counter

free counters

Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

Τουρκία & Χαμάς σε Αντι-Ισραηλινή Σύμπραξη

Ο ηγέτης της Χαμάς Χαλέντ Μεσάαλ ποζάρει σε σφιχτή χειραψία με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, στο συνέδριο του ΑΚΡ στο Ικόνιο, το περασμένο Σάββατο. «Ισχυρή Τουρκία σημαίνει ισχυρή Ιερουσαλήμ, ισχυρή Παλαιστίνη», ανέφερε ο Μεσάαλ, εκφράζοντας ελπίδες «για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης και της Ιερουσαλήμ». Η ομιλία του διεκόπη από το πλήθος, που φώναζε «Αλαχού Ακμπάρ» (Ο θεός είναι μεγάλος) και «Κάτω το Ισραήλ».
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
ΑΓΚΥΡΑ. Σε μια πρωτόγνωρη απόφαση, ενδεικτική για τον μελλοντικό του ρόλο στον νέο του θώκο, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε χθες ότι θα προεδρεύσει του υπουργικού συμβουλίου μέσα στον Ιανουάριο. Ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας εξελέγη φέτος στο ανώτατο αξίωμα της χώρας, το οποίο, όμως, έχει διακοσμητικές εξουσίες. Ολοι οι προκάτοχοι του Ερντογάν, συμπεριλαμβανομένου του πρώην συντρόφου του Αμπντουλάχ Γκιουλ, ασκούσαν περιορισμένες εξουσίες, αλλά στους τέσσερις μήνες που μεσολάβησαν από τις προεδρικές εκλογές, ο κραταιός άνδρας της Τουρκίας έχει αποκαλύψει ότι δεν πρόκειται να ακολουθήσει τα χνάρια τους.

Καθορίζει τα πάντα

Η προεδρία του υπουργικού συμβουλίου αποτελεί ένα εξαιρετικά σοβαρό βήμα σε μια προσπάθεια του Ερντογάν να αναγάγει τον θώκο του σε υπ’ αριθμόν ένα της χώρας, όχι μόνο θεωρητικά αλλά και πρακτικά. Επιμένοντας ότι το Σύνταγμα επιτρέπει το συγκεκριμένο μέτρο, ο πρόεδρος της χώρας εξήγγειλε ενώπιον δημοσιογράφων ότι θα είναι επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου στις 19 Ιανουαρίου.

Αλλωστε το κυβερνών κόμμα οδεύει προς μια σαρωτική νίκη τον προσεχή Ιούνιο στις βουλευτικές εκλογές και θα μπορούσε να προχωρήσει σε συνταγματική αναθεώρηση και ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου. Ο ίδιος ο Ερντογάν είχε υποσχεθεί ότι θα είναι ένας δραστήριος πρόεδρος στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας το καλοκαίρι, με το επιχείρημα ότι έχει εκλεγεί απευθείας από τον λαό. Πράγματι έχει τηρήσει τη δέσμευσή του αφού καθορίζει τα πάντα, από την οικονομική πολιτική της χώρας μέχρι τη στάση της Αγκυρας έναντι του «Ισλαμικού Κράτους». Οι αντίπαλοί του φοβούνται ότι θα μπορούσε να συνεχίσει την αυταρχική και προσωποκεντρική διακυβέρνηση της χώρας μέχρι το 2024. Περίτρανο σύμβολο του τρόπου άσκησης της εξουσίας από τον Ερντογάν είναι το προεδρικό μέγαρο που διαθέτει 1.150 δωμάτια και κόστισε μισό εκατ. ευρώ. Ακόμη και η επιλογή των συμμάχων της Αγκυρας προκαλεί ανησυχία και επιφυλάξεις στη Δύση. Το Σάββατο επισκέφθηκε την τουρκική πρωτεύουσα ο ηγέτης της Χαμάς, Χαλέντ Μεσάαλ, στον οποίο επιφυλάχθηκε υποδοχή ήρωα. Ο ίδιος εξήρε την Τουρκία ως «πηγή δύναμης» για όλους τους μουσουλμάνους.

«Μία δημοκρατική, σταθερή και αναπτυγμένη Τουρκία είναι πηγή ισχύος για όλους τους μουσουλμάνους», είπε σε διάγγελμά του στο ετήσιο συνέδριο του ΑΚΡ, του Κόμματος για τη Δικαιοσύνη και την Ανάπτυξη, που πραγματοποιήθηκε στο Ικόνιο. «Ισχυρή Τουρκία σημαίνει ισχυρή Ιερουσαλήμ, ισχυρή Παλαιστίνη», ανέφερε εκφράζοντας ελπίδες «για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης και της Ιερουσαλήμ». Η σύντομη ομιλία του διακόπηκε επανειλημμένως από το πλήθος που κρατούσε τουρκικές και παλαιστινιακές σημαίες και φώναζε «Αλαχού Ακμπάρ» (Ο θεός είναι μεγάλος) και «Κάτω το Ισραήλ». O πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου από την πλευρά του χαρακτήρισε την τουρκική σημαία «σύμβολο αθωότητας στον κόσμο». «Ο Θεός είναι μάρτυρας... θα κάνουμε την κόκκινη σημαία σύμβολο των αθώων. Αυτή η κόκκινη σημαία θα κυματίζει δίπλα στις σημαίες της Παλαιστίνης, της ελεύθερης Συρίας και όλων των άλλων αθώων», είπε στο ίδιο συνέδριο ο Τούρκος πρωθυπουργός. Σε μια άλλη εξέλιξη, οι τουρκικές ναυτιλιακές αρχές έκλεισαν τα Στενά των Δαρδανελίων για τα δεξαμενόπλοια και οι Turkish Airlines ακύρωσαν χθες εσωτερικές και διεθνείς πτήσεις εντός και εκτός της Κωνσταντινούπολης εξαιτίας καταιγίδας.

ΡΩΣΙΑ: ΠΑΡΕΛΑΒΕ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΚΛΑΣΗΣ BOREI 955

Ρωσία: Παρέλαβε το δεύτερο υποβρύχιο κλάσης Borei 955

Η Ρωσία εγκαινίασε το δεύτερο υποβρύχιο κλάσης Borei 955 του πολεμικού Ναυτικού.
Πρόκειται για το υποβρύχιο «Vladimir Monomakh» που έχει δυνατότητα να φέρει 16 διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους τύπου Bulava. Το υποβρύχιο απέπλευσε από το λιμάνι της Βόρειας Θάλασσας, Σεβεροντβίνσκ.
Το πρώτο υποβρύχιο τύπου Borei 955, το «Yury Dolgoruky», ήδη βρίσκεται σε ενεργό υπηρεσία.
Τα υποβρύχια του τύπου αποτελούν τη μεγαλύτερη εξασφάλιση για την άμυνα της χώρας, προφανώς λόγω του ότι η δυσκολία εντοπισμού τους καθιστούν βέβαια τη δυνατότητα ανταποδοτικού πυρηνικού πλήγματος, το οποίο εξασφαλίζει την αξιοπιστία της πυρηνικής αποτροπής της χώρας.
Τα ναυπηγεία «Sevmash» που τα κατασκευάζουν, αναμένεται πολύ σύντομα να καθελκύσουν και το τρίτο υποβρύχιο του τύπου Borei 955, το «Aleksandr Nevsky».
Κατά τη διάρκεια της τελετής ένταξης σε ενεργό υπηρεσία του «Vladimir Monomakh», οι υπεύθυνοι των ναυπηγείων ανακοίνωσαν ότι ξεκινά η ναυπήγηση και του υποβρυχίου «Generalissimus Suvorov», τύπου Borei-955A.
Τα δυο πρώτα του τύπου, τα «Knyaz Vladimir» και «Knyaz Oleg», ξεκίνησαν να ναυπηγούνται το 2012 και 2014 αντίστοιχα, όπως διαβάζουμε στο defencepoint.

ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΥΤΙΚΟ-νοτιοανατολικά της Ρόδου!

Νέα χριστουγεννιάτικη… πρόκληση από τουρκικό κατασκοπευτικό
Οι Τούρκοι, όχι μόνο δεν σταματούν τις προκλήσεις ακόμα και ανήμερα των Χριστουγέννων, αλλά περνούν σε άλλο… επίπεδο, καθώς τα ελληνικά ραντάρ εντόπισαν σήμερα (25/12) πτήση κατασκοπευτικού τους αεροπλάνου νοτιοανατολικά της Ρόδου!
Πρόκειται για ένα αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου CN-235 που έκανε την εμφάνισή του μέσα στο FIR Αθηνών, δίνοντας συνέχεια στο μπαράζ των τουρκικών προκλήσεων τις τελευταίες εβδομάδες.
Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, το τουρκικό «κατασκοπευτικό αεροσκάφος» αναγνωρίστηκε σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

A400M ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Παραδόθηκε και το δεύτερο A400M στην Τουρκία
Η τουρκική Αεροπορία παρέλαβε το δεύτερο αεροσκάφος στρατηγικών μεταφορών τύπου A400M της Airbus, όπως ανακοίνωσε το αρμόδιο για τους εξοπλισμούς, υφυπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας.
Σε γραπτή ανακοίνωση που εκδόθηκε στις 23 Δεκεμβρίου 2014 από το SSM, αναφέρεται ότι πρόκειται για το αεροσκάφος με αριθμό σειράς MSN0013 ενώ στο ουραίο τμήμα του φέρει το νούμερο 14-0013. Πρόκειται για το δεύτερο αεροσκάφος του τύπου, από ένα σύνολο δέκα αεροσκαφών που έχει δεσμευθεί να προμηθευτεί η Τουρκία.
Η παράδοση του αεροσκάφους πραγματοποιήθηκε στη γραμμή παραγωγής της Airbus στη Σεβίλλη της Ισπανίας και το αεροσκάφος αναχώρησε για την Τουρκία όπου και προσγειώθηκε σε αεροπορική βάση στην περιφέρεια Καϊσερί της Κεντρικής Ανατολίας, όπως διαβάζουμε στο defence-point.
Η Τουρκία ελέγχει μετοχικά το 5,5% του προγράμματος με την Turkish Aerospace Industries να προμηθεύει με δεξαμενές καυσίμου και τμήματα των πτερύγων του αεροσκάφους, στη Βρέμη της Γερμανίας και το Φούλτον της Βρετανίας

ΜΕΣΑΑΛ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΗΓΗ ΙΣΧΥΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ

Μεσάαλ: Η Τουρκία πηγή ισχύος για τους μουσουλμάνους
Ο ηγέτης της Χαμάς, Χαλίντ Μεσάαλ, εγκωμίασσε το ρόλο της Τουρκίας και τη σημασία της για το μουσουλμανικό κόσμο.
Η προσέγγιση του ηγέτη της Χαμάς, Χαλίντ Μεσάαλ με την Τουρκία, μας γυρίζει πίσω στη συνάντηση του Παλαιστίνιου αξιωματούχου με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, το 2013, στη Δαμασκό.
Μιλώντας, από την Άγκυρα, μετά τις συναντήσεις του με την ηγεσία του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης της Τουρκίας (AKP), ο ηγέτης της Χαμάς, Χαλίντ Μεσάαλ, δήλωσε τώρα ότι ο ίδιος και η αποστολή της παλαιστινιακής οργάνωσης έλαβαν συμβουλές, προειδοποιήσεις και στήριξη από τους Τούρκους.
Αμέσως μετά έπλεξε το εγκώμιο της Τουρκίας, που είναι «πηγή δύναμης για όλους τους μουσουλμάνους», όπως χαρακτηριστικά είπε.
«Ισχυρή Τουρκία σημαίνει ισχυρή Παλαιστίνη», δήλωσε, όπως αναφέρει στην ηλεκτρονική έκδοσή της η εφημερίδα «Hurriyet».
Στην πρώτη αυτή επίσημη επίσκεψή του εκτός αραβικού κόσμου, ο ηγέτης της Χαμάς συναντήθηκε με τον Τούρκο υπουργό εξωτερικών, Γκιουλ, όπως επίσης και με τον αντιπρόεδρο του AKP, Ντεντζίρ Μιρ Μεχμέτ Φιράτ.
Στη συνέντευξη τύπου μετά τις επαφές του, ο Χαλίντ Μεσάαλ τόνισε ότι «όπως κάνει όλος ο κόσμος, έτσι κι εμείς δεχόμαστε τη βοήθεια της Τουρκίας. Οι επαφές μας θα συνεχιστούν μέχρι να επικρατήσει ο κανόνας υπεροχής της δικαιοσύνης και της ειρήνης».
Κ. ΤΖ.
(Πηγή: Hurriyet)

\

Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Η ΡΩΣΙΚΗ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΛΛΑΖΕΙ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ

Η ρωσική αμυντική βιομηχανία αλλάζει προσανατολισμό

Οι ευρωπαϊκές κυρώσεις έχουν απογοητεύσει τη ρωσική κυβέρνηση και πλέον η ιδέα της αμυντικής - τεχνολογικής συνεργασίας με τις χώρες της Ευρώπης δεν είναι και τόσο δελεαστική.
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στις 4 Δεκεμβρίου ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, αρμόδιος για τη στρατιωτική βιομηχανία, Ντμίτρι Ρογκόζιν, η απόφαση για την αγορά από τη Γαλλία ελικοπτεροφόρων πολεμικών πλοίων κλάσης «Mistral», είναι ένα «σφάλμα της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Άμυνας». Τώρα το ρωσικό αμυντικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα προσπαθεί να λύσει τα προβλήματα που εμφανίζονται στον κλάδο με τις δικές του δυνάμεις.
Στα τέλη Ιουλίου, όταν η ΕΕ μόλις είχε ξεκινήσει το εμπάργκο στις εισαγωγές και τις εξαγωγές όπλων, προϊόντων διπλής χρήσης και τεχνολογιών για στρατιωτική χρήση στη Ρωσία, η RBTH είχε ερευνήσει διεξοδικά τις επιπτώσεις στις βιομηχανίες του κλάδου και στα αμυντικά έργα που μπορούσαν να επηρεαστούν από τη συγκεκριμένη απόφαση. Από τότε, στο εμπάργκο του Ιουλίου, προστέθηκαν η απαγόρευση δανειακής χρηματοδότησης σε τρεις από τις μεγαλύτερες αμυντικές επιχειρήσεις της Ρωσίας, της «Uralvagonzavod», της «Oboronprom και της «United Aircraft Corporation», καθώς και οι κυρώσεις εναντίον εννέα βασικών αμυντικών βιομηχανιών. Φυσικά, δεν λείπει από τη συζήτηση και το συμβόλαιο για την προμήθεια των προηγμένων πολεμικών πλοίων «Mistral», που όμως δεν εμπίπτει σε καμιά κατηγορία κυρώσεων.
Σε αυτό το πλαίσιο, αξίζει, ως είθισται στη λήξη του έτους, να κάνουμε την ετήσια οικονομική ανασκόπηση και να εξάγουμε κάποια συμπεράσματα: Ποιό είναι το μέχρι σήμερα κόστος των Δυτικών κυρώσεων στη ρωσική αμυντική βιομηχανία;
Τι θα ακολουθήσει στη συνέχεια; Το Σεπτέμβριο, από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωναν ότι «δεν ανησυχούν για τις κυρώσεις», σημειώνοντας παράλληλα, ότι από αυτές μπορεί να υποφέρουν τρίτες χώρες που αγοράζουν ρωσικό εξοπλισμό.
Για το ίδιο θέμα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε, ότι «η ρωσική αμυντική βιομηχανία θα πρέπει να είναι έτοιμη να παράγει τον κρίσιμο –βασικό- εξοπλισμό, εξαρτήματα και υλικά, και να διαθέτει για το σκοπό αυτό την κατάλληλη παραγωγική ισχύ, τη τεχνολογία, τις μηχανικές λύσεις και την αναγκαία τεχνογνωσία».
Σύμφωνα με την «Rosoboronexport», οι αγορές ολοκληρωμένων οπλικών συστημάτων από τη Δύση, ανέρχονται σε όχι περισσότερο από το 1% του συνόλου των αναγκών των ρωσικών ΕΔ, και η άρνηση για αυτές τις συναλλαγές δεν θα έχει επιπτώσεις στην αμυντική ικανότητα της Ρωσίας.
Υποκατάσταση εισαγωγών
Ο αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου, Σεργκέι Τσιμπ, παρέθεσε στοιχεία από την έρευνα που διενεργήθηκε στις βιομηχανίες που έχουν τις καλύτερες προοπτικές ανάπτυξης, από την σκοπιά της υποκατάστασης των εισαγωγών. Η εξάρτηση από το εξωτερικό σε πολλούς κλάδους της βιομηχανίας είναι καταλυτική. Στις εργαλειομηχανές, το ποσοστό των εισαγωγών είναι περισσότερο από 90%, στο βαρύ μηχανολογικό εξοπλισμό 60%-80%, στη ραδιο-ηλεκτρονική βιομηχανία, 80%- 90%.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Βιομηχανίας και Εμπορίου, στην περίπτωση υλοποίησης της πολιτικής για την υποκατάσταση των εισαγωγών, το 2020 μπορούμε να περιμένουμε ότι η εξάρτηση από τους ξένους προμηθευτές στους πιο «κρίσιμους» κλάδους της βιομηχανίας θα υποχωρήσει από το επίπεδο του 70%-90% σε 50-60%. Πλήρης υποκατάσταση των εισαγωγών δεν είναι δυνατόν να γίνει. Πάντως, εκτός από την αναδιοργάνωση της εγχώριας παραγωγής και τη δημιουργία νέων τεχνολογικών και βιομηχανικών εγκαταστάσεων, η Ρωσία θα πρέπει να αλλάξει και τους προμηθευτές.
Η «αναδίπλωση» της αμυντικής συνεργασίας με τη Δύση άρχισε πριν την κρίση στην Ουκρανία. Από το 2012, το υπουργείο Άμυνας δεν έχει συνάψει νέες συμβάσεις για την προμήθεια σημαντικών ποσοτήτων έτοιμων ευρωπαϊκών αμυντικών προϊόντων. Επιπλέον, τον Αύγουστο του 2013, σε νομοθετικό επίπεδο απαγορεύτηκε η χρήση εισαγόμενων μηχανημάτων σε περίπτωση που υπάρχουν ρωσικά ανάλογα και τέθηκε σαν στόχος η αναβίωση του σχεδόν κατεστραμμένου σοβιετικού κλάδου κατασκευής εργαλειομηχανών με την αύξηση της παραγωγής ρωσικού ανταγωνιστικού μηχανολογικού εξοπλισμού στο ένα τρίτο του συνόλου των αναγκών της βιομηχανίας. Διενεργήθηκαν επίσης, οι αντίστοιχες εργασίες για τη σταδιακή εγκατάλειψη της εκτέλεσης επισκευαστικών εργασιών στα πλοία σε ξένα ναυπηγεία.
Το πρόγραμμα υποκατάστασης των εισαγωγών, που παρουσίασε το υπουργείο Βιομηχανίας και Εμπορίου στις 25 Ιουλίου 2014 προβλέπει την υποκατάσταση με ντόπια ανάλογα, αρχικά ουκρανικών προϊόντων και στη συνέχεια, προϊόντων άλλων προμηθευτών από χώρες που έχουν επιβάλει κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία. Έχουν εκπονηθεί σχέδια που προβλέπουν την επέκταση της συνεργασίας με τις χώρες της Τελωνειακής Ένωσης, τη Λευκορωσία και το Καζακστάν.
Ένας άλλος εταίρος της Ρωσίας μπορεί να είναι επίσης η Κίνα. Το Πεκίνο μπορεί να γίνει ο σημαντικότερος προμηθευτής ηλεκτρονικών εξαρτημάτων της Μόσχας, δήλωσε ο Βλαντίμιρ Σβαριόφ, αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου ανάλυσης παγκόσμιου εμπορίου όπλων (CAWAT), ο οποίος είπε ότι οι σχετικές διαπραγματεύσεις βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη. Ο αρμόδιος υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου της Ρωσίας, Ντενίς Μαντούροφ, πιστεύει ότι το πρόγραμμα υποκατάστασης των εισαγωγών, θα επιτρέψει στις ρωσικές εταιρείες να αυξήσουν την παραγωγή τους κατά 30 δισεκατομμύρια ρούβλια ετησίως, ξεκινώντας ήδη από το 2015.
ΠΗΓΗ Η ΡΩΣΙΑ ΤΩΡΑ

Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΗΣ ΑΡΜΕΝΙΑΣ ΣΤΗ ΣΠΖ



 Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Αρμενίας, Αντιστράτηγος κ. YURI KHACHATUROV, πραγματοποίησε σήμερα επίσημη επίσκεψη στη Σχολή Πεζικού στη Χαλκίδα, συνοδευόμενος από τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Πεζικού του Γενικού Επιτελείου Στρατού Υποστράτηγο κ. Απόστολο   Κωστόπουλο.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για την οργάνωση, την λειτουργία και τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες της Σχολής, ενώ ακολούθησε επίδειξη εκτέλεσης εικονικών βολών Α-Τ όπλων και όλμων. Επιπλέον, έλαβε χώρα περιήγηση στην Αίθουσα Τιμών, στη Βιβλιοθήκη και στο Στρατιωτικό Μουσείο της Σχολής.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΙΣ ΕΠΑΦΕΣ ΟΜΗΡΟΥ ΣΤΗΝ ΑΡΜΕΝΙΑ

Κυπριακό και ενέργεια στις επαφές Ομήρου στην Αρμενία

ο Πρόεδρος της Βουλής θα παρακαθίσει σε διακοινοβουλευτική επιτροπή για τη συνεργασία μεταξύ της Αρμενικής Εθνοσυνέλευσης και της Κυπριακής Βουλής.
Το Κυπριακό, θέματα διμερών σχέσεων, οι τελευταίες εξελίξεις στα ενεργειακά και την ΑΟΖ της Κύπρου και η κατάσταση στο Ναγκόρνο -Καραμπάχ, είναι στην ατζέντα των επαφών Διήμερης επίσημης επίσκεψης του προέδρου της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου στην Αρμενία, έπειτα από πρόσκληση του Προέδρου της Εθνοσυνέλευσης.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της εθνοσυνέλευσης της Αρμενίας Γκαλουτς Σιαχακυάν,υποδέχθηκε τον κύριο Ομήρου, ο οποίος προσφώνησε την έκτακτη συνέδρια της εθνοσυνέλευσης.
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Βουλής θα παρακαθίσει σε διακοινοβουλευτική επιτροπή για τη συνεργασία μεταξύ της Αρμενικής Εθνοσυνέλευσης και της Κυπριακής Βουλής.
Το απόγευμα ο κύριος Ομήρου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της χώρας Χοβίκ Αμπραχαμιάν και αργότερα με τον Πρόεδρο της Αρμενίας Σερτζ Σαργκσιάν.
Το βράδυ θα παρακαθίσει σε επίσημο δείπνο που θα παραθέσει προς τιμή του ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης.

<<ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΔΙΑΜΕΤΑΚΟΜΙΣΕΙΣ Η ΕΛΛΑΔΑ»

«Χώρα κλειδί για τις ενεργειακές διαμετακομίσεις η Ελλάδα»
Τηλεφωνικές συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτωρ Όρμπαν και τον πρόεδρο της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς για την ενεργειακή συνεργασία των χωρών τους με τη Ρωσία «υπό το φως της διακοπής της υλοποίησης του αγωγού South Stream», είχε ο Βλαντίμιρ Πούτιν – Χώρα κλειδί για τις ενεργειακές διαμετακομίσεις η Ελλάδα.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Κρεμλίνου, συζητήθηκαν «επίκαιρα ζητήματα της διμερούς συνεργασίας, καθώς και οι προοπτικές της περαιτέρω συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα».
Οι κ.κ. Νίκολιτς και Όρμπαν χαρακτήρισαν τα προηγούμενα 24ωρα ως αρνητική εξέλιξη την προοπτική οριστικής διακοπής του σχεδίου κατασκευής του South Stream, έχοντας εκφράσει την επιθυμία απευθείας συνομιλίας με τον Β. Πούτιν για το θέμα.
Όπως μετέδωσαν ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο Όρμπαν επέκρινε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το θέμα, λέγοντας ότι «οι Βρυξέλλες εργάστηκαν ακούραστα για την αποτυχία του σχεδίου» τονίζοντας ότι η χώρα του «έχει καλές σχέσεις με το Αζερμπαϊτζάν» και αναζητεί εναλλακτικές διαδρομές ώστε να προμηθεύεται φυσικό αέριο «παρακάμπτοντας την Ουκρανία».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Νίκολιτς χαρακτήρισε «απώλεια» για τη Σερβία τη διακοπή του South Stream, ενώ ο πρέσβης του στη Μόσχα Σλάβενκο Τέρζιτς περιέγραψε το σχέδιο ως «εθνικής σημασίας, που πρέπει να καταστεί εγγύηση της ενεργειακής ασφάλειας όχι μόνο της Σερβίας, αλλά και όλης της ΝΑ και Κεντρικής Ευρώπης». Κατά τον κ. Τέρζιτς, είναι απαραίτητο «άλλη μια φορά να καταβληθεί προσπάθεια για διαπραγματεύσεις ΕΕ - Ρωσίας σχετικά με την κατασκευή του αγωγού» και προπαντός για τη διέλευσή του μέσω Σερβίας.
Την ίδια ώρα, «η ρωσική Gazprom αλλάζει τη στρατηγική των πωλήσεων φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά», δήλωσε ο επικεφαλής της εταιρείας, Αλεξέι Μίλερ, σημειώνοντας ότι άλλοτε σκοπός ήταν να προμηθεύει με αέριο τον τελικό καταναλωτή, όμως «εάν ο αγοραστής δεν επιθυμεί να προμηθεύεται το προϊόν στο σπίτι του, τότε, προφανώς, θα πρέπει να ντυθεί και να πάει στο κατάστημα, ενώ το χειμώνα να φορέσει κάτι πιο ζεστό. Στην περίπτωσή μας το κατάστημα είναι το σημείο παράδοσης και εμπορίας του αερίου».
Σύμφωνα με τον κ. Μίλερ «κατά τα νέα σχέδια, νέο πεδίο εμπορίου για την ευρωπαϊκή αγορά και νέο σημείο παράδοσης του ρωσικού αερίου είναι τα σύνορα Τουρκίας και Ελλάδας».
Ο επικεφαλής της Gazprom ανέφερε επίσης ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απλώς χάρισε στην Τουρκία τη στρόφιγγα του αερίου και νομίζω ότι η Τουρκία μπορεί να το εκμεταλλευτεί αυτό στο διάλογό της με την Ευρώπη, ενώ εμείς αποκτήσαμε ένα νέο στρατηγικό εταίρο στις μπίζνες του αερίου».
Ο κ. Μίλερ υποστήριξε μάλιστα σε συνέντευξή του στη ρωσική τηλεόραση ότι «αυτή τη στιγμή μέσω της Βουλγαρίας μεταφέρονται 18 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου προς την Τουρκία, την FYROM και την Ελλάδα. Μετά την υλοποίηση του νέου σχεδίου υποθαλάσσιου αγωγού αερίου προς την Τουρκία, όλοι αυτοί οι όγκοι θα διακινούνται μέσω της Τουρκίας και όχι μέσω Βουλγαρίας».
Κατά τον κ. Μίλερ «η Τουρκία καθίσταται χώρα διαμετακόμισης και μάλιστα μεγάλη. Μέσω του εδάφους της θα διακινούνται περισσότερα από 50 δισ. κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου και αυτό αναμφίβολα αποτελεί αύξηση του γεωπολιτικού καθεστώτος της Τουρκίας στην περιοχή. Η Τουρκία ουσιαστικά γίνεται τέτοιο διαμετακομιστικό κέντρο, όπως η Γερμανία στο βορρά της Ευρώπης», ενώ η Βουλγαρία θα υποστεί άμεσες και έμμεσες απώλειες, τόσο των τελών διαμετακόμισης, όσο και των αναμενόμενων επενδύσεων 3 δισ. ευρώ και 6 χιλιάδων θέσεων εργασίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση που ανακοίνωσε ο Β. Πούτιν κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία, συνεχίζει να συζητείται στα ρωσικά ΜΜΕ και μεταξύ σημαντικών Ρώσων και ξένων αναλυτών.
Το ταξίδι, στη συγκεκριμένη συγκυρία, αποτελεί κατά τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Μέσης Ανατολής Γεβγκένι Σατανόφσκι «μήνυμα προς τους Δυτικούς εταίρους, καθώς ο Ερντογάν κατανοεί ότι η Τουρκία ποτέ δεν θα αποτελέσει τμήμα της μεγάλης Ευρώπης, μέλος της ΕΕ. Η ιστορία της σύνδεσης με την ΕΕ, που μόλις άρχισε στην Ουκρανία, για την Τουρκία διήρκεσε 50 χρόνια και περισσότερο». «Το μήνυμα είναι ότι η Τουρκία επιστρέφει στον 17ο αιώνα, όταν ο ρόλος της Δύσης ήταν πολύ μικρότερος από ό,τι σήμερα και ο ρόλος Ιαπωνίας, Κίνας, Περσίας, Τουρκίας πολύ μεγαλύτερος», συμπλήρωσε ο Γ. Σατανόφσκι στο πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι.
Από την πλευρά του, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΣΣ επικαλείται την άποψη του εκδότη του ενεργειακού δελτίου eiranews.com Γ. Χατζηιωάννου, ο οποίος εκτιμά ότι το νέο σχέδιο δημιουργίας κόμβου στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας «μπορεί να αναδείξει την Ελλάδα σε χώρα-κλειδί για τις ενεργειακές διαμετακομίσεις», εφόσον ΕΕ και Ρωσία καταλήξουν σε συμφωνία για την εξαγωγή του ρωσικού φυσικού αερίου. «Στην περίπτωση αυτή η Ελλάδα ως χώρα-μέλος της ΕΕ θα αποτελεί την πύλη της Ευρώπης γι’ αυτό το μέρος του διακινούμενο ρωσικού φυσικού αερίου», ενώ για την αξιοποίηση του νέου αυτού ρόλου στις ενεργειακές αγορές θα χρειαστούν πιθανότατα και νέες υποδομές, νέοι αγωγοί, που θα μπορούσαν πλέον να κατασκευαστούν με κοινές ευρωπαϊκές επενδύσεις, σημειώνει χαρακτηριστικά ο Έλληνας αναλυτής στο πρακτορείο ΤΑΣΣ.

Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΗ «ΟΜΠΡΕΛΑ» ΑΝΟΙΓΕΙ Η ΡΩΣΙΑ



Νέο υπερσύγχρονο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας που θα έχει τη δυνατότητα αναχαίτισης βαλλιστικών πυραύλων μέσου βεληνεκούς και παράλληλα θα είναι απολύτως μοναδικό στην κατηγορία του, αποκτούν σύντομα οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Το THAAD είναι ένα κινητό αντιπυραυλικό σύστημα προορισμένο για την αναχαίτιση πυραύλων μικρού και μέσου βεληνεκούς, λίγα λεπτά πριν αυτοί πλήξουν το στόχο.
Η ανάπτυξη των συγκεκριμένων συστημάτων χρονολογείται από το 1992. Από τις επίσημες 39 δοκιμαστικές εκτοξεύσεις του συστήματος THAAD, οι 31 είχαν αναγνωριστεί ως επιτυχημένες.
Οι μισές από αυτές διεξήχθησαν υπό όσο το δυνατόν ρεαλιστικότερες «συνθήκες μάχης», καθώς ως «στόχοι» χρησιμοποιήθηκαν αντίγραφα του σοβιετικού πυραύλου R-17 (SS-1 Scud κατά την ορολογία του ΝΑΤΟ), ενός παρωχημένου όμως τεχνολογικά πυραύλου, ο οποίος δεν διαθέτει περίπλοκη πτητική τροχιά. Επομένως, οι επιτυχίες που σημειώθηκαν στις δοκιμές του THAAD, δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι είχαν καθολικό χαρακτήρα.
Ωστόσο, το σύστημα αυτό διαθέτει ένα σημαντικό τεχνικό χαρακτηριστικό, τη λεγόμενη φιλοσοφία της «κινητικής αναχαίτισης», όταν δηλαδή για την καταστροφή του στόχου χρησιμοποιείται μόνο η κινητική ενέργεια του πυραύλου αναχαίτισης χωρίς αυτός να φέρει εκρηκτική κεφαλή.
Προηγουμένως, οι σχεδιαστές προτιμούσαν πιο απλούς τρόπους για να καταρρίπτουν τις πυρηνικές κεφαλές των βαλλιστικών πυραύλων. Για παράδειγμα, το βασικό εν ενεργεία σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας που είναι ανεπτυγμένο γύρω από τη Μόσχα, το Α-135, χρησιμοποιούσε για το σκοπό αυτό αντιπυραυλικά βλήματα με πυρηνικές κεφαλές.
Το αντιπυραυλικό βλήμα εκτοξεύεται προς την περιοχή της αναμενόμενης εισόδου των εχθρικών πυρηνικών κεφαλών και προκαλεί έκρηξη του δικού του πυρηνικού πυρομαχικού. Στην ακτίνα της πυρηνικής έκρηξης καίγονται τα πάντα: Οι πολεμικές κεφαλές, οι παραπλανητικοί στόχοι, και τα ίδια τα εναπομείναντα τμήματα των πυραύλων. Σε αυτή την περίπτωση τα «ραδιενεργά απόβλητα» της πυρηνικής αναχαίτισης αναπόφευκτα θα πέσουν «στα κεφάλια» των κατοίκων της περιοχής.
Η αντίληψη του σχεδιασμού του THAAD προβλέπει ότι το αντιπυραυλικό βλήμα πλήττει το στόχο με «συνηθισμένη» και όχι «τοξική» πολεμική κεφαλή. Ωστόσο, αυτό δεν είναι και τόσο απλό να υλοποιηθεί στο σημερινό στάδιο ανάπτυξης των τεχνολογιών,.
Τα ραντάρ των αντιαεροπορικών/αντιπυραυλικών συστημάτων «δεν βλέπουν» τους υπερηχητικούς στόχους. Όπως ανέφερε στη RBTH ο συντάκτης της εφημερίδας Voenno-promyishlennyi courier (Αγγελιαφόρος της αμυντικής βιομηχανίας), Μιχαήλ Χονταρενόκ, «Ιδιαίτερη δυσκολία παρουσιάζεται στην επιλογή των στόχων καθώς πρέπει να γίνει κατανοητό, ποιες είναι οι πραγματικές πολεμικές κεφαλές και ποια τα ομοιώματα. Στο Α-135 το θέμα αυτό έχει επιλυθεί με πολύ απλό τρόπο: Στην περιοχή της πυρηνικής έκρηξης θα καταστραφούν και το ένα και το άλλο. Στην περίπτωση όμως που απαιτείται καταστροφή του στόχου "με ακρίβεια", χρειάζονται εντελώς διαφορετικές ιδιότητες από την αντιαεροπορική άμυνα».
Από τον «Θρίαμβο», στον «Θριαμβευτή»
Τέτοιες ιδιότητες παρουσιάζει το ρωσικό Α/Π σύστημα S-400 Triumph («Θρίαμβος»). Για να τεθεί το σύστημα σε πλήρη μαχητική ετοιμότητα χρειάζονται μόνο 5 λεπτά. Το ραντάρ του συστήματος μπορεί να παρακολουθεί ταυτόχρονα την πορεία 100 ιχνών/στόχων και να επιλέξει τους 6 (κατά των οποίων πιθανότατα θα εκτοξευτούν και οι πύραυλοί του). Γενικά, μπορεί να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα 36 στόχους, εκτοξεύοντας εναντίον τους έως και 72 πυραύλους.
Το Triumph λειτουργεί με εξαπλάσια ταχύτητα από τους προκατόχους του, συμπεριλαμβανομένου και του αμερικανικού Patriot. Αυτό επιτυγχάνεται χάρις στη χρήση κάθετων εκτοξευτών και το σχεδιασμό των ίδιων των πυραύλων. Ύστερα από την εκτόξευση του βλήματος αυτό απογειώνεται κάθετα από το σωλήνα εκτόξευσης και ευρισκόμενο ήδη στον αέρα, με το σήμα από το ραντάρ κατευθύνεται προς την πλευρά εκείνη, από την οποία προέρχεται ο στόχος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του χρόνου αντίδρασης, διότι δεν είναι αναγκαίο -όπως στο Patriot- να στρίβει ο εκτοξευτής.
Το S-400 μπορεί να χρησιμοποιεί για την κατάδειξη του στόχου, όχι μόνο το δικό του ραντάρ, αλλά και να λαμβάνει και εξωτερικές πληροφορίες, από σταθμούς διοίκησης αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας, δορυφόρους και αεροπλάνα-ιπτάμενα ραντάρ. Παράλληλα, οποιοδήποτε σύστημα S-400 μπορεί όχι μόνο να βάλλει με έξωθεν εντολές, αλλά και να διευθύνει το ίδιο Α/Α και Α/Π συστήματα διαφόρων τύπων -S-400, S-300, Pantsir-S1, Tor-M1- συνενώνοντας υπό τη διοίκησή του δεκάδες εκτοξευτές με εκατοντάδες πυραύλους.
Η αρχή αυτή, όπως βεβαιώνουν οι σχεδιαστές, έχει υιοθετηθεί και στο πιο σύγχρονο ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-500 Triumphator («Θριαμβευτής»). Για αυτό δεν είναι γνωστά και πολλά πράγματα, παρά μόνο ότι «είναι ικανό να αναχαιτίζει τόσο μικρού μεγέθους στόχους όπως μη επανδρωμένα ιπτάμενα σκάφη, πυραύλους κρουζ, πυρηνικές κεφαλές, όσο και δορυφόρους». Στο μέλλον το Triumphator θα διασυνδεθεί με το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Α-135, όπως αναφέρεται στην επετειακή έκδοση που είναι αφιερωμένη στα εκατό χρόνια από τη δημιουργία των ρωσικών Αντιαεροπορικών Δυνάμεων. Πιθανόν, την εξέλιξη αυτή εννοούσε ο γενικός σχεδιαστής της «Κοινοπραξίας Α/Α Almaz-Antey», Π. Σοζίνοφ, μιλώντας για ένα ρωσικό ανάλογο του συστήματος THAAD.
Απ' όλα αυτά μπορεί να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι το S-500 δεν θα είναι μόνο ένας «εκτοξευτής με πυραύλους», αλλά θα αποτελέσει ένα συνολικό ολοκληρωμένο σύστημα ελέγχου του εναέριου χώρου και διοίκησης όλων των δυνάμεων και συστημάτων Α/Α και Α/Π άμυνας της Ρωσίας.
ΠΗΓΗ Η ΡΩΣΙΑ ΤΩΡΑ

Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014

Ο Α/ΓΕΑ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

Ο Α/ΓΕΑ στο Ισραήλ
Η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί από την Κυριακή 7 έως και την Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014, στο πλαίσιο του Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ 2014.
Αναλυτικότερα, στην Αεροπορική Βάση Ovda, στο Ισραήλ, πρόκειται να γίνει  συνεκπαίδευση της 111ΠΜ/330Μ με την 107 Μοίρα της Ισραηλινής Αεροπορίας, στο πλαίσιο του Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ 2014.
Η Μοίρα θα συμμετάσχει με πέντε (5) αεροσκάφη F-16 και κλιμάκιο σαράντα εννέα ατόμων.

Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

Ρώσικα αεροπλάνα 4ης γενίας(Ανωτερης Πολεμικής Τεχνολογίας) πάνω από την Σούδα!!!



Έχουν γραφτεί πάρα πολλά στα Ελληνικά ΜΜΕ για την συχνή άφιξη του Ρωσικού Στόλου στην Ελλάδα! Μαλιστα τα 2 τελευταία χρόνια δεν...
έρχονται στην θαλασσα της Μεσογειου σαν απλοι επισκεπτες! Ολες αυτες η συχνες επισκεψεις συνοδευονται και απο μεγαλες Αεροναυτικες Ασκήσεις στο Αιγαιο και στην Κυπρο! Ουδεις ομως δεν αναρωτηθηκε Γιατι τοσο ενδιαφερον ξαφνικα των Ρωσων για την Μεσογειο και την Ελλαδα!?

Τα περισσότερα ΜΜΕ αναλυουν οτι η Ρωσικες Ναυτικες Δυναμεις ειναι στην περιοχη για να προστατέψουν τα Στρατηγικα τους Συμφέροντα στην Συρια! Θα ελεγα οτι αυτη η αποψη ειναι σωστη, γιατι χαρη της παρουσιας του Ρωσικου Στολου αποτραπηκε η Στρατιωτικη Επεμβαση στην Συρια των Δυτικων Δυναμεων,μαζι με την Τουρκια!

Εγω ομως σας Αποκαλύπτω τα Νεα Στρατηγικα Σχεδια των Ρωσων στην Μεσογειο και Ελλαδα!

Καταρχας οταν ξεκινησε ο Εμφυλιος στην Συρια το Ρωσικο Ναυτικο εχει σχεδον μονιμη παρουσια στην περιοχη, με συχνες Ασκησεις στην θαλασσια περιοχη της Κυπρου ,που ομως το σεναριο αυτων των Ασκησεων δεν αφορα μονο την προστασια της Συριας, αλλα βαση της τελευταίας Ασκησης που εγινε τον περασμενο μηνα, το σεναριο ηταν να στοχοποιήσουν και να καταστρεψουν τη Βαση της Μ.Βρετανιας στην περιοχη Ακρωτηρίου και Δεκέλειας στην Κυπρο.

Οι βασεις της Μ.Βρετανιας στην Κυπρο, στοχοποιήθηκαν με εικονικούς βομβαρδισμους απο το αεροπλανοφόρο «Ναύαρχος Κουζνέτσοφ» με πτήσεις μαχητικών Sukhoi Su-33 και ελικοπτέρων Kamov Ka-27, αλλα και απο θαλάσσης το Ρωσικό καταδρομικό Moskva χτύπησε τις Βασεις με εικονικο καταιγισμό πυραυλων με τα νέα βλήματα επιφανειας-επιφανείας ακτίνας δράσης 500 χλμ. που έχει εφοδιαστεί! Στην Αγγλικη Βαση ( Ακρωτηρίου και Δεκέλειας ) επικρατησε πανικος, οταν διακόπτονται οι τηλεπικοινωνίες, και νεκρωσαν τα ρανταρ απο τις ηλεκτρονικες παρεμβολες των Ρωσων!

Η στοχοποιηση αυτης της βασης στην Κυπρο δεν εγινε τυχαια,αφου ειναι η νουμερο ενα απειλή για την Συρια, και η Γεωγραφικη της θεση ειναι υψίστης σημασιας για τους Βρετανους στην παρακολουθηση τον χωρων της Μεσης Ανατολης! Δεν ειναι τυχαιο οτι στην Κύπρο έφτασε κλιμάκιο της CIA αποτελούμενο από 20 άτομα την ιδια μερα που ξεκινησαν οι Ρωσικες Αεροναυτικες Ασκήσεις .Το κλιμάκιο της CIA έχει επαφές με τη ΚΥΠ στη Λευκωσία ενώ ο επικεφαλής τους συναντηθεί με τον Κύπριο Πρόεδρο. Και ενω θα περιμενε κανεις οτι το κλιμάκιο της CIA θα ανησυχει για τις προκλητικες ενεργειες της Τουρκιας με το ερευνητικο σκαφος Μπαρμπαρός» που αλωνίζει με συνοδεία τουρκικών φρεγατών στην κυπριακή ΑΟΖ, αυτοι οι κυριοι εξεφρασαν την Δυσφορια τους προς τις Κυπριακες Αρχες,για τις καλες ρωσο κυπριακες σχεσεις,αλλα και τις διευκολυνσης που παρέχει η Κυπρος στο Ρωσικο Πολεμικο Ναυτικο!

Μάλιστα σε Αρθρο μου με τιτλο ( Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέλνουν Εκτάκτως Υποβρύχιο στη Σούδα! Ενισχύονται οι φόβοι πως η Τουρκία ετοιμάζει θερμό Επεισόδιο!) ειχα επισημάνει την αφιξη του υποβρυχιου τον ΗΠΑ στην Βαση της Σουδας,αλλα οχι τελικα γιατι ανησυχούν για καποιο θερμο επεισοδιο στην Κυπρο.

Το υποβρυχιο στάλθηκε για να παρακολουθήσει της Ρωσικες Αεροναυτικες Ασκήσεις,και οχι μονο! Οι ΗΠΑ ανησυχούν οτι μετα την ληξη των Ρωσικων Ασκησεων στην Κυπρο, η Ρωσια θα στοχοποιήσει και την Βαση τους στην Σουδα, με τον ιδιο τροπο που πραγματοποιησαν τις εικονικες επιθεσεις στις Βρετανικές Βάσεις του Ακρωτηρίου και της Δεκέλειας. Η Βαση της Σουδας για τις ΗΠΑ ειναι μεγαλης Γεωστρατηγικης αξιας,λογω της γεωγραφικης θεσης του νησιου οπου η ΗΠΑ μπορουν να ελεγξουν την Μεσογειο και το Λυβικο πελαγος. Για τις Ηνωμένες Πολιτείες , η Σούδα αποτελεί προκεχωρημένη βάση ανεφοδιασμού για τις επιχειρήσεις τους στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή. Οι Αμερικανοί μπορούν να χρησιμοποιούν δεξαμενές καυσίμων στη Σούδα, τις οποίες γεμίζουν με δικό τους καύσιμο. Παράλληλα, διαθέτουν και αποθήκες στρατιωτικού υλικού ( πυρομαχικών).

Το «καμάρι» των ναυτικών εγκαταστάσεων της Σούδας είναι το περίφημο κρηπίδωμα Κ-14. Κατασκευασμένο με κονδύλια του ΝΑΤΟ, το Κ-14 μπορεί να φιλοξενήσει αεροπλανοφόρο. Το μήκος του υπολογίζεται περίπου 300 μέτρα και το πλάτος του περίπου 100 μέτρα. Αυτό το στοιχείο προσφέρει συγκριτικό πλεονέκτημα στη Σούδα, καθώς πρόκειται για τη μοναδική τέτοια εγκατάσταση στη Μεσόγειο. Στο αεροπορικό κομμάτι της βάσης, οι Αμερικανοί διατηρούν δικό τους τμήμα, που το διοικούν αποκλειστικά οι ίδιοι, εντός της 115 Πτέρυγας Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας. Εκεί μπορούν να φιλοξενηθούν όλοι οι τύποι αεροσκαφών, από μαχητικά ως και μεταγωγικά C-130.

Με το ξεκινημα των επιχειρήσεων στη Λιβύη, βρίσκονται στη Σούδα, μεταξύ άλλων, δύο αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου RC-135 και δύο ιπτάμενα τάνκερ ΚC-135 των Ηνωμένων Πολιτειών. Στη Σούδα υπάρχει επίσης ένα από τα ελάχιστα ανά τον κόσμο κέντρα Foracs. Πρόκειται για κέντρο στο οποίο επισκευάζονται τα ηλεκτρονικά συστήματα πολεμικών πλοίων όταν αυτά απομαγνητίζονται και αποσυντονίζονται.

Ανάλογες δυνατότητες υπάρχουν σε ελάχιστες χώρες, όπως οι ΗΠΑ και η Γαλλία. Πράγματι η φοβοι τον ΗΠΑ βγηκαν αληθινοι, αλλα αυτη την φορα αιφνιδιαστηκαν πληρως με τον τρόπο που η Ρωσια επελεξε να πλήξει εικονικα την βαση της Σουδας!

Στις 31 Οκτωβρίου Αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού Il-78M Midas της ρωσικής Αεροπορία ανέλαβαν τον ανεφοδιασμό των 2 ρωσικών βομβαρδιστικών Tu-95H/MS Bear όταν αυτα προσέγγισαν το FIR της Πορτογαλίας, στην συνεχεια κατευθυνθηκαν στην Βαση της Μ Βρετανιας στο Γιβραλτάρ και την στοχοποιησαν , τα 2 ρωσικα βομβαρδιστικα Tu-95H/MS Bear περασαν Ανατολικά της Μάλτας με κατευθυνση την Κρητη, οπου και θα εχετε καταλαβει τι επακολούθησε πανω απο την βαση της Σουδας!

Τελος τα ρωσικά βομβαρδιστικά έφτασαν μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο και εκτέλεσαν εικονικές αποστολές κρούσης στην Κύπρο (στις Βρετανικές Βάσεις του Ακρωτηρίου και της Δεκέλειας). Αξιο απορίας ειναι οτι η Πορτογαλικη ,Ισπανικη, αλλα και Ελληνικη Πολεμικη Αεροπορια , δεν αντεδρασαν καθολου,και δεν προεβησαν σε αναγνωριση και αναχαιτίση τον Ρωσικον βομβαρδιστικων!

Φυσικα στα Ελληνικα ΜΜΕ ουτε κουβεντα για το περιστατικο αυτο! Κατι που πολυ δεν γνωριζουν, ειναι οτι την γενική συμφωνία με τις ΗΠΑ για την βάση της Σούδας την υπεγραψε το 1990 όταν υπουργός Εξωτερικών ήταν ο σημερινός Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαρά! Αυτο το γνωριζουν πολυ καλα στην Ρωσια,οπως γνωριζουν οτι εκτος του Αντ.Σαμαρα, και ο Σημερινος Αντιπροεδρος της Κυβερνησης Ευαγγελος Βενιζέλος εχει βλαψει τα συμφεροντα της Ρωσιας στα Βαλκανια,και στην Μεσογειο, ας μην αναφερουμε ποσες Ελληνορωσικες Συμφωνιες απο τον τομεα της Ενεργειας μεχρι και τις Αμυντικες, εχουν ακυρωθει με Ελληνικη υπαιτιότητα!

Στο Αρθρο μου με τιτλο- Η Ελλάδα στο στόχαστρο τον ξένων Μυστικών Υπηρεσιών,Έρχονται καταιγιστικές εξελίξεις στην Χώρα μας! Εξηγω αναλυτικα τι ζητανε ολες αυτες η μυστικες υπηρεσιες απο την Ελλαδα.

Δυστυχως η υπομονη του Ρωσου Προεδρου Βλαντιμιρ Πουτιν γαι την Συγκυβερνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ,εχει λαβει Τελος, και εχει δωσει εντολη στην πανισχυρη Μυστικη Υπηρεσια FSB (να κατεβει στην Ελλαδα ,οχι πλεον σαν Ρωσοι τουριστες) αλλα με ακρως κακες διαθεσεις! Και απο εκει που η Ρωσια ηταν αυτη που προειδοποιησε τον πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή οτι υπαρχει σχεδιο εξοντωσης του από δυτικές μυστικές υπηρεσίες, οι ρόλοι εχουν αλλαξει.

Φυσικα οι Γερμανικες Μυστικες Υπηρεσιες, μαζι με την CIA γνωριζουν για τα σχεδια των Ρωσων,και εχουν προβει σε ενεργειες για την ασφάλεια της Ελληνικης κυβερνησης! (και η ΕΥΠ που ειναι?) Η ΕΥΠ ειναι σε πληρη αποσυνθενση, αλλα και δεν την θελουν μεσα στα ποδια τους η Γερμανικη Μυστικη Υπηρεσια και CIA, λογο οτι φοβουνται οτι αρκετοι μεσα στην ΚΥΠ εχουν προσχωρήσει στην Ρωσικη FSB!

Εντωμεταξύ για να μην ξεχναμε τα Ελληνοτουρκικα, η Τουρκια εστειλε stealth σχεδίασης κορβέτα TCG Büyükada (F-512) οπου και έφτασε ανενόχλητη μέχρι τα παράλια της Αττικής. Ο νεος Υπουργος Εθνικης Αμυνας Ν. Δενδιας  ειναι υπερμαχος της Βορειοατλαντικης Συμμαχιας, και σαν δικηγορος που ειναι,θα ασκησει μια πολιτικη στα εθνικα μας θεματα, που στο εσωτερικο της χωρας, θα εχει μια ρητορεία σκληρη, για τις Τουρκικες προκλησεις,αλλα στο εξωτερικο θα μιλα κατευναστικα με υποχωρητικοτητα!

Δεν ξερω πια θα ειναι η τυχη της πατριδας μου! Και δεν παιρνω κανενος το μερος απο τις Μεγαλες Δυνάμεις, εμενα δεν με ενδιαφερει η διενεξη Ρωσιας vs ΕΕ-ΗΠΑ!

Εμενα με ενδιαφερει η ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΟΥ

Ανακοίνωση υποστήριξης από την Κίνα



Την υποστήριξη του Πεκίνου στην εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και το δικαίωμά της να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, εκφράζει ρηματική διακοίνωση που εξέδωσε η πρεσβεία τηςΛαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.
Η κινεζική πρεσβεία στέκεται ειδικά στο δικαίωμα της Λευκωσίας να διενεργεί έρευνες, μήνυμα που σαφώς συνδέεται με τις έρευνες υδρογονανθράκων και στα διαρκώς εντεινόμενα «παζάρια» για την «αξιοποίησή» τους. Αποτυπώνει έτσι το «ενδιαφέρον» και της κινεζικής πλευράς για την Ανατολική Μεσόγειο, μια περιοχή με τεράστια γεωστρατηγική σημασία - που συν τοις άλλοις μπορεί να αποκτήσει σημαντικό ρόλο και στους σύγχρονους εμπορικούς «Δρόμους του Μεταξιού» που προωθεί η Κίνα.
Οσον αφορά την Κύπρου, είναι καθαρό ότι επενδύει στους οξύτατους ανταγωνισμούς στην περιοχή και αναζητά ακόμα και παράλληλες «συμμαχίες». Δεν είναι τυχαία δημοσιεύματα που, από τη μια, εμφανίζουν Πεκίνο και Μόσχα να «στηρίζουν» την Κύπρο και, από την άλλη, ασκούν κριτική σε Ουάσινγκτον (αλλά και Βρυξέλλες) για «χαλαρή» αντίδραση στις τουρκικές προκλήσεις. Στο ίδιο πλαίσιο γίνεται λόγος και για «επίσπευση» του ταξιδιού Αναστασιάδη στη Μόσχα.
Εξάλλου, στις 2 Δεκέμβρη είναι προγραμματισμένη η επίσημη επίσκεψη Αναστασιάδη στο Ισραήλ.
  • Στα Κατεχόμενα αναμένεται να φτάσει σήμερα ο Τούρκος αντιπρόεδρος Μπ. Αρίντς, προκειμένου να πάρει μέρος σε εκδηλώσεις για την 31η «επέτειο» από την «ανακήρυξη» του ψευδοκράτους.

Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ: ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ, ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ!

Καστελλόριζο: Προκαλούν οι Τούρκοι, σε επιφυλακή ο στρατός!
Δεν πρόκειται να κατεβεί ξανά η σημαία μας από ελληνικό έδαφος, τονίζουν στο Newsbomb.gr στρατιωτικές πηγές... Τουρκικό πολεμικό πλοίο «προκαλεί» με την παρουσία του στα ελληνικά χωρικά ύδατα, ακριβώς έξω από το λιμάνι του Καστελλόριζου.
ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΓΙΑΧΝΑΚΗ
Σενάρια «στημένου» επεισοδίου στο Αιγαίο απεργάζεται το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας στην Άγκυρα μαζί με τις μυστικές υπηρεσίες της γείτονος, ενώ προς αυτή την κατεύθυνση διενεργείται και μια επιχείρηση προπαγάνδας προς τον τουρκικό Τύπο προκειμένου να «περάσουν» τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό τα μηνύματα της τουρκικής κυβέρνησης.
Την ίδια ώρα, οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες , η ελληνική πλευρά ρίχνει ιδιαίτερο βάρος στο Καστελλόριζο και όχι άδικα…
Οι δυνάμεις στο νησί ενισχύονται με «σκληρά» και «μάχιμα» ονόματα στελεχών, ενώ αρκετοί εισηγούνται στο νέο υπουργό Εθνικής Άμυνας να μεταβεί εσπευσμένα στην περιοχή. Από το πρωί της Δευτέρας (10/11/2014) βρίσκεται σε εξέλιξη νέα τουρκική πρόκληση, καθώς πολεμικό πλοίο της Τουρκίας «κόβει» βόλτες σε ελληνικά ύδατα, έξω από το λιμάνι του Καστελλόριζου.
Πάντως, αυτό που τονίζουν με νόημα στρατιωτικές πηγές, είναι πως: «αυτή τη φορά δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν λάθη του παρελθόντος».
Στο λιμάνι του νησιού παραμένει αγκυροβολημένο πλοίο του πολεμικού μας ναυτικού, πλήρως εξοπλισμένο για παν ενδεχόμενο, ενώ και στα υπόλοιπα νησιά των Δωδεκανήσων ο στρατός και το ναυτικό μας έχουν τεθεί σε κατάσταση ετοιμότητας, ώστε έγκαιρα και αποτελεσματικά να αντιμετωπιστεί οποιαδήποτε προκλητική ενέργεια των Τούρκων, ικανή να οδηγήσει στη δημιουργία «θερμού» επεισοδίου στο Αιγαίο.
Αυτό που μεταφέρουν  υψηλόβαθμες στρατιωτικές πηγές από την ευρύτερη περιοχή, είναι πως σε περίπτωση που οι Τούρκοι επιχειρήσουν να «πατήσουν» ελληνικό έδαφος και κυρίως να αμφισβητήσουν την ελληνικότητα της νήσου Στρογγύλης, θα λάβουν άμεσα την απάντηση που πρέπει.
«Ελληνική σημαία, αυτή τη φορά δεν πρόκειται να κατεβεί από τα εδάφη μας» είναι το μήνυμα που στέλνουν προς κάθε κατεύθυνση

Σε ρόλο υποκατασκευαστή κατά τα σχέδια κυβέρνησης και ΕΕ



«Κίνητρα στις μεγάλες βιομηχανίες, ώστε να δίνουν υποκατασκευαστικό έργο σε μικρές επιχειρήσεις», ζητά η κυβέρνηση...
Από τις εγκαταστάσεις της ΕΛΒΟ
Τον υποβιβασμό της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας σε ρόλο υποκατασκευαστή αποδέχεται και προωθεί η κυβέρνηση στο πλαίσιο της ΕΕ και της συγκέντρωσης του σχετικού έργου στους κατασκευαστικούς ομίλους των ισχυρότερων κρατών της Ευρωένωσης.
Χαρακτηριστικά είναι όσα είπε την Τρίτη στις Βρυξέλλες η αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Φ. Γεννηματά, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της ΕΕ, που εστίασε σε ζητήματα αμυντικής πολιτικής: «Στοχεύουμε στην ευρύτερη και δικαιότερη κατανομή της εφοδιαστικής αλυσίδας και πέραν των μεγάλων αμυντικών βιομηχανιών και τη δημιουργία κινήτρων στις μεγάλες βιομηχανίες, ώστε να δίνουν υποκατασκευαστικό έργο σε μικρές επιχειρήσεις. Πρέπει ιδιαίτερα να ενισχυθεί η αμυντική βιομηχανική βάση σε περιοχές που είναι πιο κοντά στις περιοχές επιχειρήσεων ή αποστολών της ΕΕ», είπε μεταξύ άλλων η υπουργός, συνδέοντας απροκάλυπτα την ανάθεση τέτοιου έργου στον εγχώριο αμυντικό κλάδο με την παραπέρα ανάπτυξη των ιμπεριαλιστικών επιχειρήσεων της ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή, στο φόντο της έντασης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και αντιπαραθέσεων.
Αλλωστε, η Φ. Γεννηματά, αναφερόμενη στη διάρκεια του ΣΕΥ, «στο νέο γεωστρατηγικό περιβάλλον και ιδιαίτερα τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή», ζήτησε «ενδυνάμωση» της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας (εργαλείο της ΕΕ για ένταση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας σε βάρος των λαών) «για την αντιμετώπιση των σημερινών, αλλά και μελλοντικών κινδύνων».
«Αυτό προϋποθέτει μια ισχυρή δράση και αυτόνομες δυνατότητες της ΕΕ, οι οποίες βέβαια δεν αποκλείουν, αλλά επιζητούν διεθνείς συνεργασίες με άλλα κράτη και οργανισμούς» πρόσθεσε, παραπέμποντας πρώτα απ' όλα στο συντονισμό με το ΝΑΤΟ.
Πλήρης αντίθεση με τις αμυντικές ανάγκες και τις τεράστιες δυνατότητες
Σημειωτέον, τα παραπάνω περί υποβιβασμού των δυνατοτήτων και του ρόλου της εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας, σε πλήρη αντίθεση με τις αμυντικές ανάγκες της χώρας και τις μεγάλες δυνατότητες του εργατικού δυναμικού της, ειπώθηκαν ενώ βρίσκεται σε διαδικασία διάλυσης και πλειστηριασμού η ΕΛΒΟ. Η εταιρεία έχει τεράστιο έργο, καθώς παράγει τροχοφόρα και ερπυστριοφόρα τεθωρακισμένα οχήματα, όπως επίσης λεωφορεία και φορτηγά. Συνολικά έχουν παραχθεί: Περισσότερα από 11.000 οχήματα παντοδαπού εδάφους «Mercedes» και 600 ειδικοποιημένα οχήματα «Hummer». 12.000 στρατιωτικά και πολιτικά φορτηγά σε συνεργασία με τις εταιρείες STEYR, MAN, MERCEDES και OSHKOSH. 2.100 λεωφορεία για τις ανάγκες της πολιτικής αγοράς και των Ενόπλων Δυνάμεων. Εχουν παραχθεί επίσης Αρματα Μάχης LEOPARD 2HEL, Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού ΛΕΩΝΙΔΑΣ, το πρωτότυπο Τεθωρακισμένο Οχημα Μάχης ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ και έχουν διασκευαστεί Αρματα μάχης LEOPARD 1.
Κατά τους σχεδιασμούς κυβέρνησης και ΕΕ, το ενεργητικό της ΕΛΒΟ «σπάει» σε τέσσερα τμήματα (εργοστάσιο και μηχανήματα, αποθήκες, οικόπεδα, έτοιμα οχήματα) όλα προς εκποίηση, ενώ κυβερνητικός στόχος είναι το ΑΦΜ και η επιχείρηση μ' αυτήν την επωνυμία να σταματήσουν να υφίστανται στις 31/12/2014 κατά τα πρότυπα της ΑΤΕ.
Την ίδια ώρα, στα ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ όπου χτίζονται πυραυλάκατοι του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ), οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι εδώ και περίπου 9 μήνες, η δε κατασκευή των πλοίων έχει παγώσει στο πλαίσιο της κόντρας κυβέρνησης - ιδιοκτήτη των ναυπηγείων για το αν και πόσα ακόμα λεφτά του οφείλονται.
Στα δε ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ, άλλη μια σημαντική υποδομή που αργοπεθαίνει, δουλειά για την ώρα υπάρχει μόνο μέχρι να ολοκληρωθούν τα υποβρύχια του ΠΝ που κατασκευάζονται εκεί, τα οποία υπολογίζεται να ολοκληρωθούν το πολύ σε δυο χρόνια...

Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΚΥΠΡΟΥ – ΙΣΡΑΗΛ

Τριμερής συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ βρίσκεται στα «σκαριά», στα πρότυπα της αντίστοιχης πρωτοβουλίας που ανελήφθη με την Αίγυπτο.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη σύνοδο των γενικών γραμματέων των υπουργείων Εξωτερικών των τριών χωρών, σχεδιάζεται έως το τέλος του χρόνου να συγκληθεί μια τριμερής σύνοδος των ΥΠΕΞ στην Αθήνα, στην προοπτική αναβάθμισης της συνεργασίας σε επίπεδο κορυφής.
Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε, επίσης, πως στην ατζέντα της τριμερούς συνεργασίας είναι τα θέματα των «ανοιχτών κρίσεων στην περιοχή, η σταθερότητα, η ασφάλεια και η εφαρμογή του δικαίου της θάλασσας. Διότι όταν έχουμε πολέμους και τρομοκρατικές απειλές, πλήττεται η ασφάλεια των λαών αλλά και η προοπτική ανάπτυξης των χωρών».
«Η περιφερειακή ασφάλεια και η σταθερότητα βρίσκεται επομένως στην αιχμή αυτής της συνεργασίας», είπε ο κ. Βενιζέλος.


Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

Η Ρωσία ξανανοίγει σούπερ βάση στην Κούβα για να κατασκοπεύει τις ΗΠΑ!


βομβαΌ,τι θερίζεις σπέρνεις και αυτό θα αρχίσουν να το καταλαβαίνουν καλά οι ΗΠΑ και όσοι αποφάσισαν να τα βάλουν με τη Ρωσία. Η αμερικανική προπαγάνδα εναντίον της Μόσχας, κυρίως στο ουκρανικό, προκάλεσε στοχευμένες και προσεκτικές κινήσεις απάντησης από τη Ρωσία. Η οποία, αφού αρχικά προχώρησε σε στρατηγικές συμφωνίες με την Κίνα, τώρα ξεδιπλώνει και τα πλάνα της για τη Λατινική Αμερική, με πρώτο σταθμό την Κούβα.

Μόσχα και Αβάνα έφτασαν σε συμφωνία σχετικά με την επαναλειτουργία των εγκαταστάσεων SIGINT στη Λούρδη της Κούβας – μια από τις μεγαλύτερες ξένες βάσεις της Ρωσίας αυτού του είδους – η οποία έκλεισε το 2001 λόγω οικονομικών προβλημάτων και υπό την πίεση των ΗΠΑ.

Όταν η βάση ήταν λειτουργική, οι εγκαταστάσεις ήταν επανδρωμένες με χιλιάδες στρατιωτικό και κατασκοπευτικό προσωπικό, δουλειά του οποίου ήταν να υποκλέψει τα μηνύματα που προέρχονται από και προς το έδαφος των ΗΠΑ και να παρέχει επικοινωνία για τα ρωσικά σκάφη στο δυτικό ημισφαίριο.

Η Ρωσία σκεφτόταν την επαναλειτουργία της βάσης από το 2004 και σφράγισε τη συμφωνία με την Κούβα την περασμένη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στο νησί, όπως αναφέρει η οικονομική εφημερίδα Kommersant επικαλούμενη πολλαπλές πηγές.

«Μπορώ να πω ένα πράγμα: επιτέλους!» σχολίασε μία από τις πηγές στην εφημερίδα, προσθέτοντας ότι η σημασία της κίνησης αυτής είναι δύσκολο να υπερεκτιμηθεί.

Η εγκατάσταση στη Λούρδη, ένα προάστιο της Αβάνας που βρίσκεται μόλις 250km από τις ηπειρωτικές ΗΠΑ, άνοιξε το 1967. Στην κορύφωση του ψυχρού πολέμου ήταν το μεγαλύτερο κέντρο πληροφοριών σημάτων, που η Μόσχα λειτουργούσε σε μια ξένη χώρα, με 3.000 προσωπικό να το επανδρώνουν.

Από τη βάση, η Ρωσία μπορούσε να παρέμβει στις επικοινωνίες στο μεγαλύτερο μέρος των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των απόρρητων ανταλλαγών μεταξύ των διαστημικών εγκαταστάσεων στη Φλόριντα και τα αμερικανικά διαστημόπλοια. Ο Ραούλ Κάστρο, ο τότε υπουργός Άμυνας της Κούβας, καυχήθηκε το 1993 ότι η Ρωσία έλαβε το 75% των σημάτων αντικατασκοπείας στην Αμερική μέσω της Lourdes, που ήταν πιθανώς μια υπερβολή, αλλά όχι και πολύ.

Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης η βάση υποβαθμίστηκε, αλλά συνέχισε τη λειτουργία της. Μετά την οικονομική κρίση στη Ρωσία το 1998, ήταν δύσκολο να διατηρήσει πολλά από τα παλιά περιουσιακά στοιχεία της, συμπεριλαμβανομένης και της Lourdes. Στη σοβιετική εποχή Κούβα τη φιλοξένησε δωρεάν, αλλά ξεκινώντας από το 1992, η Μόσχα έπρεπε να πληρώνει στην Αβάνα εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο, συν τις λειτουργικές δαπάνες, για να κρατήσει την εγκατάσταση ανοιχτή.

Официальный визит В.Путина на Кубу

Ένα πρόσθετο χτύπημα ήρθε τον Ιούλιο του 2000, όταν η αμερικανική Βουλή πέρασε το Russian-American Trust and Cooperation Act, ένα νομοσχέδιο που θα απαγόρευε στην Ουάσιγκτον την αναδιάρθρωση οποιουδήποτε ρωσικού χρέους στις ΗΠΑ, εκτός αν η εγκατάσταση στη Lourdes έκλεινε.

Η Μόσχα το έπραξε το 2001 και έκλεισε επίσης τη στρατιωτική βάση της στο Cam Ranh του Βιετνάμ Cam Ranh, με τις δύο κινήσεις να αναφέρονται ως σημαντικά βήματα για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες των Αμερικανών. Όμως, σύμφωνα με τα λόγια μιας στρατιωτικής πηγής που επικαλείται η Kommersant, οι ΗΠΑ «δεν εκτίμησαν τη χειρονομία καλής θέλησής μας».

Καμία λεπτομέρεια από το χρονοδιάγραμμα για την επαναλειτουργία της εγκατάστασης, η οποία φιλοξενεί σήμερα ένα υποκατάστημα του Πανεπιστημίου Επιστήμης της Πληροφορίας της Κούβας, δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη.

Ένα από βασικά νέα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Πούτιν στην Αβάνα, ήταν η διαγραφή από τη Μόσχα του μεγαλύτερου μέρους του παλαιού χρέους της Κούβας προς τη Ρωσία. Η εγκατάσταση αναμένεται να απαιτήσει λιγότερο προσωπικό από ό,τι στο παρελθόν, καθώς ο σύγχρονος εξοπλισμός παρακολούθησης, μπορεί να κάνει πολλές λειτουργίες πλέον αυτόματα.

Με την εγκατάσταση στηνLourdes να λειτουργεί και πάλι, η Ρωσία θα έχει μια πολύ καλύτερη ικανότητα ροής πληροφοριών στο δυτικό ημισφαίριο.

«Επιστρέφοντας στην Lourdes τώρα, είναι κάτι παραπάνω από δικαιολογημένο,» είπε ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας και συνταξιούχος συνταγματάρχης, Βίκτορ Murakhovsky, στην Kommersant.

«Η ικανότητα της ρωσικής δορυφορικής παροχής στρατιωτικών πληροφοριών, έχει υποβαθμιστεί σημαντικά. Με ένα φυλάκιο τόσο κοντά στις ΗΠΑ, θα επιτρέψει στο στρατό να κάνει τη δουλειά του με λίγη προσοχή για το κλιμάκιο των διαστημικών SIGINT».

Αλέιδα Γκεβάρα: Ρωσία και Κούβα να ενωθούν απέναντι στον κοινό εχθρό


γκεβαραΗ κόρη του μεγάλου επαναστάτη Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, Αλέιδα, βρέθηκε την Τετάρτη στη Μόσχα, όπου συναντήθηκε με Λατινοαμερικάνους διπλωμάτες της Λατινικής Αμερικής, Κουβανούς φοιτητές, καθώς και εκπρόσωπους ρωσικών δημόσιων οργανώσεων.

«Η διχόνοια μεταξύ των ανθρώπων είναι πολύ επικίνδυνη, δυσχεραίνει την αντιμετώπιση των απειλών του σήμερα», είπε.

Η Αλέιδα Γκεβάρα αναφέρθηκε στο παράδειγμα του πατέρα της, ο οποίος αποτελεί σύμβολο της επανάστασης στην Κούβα και τη Λατινική Αμερική και στον αγώνα των Λατινοαμερικανών για την ανεξαρτησία.

«Η ενότητα των εθνών είναι η μόνη αποτελεσματική μέθοδος αντίστασης απέναντι στον κοινό εχθρό», ανέφερε.

Η Αλέιδα, παιδίατρος στο επάγγελμα, έχει αφιερώσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της στο να βοηθάει και να σώζει παιδιά.

«Ευχαριστώ το ρωσικό λαό γι ‘αυτή την θερμή υποδοχή και φιλοξενία», είπε, προσθέτοντας ότι οι Ρώσοι θυμούνται και τιμούν ακόμα τον πατέρα της.

Τέλος μετέφερε την αλληλεγγύη του κουβανικού λαού στους Ρώσους.

Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Ρωσία: Δικαστική έρευνα για γενοκτονία των ρωσόφωνων στην Ουκρανία

Ρωσία: Δικαστική έρευνα για γενοκτονία των ρωσόφωνων στην Ουκρανία
«Η Επιτροπή Έρευνας ξεκίνησε δικαστική έρευνα για γενοκτονία των ρωσόφωνων πληθυσμών που ζουν στο έδαφος των λαϊκών δημοκρατιών του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ», δύο από τα κύρια προπύργια των αυτονομιστών ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του θεσμού, Βλαντίμιρ Μαρκίν.
«Άγνωστοι στο εσωτερικό της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της Ουκρανίας, των ενόπλων δυνάμεων, της Εθνοφρουράς και του “Δεξιού Τομέα” έδωσαν διαταγές που είχαν στόχο την ολοκληρωτική εξόντωση των ρωσόφωνων πολιτών στην ανατολική Ουκρανία», πρόσθεσε ο Μαρκίν.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η χρήση βαρέων όπλων και της αεροπορίας στη διάρκεια της σύγκρουσης προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 2.500 ανθρώπων και την καταστροφή περισσότερων από 500 πολιτικών κτιρίων στις επαρχίες Ντονέτσκ και Λουχάνσκ.

Έτοιμοι για το Κομπάνι οι Κούρδοι Πεσμεργκά του Ιράκ

Έτοιμοι για το Κομπάνι οι Κούρδοι Πεσμεργκά του Ιράκ
«Καταβάλλονται προσπάθειες και προετοιμαζόμαστε να στείλουμε δυνάμεις υποστήριξης, είτε δια ξηράς είτε από αέρος», ανέφερε ο Τζαμπάρ Γιαουάρ, εκπρόσωπος του υπουργείου που είναι αρμόδιο για τους Πεσμεργκά.
Παρόλα αυτά, ένας Κούρδος αξιωματούχος, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, εξέφρασε αμφιβολίες για το κατά πόσο θα μπορούσαν να αναπτυχθούν μαχητές των Πεσμεργκά στο Κομπάνι, καθώς πολεμούν ήδη τους τζιχαντιστές στο Ιράκ.
Νωρίτερα πάντως σήμερα (20/10), η Τουρκία ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει στους Κούρδους του Ιράκ να περάσουν τα σύνορα για να ενισχύσουν τους Κούρδους του Κομπάνι. Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών, που συνεδρίασαν στο Λουξεμβούργο, κάλεσαν μάλιστα την Άγκυρα να ανοίξει τα σύνορά της με τη Συρία, ώστε να μπορέσουν να σταλούν εφόδια στην πολιορκημένη πόλη.
«Η ΕΕ εκτιμά τις προσπάθειες που καταβάλλει η Τουρκία παρέχοντας καταφύγιο στους πρόσφυγες από το Κομπάνι, καλώντας την παράλληλα να ανοίξει τα σύνορά της για να εφοδιαστούν οι κάτοικοι της πόλης», ανέφεραν οι υπουργοί των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ανακοίνωσή τους, καταδικάζοντας ταυτόχρονα «τις επιθέσεις, τις ωμότητες, τις δολοφονίες και τις καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» που διαπράττουν οι τζιχαντιστές και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις, τόσο στο Ιράκ όσο και στη Συρία.


Την Τρίτη αρχίζει στρατιωτική άσκηση Κύπρου – Ισραήλ


fleet-630x400

Στις επτά το πρωί της Δευτέρας η Ρωσία ξεκίνησε ασκήσεις μεταξύ Κύπρου και Συρίας. Για τη διενέργειά τους η Μόσχα έχει δεσμεύσει περιοχή 800 τετραγωνικών μιλίων, η οποία εφάπτεται εκείνης, που έχει δεσμεύσει η Τουρκία. Η άσκηση θα ολοκληρωθεί στις 23 Οκτωβρίου και στη διάρκειά της θα κάνει χρήση πυραύλων μέχρι ύψους 33.000 μέτρων.
Στην άσκηση θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, πλοία από το στόλο της Μαύρης Θάλασσας, με επικεφαλής το ναύαρχο Αλέξανδρο Βίτκο.
Την Τρίτη αναμένεται ν’ αρχίσει και η στρατιωτική άσκηση του Ισραήλ, με τη συμμετοχή της Κύπρου. Στην άσκηση θα λάβουν μέρος μαχητικά αεροσκάφη τύπου F15 και F16.