την τουρκική κυβέρνηση. Στις εκλογές της 30ής Μαρτίου θα δούμε το αποτέλεσμα όπου το κόμμα του Ερντογάν θα είναι και πάλι πρώτο.

Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Σε θέσεις διασποράς η ρωσική Αεροπορία - Μόσχα προς ΝΑΤΟ-ΕΕ: "Θα πολεμήσουμε για τους συμπατριώτες μας". Ρωσικά στρατεύματα θα αναπτυχθούν σε όλο τον κόσμο


 




Ρωσικά στρατεύματα αναπτύσσονται σε όλο τον κόσμο
Τα ρωσικά στρατεύματα του Δυτικού και Κεντρικού Τομέα έχουν ξεκινήσει τις εκτεταμένες μετακινήσεις τους, που προβλέπουν τα σχέδια των ασκήσεων, στις οποίες συμμετέχουν έως και 150.000 Ρώσοι στρατιωτικοί, σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου του ρωσικού υπουργείου
'Αμυνας.

Στις σημερινές ρωσικές εφημερίδες προβάλλονται εκτεταμένα οι χθεσινές δηλώσεις του Ρώσου υπουργού 'Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, ο οποίος ανακοίνωσε ότι η Μόσχα αποφάσισε εκτεταμένη διεύρυνση της στρατιωτικής της παρουσίας σε ολόκληρο τον κόσμο, γι' αυτό και το ρωσικό Ναυτικό και η Αεροπορία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με χώρες όπως οι Αλγερία, Κύπρος, Νικαράγουα, Βενεζουέλα, Κούβα, Σεϋχέλλες, Βιετνάμ και Σιγκαπούρη για την παροχή διευκολύνσεων. «Διεξάγουμε διαπραγματεύσεις και είμαστε κοντά σε συμφωνία» για την απόκτηση βάσεων ανεφοδιασμού, είπε ο κ. Σοϊγκού.
Εκτός Ρωσίας η Μόσχα διαθέτει σήμερα στρατιωτική παρουσία με τη μορφή βάσεων σε Αρμενία, Αμπχαζία, Λευκορωσία, Καζαχστάν, Κιργιζία, Συρία, Τατζικιστάν, Ουκρανία και Νότιο Οσετία.
Σημαντικές δυνάμεις τεθωρακισμένων, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, έχουν ήδη φορτωθεί σε σιδηροδρομικούς συρμούς και μεταφέρονται προς τον προορισμό τους. Στο πλαίσιο του ελέγχου της πολεμικής ετοιμότητας των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων κάποιες μονάδες έχουν διαταχθεί να πραγματοποιήσουν πορείες με δικά τους μέσα σε απόσταση μεγαλύτερη των χιλίων χιλιομέτρων, ενώ άλλες, όπως οι αλεξιπτωτιστές του Πσκοφ, έχουν επιβιβαστεί σε αεροπορικά μέσα και αναμένουν διαταγές για περαιτέρω μεταφορά τους σε άγνωστο προορισμό. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι τελικές διαταγές δίνονται από αξιωματικούς του Γενικού Επιτελείου της χώρας και δεν είναι γνωστές εξαρχής. Οι ασκήσεις πραγματοποιούνται με διαταγή, που υπέγραψε στις 26.02.2014 ο πρόεδρος Πούτιν με την ιδιότητα του αρχιστρατήγου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων και εκτιμάται ότι θα συμμετάσχουν σε αυτές 90 αεροσκάφη, 120 ελικόπτερα, 880 τεθωρακισμένα, πάνω από 1200 άλλα στρατιωτικά οχήματα και 80 πολεμικά και βοηθητικά πλοία.
enikos.gr

Σε θέσεις διασποράς η ρωσική Αεροπορία - Μόσχα προς ΝΑΤΟ-ΕΕ: "Θα πολεμήσουμε για τους συμπατριώτες μας"

H ρωσική πολεμική Αεροπορία ανατύχθηκε σε θέσεις διασποράς στην δυτική Ρωσία και είναι έτοιμη να αναλάβει επιχειρήσεις. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας έχουν τεθει θέσει σε κατάσταση επιφυλακής 5' τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη στα δυτικά σύνορα, όπως
μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
«Διεξάγονται διαρκείς αεροπορικές περιπολίες από μαχητικά αεροσκάφη στις περιοχές των συνόρων. Από τη στιγμή που έλαβαν διαταγή να βρίσκονται σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού, οι αεροπορικές δυνάμεις της δυτικής στρατιωτικής ζώνης αναχώρησαν για τις ...αεροπορικές βάσεις», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου.
Ρωσικά μαχητικά εγγύς υποστήριξης Su-25, ελικόπτερα gunship Mil Mi--24, αλλά και μαχητικά Su-30MK, Su-27MK, MiG-29, Su-35 κλπ, συνολικά περίπου 230 μαχητικά έχουν αναυτπυχθεί στα δυτικά σύνορα
Με νέα ανακοίνωση του, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας προειδοποιεί ΝΑΤΟ και ΕΕ ότι "θα υπερασπισθούμε με τα όπλα τα δικαιώματα των συμπατριωτών της με σθεναρό και ανυποχώρητο» τρόπο!
Σε αυτό απάντησε ο προσωρινός πρόεδρος της Ουκρανίας ο οποίος προειδοποίησε τον ρωσικό στόλο για οποιαδήποτε "στρατιωτική επίθεση" λέγοντας ότι οποιαδήποτε κίνηση στρατιωτικών δυνάμεων έξω από τη βάση του Ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας "θα εκληφθεί από το Κίεβο ως επιθετική ενέργεια", απαντώντας στην τοποθέτηση σημείων ελέγχου εντός της ουκρανικής επικράτειας, μεταξύ Σεβαστούπολης και Συμφερούπολης, που μετέδωσε πρώτο χθες στην Ελλάδα το defencenet.gr
Παράλληλα ο Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ απηύθυνε έκκληση για ηρεμία μετά την κατάληψη των κτιρίων του κοινοβουλίου και του υπουργικού συμβουλίου στην Κριμαία από "εγκληματίες με στρατιωτικές στολές", ανακοινώνοντας ότι έδωσε διαταγή στις δυνάμεις ασφαλείας να λάβουν "όλα τα αναγκαία μέτρα" για την προστασία των πολιτών. Ποιούς πολίτες τους Ρώοσυς; Είναι εμφανές ότι ο Τουρτσίνοφ βιάζεται να γίνει Σαακασβίλι, κάποιοι τον σπρώχνουν από δυτικά κέντρα εξουσίας.
Το θερμόμετρο εκτινάσσει στα ύψη και μια φωτογραφία που ανέβασε την τελευταία ώρα στο twitter το AmericanDefenceNews και η οποία δείχνει, όπως τουλάχιστον αναφέρουν οι ιθύνοντες του αμερικανικού site, πλοία του Ναυτικού της Ρωσίας να αποβιβάζουν στην Κριμαία τανκς και στρατιώτες.
Αν και δεν είναι βέβαια η γνησιότητα της φωτογραφίας, ούτε κανείς μπορεί να είναι σίγουρος πότε και πού έχει τραβηχτεί, η ανάρτησή της και μόνο αρκούσε για να προκαλέσει παγκόσμιο συναγερμό για τις εξελίξεις στην περιοχή.
defencenet.gr

Ιστορικός διάλογος Κίνας - Ταϊβάν


Για πρώτη φορά μετά τον εμφύλιο πόλεμο του 1949, οι κυβερνήσεις της Κίνας και της Ταϊβάν άρχισαν την Τρίτη συνομιλίες, σε υψηλόβαθμο επίπεδο, που θα διαρκέσουν τέσσερις ημέρες, στη Ναντζίνγκ της ανατολικής Κίνας. Δεν έχει γίνει γνωστή η ατζέντα της ιστορικής συνάντησης, η οποία θεωρείται από τους ειδικούς αναλυτές ως άσκηση οικοδόμησης κλίματος εμπιστοσύνης.
Φωτογραφία: ReutersΦωτογραφία: Reuters
Στις συνομιλίες συμμετέχουν ο ταϊβανός υπουργός Ουάνγκ Γου-τσι, αρμόδιος για τις σχέσεις με την ηπειρωτική Κίνα, συνοδευόμενος από 20 αξιωματούχους, και ο κινέζος ομόλογός του Ζανγκ Ζιτζούν, επικεφαλής του κινεζικού γραφείου ταϊβανικών υποθέσεων.
 
Ο ιστορικός διάλογος διεξάγεται στην πόλη Ναντζίνγκ, την οποία είχε επιλέξει ως πρωτεύουσα το εθνικιστικό στρατόπεδο του Τσιανγκ Κάι-σεκ. 
 
«Η επίσκεψη δεν είναι εύκολη. Είναι το αποτέλεσμα πολυετών επαφών μεταξύ των δύο πλευρών. Ελπίζω να διεξαχθεί ομαλά», δήλωσε ο Ουάνγκ προτού αναχωρήσει από το διεθνές αεροδρόμιο Ταογιουάν στην Ταϊπέι.
 
Σημαντική πρόοδο χαρακτηρίζει την επίσκεψη του Ουάνγκ το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.
 
«Το ταξίδι αυτό έχει καθοριστικές συνέπειες για τη συνέχιση της θεσμοθέτησης των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών του Στενού της Φορμόζας», είχε δηλώσει ο Ουάνγκ, ανακοινώνοντας την επίσκεψή του στη  Ναντζίνγκ στα τέλη Ιανουαρίου. «Ως πρώτος πρόεδρος του συμβουλίου ηπειρωτικών υποθέσεων έχω συνείδηση της μεγάλης μου ευθύνης και του δρόμου που θα είναι μακρύς» είχε τονίσει χαρακτηριστικά.
 
Ο ταϊβανός υπουργός αναμένεται να συζητήσει κυρίως για την ίδρυση γραφείων σύνδεσης, την περιφερειακή οικονομική ολοκλήρωση, την πρόσβαση των ταϊβανών φοιτητών στην Κίνα σε υπηρεσίες ιατρικής περίθαλψης, αλλά και για το θέμα της ελευθερίας του Τύπου.
 
Η έκβαση των συνομιλιών ενδέχεται να θέσει τη βάση μιας συνάντησης μεταξύ του Μα Γινγκ-ζέου και του κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ, εκτιμά ο Τζορτζ Τσάι, πολιτικός επιστήμονας στην Ταϊπέι. «Οι δύο πλευρές ψάχνουν τις πέτρες κάτω από τα πόδια τους διασχίζοντας τον ποταμό», τονίζει ο ίδιος, επικαλούμενος κινεζική παροιμία για την επίδειξη σύνεσης.
 
Την Τετάρτη, ο Ουάνγκ θα επισκεφθεί το μαυσωλείο του επαναστάτη και πατέρα της Κινεζικής Δημοκρατίας Σουν Γιατ-σεν στη Ναντζίνγκ και θα μιλήσει στο πανεπιστήμιο της πόλης. 
 
Το 1949 ο εμφύλιος πόλεμος οδήγησε στο διαχωρισμό μεταξύ «Δημοκρατίας της Κίνας» και «Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας».Τη χρονιά εκείνη, δύο εκατομμύρια Κινέζοι, πιστοί στον εθνικιστή ηγέτη Τσιάνγκ Κάι Σεκ που ηττήθηκε από τους άνδρες του Μάο, κατέφυγαν στο νησί της Ταϊβάν.
 
Το Πεκίνο θεωρεί την Ταϊβάν αποσχισθείσα επαρχία του και δεν έχει αποποιηθεί την επανένωση ακόμη και δια της στρατιωτικής βίας αν χρειαστεί. 
 
Η ένταση στις διμερείς σχέσεις μειώθηκε μετά την εκλογή του προέδρου Μα Γινγκ-ζέου το 2008. Ο υπεύθυνος για την αναγέννηση του εθνικιστικού κόμματος Κουομιντάνγκ επανεξελέγη το 2012 και τάσσεται υπέρ των σχέσεων με την ηπειρωτική Κίνα.
 
Μετά τις διστακτικές επαφές της δεκαετίας του 1990, η Ταϊβάν και η Κίνα ξεπέρασαν το 2010 ένα καθοριστικό σημείο στην πορεία για την εξομάλυνση των σχέσεων, υπογράφοντας συμφωνία-πλαίσιο οικονομικής συνεργασίας υπό την προτροπή του Μα Γινγκ-ζέου.
 
Η συμφωνία αυτή, καθώς και άλλα ενδεχόμενα, όπως η επανάληψη των απευθείας αεροπορικών πτήσεων, τέθηκαν υπό διαπραγμάτευση από ημιεπίσημους οργανισμούς, καθώς Πεκίνο και Ταϊπέι δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις.
 
Ο πρόεδρος της Κίνας Σι είχε συναντήσει τον πρώην αντιπρόεδρο της Ταϊβάν Βίνσεντ Σιου στο περιθώριο της τελευταίας συνόδου του APEC στην Ινδονησία τον Οκτώβριο του 2013. Η Κίνα αντιτίθεται στην επίσημη παρουσία ταϊβανών αξιωματούχων στους κόλπους του οργανισμού Ασίας-Ειρηνικού.
 
Η Ταϊβάν θα μετάσχει στις επαφές αυτές για να προωθήσει πρακτικά θέματα στους τομείς της οικονομίας και της ασφάλειας. Η Κίνα στοχεύει στην επιστροφή της Ταϊβάν στους κόλπους της, σχολίασε ο Ζία Σινγκουό, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Τόκιο. Πρόσθεσε ότι η Κίνα προσδίδει ίσως μεγαλύτερη σημασία στην επίσπευση της οικονομικής ολοκλήρωσης, έχοντας κατά νου την πολιτική ενοποίηση μακροπρόθεσμα. 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΑΣΙΛΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ - ΠΟΥΤΙΝ

Μια ακόμη συνάντηση με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαδίμηρο Πούτιν είχε ο Βασιλιάς των Ελλήνων Κωνσταντίνος στην διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι. Η κουβέντα των δυο ανδρών έγινε στα επίσημα του Ολυμπιακού Χιονοδρομίου και είχε καθαρά αθλητικό χαρακτήρα, αν και η αλήθεια είναι ότι οι δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία αποτελούν αντικείμενο συζήτησης αυτές τις ημέρες στο Σότσι. Ο Κωνσταντίνος βρίσκεται εδώ και αρκετές ημέρες στο Σότσι, ως επίτιμο μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΗΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΔΙΕΤΑΞΕ Ο ΠΟΥΤΙΝ! ΘΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΕΙ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ! ΘΕΜΑ ΧΡΟΝΟΥ Η ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΡΙΜΑΙΑΣ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΡΩΣΙΑ!


   Με αιφνιδιαστική διαταγή του Προέδρου Πούτιν τέθηκαν πριν λίγο σε Συναγερμό οι Στρατιωτικές Δυνάμεις Κεντρικής και κυρίως Δυτικής Ρωσίας, που όλως τυχαίως βρίσκονται στα Ουκρανικά Σύνορα!
   Ο Συναγερμός ισχύει από
τις 14.00 ώρα Μόσχας, αφορά όλους του Κλάδους των ενόπλων Δυνάμεων,ακόμη και  την Αεροδιαστημική Άμυνα, ενώ συμπεριλαμβάνει αντιμετώπιση Τρομοκρατίας, ως και ...εξάπλωση Επιδημιών!

  Ο ίδιος ο Υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου αποκάλυψε την ξαφνική σημερινή εντολή Πούτιν και ήδη βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και πυρετώδεις προετοιμασίες οι Ρωσικές Δυνάμεις, ώστε να έχουν πετύχει ως αύριο την μέγιστη επιχειρησιακή ετοιμότητά τους!
   Σαν να πρόκειται δηλαδή για Ολικό Πόλεμο, κάθε είδους και απειλής!
   Ο Έκτακτος Συναγερμός θα περιλαμβάνει μεγάλης εμβέλειας κινητοποιήσεις Δυνάμεων και Μονάδων Στρατού, Αεροπορίας και Ναυτικού σε θέσεις διασποράς και στρατηγικά σημεία και θα διαρκέσει μέχρι τις 3 Μαρτίου!
  Ο ίδιος ο Πούτιν θα παρακολουθεί κατά βήμα όλα τα στάδια της κινητοποίησης καιαναμένεται να επιθεωρήσει προσωπικά τον Στρατό για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι το επίπεδο ετοιμότητάς του!
  Μόλις χθες άλλωστε ο Πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, δήλωσε ότι τα συμφέροντα της Ρωσίας και των πολιτών της στην Ουκρανία βρίσκονται υπό απειλήΚάτι που τα λέει όλα...

 Η γιγάντια Άσκηση Συναγερμού της Ρωσικής Αρκούδας, αποτελεί ηχηρή απάντηση στην ανατροπή Γιανουκόβιτς, τις προειδοποιήσεις ΗΠΑ να μην παρέμβει ο Ρωσικός Στρατός και την προσπάθεια της Δύσης να αρπάξει κυριολεκτικά όλη την Ουκρανία στη σφαίρα επιρροής της, παρότι οι Ανατολικές περιοχές είναι Ρωσόφωνες και Ρωσόφιλες και συζητούν ήδη την απόσχισή τους, όπως γράψαμε πρόσφατα.
  Ιδιαίτερα η Κριμαία, όπου και σήμερα έγιναν μεγάλες διαδηλώσεις στη Συμφερόπολη για την ένωση ή όχι με τη Ρωσία, είναι η πρώτη που θα κηρύξει την Απόσχισή της και θα καλέσει σε βοήθεια-προστασία την Άρκτο. Τότε ο Ρωσικός Στρατός θα επέμβει, όπως θα γίνει και σε άλλες περιοχές, όπως στοΧάρκοβο.
   Θα είναι μια Επιχείρηση - Κεραυνός, όπως στην  Ν. Οσετία με την εισβολή τότε της Ρωσίας εναντίον της Γεωργίας!

Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

''Ασκήσεις πολεμού'' στην Ρωσία με εντολή Πούτιν.


Δοκιμή της πολεμικής ετοιμότητας των ενόπλων δυνάμεων στη δυτική και κεντρική Ρωσία, διέταξε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ITAR-TASS. Σημειώνεται ότι αυτή την ώρα περίπου έξι χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν στην Κριμαία εναντίον της νέας κυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής της επιτροπής διεθνών υποθέσεων της ρωσικής Κρατικής Δούμας, Αλεξέι Πουσκόφ δήλωσε ότι πιστεύει ότι η πλειοψηφία των κατοίκων της Κριμαίας είναι δυσαρεστημένοι με τη νέα ουκρανική δημοκρατία, διαμηνύοντας ότι πρέπει να εκφράσουν τη βούλησή τους. «Η πλειοψηφία του πληθυσμού της Κριμαίας σίγουρα δεν θέλουν να μείνουν στη νέα ουκρανική δημοκρατία», δήλωσε ο Πουσκόφ στο λογαριασμό του στο Twitter την Τετάρτη. 
«Αν η Δύση έχει αναγνωρίσει την Μαϊντάν (την πλατεία που έγιναν οι διαδηλώσεις κατά του Γιανουκόβιτς) ως τη φωνή του λαού της Ουκρανίας, θα πρέπει επίσης να αναγνωρίσουν επίσης ότι οι πολίτες της Κριμαίας έχουν το δικαίωμα να εκφράσουν τη βούλησή τους», δήλωσε χαρακτηριστικά.
- See more at: http://molwlave.blogspot.gr/2014/02/blog-post_2805.html#sthash.gUyADlNE.dpuf

Η ΡΩΣΙΑ ΜΠΟΥΚΑΡΕ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ! ΒΙΝΤΕΟ: 11.000 ΡΩΣΟΙ ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΙΣΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΠΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΠΟΔΙ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΣΕΒΑΣΤΟΥΠΟΛΗ ΤΗΣ ΚΡΙΜΑΙΑΣ...!!!

 




Ρωσική μοίρα του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, επέστρεψε στις 25 Φεβρουαρίου από το Σότσι στη Σεβαστούπολη και πέρασαν στη Γιάλτα, 11 χιλιάδες αλεξιπτωτιστές με πλήρη επιθετικό εξοπλισμό.

Αυτό αναφέρουν πηγές της Σεβαστούπολης, οι οποίες έχουν ανεβάσει και ένα σχετικό βίντεο


Российские военные с оружием приехали в Ялту!01:50reEmbedit
Play
Current Time0:00
/
Duration Time0:00
Loaded: 0%
Progress: 0%
00:00
Fullscreen
00:00
Mute
Loading
 

Sevnews: БТР въезжает в Штаб ЧФ РФ02:55reEmbedit
Play
Current Time0:00
/
Duration Time0:00
Loaded: 0%
Progress: 0%
00:00
Fullscreen
00:00
Mute
Loading

Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Πηγές απόκτησης πληροφοριών κατά την εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου κατά των Περσών





Στα κράτη της αρχαίας Ελλάδας με τα αντικρουόμενα συμφέροντα και τις διαρκείς συρράξεις, η κατασκοπεία και η αντικατασκοπεία ήταν ιδιαίτερα ανεπτυγμένες. Από τους αρχαίους Έλληνες στρατιωτικούς συγγραφείς γίνεται σαφές ότι στις μέρες τους διεξαγόταν ο ίδιος με τον σημερινό πόλεμος των πληροφοριών, δηλαδή ο πόλεμοςγια τις πληροφορίες και ο πόλεμος μέσω των πληροφοριών. Ήδη ο Ξενοφών είχε καταγράψει ξεκάθαρα την αξία των πληροφοριών για την κατάσταση εχθρών και φίλων, για τα δρομολόγια, για την παραπλάνηση του αντιπάλου, για τους κατασκόπους και τους αυτόμολους. Γνωρίζουμε ακόμη το ενδιαφέρον του Αλεξάνδρου από μικρή ηλικία για τα περσικά πράγματα καθώς και την αποτελεσματικότητα του Φιλίππου στις πάσης φύσεως επιλογές του. Δεν πρέπει λοιπόν να μας μένει καμία αμφιβολία ότι τουλάχιστον από την εποχή του Φιλίππου η Μακεδονία είχε αποκτήσει το σημερινό ισοδύναμο της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Η μόνη καταγεγραμμένη αποτυχία του συστήματος πληροφοριών του Αλεξάνδρου εντοπίζεται στην αρχή ακόμη της εκστρατείας, λίγο πριν τη μάχη της Ισσού, οπότε δεν αντελήφθη ότι ο Δαρείος βρισκόταν στα νώτα του. Πολύ περισσότερο δεν έχει καταγραφεί διαρροή πληροφοριών από την πλευρά του Αλεξάνδρου προς τους Πέρσες. 

Η σύγχυση του Ιαξάρτη (Συρ Ντάρυα) με τον Τάναϊ (Ντον) δεν μπορεί να θεωρηθεί ως αποτυχία του συστήματος πληροφοριών του Αλεξάνδρου, διότι δεν επεδίωξε την εμπλοκή με τους λαούς έξω από τα βορειότερα σύνορα της περσικής αυτοκρατορίας. Το σφάλμα αυτό, αν και παραπλάνησε αρκετούς λόγιους σύγχρονους και μεταγενέστερους του Αλεξάνδρου, πρέπει να διευκρινίσουμε ότι έχει ακαδημαϊκή και μόνο αξία. Δημιουργήθηκε δε διότι οι Πέρσες προφανώς δεν είχαν χαρτογραφήσει επαρκώς τις εκτός των συνόρων τους περιοχές του σημερινού Καζακστάν και διότι η επικοινωνία στις τοπικές γλώσσες ήταν δύσκολη. Αν ο Αλέξανδρος είχε αποφασίσει να τις κατακτήσει, πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι δεν θα σημείωνε μικρότερη επιτυχία από εκείνη στην εξίσου άγνωστη και αχαρτογράφητη Ινδία και Γεδρωσία. 

Οι πηγές κρίσιμων πληροφοριών ήταν οι κατάσκοποι, οι αυτόμολοι, οι όμηροι, οι αιχμάλωτοι και φυσικά οι οδηγοί. 

Κατάσκοποι: στην πρώτη φάση της εκστρατείας, τόσο του Φιλίππου όσο και του Αλεξάνδρου, το θέατρο των αρχικών επιχειρήσεων ήταν τα ελληνικά εδάφη της Περσικής αυτοκρατορίας, όπου η εξασφάλιση πληροφοριών μέσω κατασκόπων ήταν εύκολη. Στη συνέχεια, όσο περισσότερο προήλαυνε ο Αλέξανδρος τόσο περισσότεροι αυτόμολοι τον προσέγγιζαν, μειώνοντας την ανάγκη εξεύρεσης κατασκόπων. Ωστόσο δεν υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες για τη δράση κατασκόπων. 

Αυτόμολοι: οι αρχαίοι Έλληνες στρατιωτικοί συγγραφείς τονίζουν επαρκώς τον κίνδυνο διαρροής πληροφοριών μέσω των αυτομόλων, οι οποίοι ανέκαθεν υπήρξαν για τον εχθρό η πηγή των περισσοτέρων, ακριβέστερων και σημαντικότερων πληροφοριών, αλλά εφιστούν παράλληλα την προσοχή στις παραπλανητικές πληροφορίες, που ίσως διοχέτευε ο εχθρός μέσω δικών του ψευδοαυτόμολων. Στην Περσική Αυλή υπήρχαν πάντοτε Έλληνες αυτόμολοι και λίγο πριν την έναρξη της εκστρατείας προστέθηκαν αρκετοί ακόμη, κυρίως Αθηναίοι. Μετά την έναρξη της εκστρατείας δεν αναφέρεται κανένας νέος αυτόμολος από την Ελληνική προς την Περσική πλευρά, η ροή αντιστράφηκε και εκείνοι που αυτομολούσαν ήταν πλέον οι Πέρσες. Για την ακρίβεια προέρχονταν από το περσικό στρατόπεδο, αλλά δεν ήταν πάντοτε περσικής καταγωγής, αφού αρκετοί ανήκαν στα πολλά έθνη της αυτοκρατορίας, τα οποία δεν είχαν ηθικούς λόγους να είναι πιστοί στον έναν ή τον άλλο κατακτητή της χώρας τους. Οι Πέρσες, που βρέθηκαν στο ελληνικό στρατόπεδο, αναλάμβαναν διοικητικές θέσεις ανάλογες του βαθμού τους.

Οι αυτόμολοι είχαν μεγάλη αξία μέσα στην Αχαιμενιδική επικράτεια, διότι ακόμη και όταν παρέδιδαν στον Αλέξανδρο μόνο ένα πέρασμα, στην ουσία του παρέδιδαν μία εκτεταμένη περιοχή. Σημαντικότερη ήταν η χρησιμότητα τους, όταν εντάσσονταν με τις στρατιωτικές τους δυνάμεις στη στρατιά του ή όταν τον βοηθούσαν να εξουδετερώσει κάποια σημαίνουσα προσωπικότητα του εχθρικού στρατοπέδου. Πάνω απ’ όλα όμως του παρέδωσαν τμηματικά μεν, σε πλήρως λειτουργική κατάσταση δε τη Διοίκηση της Περσικής αυτοκρατορίας. Αντίθετα, η αξία των Ινδών αυτόμολων περιοριζόταν σε αυτό ακριβώς που του παρέδιδαν, μία ισχυρή πόλη ή ένα οχυρό. Μετά ο αγώνας για την προέλαση συνεχιζόταν εξίσου σκληρός. Αυτό οφείλεται στη δομή της Ινδίας, που αποτελούνταν από αυτόνομα έθνη και κράτη, στα οποία ο Αλέξανδρος έπρεπε κάθε φορά να αναζητά νέους αυτόμολους. Και φυσικά τους εύρισκε. Γι’ αυτό καταγράφονται στην Ινδία τόσοι πολλοί αυτόμολοι, επειδή τα ινδικά κράτη ήταν πολλά και όχι επειδή οι Ινδοί ήταν επιρρεπείς στην προδοσία.

Όμηροι: η σύλληψή τους εξυπηρετούσε άλλους σκοπούς, όμως η προέλευσή τους από τα σημαντικότερα στρώματα της κοινωνίας τους, τους καθιστούσε αναμφίβολα μία πηγή σημαντικών και αξιόπιστων πληροφοριών. 

Αιχμάλωτοι: η σύλληψή τους έχει ως βασικό σκοπό να στερήσει από τον αντίπαλο τις ικανότητές τους και να βλάψει την ψυχολογία του. Ταυτόχρονα οι αιχμάλωτοι είναι μία πολύ καλή πηγή πληροφοριών. Έτσι ο αδελφός του Ερυγίου, ο Λαομέδων ο Μυτιληναίος, που ήταν δίγλωσσος στα ελληνικά και «στα βαρβαρικά» (μάλλον στα περσικά), ορίστηκε υπεύθυνος για τους βάρβαρους αιχμαλώτους. 

Οδηγοί: έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη διεξαγωγή των επιχειρήσεων. Χωρίς αυτούς η στρατιά του Αλεξάνδρου θα είχε ανασχεθεί μπροστά σε κάποιο κώλυμα ή θα είχε πέσει σε κάποια παγίδα ή θα είχε αφανισθεί σε κάποια από τις πολλές ερήμους και ορεινές διαβάσεις, όπως είχαν πάθει στο παρελθόν πολλοί Μεγάλοι Βασιλείς. Οι καλύτεροι οδηγοί ήταν πάντοτε οι ντόπιοι, προέρχονταν δε από τους αυτόμολους, τους αιχμαλώτους ή τους ομήρους. Η αξιοπιστία τους ήταν εξασφαλισμένη, διότι γνώριζαν ότι βλάπτοντας τον δεσμώτη τους, έβλαπταν τη ζωή ή τη σωματική τους ακεραιότητα.   

Υποκλοπές: ο Αλέξανδρος όταν βρισκόταν στην Υρκανία, φέρεται ότι έπεισε με τέχνασμα τους άνδρες του να στείλουν γράμματα στην πατρίδα. Οι γραμματοφόροι του τα παρέδωσαν, εκείνος τα διάβασε και εντόπισε όσους διαφωνούσαν μαζί του. Ο Πολύαινος περιγράφει εδώ ένα στρατήγημα, το οποίο λόγω της αφέλειάς του μοιάζει περισσότερο με δικό του εφεύρημα. Είναι όμως λογικό να υπήρχε μία υπηρεσία ασχολούμενη με την εξασφάλιση πληροφοριών σχετικών με την εσωτερική τάξη και ασφάλεια. Η υπηρεσία αυτή φαίνεται ακόμη πιο αναγκαία από τη στιγμή, που στο στράτευμα και στη Δημόσια Διοίκηση ενσωματώθηκαν βάρβαροι. Βασικό δε εργαλείο μίας τέτοιας υπηρεσίας θα ήταν οπωσδήποτε η πανάρχαια μέθοδος της υποκλοπής της αλληλογραφίας. Επειδή είναι γνωστό πως η υποκλοπή μπορεί να γίνει και από άλλους έξω από αυτήν την υπηρεσία, καθώς και επειδή δεν είναι πάντοτε εγγυημένη η εχεμύθεια και η πίστη του προσωπικού των μυστικών υπηρεσιών, τα υψίστης σημασίας μηνύματα ρητώςκαταγράφεται ότι μεταφέρονταν προφορικά από έμπιστους αγγελιαφόρους.

Πηγές

Ξενοφών Ιππαρχικός 4.6, 4.8, 5.7

 Κύρου Ανάβασις Γ.ΙΙ.20

Αινείας ο Τακτικός 23.111, Αρριανός Α.25, Γ.6, Δ.29, Ε.23, Ε.29, ΣΤ.26

 Πλούταρχος Αλέξανδρος 5.1-3

 Διόδωρος ΙΖ.25.6, 30, 46.5, 55.2, 67.4, 68, 83.8-9, 85.4-5

Πολύαινος Δ.3.19, Ιώσηπος ΙΑ.321