counter

free counters

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Συμφωνία Σερβίας - Κοσόβου για τα συνοριακά περάσματα

Σε συμφωνία-κλειδί για τον έλεγχο των συνοριακών περασμάτων, όσον αφορά δηλαδή την οριοθέτηση και λειτουργία τους, κατέληξαν Σερβία και Κοσσυφοπέδιο επιτυγχάνοντας μια δυναμική προσέγγιση σε ένα από τα πλέον ακανθώδη ζητήματα μεταξύ των δύο πλευρών.
Με βάση τη συμφωνία της Παρασκευής που επετεύχθη στις Βρυξέλλες, θα είναι κοινοί οι έλεγχοι των συνοριακών περασμάτων μεταξύ σερβικών και κοσοβάρικων αρχών, κάτι που δημιουργεί τις προϋποθέσεις και για την απόσυρση των οδοφραγμάτων που οι Σέρβοι των Κοσσυφοπεδίου διατηρούν στο βόρειο τμήμα, πυροδοτώντας κλίμα έντασης που συχνά οδήγησε σε βίαιες συγκρούσεις μεταξύ δυνάμεων της ειρηνευτικής αποστολής του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο (KFOR) και Σέρβων διαδηλωτών.
Η πρόοδος έχει και μια ιδιαίτερη βαρύτητα εν όψει της συνόδου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στην οποία θα εξεταστεί και το θέμα της εισδοχής της Σερβίας στην Ε.Ε.
Στους κόλπους της Ε.Ε. υπάρχει διάσταση απόψεων για το κατά πόσο πρέπει να δοθεί στη Σερβία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας, ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ τόνισε ότι οι πρόσφατες συγκρούσεις μεταξύ Σέρβων και στρατιωτών της ΝΑΤΟϊκής δύναμης δείχνουν ότι η Σερβία δεν πληροί ακόμη τις αναγκαίες προϋποθέσεις. Ωστόσο, η νέα συμφωνία θα σηματοδοτήσει οπωσδήποτε μια εκτόνωση της έντασης.
Οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου εκφράστηκαν θετικά για την επίτευξη της συμφωνίας της Παρασκευής και τόνισαν ότι εδραιώνει «τη συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών».
«Επειτα από αυτή την τελευταία συμφωνία (για τα συνοριακά περάσματα) θα είναι πολύ δυσκολότερο για οποιονδήποτε να ισχυριστεί ότι η Σερβία δεν είναι συνεργάσιμη στο δρόμο προς την Ευρωπαϊκή Ενωση», δήλωσε ο Σέρβος διαπραγματευτής Μπόρκο Στεφάνοβιτς.
Θετικά εκτίμησε τη συμφωνία και ο διαμεσολαβητής της Ε.Ε., Ρόμπερτ Κούπερ, αν και τόνισε ότι θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ «με ιδιαίτερη προσοχή».
Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς απηύθυνε εκ νέου έκκληση προς όλες τις πλευρές για αυτοσυγκράτηση και ζήτησε από τους πολιτικούς εκπροσώπους των Σέρβων «να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν ώστε να απομακρυνθούν τα οδοφράγματα, επειδή απειλούν τις ζωές πολιτών» και δεν διασφαλίζουν την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου