Της ΝΕΦΕΛΗΣ ΤΖΑΝΕΤΑΚΟΥ
Νέες ανατροπές προβλέπονται στο χάρτη των αγωγών φυσικού αερίου, ύστερα από την αποτυχία των διαπραγματεύσεων Ρωσίας - Τουρκίας για την ολοκλήρωση του South Stream.
Η Αγκυρα αρνήθηκε να δώσει το πράσινο φως για την κατασκευή εντός της Αποκλειστικής της Οικονομικής Ζώνης στη Μαύρη Θάλασσα του υποθαλάσσιου τμήματος του αγωγού, ακυρώνοντας, παράλληλα, προηγούμενη προκαταρκτική συμφωνία με τη Μόσχα, με σκοπό την επαναδιαπραγμάτευση των τιμών του φυσικού αερίου, προς τα κάτω βεβαίως.
Ως εναλλακτική λύση τώρα η Ρωσία, εφ' όσον τελικά δεν εγκαταλείψει την εν λόγω διαδρομή για τη μεταφορά του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, όπως δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Itar-Tass ο Ντμίτρι Πέσκοφ, εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου πρωθυπουργού Βλαντίμιρ Πούτιν, εξετάζει το ενδεχόμενο κατασκευής μονάδας αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, ώστε από εκεί με πλοία να καταλήγει στις ευρωπαϊκές αγορές.
Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, Σεργκέι Σμάτκο, από την πλευρά του, δεν θεωρεί βιώσιμη τη συγκεκριμένη επιλογή, λόγω του υψηλού της κόστους· πιστεύει, όμως, σύμφωνα με δηλώσεις του στην εφημερίδα «Kommersant», πως λύση θα βρεθεί.
«Η Ρωσία δεν μπορεί να αφήσει τον South Stream. Θα πληγεί το κύρος του Βλαντίμιρ Πούτιν και θα "τσαλακωθεί" η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, ιδίως στην ανατολική Ευρώπη. Πρόκειται απλώς για μπλόφα», υποστηρίζει, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Ρώσος οικονομικός αναλυτής, Μιχαήλ Κρουτίκιν.
Η Μόσχα θεωρεί, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ρωσικό Τύπο, πως η Αγκυρα την «πούλησε», πριμοδοτώντας τον ανταγωνιστικό προς τον South Stream αγωγό φυσικού αερίου Nabucco, ο οποίος βρίσκεται «υπό την αιγίδα» της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Ο αγωγός South Stream, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, θα μεταφέρει έως 63 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως στην Ευρώπη, μέσω της Βουλγαρίας, της Ελλάδας και της Ιταλίας (η πρώτη διακλάδωση) και μέσω της Ρουμανίας, της Σερβίας, της Ουγγαρίας, της Σλοβενίας και της Αυστρίας (η δεύτερη διακλάδωση).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου