counter

free counters

Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

Ανακοίνωση υποστήριξης από την Κίνα



Την υποστήριξη του Πεκίνου στην εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και το δικαίωμά της να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, εκφράζει ρηματική διακοίνωση που εξέδωσε η πρεσβεία τηςΛαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.
Η κινεζική πρεσβεία στέκεται ειδικά στο δικαίωμα της Λευκωσίας να διενεργεί έρευνες, μήνυμα που σαφώς συνδέεται με τις έρευνες υδρογονανθράκων και στα διαρκώς εντεινόμενα «παζάρια» για την «αξιοποίησή» τους. Αποτυπώνει έτσι το «ενδιαφέρον» και της κινεζικής πλευράς για την Ανατολική Μεσόγειο, μια περιοχή με τεράστια γεωστρατηγική σημασία - που συν τοις άλλοις μπορεί να αποκτήσει σημαντικό ρόλο και στους σύγχρονους εμπορικούς «Δρόμους του Μεταξιού» που προωθεί η Κίνα.
Οσον αφορά την Κύπρου, είναι καθαρό ότι επενδύει στους οξύτατους ανταγωνισμούς στην περιοχή και αναζητά ακόμα και παράλληλες «συμμαχίες». Δεν είναι τυχαία δημοσιεύματα που, από τη μια, εμφανίζουν Πεκίνο και Μόσχα να «στηρίζουν» την Κύπρο και, από την άλλη, ασκούν κριτική σε Ουάσινγκτον (αλλά και Βρυξέλλες) για «χαλαρή» αντίδραση στις τουρκικές προκλήσεις. Στο ίδιο πλαίσιο γίνεται λόγος και για «επίσπευση» του ταξιδιού Αναστασιάδη στη Μόσχα.
Εξάλλου, στις 2 Δεκέμβρη είναι προγραμματισμένη η επίσημη επίσκεψη Αναστασιάδη στο Ισραήλ.
  • Στα Κατεχόμενα αναμένεται να φτάσει σήμερα ο Τούρκος αντιπρόεδρος Μπ. Αρίντς, προκειμένου να πάρει μέρος σε εκδηλώσεις για την 31η «επέτειο» από την «ανακήρυξη» του ψευδοκράτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου