counter

free counters

Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Τρίτη νύχτα βομβαρδισμών στη Λιβύη

Συνεχίστηκαν για τρίτη νύχτα οι βομβαρδισμοί στη Λιβύη με το ΝΑΤΟ να μην έχει ακόμη αποφασίσει τι στάση θα κρατήσει και με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να δηλώνει ότι οι ΗΠΑ θα μεταβιβάσουν τον ηγετικό ρόλο που έχουν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις τις προσεχείς ημέρες, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι το «βάρος» της επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων μοιράζεται ισότιμα μεταξύ των συμμάχων. Επίσης διευκρίνισε, ότι οι ΗΠΑ αν και επιθυμούν να δουν τον Καντάφι να αποχωρεί από την εξουσία, ο στόχος των επιχειρήσεων δεν είναι ο ίδιος αλλά η προστασία των πολιτών, το ίδιο υποστηρίζουν και οι ηγεσίες της Βρετανίας και της Γαλλίας. Παράλληλα το καθεστώς στη Λιβύη ζήτησε από τα Ηνωμένα Έθνη να συγκαλέσουν έκτακτη σύσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας αναφορικά με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη, κάτι που θα γίνει την Πέμπτη ακριβώς μια εβδομάδα μετά και την έγκριση του ψηφίσματος 1973 για την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας στην Τρίπολη ακούγονταν εκρήξεις από τις αεροπορικές επιδρομές και τα αντιαεροπορικά βλήματα. Οι μάχες μεταξύ των δυνάμεων του Καντάφι και των ανταρτών συνεχίζονται παρά την κατάπαυση του πυρός που για δεύτερη φορά ανακοίνωσε ο Καντάφι το βράδυ της Κυριακής.

Στα ανατολικά της χώρας οι ένοπλες δυνάμεις της Λιβύης κατάφεραν νίκη επί των δυνάμεων στην Αζνταμπίγια, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι και στη Μισράτα οι προσκείμενες στον Καντάφι δυνάμεις επιτέθηκαν εκ νέου στους αντιφρονούντες.

Επίσης η πόλη Ζιντάν, κοντά στα σύνορα με την Τυνησία, βομβαρδίστηκε από τις καθεστωτικές δυνάμεις.

Η κυβέρνηση της Λιβύης εξακολουθεί να κάνει λόγο για απώλειες μεταξύ των αμάχων, με τους αντικυβερνητικούς να μιλούν για συγκέντρωση ανθρώπων από το καθεστώς σε επιλεγμένα σημεία προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως ανθρώπινες ασπίδες.

Παράλληλα διχογνωμίες εξακολουθούν να προβληματίζουν την άτυπη συμμαχία που δρα στη Λιβύη.

H Νορβηγία ήδη ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη συμμετοχή της στη στρατιωτική επιχείρηση στη Λιβύη έως ότου αποσαφηνιστεί το θέμα της διοίκησής της, ενώ τα έξι F-16 του Όσλο που έφτασαν σήμερα στη Μεσόγειο για να μετάσχουν στις επιχειρήσεις δεν θα αρχίσουν την αποστολή τους έως ότου διευκρινιστεί το θέμα της διοίκησης, σύμφωνα με δηλώσεις της υπουργού Άμυνας της Νορβηγίας Κρετ Φαρέμο.

Αντιδράσεις εκφράζονται και από τη Ρωσία, με τον πρωθυπουργό Πούτιν να χαρακτηρίζει την στρατιωτική επιχείρηση ως "προβληματική".

Αναλυτές εκφράζουν τους προβληματισμούς τους ότι ενώ συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί, προκύπτει αδιέξοδο ως προς τον αντικειμενικό στόχο των επιχειρήσεων και αναρωτιούνται που τελικά θα οδηγήσει η επιχείρηση της Δύσης στη Λιβύη.



Οι τελευταίες εξελίξεις:

(Όλες οι ώρες είναι ώρες Ελλάδας)

►22:52 H δυτική λιβυκή πόλη Μισράτα ελέγχεται τώρα από δυνάμεις του Μουάμαρ Καντάφι, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αl Arabiya. Νωρίτερα, κάτοικοι της περιοχής δήλωσαν ότι οι δυνάμεις του Καντάφι άνοιξαν πυρ σε πλήθος άοπλων και ότι τους χρησιμοποιούν ως ανθρώπινες ασπίδες εναντίον των αεροπορικών βομβαρδισμών.

►22:13 Η Συμμαχία βομβάρδισε σήμερα την πόλη Σέμπχα (750 χλμ νότια της Τρίπολης), προπύργιο του Μουάμαρ Καντάφι στο νότο όπως δήλωσε ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης. Πρόσθεσε ότι οι επιθέσεις προκάλεσαν πολλά θύματα μεταξύ των αμάχων.

►21:19 Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε στην Τρίπολη την οποία ακολούθησαν αντιαεροπορικά πυρά. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο προέρχονταν από περιοχή κοντά στην κατοικία του Καντάφι.

►21:01 Oμπάμα: Σύντομα θα αναλάβουν πρωτεύοντα ρόλο στις επιχειρήσεις οι υπόλοιποι σύμμαχοι. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα, ο Καντάφι πρέπει να απομακρυνθεί από την εξουσία

►20:20 Η ζώνη εναέριου αποκλεισμού πάνω από τη Λιβύη που ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας με την απόφαση 1973, επεκτείνεται και σύντομα θα καλύπτει τα 1.000 χιλιόμετρα καθώς και επιπλέον πολεμικά αεροσκάφη χωρών της συμμαχίας καταφθάνουν στην περιοχή, ανακοινώθηκε σήμερα από τον επικεφαλής της αφρικανικής διοίκησης των αμερικανικών δυνάμεων.

►20:15 Τουλάχιστον 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα και πάνω από 300 τραυματίστηκαν από τα πυρά των δυνάμεων που είναι πιστές στο Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι στη Μισράτα, ανατολικά της Τρίπολης, δήλωσε ένας εκπρόσωπος των εξεγερμένων και μια ιατρική πηγή στην πόλη.

►20:05 Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προγραμματίζει μια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασή του αργότερα σήμερα, μετά από αίτημα της κυβέρνησης Λιβύης, η οποία κατηγορεί τις συμμαχικές δυνάμεις ότι σκοτώνουν πολίτες με τις αεροπορικές τους επιθέσεις στο έδαφός της. Το 15μελές Συμβούλιο ασφαλείας έλαβε το αίτημα απ' ευθείας από την κυβέρνηση της Τρίπολης και όχι μέσω της λιβυκής αποστολής στα Ηνωμένα Έθνη, απ' όπου ο λίβυος πρεσβευτής και ο αναπληρωτής του έχουν απομακρυνθεί μετά από την διαφοροποίησή τους από το καθεστώς Καντάφι. Οι δύο πρεσβευτές, Αμπντουλραχμάν Σάλγκαμ και Ιμπραήμ Νταλμπάσι δεν είναι πλέον διαπιστευμένοι στον ΟΗΕ, έχουν όμως τη δυνατότητα να εισέρχονται στην έδρα του Οργανισμού στη Νέα Υόρκη.

►19:55 Ανώτατος αξιωματούχος του Εθνικού Συμβουλίου της Λιβύης, το οποίο αποτελεί την ηγεσία των εξεγερμένων στη χώρα, ανέφερε σήμερα ότι δε θα διαπραγματευτεί με τον Μουάμαρ Καντάφι προκειμένου να δοθεί τέλος στις συγκρούσεις.

►19:50 Δυνάμεις που παραμένουν πιστές στο Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι βομβάρδιζαν σήμερα, επί πολλές ώρες, την πόλη Ζιντάν στη δυτική Λιβύη, όπως μετέδωσε το αραβικό δορυφορικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα. Το κανάλι δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην πόλη αυτή.

►19:45 H Νορβηγία ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη συμμετοχή της στη στρατιωτική επιχείρηση στη Λιβύη έως ότου αποσαφηνιστεί το θέμα της διοίκησής της. Τα έξι F-16 του Όσλο που έφτασαν σήμερα στη Μεσόγειο για να μετάσχουν στις επιχειρήσεις στη Λιβύη δεν θα αρχίσουν την αποστολή τους έως ότου διευκρινιστεί το θέμα της διοίκησης, δήλωσε η υπουργός Άμυνας της Νορβηγίας Κρετ Φαρέμο στο πρακτορείο ειδήσεων NTB.

πηγή http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=261344

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου