counter

free counters

Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

Τουρκία & Χαμάς σε Αντι-Ισραηλινή Σύμπραξη

Ο ηγέτης της Χαμάς Χαλέντ Μεσάαλ ποζάρει σε σφιχτή χειραψία με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, στο συνέδριο του ΑΚΡ στο Ικόνιο, το περασμένο Σάββατο. «Ισχυρή Τουρκία σημαίνει ισχυρή Ιερουσαλήμ, ισχυρή Παλαιστίνη», ανέφερε ο Μεσάαλ, εκφράζοντας ελπίδες «για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης και της Ιερουσαλήμ». Η ομιλία του διεκόπη από το πλήθος, που φώναζε «Αλαχού Ακμπάρ» (Ο θεός είναι μεγάλος) και «Κάτω το Ισραήλ».
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
ΑΓΚΥΡΑ. Σε μια πρωτόγνωρη απόφαση, ενδεικτική για τον μελλοντικό του ρόλο στον νέο του θώκο, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε χθες ότι θα προεδρεύσει του υπουργικού συμβουλίου μέσα στον Ιανουάριο. Ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας εξελέγη φέτος στο ανώτατο αξίωμα της χώρας, το οποίο, όμως, έχει διακοσμητικές εξουσίες. Ολοι οι προκάτοχοι του Ερντογάν, συμπεριλαμβανομένου του πρώην συντρόφου του Αμπντουλάχ Γκιουλ, ασκούσαν περιορισμένες εξουσίες, αλλά στους τέσσερις μήνες που μεσολάβησαν από τις προεδρικές εκλογές, ο κραταιός άνδρας της Τουρκίας έχει αποκαλύψει ότι δεν πρόκειται να ακολουθήσει τα χνάρια τους.

Καθορίζει τα πάντα

Η προεδρία του υπουργικού συμβουλίου αποτελεί ένα εξαιρετικά σοβαρό βήμα σε μια προσπάθεια του Ερντογάν να αναγάγει τον θώκο του σε υπ’ αριθμόν ένα της χώρας, όχι μόνο θεωρητικά αλλά και πρακτικά. Επιμένοντας ότι το Σύνταγμα επιτρέπει το συγκεκριμένο μέτρο, ο πρόεδρος της χώρας εξήγγειλε ενώπιον δημοσιογράφων ότι θα είναι επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου στις 19 Ιανουαρίου.

Αλλωστε το κυβερνών κόμμα οδεύει προς μια σαρωτική νίκη τον προσεχή Ιούνιο στις βουλευτικές εκλογές και θα μπορούσε να προχωρήσει σε συνταγματική αναθεώρηση και ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου. Ο ίδιος ο Ερντογάν είχε υποσχεθεί ότι θα είναι ένας δραστήριος πρόεδρος στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας το καλοκαίρι, με το επιχείρημα ότι έχει εκλεγεί απευθείας από τον λαό. Πράγματι έχει τηρήσει τη δέσμευσή του αφού καθορίζει τα πάντα, από την οικονομική πολιτική της χώρας μέχρι τη στάση της Αγκυρας έναντι του «Ισλαμικού Κράτους». Οι αντίπαλοί του φοβούνται ότι θα μπορούσε να συνεχίσει την αυταρχική και προσωποκεντρική διακυβέρνηση της χώρας μέχρι το 2024. Περίτρανο σύμβολο του τρόπου άσκησης της εξουσίας από τον Ερντογάν είναι το προεδρικό μέγαρο που διαθέτει 1.150 δωμάτια και κόστισε μισό εκατ. ευρώ. Ακόμη και η επιλογή των συμμάχων της Αγκυρας προκαλεί ανησυχία και επιφυλάξεις στη Δύση. Το Σάββατο επισκέφθηκε την τουρκική πρωτεύουσα ο ηγέτης της Χαμάς, Χαλέντ Μεσάαλ, στον οποίο επιφυλάχθηκε υποδοχή ήρωα. Ο ίδιος εξήρε την Τουρκία ως «πηγή δύναμης» για όλους τους μουσουλμάνους.

«Μία δημοκρατική, σταθερή και αναπτυγμένη Τουρκία είναι πηγή ισχύος για όλους τους μουσουλμάνους», είπε σε διάγγελμά του στο ετήσιο συνέδριο του ΑΚΡ, του Κόμματος για τη Δικαιοσύνη και την Ανάπτυξη, που πραγματοποιήθηκε στο Ικόνιο. «Ισχυρή Τουρκία σημαίνει ισχυρή Ιερουσαλήμ, ισχυρή Παλαιστίνη», ανέφερε εκφράζοντας ελπίδες «για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης και της Ιερουσαλήμ». Η σύντομη ομιλία του διακόπηκε επανειλημμένως από το πλήθος που κρατούσε τουρκικές και παλαιστινιακές σημαίες και φώναζε «Αλαχού Ακμπάρ» (Ο θεός είναι μεγάλος) και «Κάτω το Ισραήλ». O πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου από την πλευρά του χαρακτήρισε την τουρκική σημαία «σύμβολο αθωότητας στον κόσμο». «Ο Θεός είναι μάρτυρας... θα κάνουμε την κόκκινη σημαία σύμβολο των αθώων. Αυτή η κόκκινη σημαία θα κυματίζει δίπλα στις σημαίες της Παλαιστίνης, της ελεύθερης Συρίας και όλων των άλλων αθώων», είπε στο ίδιο συνέδριο ο Τούρκος πρωθυπουργός. Σε μια άλλη εξέλιξη, οι τουρκικές ναυτιλιακές αρχές έκλεισαν τα Στενά των Δαρδανελίων για τα δεξαμενόπλοια και οι Turkish Airlines ακύρωσαν χθες εσωτερικές και διεθνείς πτήσεις εντός και εκτός της Κωνσταντινούπολης εξαιτίας καταιγίδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου