counter

free counters

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

ΣΤΟ ΤΕΛ ΑΒΙΒ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ Ν.Δ., ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΑΟΖ, ΑΜΥΝΑ, ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Σαμαράς: Στρατηγική συνεργασία με Ισραήλ
Της ΑΛΙΚΗΣ ΜΑΤΣΗ


Στην ενίσχυση του ήδη καλού κλίματος στις σχέσεις Ελλάδας - Ισραήλ στοχεύει η επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στο Ισραήλ.

«Συνεργασία σε όλα τα επίπεδα» επιθυμεί ο Α. Σαμαράς
Το τόνισε άλλωστε και ο ίδιος ο πρόεδρος της Ν.Δ. από το Τελ Αβίβ δηλώνοντας την πεποίθησή του ότι «οι ουσιαστικές συνομιλίες του με την ισραηλινή πλευρά θα αποδώσουν».

Ο κ. Σαμαράς μίλησε για «οικονομική συνεργασία σε όλα τα επίπεδα: ενέργεια, ΑΟΖ, τουρισμό, γεωργία, αμυντική συνεργασία, αλλά βεβαίως και στην προσέλκυση ισραηλινών επενδύσεων στην Ελλάδα». Στόχος, κατά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μια «μακροπρόθεσμη και στρατηγικού χαρακτήρα συνεργασία των δύο χωρών».

Σε τι μπορεί να έγκειται η στρατηγικού χαρακτήρα συνεργασία; Οι εκτιμήσεις θέλουν τον κ. Σαμαρά να επενδύει στις πιέσεις που μπορούν να ασκηθούν από το εβραϊκό λόμπι υπέρ των ελληνικών συμφερόντων στην Ουάσιγκτον, όχι μόνο σε ό,τι αφορά τα εθνικά μας θέματα (Σκοπιανό, Κυπριακό, ελληνοτουρκικά) αλλά και στην επιρροή που μπορεί να έχει σε ό,τι αφορά την οικονομική κρίση.

Αλλωστε είναι γνωστό ότι οι απόψεις Σαμαρά - Νετανιάχου συμπίπτουν, ως προς την κριτική που και οι δύο ασκούν στους οίκους αξιολόγησης και στην αναταραχή που αυτοί έχουν προκαλέσει στις οικονομίες των χωρών της ευρωζώνης.

Οπως είναι γνωστό βάσει δημοσιευμάτων, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ είχε παρέμβει προς τη γερμανική κυβέρνηση, λίγο πριν από τη συμφωνία της συνόδου κορυφής της 21ης Ιουλίου, προκειμένου να στηριχθεί η Ελλάδα.

Αυτή ακριβώς η δυνατότητα παρεμβάσεων που διαθέτει το Ισραήλ στο διεθνές σκηνικό και κυρίως στις ΗΠΑ δεν διαλάθει την προσοχή του προέδρου της Ν.Δ., που ευελπιστεί στον καλό λόγο των εβραϊκών λόμπι προς την αμερικανική ηγεσία, εάν και εφόσον περάσει την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου ως πρωθυπουργός.

Στη διάρκεια της πρώτης μέρας της επίσκεψής του ο κ. Σαμαράς απέτισε φόρο τιμής στο μνημείο του ολοκαυτώματος, συναντήθηκε με τον Μπ. Νετανιάχου, αλλά και με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλο. Προς τον τελευταίο εξέφρασε την υποστήριξη της Ελλάδας στο ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο. Παρακάθησε επίσης σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ντάνι Αβαλον, καθώς και σε δείπνο με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών Αβιγκορ Λίμπερμαν.

Συναντηθηκε με τον Τζίπι Λίβι και τον πρόεδρο του Ισραήλ Σιμόν Πέρες. Στην ατζέντα των συνομιλιών του με σύσσωμη την ισραηλινή ηγεσία περιλαμβάνεται βεβαίως και το θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, ενώ και η μεταφορά φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας είναι στα ενδιαφέροντα και των δύο πλευρών.

Δεν αποκλείεται επίσης να γίνουν συζητήσεις για την αγορά από τους Ισραηλινούς των ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών (ΕΑΒ και ΕΑΣ). *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου