counter

free counters

Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Νταηλίκι στην υφαλοκρηπίδα Καστελόριζου



Σε αμφισβήτηση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτίως του Καστελόριζου προχώρησε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου η Τουρκία, προκαλώντας την άμεση αντίδραση της ελληνικής πλευράς που προέβη σε διάβημα μέσω της πρεσβείας μας στην Αγκυρα.

Στο οθωμανικό δόγμα κι η αναβίωση των πειρατών της Μπαρμπαριάς Παράλληλα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας διέψευσε δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Επικρατείας, Μπουλέντ Αρίντς, ότι η Ελλάδα διαπραγματεύεται με την Τουρκία το θέμα του FIR Αθηνών, των χωρικών υδάτων και των νησιών του Αιγαίου.
Οι νέες τουρκικές προκλήσεις σημειώθηκαν μόλις λίγα εικοσιτετράωρα μετά την αναχώρηση από την Ελλάδα του υπουργού Εξωτερικών της γείτονος Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος, άμα τη αποχωρήσει του από το ελληνικό έδαφος, επανέλαβε τη δήλωσή του ότι το Καστελόριζο ανήκει στη Μεσόγειο θάλασσα, που συνεπάγεται ότι σε τυχόν δικαστική αμφισβήτηση η Τουρκία θα ισχυριστεί ότι δεν έχει δική του υφαλοκρηπίδα.
Λίγο μετά την επανάληψη της δήλωσης αυτής το βράδυ του Σαββάτου 12 Μαρτίου, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα (της «Αυγής») το οποίο επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, τουρκική φρεγάτα εξεδίωξε από την ελληνική υφαλοκρηπίδα νοτίως του Καστελόριζου ιταλικό ερευνητικό σκάφος. Το σκάφος πραγματοποιούσε, για λογαριασμό του Ισραήλ και με ελληνική άδεια, έρευνες με στόχο την πόντιση καλωδίου, ώστε να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με τη μορφολογική σύσταση του βυθού και τη δυνατότητα μεταφοράς φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Κύπρο κι από εκεί στην Ευρώπη.
Η τουρκική φρεγάτα, αφού πρώτα παρενόχλησε το ιταλικό σκάφος, απαίτησε την απομάκρυνσή του γιατί βρισκόταν «εντός της τουρκικής ΑΟΖ», έδωσε μάλιστα και τις συντεταγμένες της, όταν ζητήθηκαν από το ιταλικό ερευνητικό σκάφος.
Πάντως ο κ. Δελαβέκουρας δεν απάντησε στο ερώτημα ποιες συντεταγμένες έδωσε η τουρκική φρεγάτα ως «τουρκική ΑΟΖ». Χαρακτήρισε απαράδεκτη την «παρενόχληση» και περιορίστηκε να δηλώσει, πέραν της ανακοίνωσης για το διάβημα, ότι «οι ελληνικές θέσεις δεν μπορούν να θιγούν από οποιαδήποτε τουρκική ενέργεια, διότι βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο».
Αυτά συνέβησαν το Σάββατο. Και μόλις χθες ο υπουργός Επικρατείας της γείτονος έκανε τις προαναφερθείσες δηλώσεις, κλείνοντας τις εργασίες του συνεδρίου «Ηγέτες για την αλλαγή», που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα τουλάχιστον με την αγγλική έκδοση του πρακτορείου Αναντολού. Στην τουρκική εκδοχή της είδησης το πρακτορείο ανέφερε ότι ο κ. Αρίντς είπε πως «σήμερα με την Ελλάδα έχουμε πολλά προβλήματα. Λόγω των νησιών του Αιγαίου έχουμε το θέμα των χωρικών υδάτων, του FIR και άλλα. Οι καλές σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα βαίνουν προς την επίλυση όλων των μεταξύ τους προβλημάτων».
Ανεξαρτήτως της ακρίβειας μεταφοράς των λεγομένων Αρίντς όμως, ο κ. Δελαβέκουρας απάντησε πως «όποιες δηλώσεις υπονοούν ότι υπάρχει κάποια διαπραγμάτευση για οτιδήποτε άλλο, εκτός από την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας -την οποία χαρακτήρισε νομική διαφορά- δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Η τουρκική πλευρά συχνά παρουσιάζει θέσεις οι οποίες γενικεύουν και αφήνουν αμφιβολίες. Προφανώς αυτή η προσπάθεια δεν μπορεί να φέρει αποτελέσματα».
«Οι δηλώσεις του Μπουλέντ Αρίντς δημιουργούν μείζον πολιτικό ζήτημα για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο δεν απαντάται με τις "αναιμικές" διαβεβαιώσεις του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ» δήλωσε σε γραπτή του ανακοίνωση ο αρμόδιος τομεάρχης της Ν.Δ., Π. Παναγιωτόπουλος. Κάλεσε δε τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών να ενημερώσουν επιτέλους την κοινή γνώμη τι συζητείται στις διερευνητικές επαφές. *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου