counter

free counters

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Το ΝΑΤΟ «συμβουλεύει» τη Μόσχα να μη... σπαταλά χρήματα για την άμυνα

Το ΝΑΤΟ καλεί τη Μόσχα να μην προχωρήσει σε αντίμετρα εναντίον του προγράμματος ανάπτυξης της αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη, τονίζοντας ότι μια τέτοια κίνηση «κατά μιας φανταστικής απειλής από τη Δύση ισοδυναμεί με σπατάλη χρημάτων».
Την ίδια στιγμή, και ενώ πραγματοποιείται σύνοδος των ΥΠΕξ των χωρών-μελών στις Βρυξέλλες με συμμετοχή του Ρώσου ομολόγου τους, ο Σεργκέι Λαβρόφ ζητεί γραπτές εγγυήσεις ώστε να διασφαλιστεί ότι η ανάπτυξη του αμυντικού συστήματος δεν αποτελεί απειλή για τη χώρα του.
Παρά την ενίσχυση της αντι-ΝΑΤΟϊκής ρητορικής της Μόσχας τους τελευταίους μήνες, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, υποστήριξε χθες ότι έχει σημειωθεί πρόοδος, αν και με αργούς ρυθμούς, στις συνομιλίες με τη Ρωσία. «Αναμένω περαιτέρω πρόοδο κατά το προσεχές έτος και ειδικά στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο τον Μάιο», είπε, δηλώνοντας ευτυχής που ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβιέντεφ έχει κρατήσει την πόρτα ανοιχτή σε διάλογο για την αντιπυραυλική άμυνα. Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο των αντιμέτρων σε περίπτωση που δεν επιλυθούν οι ΝΑΤΟ-ρωσικές διαφορές, ο Ράσμουσεν είπε χαρακτηριστικά: «Τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να επενδυθούν για το ρωσικό λαό για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τον εκσυγχρονισμό της ρωσικής κοινωνίας».
Η Ρωσία ζητεί νομικές εγγυήσεις από το ΝΑΤΟ ώστε να διασφαλιστεί ότι το πυραυλικό αμυντικό σύστημα δεν θα έχει στόχο τον περιορισμό των δικών της στρατηγικών ικανοτήτων (πυρηνικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς). Επιπροσθέτως ζητεί από κοινού έλεγχο για τη χρήση του, όρο που το ΝΑΤΟ αρνείται, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει δεσμευτική συμφωνία που προβλέπει ότι ΝΑΤΟ και Ρωσία δεν θα χρησιμοποιήσουν ποτέ βία ο ένας εναντίον του άλλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου