counter

free counters

Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

Ισραηλινά F-16 για την Πολεμική Αεροπορία;

Σύμφωνα με, τουρκικό δημοσίευμα η ισραηλινή αντιπροσωπεία που επισκέφθηκε την Ελλάδα, αποτελούμενη από αξιωματούχους της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας του Ισραήλ, αλλά και από αξιωματούχους του υπουργείου Άμυνας στο Τελ Αβίβ, συζήτησε αυτή τη βδομάδα με την ελληνική πλευρά την πιθανή πώληση ισραηλινών μαχητικών τύπου F-16, για τις ανάγκες της ελληνικής αεροπορικής δύναμης.
πηγη today zaman

Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

Τουρκία: το 2013 θα κατασκευαστεί ο πυρηνικός σταθμός στο Ακούγιου

Το 2013 θα ξεκινήσει η κατασκευή του πρώτου πυρηνικού εργοστασίου της Τουρκίας στο Ακούγιου, όπως ανακοίνωσε ο Ρώσος πρέσβης στην Αγκυρα, Βλαντιμίρ Ιβανόφσκι, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ria Novosti και τον τουρκικό Τύπο.

Το πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακούγιου αποτελεί μέρος της συμφωνίας που συνυπέγραψαν οι δύο χώρες τον Μάιο του 2010, σύμφωνα με την οποία η Ρωσία αναλαμβάνει την κατασκευή μέσω της Atomstroyexport συνολικά τεσσάρων μονάδων στην ευρύτερη περιοχή της Μερσίνης.

Το 2018 η Τουρκία θα μπορεί να θέσει σε λειτουργία τον πρώτο αντιδραστήρα.

Υπενθυμίζεται πως το συνολικό πρόγραμμα θα κοστίσει περί τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πίεση ΝΑΤΟ στην Ε.Ε. για την Τουρκία

Του ΚΩΣΤΑ ΜΟΣΧΟΝΑ
Την πρότασή του για πλήρη συμμετοχή της Τουρκίας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφάλειας και συμμετοχή όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δηλαδή και της Κύπρου, στη συνεργασία Ε.Ε. - ΝΑΤΟ επανέλαβε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Αντερς Φογκ Ράσμουσεν στη συνάντηση που είχε με τους υπουργούς Αμυνας των 27.

Σε δηλώσεις του ο γ.γ. ανέφερε ότι πρέπει να ληφθούν «συγκεκριμένα μέτρα» για να ξεπεραστεί το τουρκο-κυπριακό πρόβλημα που εμποδίζει το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. να έχουν φυσιολογικές και επίσημες σχέσεις. Παρουσίασα, είπε, μια πρόταση η οποία από τη μια πλευρά στέλνει μήνυμα στην Ε.Ε. να ολοκληρώσει μια συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφαλείας και σε αυτό το πλαίσιο μια συμφωνία για την ασφάλεια μεταξύ Τουρκίας και Ε.Ε. Και από την άλλη πλευρά, ότι «η συνεργασία μεταξύ ΝΑΤΟ και Ε.Ε. πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε». Πρόκειται, παρατήρησε, για μια «ισορροπημένη προσέγγιση».

Η Αγκυρα μπλοκάρει τη συμμετοχή της Κύπρου στη συνεργασία ΝΑΤΟ-Ε.Ε. και η Λευκωσία αναγκάστηκε να κάνει το ίδιο για τη συμμετοχή της Τουρκίας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφαλείας.

Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

Τουρκικό ενδιαφέρον για ακίνητα σε ελληνικά νησιά

Αγορές ακινήτων σε 18 ελληνικά, μεταξύ των οποίων η Μύκονος και η Ρόδος, ενδιαφέρεται να πραγματοποιήσει, για λογαριασμό πελατών της, τουρκική εταιρεία real estate.
Σύμφωνα με δηλώσεις του ιδιοκτήτη της εταιρείας "Μπαρίσκεντ", Μπαρίς Αϊντίν, στην τουρκική εφημερίδα «Γιενί Σαφάκ», υπάρχει ενδιαφέρον για την αγορά ή ενοικίαση ακινήτων.

"Παρατηρείται μείωση περίπου 30% στις τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα και πως παρά το μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον, στην Τουρκία έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τα νησιά μόνο μερικές εταιρείες", πρόσθεσε ο ίδιος.

Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Αποζημίωση προτείνει το Ισραήλ, συγγνώμη απαιτεί η Τουρκία

Το Ισραήλ πρότεινε να πληρώσει αποζημίωση στους συγγενείς των εννέα Τούρκων, που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της επιδρομής των Ισραηλινών κομάντο στο πλοίο Μαβί Μαρμαρά του διεθνούς στολίσκου ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα στις 31 Μαΐου, με αντάλλαγμα να μην προσφύγει η Τουρκία δικαστικά εναντίον του ισραηλινού πολεμικού ναυτικού. Επίσημη συγγνώμη και άρση του αποκλεισμού της Γάζας ζητάει η Τουρκία.

Η πρόταση που έγινε από τους Ισραηλινούς απεσταλμένους στη Γενεύη το Σαββατοκύριακο, περιλαμβάνει μέτρα για την αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, όμως φαίνεται να μην αρκεί στην Τουρκία, η οποία έχει ζητήσει από το Ισραήλ να ζητήσει επισήμως συγνώμη για τους θανάτους των εννέα Τούρκων ακτιβιστών.

"Κάναμε μία πρόταση για αποζημίωση και ζητήσαμε από τους Τούρκους να κάνουν ό,τι χρειάζεται να γίνει για ν' απαντήσουν στις νομικές ανησυχίες μας. Επίσης επιθυμούμε να δούμε την επιστροφή του πρεσβευτή τους στο Ισραήλ και να μας επιτρέψουν να διορίσουμε νέο πρεσβευτή στην Άγκυρα. Προς το παρόν ωστόσο, υπάρχουν μεγάλα εμπόδια", δήλωσε ένας Ισραηλινός αξιωματούχος.

Σύμφωνα με την πρόταση, οι Ισραηλινοί προσφέρουν περίπου 100.000 δολάρια σε κάθε μία από τις οικογένειες των εννέα Τούρκων που έχασαν στη ζωή τους στο πλοίο «Μαβί Μαρμαρά» καθώς και μία έκφραση "λύπης" για το συμβάν, όπως δήλωσαν ισραηλινές διπλωματικές πηγές.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου χαρακτήρισε τις αναφορές στην ισραηλινή προσφορά "θεωρητικές" και πρόσθεσε ότι δεν έχουν αλλάξει τα αιτήματα της κυβέρνησής του.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει την Τρίτη ότι οι όροι της Τουρκίας δεν αλλάζουν. Πρόσθεσε επίσης ένα παλαιότερο αίτημα της χώρας του: να αρθεί το ισραηλινό εμπάργκο στη Λωρίδα της Γάζας. "Αν υπάρχουν κάποιοι που επιθυμούν να ξεκινήσουν μία νέα περίοδο επαναλαμβάνω: Πρέπει να αποδεχθούν την ενοχή τους, να ζητήσουν συγγνώμη και να πληρώσουν αποζημιώσεις. Λέω επίσης για τα εμπάργκο, που έχουν ελαφρύνει αλλά όχι αρκετά, ότι πρέπει να αρθούν", δήλωσε σε βουλευτές του κόμματός του.

Ο πρώην διπλωμάτης και υψηλόβαθμος αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Οζντέμ Σανμπέργκ, που συμμετείχε στη διμερή σύνοδο στη Γενεύη, δήλωσε σήμερα στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων: "Υπάρχει μία διαμάχη σχετικά με τη διατύπωση, σχετικά με τη λέξη συγγνώμη. Όσον αφορά στην τουρκική πλευρά δεν έχει ποτέ διαπραγματευτεί καμία άλλη λέξη από την λέξη συγγνώμη", πρόσθεσε ο Σανμπέργκ.

Στη σύνοδο στη Γενεύη οι δύο πλευρές επεξεργάστηκαν μία συμφωνία μιάμισης σελίδας, που υπεβλήθη στους ηγέτες των δύο χωρών. Το κείμενο αυτό προβλέπει ότι το Ισραήλ θα ζητήσει συγνώμη και θα προσφέρει αποζημιώσεις, με αντάλλαγμα "τη δέσμευση της άμεσης αποκατάστασης των καλών σχέσεων που υπήρχαν" μεταξύ των δύο χωρών πριν την κρίση, διευκρίνισε ο Σανμπέργκ. "Προς το παρόν δεν έχει οριστεί νέα συνάντηση, περιμένουμε την απόφαση των δύο ηγετών», πρόσθεσε.

Τουρκία: Χωρίς βίζα στα Δυτικά Βαλκάνια

Ελεύθερα ταξιδεύουν πλέον στο σύνολο των Δυτικών Βαλκανίων οι Τούρκοι πολίτες μετά την εφαρμογή πριν από λίγες μέρες της άρσης του καθεστώτος βίζας με τη Σερβία που είχε υπογραφεί τον περασμένο Ιούλιο.
Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί νέα οικονομικά δεδομένα για την Τουρκία, δήλωσε ο πρέσβης της Τουρκίας στο Βελιγράδι, Αλί Ριζά Τσόλακ, καθώς, όπως εκτιμά, η Σερβία διαθέτει σημαντική δυναμική για τους Τούρκους επιχειρηματίες και ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού.

Πρόσθεσε επίσης ότι δίνεται πλέον η δυνατότητα αυθημερόν επισκέψεων στη Σερβία και τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής και γενικότερα διευκολύνεται η μετάβαση με μέσα οδικής μεταφοράς τόσο για τους πολίτες όσο και για τους επιχειρηματίες.

Ώθηση στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών εκτιμά ότι θα δώσει η άρση του καθεστώτος έκδοσης βίζας και ο υπουργός Επικρατείας της Σερβίας Σουλεϊμάν Ουγκλγιάνιν, όπως αναφέρεται σε δηλώσεις του στο πρακτορείο “Anadolu”.

Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Γέφυρες Νετανιάχου στην Τουρκία

Θετικό αντίκτυπο στις δοκιμαζόμενες τουρκοισραηλινές σχέσεις είχε η «διπλωματία των πυρκαγιών» και συγκεκριμένα η αποστολή δύο τουρκικών πυροσβεστικών αεροσκαφών στη Χάιφα. ισραηλινή διπλωματική πηγή δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπενιαμίν Νετανιάχου, «αποδίδει μεγάλη σημασία στην βελτίωση των διμερών δεσμών».

Η ισραηλινή επίθεση στους ακτιβιστές δημιούργησε βαθύ ρήγμα στις σχέσεις Τουρκίας - Ισραήλ
Η ίδια πηγή χαρακτήρισε την τουρκική βοήθεια στην επιχείρηση κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς "άνοιγμα για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών".

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι ο Νετανιάχου δεν θα επιτρέψει τη σύλληψη ή δίωξη ισραηλινών στρατιωτών από ξένες δυνάμεις.

Η Τουρκία απαιτεί από το Ισραήλ να ζητήσει συγγνώμη και να δώσει αποζημιώσεις για το ρεσάλτο στο "στολίσκο της ειρήνης", στις 31 Μαΐου, όταν σκοτώθηκαν από κομάντος εννέα Τούρκοι.

"Οι δύο πλευρές προσπαθούν να βρουν μια συμβιβαστική λύση [...] οι επαφές θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες για να βρούμε μια λύση", ανέφερε για το ζήτημα η ισραηλινή πηγή.



Τούρκοι και Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν προγραμματίσει να συναντηθούν, την Κυριακή και την Δευτέρα στη Γενεύη.

Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Καταγγελία για τις αυθαιρεσίες της Τουρκίας στο FIR Λευκωσίας

Με αφορμή την Ημέρα Διεθνούς Πολιτικής Αεροπορίας η ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Ελένη Θεοχάρους καταγγέλλει με επιστολή της προς τον Επίτροπο για θέματα μεταφορών Σιμ Κάλας τις αυθαιρεσίες της Τουρκίας εντός του FIR Λευκωσίας με την παράνομη λειτουργία του αεροδρομίου της Τύμπου στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.
 
Στην επιστολή της η κ. Θεοχάρους τονίζει ότι είναι νομική και ηθική ευθύνη της Ε.Ε. να προωθήσει τη λήψη μέτρων για την αλλαγή της τουρκικής στάσης και για τον τερματισμό των παράνομων τουρκικών ενεργειών που στρέφονται εναντίον της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, κράτους μέλους της Ε.Ε. και του ΟΗΕ, καθώς και για την προστασία πτήσεων και ανθρώπινων ζωών εντός του FIR της Λευκωσίας


Τουρκική ενθάρρυνση στην αλβανική αδιαλλαξία

Των ΝΕΦΕΛΗΣ ΤΖΑΝΕΤΑΚΟΥ, ΜΙΧΑΗΛ ΓΕΛΑΝΤΑΛΙ

Ιδιαίτερη δραστηριότητα για τον εντοπισμό και την αξιοποίηση ενεργειακών πόρων (πετρέλαιο, φυσικό αέριο) που βρίσκονται στο υπέδαφός τους αναπτύσσουν το τελευταίο διάστημα γειτονικές προς την Ελλάδα χώρες της Βαλκανικής, η Τουρκία και η Κύπρος. Σε συνεργασία, φυσικά, με διεθνείς ομίλους και εταιρείες.
Με τον τρόπο αυτό οι γειτονικές χώρες -κι από τη στιγμή που φαίνεται οριστικά πως ναυαγεί ο αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη που θα καθιστούσε την Ελλάδα σημαντικό ενεργειακό δίαυλο διαμετακόμισης ενεργειακών πόρων- καθίστανται σημαντικοί παίκτες στο ευρωπαϊκό αλλά στην ουσία παγκόσμιο σκάκι της διαχείρισης των πηγών.

Σε ό,τι αφορά την έρευνα και την αξιοποίηση των πόρων αυτών, η Αλβανία έχει προχωρήσει ήδη σε έρευνες στη θαλάσσια περιοχή του Δυρραχίου, απέναντι από την Κέρκυρα, όπου εντοπίζονται αξιοποιήσιμα κοιτάσματα φυσικού αερίου, σύμφωνα με μελέτη του Γεωλογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών.

Η εταιρεία Petromanas Energy διεξάγει ήδη έρευνες στην περιοχή από τις αρχές Νοεμβρίου.

Η εταιρεία αυτή είναι διεθνής, δραστηριοποιείται μόνο στην Αλβανία και έχει υπογράψει αποκλειστικές συμφωνίες με την αλβανική κυβέρνηση για την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της χώρας.

Μόνη και σιωπηλή η Ελλάδα

Τα Τίρανα μπαίνουν τελευταία στον χορό της έρευνας υδρογονανθράκων, ακολουθώντας το παράδειγμα των υπόλοιπων χωρών της ευρύτερης περιοχής, αφήνοντας μόνη την Αθήνα, η οποία έχει καθυστερήσει την προώθηση ανάλογων ερευνών.

Και μάλιστα οι Αλβανοί προχωρούν με γοργούς ρυθμούς, καθώς στις αρχές Νοεμβρίου ολοκληρώθηκαν με απόλυτη επιτυχία οι σεισμικές έρευνες στην ενδοχώρα.

Μόλις πριν από τρεις ημέρες πάντως και έπειτα από καθυστέρηση μηνών, ο υφυπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης προανήγγειλε την ίδρυση του Εθνικού Φορέα Ερευνας Υδρογονανθράκων. Οπως υπογράμμισε, υπάρχει αμεσότατη ανάγκη να προχωρήσουμε στον εμπλουτισμό των ερευνητικών δεδομένων που υπάρχουν, ιδιαίτερα στην περιοχή του Ιονίου και της Δυτικής Ελλάδας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αλβανικής πλευράς, «κρύβονται» περίπου 42 εκατ. βαρέλια στις πετρελαιοφόρες περιοχές της Κουτσόβας και του Πατός-Μαρίνεζ της περιφέρειας Φίερι στην κεντρική και νότια Αλβανία.

Η Αλβανία είχε προχωρήσει από το 1994 σε παραχώρηση περιοχών στον θαλάσσιο χώρο βόρεια της Κέρκυρας, στην εταιρεία Hamilton, και στη συνέχεια στην εταιρεία Chevron, αγνοώντας το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και τη θέση της Ελλάδας για την υφαλοκρηπίδα - ΑΟΖ των νησιών Οθωνοί, Μαθράκι και Ερεικούσσα.

Αλβανική πρόκληση

Σημειώνεται ότι με απόφαση αλβανικού δικαστηρίου ακυρώθηκε προσφάτως η συμφωνία που είχε υπογραφεί μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας για το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης, ενώ λίγες ημέρες αργότερα εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο ο νόμος που επιτρέπει την είσοδο και παραμονή επί των αλβανικών εδαφών ναυτικής μονάδας της Αγκυρας.

Με τον τρόπο αυτό η Τουρκία αποκτά ναυτική παρουσία στην Αδριατική, δηλαδή πολύ μακριά από το Αιγαίο, στο οποίο διατείνεται ότι έχει ζωτικά συμφέροντα.

Περίπου στο ίδιο διάστημα η Τουρκία έχει προχωρήσει στα απαραίτητα πρώτα τρία στάδια που σε ορίζοντα το πολύ διετίας θα δίνουν στην κρατική εταιρεία πετρελαίων (ΤΡΑΟ) το δικαίωμα έρευνας, γεώτρησης και ενδεχομένως εκμετάλλευσης στο Αιγαίο.

Σεισμικές έρευνες στη θαλάσσια περιοχή στον Νότο στα ανοιχτά της Τουρκίας έως τα χωρικά ύδατα της Κύπρου φέρεται να πραγματοποίησε, σύμφωνα με δημοσιεύματα του κυπριακού και του τουρκικού Τύπου, στις αρχές Νοεμβρίου το ερευνητικό και πλήρως εξοπλισμένο σκάφος Bilim.

Τουρκικές επενδύσεις 4 δισ.

Παράλληλα, σε 500 εξορύξεις στην Ανατολική Μεσόγειο έως το 2015 σκοπεύει να προβεί με νέους συνεταίρους η ΤΡΑΟ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η εταιρεία.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Μεχμέτ Ουισάλ, η ΤΡΑΟ σχεδιάζει να προβεί σε επενδύσεις ύψους 4 δισ. δολαρίων μέσα στην επόμενη τριετία, ενώ εάν υπάρξουν θετικές ενδείξεις για την ύπαρξη πετρελαίου, οι επενδύσεις θα αγγίξουν τα 10 δισ. δολάρια.

Η εταιρεία αυτή ιδρύθηκε από το τουρκικό κράτος το 1954 με σκοπό την έρευνα, την εξόρυξη, την παραγωγή και την επεξεργασία υδρογονανθράκων.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου υπεγράφη συμφωνία ανάμεσα στην ΤΡΑΟ και ξένους επιχειρηματικούς ομίλους, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, για την πραγματοποίηση στη Μεσόγειο τρισδιάστατων σεισμικών ερευνών σε έκταση που θα καλύψει 1.012 τ.χλμ.

Στο μεταξύ ιδιαίτερη δραστηριότητα για την αξιοποίηση ενεργειακών πηγών σε περιοχές της δικαιοδοσίας της αναπτύσσει η Κύπρος, διαψεύδοντας έμπρακτα πληροφορίες που την έφερναν να υποχωρεί φοβούμενη ενδεχόμενες «κυρώσεις» εκ μέρους της Τουρκίας.

Κύπρος: Θα διεξαχτούν κανονικά

Η κυπριακή κυβέρνηση με επίσημη ανακοίνωσή της στα τέλη Σεπτεμβρίου εμμένει στον αρχικό της σχεδιασμό για έρευνες υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και υπογραμμίζει ότι οι έρευνες θα διεξαχτούν κανονικά σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό.

Η Κύπρος, η οποία ολοκλήρωσε τον πρώτο γύρο υπεράκτιων αδειοδοτήσεων το 2007, όταν δημοπρατήθηκαν 11 ερευνητικά πεδία, έχει ήδη εξαγγείλει δεύτερο γύρο παραχωρήσεων για υποθαλάσσια έρευνα. Ο γύρος αυτός θα αφορά συνολικά 12 περιοχές.

Σύμφωνα με τη διαδικασία, οι ενδιαφερόμενοι αποκτούν πρόσβαση σε στοιχεία ερευνών, καθώς και το δικαίωμα να διεξαγάγουν αργότερα δικές τους έρευνες και γεωτρήσεις.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Γεωλογικών Μελετών των ΗΠΑ (USGS), στον βυθό στη λεκάνη της Λεβαντινής στην Ανατολική Μεσόγειο -μέρος της οποίας ανήκει στην ΑΟΖ της Κύπρου- βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα φυσικού αερίου στον κόσμο, καθώς και σημαντικά κοιτάσματα πετρελαίου (περίπου 122 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου και περίπου 1,7 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου). *

Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Ισραηλινό δάκτυλο πίσω από τα Wikileaks βλέπει η Τουρκία

Η διαρροή απόρρητων διπλωματικών εγγράφων από τον ιστότοπο Wikileaks ωφελεί το Ισραήλ, εκτίμησε υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Μπεσίρ Αταλάι.

"Πρέπει να αναλύσουμε για ποιο λόγο συνέβη αυτό, ποιος το έκανε και γιατί, ποιος επωφελήθηκε και ποιος είναι το θύμα", δήλωσε. "Μας φαίνεται ότι η χώρα [....] που δεν αναφέρεται συχνά, κυρίως στη Μέση Ανατολή, ή που φαίνεται να ευνοείται από αυτές τις εξελίξεις είναι το Ισραήλ", πρόσθεσε.

Ο Τούρκος υπουργός γνωστοποίησε ότι έχει δημιουργήσει ομάδα που θα αναλύσει τις διαρροές.

Τη θεωρία του ισραηλινού δακτύλου είχε υποστηρίξει χθες και ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Χουσεΐν Τσελίκ.

ΠΗΓΗ http://hellenic-militaryclub.blogspot.com/2010/12/wikileaks.html

Πυρηνικές βόμβες τύπου B-61 στην Άραξο


Δραματική αλλαγή σκηνικού προδικάζει η ανάπτυξη πυρηνικών όπλων στην Ελλάδα.
Οι πυρηνικές βόμβες πρόκειται να μεταφερθούν προσεχώς στην 116 Πτέρυγα Μάχης στην Άραξο. Στην βάση υπάρχουν ειδικές εγκατατάσεις, οι οποίες είναι κατάλληλες για την αποθήκευση και φόρτωση των πυρηνικών όπλων. Οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις, σύμφωνα με την Πολεμική Αεροπορία, ήταν τα προηγούμενα χρόνια υπό καθεστώς διατηρητέο.
Το 1998, το ΝΑΤΟ είχε ζητήσει από την Ελλάδα να αναθέσει τον ρόλο πυρηνικής κρούσης σε μονάδες των μαχητικών F-16, ένα αίτημα που απορρίφθηκε από την Αθήνα, με την αιτιολογία ότι η ΠΑ θεωρεί τα F-16 περιορισμένα στον αριθμό, μια και απαιτούνται για συμβατικές αποστολές. Ο πυρηνικός ρόλος ανατέθηκε στα A-7 από τις 335 και 336 Μοίρες (116η Πτέρυγα Μάχης), στην Άραξο, με τις αμερικανικής ιδιοκτησίας 350-κιλών βόμβες τύπου Β61-5 (10-500kT).


Η Ελλάδα είχε εξετάσει τη δυνατότητα να προμηθευτεί μια Μοίρα πλεονασματικών F-16A/B, από μια σύμμαχο χώρα (ΗΠΑ, Βέλγιο ή Ολλανδία).

Τον Αύγουστο του 1998, η Ελλάδα υπέγραψε μια συμφωνία με την κυβέρνηση των ΗΠΑ για να προμηθευτεί 20 πρώην-USAF F-16 Block 30. Το κόστος της προμήθειας ήταν περί τα 12 εκατομμύρια δολάρια ανά μονάδα. Η συμφωνία προέβλεπε την αναβάθμιση των μαχητικών στο Block 50, στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ.

Μετά από πολλές συζητήσεις του ελληνικού στρατιωτικού και πολιτικού κατεστημένου, η συμφωνία ακυρώθηκε.

Τα σημερινά πυρηνικά θέατρα περιλαμβάνουν μεταξύ των άλλων την χερσόνησο της Κορέας, εξτρεμιστικές θρησκευτικές οργανώσεις και την Κίνα. Το Ιράν μπορεί να γίνει επίσης σύντομα πυρηνική δύναμη. Οι χώρες που διαθέτουν σήμερα πυρηνικά όπλα είναι περισσότερες από το παρελθόν, και στο μέλλον θα αυξηθούν περαιτέρω.

Η εν λόγω κίνηση, μετά από μια πενταετία περίπου, εξηγεί εν μέρει και την κίνηση της προηγούμενης ελληνικής κυβέρνησης να προβεί στην για κατά πολλούς ανεξήγητη παραγγελία της τελευταίας παρτίδας των 30 αμερικανικής κατασκευής μαχητικών τύπου F-16.

Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Στην 15η θέση παγκοσμίως η οικονομία της Τουρκίας

Τη 15η θέση στη λίστα των μεγαλύτερων οικονομιών κατέλαβε η Τουρκία σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Δ.Ν.Τ.

Η αξιολόγηση έγινε με βάση το μέγεθος του εθνικού εισοδήματος, καθώς η ισοτιμία αγοραστικής δύναμης (βασιζόμενη στο εθνικό εισόδημα), διαμορφώθηκε σε 1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΔΝΤ, η Τουρκία κατατάχθηκε σε καλύτερη θέση, σε σχέση με την Ινδονησία, την Αυστραλία, την Πολωνία και την Ταϊβάν, ωστόσο, ακολουθεί τον Καναδά, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Ρωσία, τη Γερμανία και τις δύο πρώτες χώρες ΗΠΑ και Κίνα.

Οι επιπτώσεις της τοποστρατηγικής στη Θράκη


Ν. Λυγερός

Η τοποστρατηγική δεν λειτουργεί μόνο στο Αιγαίο αλλά και στον Καύκασο και στο θέμα του Κουρδικού με την έννοια του τριπλού σημείου επαφής. Κατά συνέπεια, είναι αναμενόμενο να έχει συνέπειες και στη Θράκη, όχι μόνο στη Δυτική, αλλά και στην Ανατολική.
Το βασικό στοιχείο της εφαρμογής της είναι η Συνθήκη Βερολίνου (1. 2.) του 1878 κι η Συνθήκη της Λωζάννης του 1923. Για να γίνουν όμως κατανοητές οι επιπτώσεις της στη Θράκη, δεν αρκεί να σκεφτόμαστε ελλαδικά.
Πρέπει να κάνουμε μία ευρωπαϊκή υπέρβαση, για να αγγίξουμε και το πρόβλημα της βαλκανοποίησης.

Το ιστορικό πλαίσιο, όπου έρχονται σε σύγκρουση η Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία, η Ρωσική Αυτοκρατορία κι η Οθωμανική Αυτοκρατορία είναι πολύτιμο, ειδικά αν αντικαταστήσουμε την πρώτη με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι βέβαια ως Αυτοκρατορία με την κλασική έννοια, αλλά ως τοποστρατηγική οντότητα με τη δυναμική της.


Μπορεί η σύγκρουση να μην είναι ορατή σε όλους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει στο αόρατο της νοητικής στρατηγικής.
Στην πραγματικότητα, καθώς η Θράκη αποτελεί ιστορικό στόχο, υπάρχουν και πιέσεις και τριβές.
Επιπλέον, λόγω της προβληματικής ανταλλαγής πληθυσμού, η οποία καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα, βρισκόμαστε τελικά σε ένα εσωτερικό πρόβλημα, το οποίο μπορεί να μοντελοποιηθεί και μέσω της θεωρίας γραφημάτων.
Μια ανάλογη προσπάθεια έχει γίνει ήδη στον τομέα της επιδημιολογίας όσον αφορά στην ιστορική μαύρη πανούκλα.
Σε αυτήν την περίπτωση, η μοντελοποίηση ασκείται πάνω στους ασθενείς κι η ασθένεια θεωρείται ως επιφαινόμενη.
Σε αυτό το νέο πεδίο μπορεί να μελετηθεί κι η εξάπλωση του προβλήματος.
Οι περιοχές μπορεί να ερμηνευτούν ως κυψέλες νέων διαγραμμάτων Voronoi, τα οποία εφαρμόζονται πάνω σε πληθυσμό κι όχι περιοχή, τουλάχιστον αρχικά.
Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να ερμηνεύσουμε αποτελεσματικά και την εμμονή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, για να διατηρήσει μια συνεκτικότητα με τη Νότιο Βουλγαρία, θυσιάζοντας τη Βόρεια, για να έχει άμεση πρόσβαση στα Βαλκάνια.
Τα προβλήματα που παράγονται στη Θράκη δεν είναι μόνο ανάλογα με αυτά που προέκυψαν στην Ίμβρο, στη Τένεδο και στην Κύπρο.
Η αλλοίωση του πληθυσμού δεν είναι η μοναδική τεχνική που εφαρμόζεται, διότι η Θράκη έχει ένα μέγεθος και μια τοποθεσία, όπου δεν επαρκεί.
Στην πραγματικότητα, οι εσωτερικές τριβές ακολουθούν και τη θεωρία περί πολέμου του Clausewitz.
Η μελέτη της περιοχής με μια τοποστρατηγική προσέγγιση, θυμίζει την Αρμενία και τα προβλήματά της όσον αφορά στον πληθυσμό.
Επιπλέον, η παρουσία κι ο όγκος της πρώτης στρατιάς εκ μέρους της Τουρκίας αποτελεί μια φυσιολογική ενίσχυση της πίεσης.
Η αλλαγή φάσης δεν είναι τόσο αδύνατη όσο νομίζουν ή μάλλον για να το πούμε καλύτερα, όσο θέλουν να το πιστεύουν μερικοί. Η Ανατολική Θράκη χάθηκε από λανθασμένες εκτιμήσεις, λόγω της επικέντρωσης του προβλήματος πάνω στη Σμύρνη.
Δεν είναι ανάγκη να περιμένουμε ανάλογα λάθη για τη Δυτική Θράκη. Εργαλεία έχουμε, θεωρίες έχουμε απλώς πρέπει να έχουμε και τη βούληση.

ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΣΕ ΧΩΡΙΑ ΤΩΝ ΠΟΜΑΚΩΝ


Ερώτηση στη Βουλή και στην Υπουργό Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, κατέθεσε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Κυριάκος Βελόπουλος, με αφορμή το δημοσίευμα της πομακικής εφημερίδας «Ζαγάλισα» σύμφωνα με το οποίο κινδυνεύει άμεσα με κλείσιμο η μοναδική ελληνόφωνη βιβλιοθήκη των Πομακοχωρίων της Ξάνθης. Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής :

«Συμφώνως με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «ΖΑΓΑΛΙΣΑ» της Κομοτηνής, στο φύλλο 47\05-11-2010, τονίζεται ότι κινδυνεύει άμεσα με κλείσιμο η μοναδική Ελληνική (Ελληνόφωνη) βιβλιοθήκη των Πομακοχωρίων της Ξάνθης και της Ροδόπης, η οποία λειτουργεί στο χωριό Μύκη από το 2004 με 7000 βιβλία.


Η βιβλιοθήκη δεν αποτελεί μόνον χώρο συγκεντρώσεως βιβλίων, αλλά έχει αναλάβει πλήθος πρωτοβουλιών, στις οποίες συμμετέχουν παιδιά της Μύκηξς, όπως κουκλοθέατρο, μαθήματα ζωγραφικής και άλλες δημιουργικές δραστηριότητες. Μέχρι και τις «όρνιθες» του Αριστοφάνους κατάφεραν και παρουσίασαν τα μικρά Πομακόπουλα, ενώ πολλοί επισκέπτες από άλλες περιοχές της Ελλάδας, έχουν μείνει άφωνοι με τον χώρο και τις δράσεις της βιβλιοθήκης η οποία απασχολεί μόνο μία υπάλληλο και μία καθαρίστρια.

Επιβάλλεται να σημειωθεί πως οι μητέρες του χωριού «αγκάλιασαν» αμέσως τη βιβλιοθήκη και πλέον αποτελεί έναν αγαπημένο προορισμό για υα νεαρά Πομακόπουλα παρά την αρχική γενιτσαρική προπαγάνδα των εγκάθετων του Προξενείου! (Ας μην λησμονούμε ότι οι τουρκικές βιβλιοθήκες αυξάνονται και ενισχύονται με χιλιάδες αποκλειστικώς τουρκικά βιβλία, πρωτίστως εθνικιστικού περιεχομένου.

Πρόσφατο και εξόφθαλμο παράδειγμα η ανοικοδόμηση εκ βάθρων της πολυτελούς βιβλιοθήκης στον Κένταυρο με τεράστιο κόστος για τα δεδομένα ενός χωριού! Είναι πάρα πολύ απογοητευτικό πώς αυτό που δεν «κατάφερε» η τουρκική προπαγάνδα θα το καταφέρουν οι περιορισμοί των κονδυλίων. Όπως έχει γίνει δυστυχώς γνωστό επίκειται η κατάργηση του «Οργανισμού παιδικών και εφηβικών βιβλίων» ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού Ν.Π.Ι.Δ. που εποπτεύεται και χρηματοδοτείται από του υπουργείο Παιδείας. Στην καλύτερη περίπτωση από τις 24 εν λειτουργία βιβλιοθήκες να απομείνουν 12 οπότε η βιβλιοθήκη της Μύκης κυριολεκτικώς ένα παράθυρο στον κόσμο για τα Πομακόπουλα, κινδυνεύει να κλείσει! Ερωτάται η Υπουργός :

1.Είναι σε γνώση του υπουργείου το ανωτέρω ζήτημα της βιβλιοθήκης στο χωριό Μύκη, όπως παρατίθεται το συγκεκριμένο δημοσίευμα; Το περιγραφόμενο Ν.Π.Ι.Δ τι δαπάνες απαιτεί κατά έτος; Ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα ότι οδεύει προς κατάργηση και μήπως μπορούν να υπάρξουν κάποιες «δεύτερες σκέψεις» λόγω της ευλόγου χρησιμότητας όλων αυτών των βιβλιοθηκών προς την νεολαία μας;

2.Θα μπορούσε το υπουργείο να μας πληροφορήσει αν υπάρχει τρόπος παρά την οικονομική στενότητα να μην «σβήσει» μία τόσο επιτυχημένη, φιλότιμη και πολύ χρήσιμη προσπάθεια που είναι η βιβλιοθήκη αυτή, ώστε να συνεχισθεί η πορεία της προς όφελος των Πομακόπουλων;».

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Σε διαθεσιμότητα τρεις στρατηγοί στην Τουρκία

Στο πλαίσιο της υπόθεσης «Βαριοπούλα» η τουρκική κυβέρνηση έθεσε για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας σε διαθεσιμότητα τρεις αξιωματικούς οι οποίοι φέρεται ότι είχαν εμπλακεί το 2003 σε μια απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του κυβερνώντος κόμματος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο.
 
Η δίκη των τριών αξιωματικών, δύο στρατηγών της Χωροφυλακής και ενός ναύαρχου, αναμένεται να ξεκινήσει στις 16 Δεκεμβρίου.

Οι τρεις απαλλάχθηκαν τη Δευτέρα από τα καθήκοντά τους με διαταγές του υπουργείου Εσωτερικών και του υπουργείου Άμυνας, σύμφωνα πάντοτε με τον τουρκικό Τύπο.
Το σχέδιο συνωμοσίας που έλαβε την κωδική ονομασία "Επιχείρηση Βαριοπούλα" προέβλεπε επιθέσεις σε τζαμιά και πρόκληση εντάσεων με την Ελλάδα ώστε να επικρατήσει χάος και να δικαιολογηθεί η πραγματοποίηση πραξικοπήματος εναντίον μιας κυβέρνησης "ύποπτης ότι θέλει να εξισλαμίσει στα κρυφά την τουρκική κοινωνία".    

Τουρκία: ακίνητα για τους ξένους πλην Ελλήνων - Ισραηλινών

Την απελευθέρωση της αγοράς ακινήτων για τους πολίτες ξένων χωρών προβλέπει το νομοσχέδιο που ετοιμάζει το τουρκικό υπουργείο Χωροταξίας, το οποίο ωστόσο θέτει περιορισμό ως προς την αγορά οικοπέδων σε πολίτες της Ελλάδας και του Ισραήλ, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου.
Η εφημερίδα «Μιλιέτ» έγραψε προχθές ότι οι ξένοι θα μπορούν να αγοράζουν σπίτια στην Τουρκία απλά με το διαβατήριό τους, δίχως να τίθεται θέμα αμοιβαιότητας. Η ελευθερία αυτή θα ισχύει και για τους πολίτες της Ελλάδας και του Ισραήλ. Ωστόσο θα υπάρχει περιορισμός ως προς τα οικόπεδα. Τέτοια θα μπορούν να αγοράζουν οι πολίτες χωρών εκτός της Ελλάδας και του Ισραήλ. Το όριο αγοράς είναι αυτό των 99 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, δεν θα εφαρμοστεί κάποιο όριο για τους πολίτες του Ιράν, της Συρίας, της Σαουδικής Αραβίας και των χωρών του Αραβικού Κόλπου.

Επίκαιρη ερώτηση Παπαρήγα για τα εθνικά θέματα

Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για τη θέση της κυβέρνησης, σχετικά με τις ελληνοτουρκικές διαπραγματεύσεις για τα χωρικά ύδατα και την υφαλοκρηπίδα, τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου και την αποστρατικοποίηση των νησιών, καθώς και τη συμμετοχή στο πυρηνικό πρόγραμμα του ΝΑΤΟ, κατέθεσε η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.
 
Η πρόεδρος της Κ.Ο. του ΚΚΕ, αναφέρεται στα αποτελέσματα και στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Λισαβώνας, υπογραμμίζοντας ότι με το νέο στρατηγικό δόγμα δυναμώνει η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα και ενισχύεται ο προσανατολισμός των «προληπτικών πολέμων».

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Οι πυρηνικοί πελάτες της Τουρκίας

Διευρύνει η Αγκυρα το πελατολόγιό της ως προς την κατασκευή πυρηνικών σταθμών, αφού μετά τη Ρωσία, η οποία θα κατασκευάσει τον πυρηνικό σταθμό στο Ακουγιού της Μερσίνας, προστίθεται τώρα και η Ιαπωνία για το σταθμό στη Σινώπη, ενώ οι τουρκικές αρχές αποκαλύπτουν ότι συνεχίζονται σχετικές συνομιλίες και με χώρες της «δυτικής Ευρώπης», αφήνοντας να εννοηθεί ότι μεταξύ αυτών είναι και η Γαλλία.
Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Τανέρ Γιλντίζ, απαντώντας χθες σε ερωτήσεις δημοσιογράφων επί θεμάτων πυρηνικής ενέργειας, αποκάλυψε ότι την προσεχή εβδομάδα θα ξεκινήσουν οι συνομιλίες της Τουρκίας με την Ιαπωνία για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στη Σινώπη. Πριν από λίγες μέρες οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο οι συνομιλίες της Τουρκίας με τη Νότια Κορέα για τον σταθμό αυτό, πράγμα που έγινε κατά τη διμερή επαφή στο περιθώριο της συνόδου των χωρών G20 στη Σεούλ.
Γαλλική «έκπληξη»
Ο Γιλντίζ υπενθύμισε την αρνητική έκβαση των συνομιλιών αυτών. Εκανε λόγο για τρεις διαφορετικές ομάδες εργασίας, που εργάζονται σχετικά με τους πυρηνικούς σταθμούς. Ερωτηθείς αν αυτό σημαίνει ότι τίθεται θέμα συνομιλιών με τρεις διαφορετικές χώρες, ο Γιλντίζ είπε πως, από τις τρεις ομάδες, η μία συνομιλεί με τη Ρωσία, η μία με την Ιαπωνία και η τρίτη με τη δυτική Ευρώπη. Σε ερώτηση για το αν πρόκειται για τη Γαλλία, ο Γιλντίζ απάντησε, λέγοντας «γιατί να μην είναι η Γαλλία; Και η Γαλλία είναι μία από τις χώρες που έχει ζητήσει συνομιλίες με την Τουρκία στο θέμα των πυρηνικών σταθμών».
Ο Γιλντίζ αναφέρθηκε και στη διαδικασία σχετικά με την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Ακουγιού της Μερσίνας. Πρόκειται για σταθμό που θα κατασκευάσει ρωσική εταιρεία. Ο Τούρκος υπουργός είπε πως η ρωσική Δούμα έχει ήδη εγκρίνει τη σχετική τουρκορωσική συμφωνία και ότι εκκρεμεί η έγκριση από το Κρεμλίνο.
Πριν από λίγο καιρό, ο Τούρκος υπουργός είχε τονίσει ότι και η Κίνα είναι μεταξύ των ενδεχόμενων συνομιλητών της Τουρκίας στο θέμα της πυρηνικής ενέργειας. Πράγμα που είχε τεθεί μάλιστα και κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού Ουέν Τζιαμπάο. Πολύ μεγαλύτερη εντύπωση προκαλεί, όμως, η αναφορά στη Γαλλία, ειδικά τη στιγμή που στον απόηχο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα κυριαρχεί η γαλλοτουρκική ένταση, πράγμα που αναπαράγεται από τα τουρκικά ΜΜΕ. *

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

«Ευχαριστημένη» η Τουρκία από τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ

Την ικανοποίηση του εξέφρασε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, για τις αποφάσεις που έλαβαν οι ηγέτες των χωρών του ΝΑΤΟ στη σύνοδο κορυφής της Λισαβόνας, καθώς και τα αιτήματα της χώρας του, αναφορικά με το Ιράν και την αντιπυραυλική ασπίδα, έγιναν δεκτά.
 
"Η στρατηγική αντίληψη που υιοθετήθηκε την Παρασκευή είναι σύμφωνη με τις προσδοκίες μας. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι", δήλωσε ο Αμπντουλάχ Γκιουλ όταν ρωτήθηκε εάν η Τουρκία είναι ικανοποιημένη όσον αφορά στα αιτήματα της σχετικά με το σχέδιο της αντιπυραυλικής ασπίδας.

Η νέα "στρατηγική αντίληψη" που υιοθετήθηκε δεν συμπεριλαμβάνει χώρες όπως το Ιράν ως απειλή για τη διάδοση βαλλιστικών και πυρηνικών όπλων που δικαιολογεί την εγκατάσταση της αντιπυραυλικής ασπίδας.

Η Τουρκία ζητούσε το πρόγραμμα της αντιπυραυλικής ασπίδας να μη βάζει στο στόχαστρο καμία μουσουλμανική και γειτονική ως προς αυτή χώρα, ιδίως το Ιράν.

Μαρκεζίνης: Ερχεται άμεσα συμφωνία για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου


Την εκτίμησή του, σύμφωνα με πληροφορίες που διαθέτει ο ίδιος, ότι ενδέχεται πριν από τα Χριστούγεννα να ανακοινωθεί ένα γενικό πλαίσιο αρχών διαπραγμάτευσης με την Τουρκία, που θα περιλαμβάνει το προσύμφωνο προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, συνεκμετάλλευση του Αιγαίου και εξαίρεση του Καστελόριζου από την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), εξέφρασε ο καθηγητής Βασίλειος Μαρκεζίνης.
Β. Μαρκεζίνης 
Β. Μαρκεζίνης Σε χθεσινοβραδινή ομιλία του στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο ο Β. Μαρκεζίνης αναρωτήθηκε αν άλλαξε η Τουρκία από τότε που ο Κώστας Σημίτης και ο Γιώργος Παπανδρέου εφάρμοσαν την έξυπνη πολιτική της ευρωπαϊκής προσαρμογής για τη γειτονική χώρα. Ως απάντηση στο ερώτημα αν άλλαξε η Τουρκία, ανέφερε τις επιδιώξεις της στην περιοχή, όπως αυτές παρουσιάζονται στο βιβλίο του υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.
Τον Β. Μαρκεζίνη προλόγισε ο Ηλίας Λιβάνης, από τις «Εκδόσεις Λιβάνη» και στην ομιλία του επισήμανε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο πιο κρίσιμο σταυροδρόμι της με ένα μοναδικό συνδυασμό κρίσεων. Για την οικονομία παρατήρησε πως κανείς δεν μας λέει την αλήθεια και καταλόγισε λάθη στην κυβέρνηση Καραμανλή και αποτυχία στην κυβέρνηση Παπανδρέου τους πρώτους μήνες.
Ασυγχώρητες απώλειες
Χωρίς ανάπτυξη και επενδύσεις δεν θα ξελασπώσουμε ποτέ, είπε και με χρέος 150% του ΑΕΠ δεν θα ξεχρεώσουμε ποτέ και θα πάμε ή σε πτώχευση ή σε επαναδιαπραγμάτευση ή σε στάση πληρωμών.
Επισήμανε ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να κάνει και στην εξωτερική πολιτική τα λάθη που έκανε στην οικονομία, διότι οι απώλειες θα είναι ασυγχώρητες και πολύ μεγαλύτερες. Ζήτησε τον συντονισμό του δόγματος της εξωτερικής πολιτικής με το αμυντικό δόγμα και παρατήρησε πως η χώρα μας ακολουθεί την πλέον αμυντική πολιτική.
«Εχουμε χάσει την αυτοπεποίθησή μας και τη δυνατότητα να ονειρευόμαστε, έχουμε γίνει κοινωνία φραπεδάκηδων», τόνισε και πρότεινε πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική με την ανάπτυξη σχέσεων όχι μόνο με τις ΗΠΑ, αλλά και με τη Ρωσία και την Κίνα, λέγοντας πως το ίδιο κάνουν η Γερμανία, η Γαλλία και η Τουρκία.
Για τον εαυτό του δήλωσε πως δεν έχει καμιά πολιτική ή κομματική φιλοδοξία και σχολίασε αιχμηρά την ίδρυση νέου πολιτικού κινήματος από την Ντόρα Μπακογιάννη, λέγοντας πως δεν είναι δυνατό ένας ή μια πολιτικός με σαράντα χρόνια στην πολιτική και με οικογενειακή παράδοση να μπαίνει στην «κολυμβήθρα του Σιλωάμ» και να λέει ότι τώρα «αναβαπτίστηκε» και «ανανεώθηκε». Εχουν και οι πολιτικοί ημερομηνία λήξης, επισήμανε.

Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σημειώθηκε κατά την άφιξη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, στο Αμπου Ντάμπι, στο αεροδρόμιο του οποίου υποχρεώθηκε να περιμένει για ένα δίωρο όταν εντοπίστηκαν όπλα στις αποσκευές των ανδρών ασφαλείας του.

Νταβούτογλου: τα όπλα των ανδρών ασφαλείας «χτύπησαν» στα Εμιράτα


Ο Τούρκος αξιωματούχος αφίχθη χθες τα ξημερώματα στο αεροδρόμιο του Αμπου Ντάμπι, όπου τον υποδέχθηκε αντιπροσωπεία του υπουργείου Εξωτερικών των Εμιράτων κι έπειτα από σύντομη παραμονή τους εκεί, ο Τούρκος πρέσβης Βουράλ Αλτάι μαζί με τον κύριο Νταβούτογλου αναχώρησαν για το κέντρο της πόλης.

Ωστόσο, κατά τον έλεγχο αποσκευών της αποστολής που συνόδευε τον κύριο Νταβούτογλου εντοπίστηκαν ασύρματοι και όπλα, και οι αρχές ασφαλείας του αεροδρομίου ζήτησαν τις σχετικές άδειες. Η τουρκική πρεσβεία στο Αμπου Ντάμπι απάντησε ότι είχε ενημερώσει τις αρχές και είχαν γίνει οι απαιτούμενες διαδικασίες, όμως -όπως διαπιστώθηκε- το υπουργείο Εξωτερικών των Εμιράτων δεν είχε ενημερώσει σχετικά το υπουργείο Εσωτερικών, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί θέμα, το οποίο διήρκεσε ένα δίωρο.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου επέστρεψε στο αεροδρόμιο αμέσως μόλις ενημερώθηκε για το πρόβλημα και απείλησε ότι δεν θα έφευγε αν δεν τον ακολουθούσε ολόκληρη η αποστολή και δεν λυνόταν η παρεξήγηση μέσω μιας επίσημης συγγνώμης. Τελικά, η λύση ήλθε... εξ ουρανού, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών των Εμιράτων έσπευσε με ιδιωτικό ελικόπτερο στο Αμπου Ντάμπι, απολογήθηκε θερμά στον κύριο Νταβούτογλου, δεσμεύτηκε να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι και το ζήτημα έληξε αφού ο Τούρκος υπουργός εμφανίστηκε στους δημοσιογράφους εμφανώς ενοχλημένος.

Ερντογάν: Η Ε.Ε. χωρίς την Τουρκία δεν είναι «παγκόσμιος παίκτης»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται την Τουρκία για να γίνει «παγκόσμιος παίκτης», δήλωσε από το Παρίσι ο Ταγίπ Ερντογάν.
 
"Εάν η Τουρκία γίνει μέλος της Ε.Ε, θα είναι γέφυρα μεταξύ της Ε.Ε. και του 1,5 δισεκατομμυρίου μουσουλμάνων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται ότι περιφρονεί μία τέτοια ευκαιρία", τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός στον τηλεοπτικό σταθμό France 24.
Αντέδρασε με αυτό τον τρόπο στη χθεσινή δημοσιοποίηση της ετήσιας έκθεσης της Κομισιόν για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, στην οποία γίνεται λόγος για περιορισμένη πρόοδο.
Ερωτηθείς για της τουρκο-ισραηλινές σχέσεις, ο Τ. Ερντογάν απαίτησε από το Ισραήλ μια συγγνώμη και αποζημίωση στα θύματα της επίθεσης στο "στόλο της ειρήνης".
"Πώς μπορούμε να ξεχάσουμε τις επιθέσεις από αέρος και θαλάσσης σε ένα πλοίο υπό τουρκική σημαία και με επιβάτες από όλο τον κόσμο που πήγαινε να βοηθήσει κάποιους ανθρώπους;", διερωτήθηκε ο Τούρκος πρωθυπουργός. Βρήκαν όπλα; Όχι [...], επομένως δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τέτοια συμπεριφορά", πρόσθεσε.

Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Μισθοφόρους ρίχνει η Τουρκία στη μάχη κατά του PKK

Το ενδεχόμενο δημιουργίας μονάδων αποτελούμενες από επαγγελματίες με σκοπό τον περιορισμό της διείσδυσης στο έδαφος της Κούρδων ανταρτών από το βόρειο Ιράκ εξετάζει η Τουρκία σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Άμυνας, Βετσντί Γκιονούλ.
 
Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Milliyet, "σε ένα πρώτο στάδιο 50.000 άνδρες θα στρατολογηθούν για τουλάχιστον τρία χρόνια και θα χρησιμοποιηθούν στο πλαίσιο του αντιτρομοκρατικού αγώνα".
Οι άνδρες αυτοί, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας, ο οποίος δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα, θα είναι απλοί στρατιώτες, χωρίς βαθμό.

Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

Ευαγ. Βενιζέλος: Στο Αιγαίο γίνεται πόλεμος νεύρων

Απλό και καθαρό το μήνυμα της κάλπης, είπε για τις εκλογές
Πολλά σκαμπανεβάσματα, συνεχή ένταση και πόλεμο νεύρων βλέπει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με αφορμή τα τελευταία περιστατικά τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο. Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, είπε ότι «το μήνυμα του ελληνικού λαού είναι πολύ καθαρό και πάρα πολύ απλό».
 
"Δεν ακολουθούμε μία πολιτική εξαρτημένων αντανακλαστικών, επιδεικνύουμε την αναγκαία στρατηγική ψυχραιμία, αλλά δεν αφήνουμε τίποτε αναπάντητο", σημείωσε για τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, μιλώντας στο περιθώριο των εορτασμών για τον προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας, Αρχάγγελο Μιχαήλ.
Πρόσθεσε ότι η στάση της Ελλάδας έχει σταθερό πλαίσιο αναφοράς το διεθνές δίκαιο. "Είμαστε ανοικτοί στη συζήτηση αλλά δεν πρόκειται να διολισθήσουμε ούτε ένα εκατοστό σε σχέση με την προστασία των εθνικών μας συμφερόντων", συμπλήρωσε.
Για τις εκλογές, τόνισε πως οι πολίτες έστειλαν μήνυμα ότι θέλουν σταθερότητα, προοπτική και δικαιοσύνη. Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει το αίσθημα ασφάλειας και την προοπτική και αισιοδοξία που χρειάζεται η ελληνική οικονομία για να ορθοποδήσει, πρόσθεσε ο Ευαγ. Βενιζέλος.

Η έκρηξη στην πλατεία Ταξίμ βάζει ξανά στο τραπέζι το Κουρδικό αλλά και ζητήματα δημοκρατίας

Μια ορφανή βόμβα με πολλούς... θείους

.Και το κάθε κόμμα τοποθετείται στα νέα δεδομένα.
Η βομβιστική επίθεση στην κεντρική πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης την περασμένη Κυριακή θύμισε ότι στην πολιτική αρένα κανείς δεν θέλει ανεξέλεγκτες βόμβες, αλλά πολλοί τις χρειάζονται για να «ξαναζεστάνουν» τις πολιτικές τους.
Κυριακή πρωί στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, η βόμβα ανοίγει παλιές πληγές της Τουρκίας. Αν και το ΡΚΚ αποκήρυξε την επίθεση, δεν έγινε ιδιαίτερα πιστευτό. 
Κυριακή πρωί στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, η βόμβα ανοίγει παλιές πληγές της Τουρκίας. Αν και το ΡΚΚ αποκήρυξε την επίθεση, δεν έγινε ιδιαίτερα πιστευτό. Ετσι, μετά την «ορφανή» επίθεση στην πλατεία που στεγάζει το Μνημείο της Δημοκρατίας -που λόγω του υψηλού συμβολισμού του αποτελεί συνήθη στόχο εκείνων που αμφισβητούν την πολιτική διαχείριση της Τουρκικής Δημοκρατίας- ακούστηκαν χιλιοειπωμένα σχόλια.
Για τον ισλαμιστή πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν η κεντρική ιδέα, όπως διατυπώθηκε στο υπουργικό του συμβούλιο, ήταν και πάλι ότι οι τρομοκράτες στόχευαν τη δημοκρατία και θα παταχθούν. Για την αντιπολίτευση του Κόμματος Εθνικιστικής Κίνησης και τον ηγέτη του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, αιτία της επίθεσης ήταν η κυβερνητική «κουρδική πρωτοβουλία» που αποθρασύνει τους τρομοκράτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (του γνωστού ΡΚΚ). Για το ίδιο το ΡΚΚ, η ενέργεια δεν σχολιάστηκε αλλά και δεν ανελήφθη η ευθύνη, ενώ τα κουρδικά πολιτικά κόμματα την καταδίκασαν ως αδιέξοδη και προβοκατόρικη.
Ολα αυτά μοιάζουν με το τυπικό τελετουργικό της λήξης ενός παροδικού αντιτρομοκρατικού συναγερμού. Μπορεί, όμως, στην πραγματικότητα να είναι ακριβώς το αντίθετο: το σημείο εκκίνησης εξελίξεων που θα γίνουν ορατές αργότερα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι η βόμβα -χωρίς ανθρώπινα θύματα, πέραν των τραυματισμών αστυνομικών και μερικών πολιτών- που κινητοποιεί τις εξελίξεις, αλλά απλά τις δραματοποιεί. Υποδαυλίζοντας την αντιτρομοκρατική συζήτηση στην Τουρκία, αναζωπυρώνει το κουρδικό ζήτημα, αποκαλύπτει τα όρια του αληθινού εκδημοκρατισμού του καθεστώτος και ξαναθυμίζει ότι η αντικαθεστωτική τρομοκρατία είναι πολιτική και όχι ποινική δραστηριότητα.
Αν και η αστυνομία εντόπισε τον αυτόχειρα βομβιστή στο πρόσωπο ενός 24χρονου Κούρδου από το Βαν, η απουσία ανάληψης ευθύνης περιπλέκει την κατάσταση. Τόσο το ΡΚΚ όσο και το KCK -το κουρδικό Κογκρέσο Δημοκρατικής Κοινωνίας, που θεωρείται η αστική δομή του ΡΚΚ και αυτές τις μέρες δεκάδες μέλη του δικάζονται στο Ντιγιαρμπακίρ- αποκήρυξαν την επίθεση και... αντεπιτέθηκαν ανακοινώνοντας παράταση της πολύμηνης μονομερούς εκεχειρίας του κουρδικού αντάρτικου, για άλλους οκτώ μήνες. Εξαιρετικά προσεκτικός απέναντι στον ευέξαπτο τουρκικό εθνικισμό, ο ίδιος ο Ερντογάν δεν λέει λέξη για την εκεχειρία αλλά ούτε και για εμπλοκή του ΡΚΚ στην επίθεση στην πλατεία Ταξίμ. Κι αυτό ενώ ενισχύονται οι εκτιμήσεις ότι η κυβέρνηση έχει αρχίσει παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις με τον ισοβίτη κούρδο ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν, για την επίλυση του Κουρδικού. Απερίσκεπτα φλύαρη ή πολιτικά ευφυής, η δικηγόρος του Οτσαλάν και πρώην βουλευτής, Αϊσέλ Τουγλούκ, δηλώνει (μετά την επίθεση) ότι «τέρμα ο διάλογος, άρχισαν διαπραγματεύσεις». Η αντιπολίτευση βοά, αλλά ο Ερντογάν απλά δεν σχολιάζει.
Οσο για τις δηλώσεις του ότι η βόμβα στόχευε τη δημοκρατία στην Τουρκία, έρχεται η διεθνής οργάνωση Human Rights Watch να αναρωτηθεί με πολυσέλιδη έκθεσή της, «ποια δημοκρατία;». Καταδικάζοντας απερίφραστα την επίθεση στην πλατεία Ταξίμ, η οργάνωση δημοσιοποιεί την έκθεσή της που καταγγέλλει ότι «με πρόσχημα την τρομοκρατία η Τουρκία ποινικοποιεί και διώκει την αντικαθεστωτική πολιτική δράση». Προφανώς είναι το δυτικό αντιτρομοκρατικό μοντέλο που υιοθετεί και η Τουρκία, αλλά η διαφορά έγκειται στο ότι οι διώξεις αφορούν ουσιαστικά Κούρδους. Γεγονός που σημαίνει διώξεις όχι μόνο λόγω βίαιης αντικαθεστωτικής δράσης αλλά και με κριτήρια πολιτικά και κοινωνικά.
Ορφανή ή όχι, η βόμβα στην Ταξίμ ξαναζέστανε την σούπα του τουρκικού εκδημοκρατισμού, θυμίζοντας ότι τραπέζι χωρίς Κούρδους δεν γίνεται.

ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΛΙΜΑ «ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ», Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΟΥΡΔΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΚΑΙ ΠΡΩΗΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ

Νυχτερινά παζάρια με τον Οτσαλάν
Για τα καλά έχει αρχίσει να συζητείται στην Τουρκία η υπόθεση των «διαπραγματεύσεων» μεταξύ της κυβέρνησης και του ΡΚΚ, φήμες οι οποίες τροφοδοτούνται από πλευράς Κούρδων και επικρίνονται από την αντιπολίτευση, τη στιγμή που η κυβέρνηση κάνει λόγο για «αποφασιστικότητα εναντίον της τρομοκρατίας», αλλά δεν τοποθετείται ουσιαστικά επί της φήμης αυτής.
 
Προχθές(3/11/2010) τη νύχτα, η πρώην βουλευτής του φιλοκουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας, Αϊσέλ Τουγλούκ, επισκέφθηκε με την ιδιότητα της δικηγόρου, τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν τις φυλακές υψίστης ασφαλείας στο νησί Ιμραλι της Προποντίδας. Επιστρέφοντας από το νησί δήλωσε ότι «έχει τελειώσει ο διάλογος και ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις».
Εδώ και καιρό κυκλοφορούσε στην Τουρκία η φήμη περί άτυπου διαλόγου μεταξύ Οτσαλάν και κράτους. Με τη δήλωση αυτή, τα πράγματα παίρνουν διαφορετική μορφή. Σημειώνεται ότι όλα αυτά συμβαίνουν δύο μέρες μετά τη βομβιστική επίθεση στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, για την οποία σχεδόν οι πάντες κάνουν δηλώσεις υπόνοιας για ΡΚΚ, αλλά προς το παρόν δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως τίποτα. Επιπροσθέτως το ΡΚΚ προχθές ανακοίνωσε πως δεν ευθύνεται για την ενέργεια και ότι παρατείνει τη μονομερή εκεχειρία που είχε κηρύξει, μέχρι τις εκλογές. Δηλαδή για περίπου 8 μήνες ακόμη, αφού ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χθες δήλωσε πως η κυβέρνηση σχεδιάζει την προκήρυξη εκλογών για τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουνίου.
Η δίκη της οργάνωσης KCK
Αλλο ένα ενδιαφέρον στοιχείο της συγκυρίας είναι το γεγονός ότι συνεχίζεται η δίκη της οργάνωσης KCK, που επισήμως θεωρείται στην Τουρκία η οργάνωση πόλεων του ΡΚΚ, ενώ οι Κούρδοι αναφέρουν ότι πρόκειται για ένωση που περιλαμβάνει όλες τις κουρδικές οργανώσεις και ομάδες. Η δίκη έχει εξελιχθεί σε βήμα από το οποίο κατηγορούνται πολλοί Κούρδοι, ανεξάρτητα από το αν συνδέονται με το ΡΚΚ.
Η αντιπολίτευση εκμεταλλεύεται από την άλλη το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν τοποθετείται ξεκάθαρα στο θέμα των «διαπραγματεύσεων», πράγμα που απ' ό,τι φαίνεται θα συνεχιστεί μέχρι τις εκλογές. Χθες ο Ερντογάν μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης είπε πως «η κυβέρνηση ποτέ δεν πρόκειται να κάνει υποχωρήσεις στο θέμα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, διότι γνωρίζουμε ότι η σταθερότητα και η εμπιστοσύνη μπορούν να προστατευθούν μόνο υπό συνθήκες όπου δεν υπάρχει αδυναμία ασφάλειας».
Το φιλοκουρδικό Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας υποστηρίζει ότι η εκεχειρία του ΡΚΚ είναι «μεγάλη ευκαιρία» και ζητεί μέτρα ομαλοποίησης, στα οποία προσθέτει και την ενεργό συμμετοχή του Οτσαλάν στη διαδικασία εκδημοκρατισμού σχετικά με το Κουρδικό. *

Συνελήφθη στρατηγός για παγίδα-θανάτου κατά Τούρκων στρατιωτών

Στη σύλληψη του στρατηγού Ζεκί Ες, που φέρεται ως «εγκέφαλος» σχεδίου που προκάλεσε το θάνατο έξι στρατιωτών, προχώρησαν οι αρχές στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, το περιστατικό σημειώθηκε πριν από 18 μήνες στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου έξι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους από έκρηξη νάρκης.

Αρχικά η επίθεση αποδόθηκε στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), ωστόσο σε ηχογράφηση που περιήλθε στα χέρια της αστυνομίας ακούγεται ο Ζεκί Ες να δίνει εντολές για την τοποθέτηση της νάρκης στην επαρχία Χακιάρι.

Μετά την έκρηξη, οι τουρκικές αεροπορικές δυνάμεις πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές κατά ύποπτων βάσεων του PKK κατά μήκος των συνόρων με το βόρειο Ιράκ.

Milliyet: Άγκυρα και Βρυξέλλες έχουν μυστικές διαπραγματεύσεις για την Κύπρο

Η Τουρκία και η Ευρωπαϊκή Ένωση διεξάγουν εδώ και δύο εβδομάδες μυστικές συνομιλίες που αφορούν στις σχέσεις της Άγκυρας με την Κύπρο, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Milliyet.
 
Υπό συζήτηση είναι το ενδεχόμενο να ανοίξει η Τουρκία ένα ή περισσότερα λιμάνια στα κυπριακά πλοία, με αντάλλαγμα την πραγματοποίηση πτήσεων από και προς χώρες της Ε.Ε. από το αεροδρόμιο Ερτζάν της κατεχόμενης Κύπρου.
"Με τη φόρμουλα αυτή αφενός θα ικανοποιηθεί η ελληνοκυπριακή πλευρά και αφετέρου θα διασφαλιστεί η πρόοδς χωρίς  να φανεί ότι η Τουρκία υποχωρεί από τη στάση της στο θέμα του απευθείας εμπορίου", γράφει η Milliyet.
Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, οι Βρυξέλλες ζήτησαν αρχικά από την Άγκυρα να προχωρήσει σε μία μονομερή κίνηση καλής θέλησης, ώστε να ξεπαγώσουν κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αλλά εισέπραξε αρνητική απάντηση. Καθήκοντα συντονιστή στις διαπραγματεύσεις φέρεται να έχει αναλάβει ο επίτροπος για θέματα διεύρυνσης, Στέφαν Φούλε.

Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010

Tο νέο τουρκικό δόγμα

«Λιγοστεύουν οι εχθροί, αυξάνονται οι στρατιωτικές δαπάνες». Η εξίσωση αυτή μπορεί να συνοψίσει το νέο αμυντικό δόγμα της Τουρκίας, που υλοποιεί το νέο προσανατολισμό της εξωτερικής πολιτικής της Αγκυρας υπό τον Αχμέτ Νταβούτογλου και την αντίληψή του περί «μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες».
 
Στη νέα έκδοση του Εγγράφου για την Πολιτική Εθνικής Ασφάλειας, τη γνωστή «Κόκκινη Βίβλο», σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου, μεταξύ των απειλών για την Τουρκία δεν περιλαμβάνονται χώρες παραδοσιακά «εχθρικές», όπως η Ρωσία, η Αρμενία, το Ιράν, η Συρία και το Ιράκ. Παράλληλα για την Ελλάδα, ενώ δεν χαρακτηρίζεται «απειλή», διατηρείται το casus belli σε περίπτωση επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο.
Και ενώ η λίστα των «εχθρών» μικραίνει δραματικά, οι στρατιωτικές δαπάνες αυξάνονται με κορύφωση την περίοδο μετά το 2015, επιβαρύνοντας τον προϋπολογισμό με δεκάδες δισ. δολάρια. Τη μερίδα του λέοντος καταλαμβάνουν τρία προγράμματα: Η παραγγελία περίπου 100 μαχητικών αεροσκαφών F-35 αξίας 13 δισ. δολαρίων, η παραλαβή 50 επιθετικών ελικοπτέρων Α 129 κόστους 3 δισ. δολαρίων και η σταδιακή παραγωγή 250 αρμάτων (τουρκικής παραγωγής), επίσης αξίας πολλών δισ. δολαρίων.
Ολα αυτά αναμένεται να ανεβάσουν το ποσοστό που δαπανά η Τουρκία για εξοπλισμούς από το 1,8% σήμερα στο 2,2-2,5% το 2015.
Η αντίφαση αυτή επισήμως δικαιολογείται από την τουρκική ηγεσία με τις ανάγκες «αποτροπής», αλλά από «εχθρούς» που θεωρητικά δεν υπάρχουν. Παράλληλα ο τούρκος πρωθυπουργός επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία την πρόταση για μείωση των εξοπλισμών μεταξύ Αγκυρας και Αθήνας, η οποία δαπανά ετησίως περί το 2,8% του δικού της ΑΕΠ.
Ενας από τους αφανείς στόχους της αναθεώρησης του τουρκικού αμυντικού δόγματος είναι το να καθησυχάσει την Ε.Ε. πως πιθανή ένταξη της Τουρκίας δεν θα μεταφέρει τα προβλήματα με τους γείτονες στο εσωτερικό της, όπως έγινε στην περίπτωση της Κύπρου. «Η εξωτερική μας πολιτική είναι συνεπής με τη διαδικασία εκδημοκρατισμού της Τουρκίας» δήλωσε την Πέμπτη ο κ. Νταβούτογλου.
Την περίοδο του ψυχρού πολέμου οι στρατιωτικοί είχαν εντάξει στη λίστα των «απειλών» σχεδόν όλες τις γειτονικές χώρες, μαζί με τις χώρες του Συμφώνου της Βαρσοβίας και ορισμένες αραβικές. Μετά την πτώση του Τείχους οι «εχθροί» περιορίστηκαν σε «κάθε κράτος που υποστηρίζει το κουρδικό ΡΚΚ», την Ελλάδα, την Κύπρο. Υστερα από περίπου τριάντα χρόνια, οι «απειλές» περιορίστηκαν ουσιαστικά μόνο στο Ισραήλ.
Και αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο, αφού η πρόσφατη δημιουργία του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας με την Ελλάδα δεν είναι η μόνη «επίθεση φιλίας». Ταυτόχρονα υπήρξε βελτίωση των σχέσεων με τη Συρία, τη Ρωσία, τη Γεωργία, ακόμη και την Αρμενία (με την οποία υπάρχει και το αγκάθι της γενοκτονίας). Παρ' όλα αυτά, όταν ο Τ. Ερντογάν ερχόταν στην Αθήνα τον Μάιο, το αμερικανικό Ινστιτούτο Stratfor, σε έκθεσή του εκτιμούσε ότι «η πιθανότητα μείωσης των τουρκικών εξοπλισμών είναι εξαιρετικά χαμηλή, καθώς η Τουρκία ως ανερχόμενη δύναμη έχει επεκτείνει τις γεωπολιτικές της δραστηριότητες στον Καύκασο, τη Μαύρη Θάλασσα και τη Μέση Ανατολή».

Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Ικανοποίηση της Τουρκίας για την εκεχειρία των Κούρδων του PKK

Την ικανοποίησή του εξέφρασε, σήμερα Τρίτη, ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ για την παράταση της μονομερούς εκεχειρίας που ανακοίνωσε χθες το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK). Την ίδια ώρα, ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε αποφασισμένος να καταπολεμήσει την τρομοκρατία.
Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ, ανακοίνωσε χθες ότι παρατείνει την εκεχειρία που κήρυξε τον Αύγουστο ως τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία, οι οποίες πρόκειται να διεξαχθούν τον Ιούνιο του 2011.

Η τουρκική εφημερίδα Milliyet γράφει σήμερα ότι το PKK παρέτεινε την εκεχειρία του αφού δέχθηκε επιστολή από τον φυλακισμένο Κούρδο ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν, η οποία μεταβιβάστηκε στους στρατιωτικούς επικεφαλής του PKK, σε ορεινή περιοχή του βορείου Ιράκ.



Μιλώντας για το ίδιο θέμα στο τουρκικό κοινοβούλιο, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν αναφέρθηκε στην εκεχειρία, αλλά διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται κατά της τρομοκρατίας, συνεχίζοντας παράλληλα τις προσπάθειές του για τη βελτίωση των δικαιωμάτων των Κούρδων.



"Δεν θα υποκύψουμε ποτέ ενώπιον της τρομοκρατίας. Δεν θα κάνουμε ποτέ παραχωρήσεις στον αγώνα (κατά της τρομοκρατίας) ή (στον αγώνα) για τον εκδημοκρατισμό", υπογράμμισε ο Ερντογάν.

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ στην Κίνα

Ως «ομαλή αποκατάσταση της Ιστορίας» χαρακτήρισε ο Αχμέτ Νταβούτογλου την προσπάθεια βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και της Κίνας ολοκληρώνοντας την εξαήμερη επίσκεψη που πραγματοποίησε στη χώρα.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου,σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ το οποίο επικαλείται το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, δήλωσε ότι η Τουρκία και η Κίνα θα πρέπει να ανακαλύψουν και πάλι τη δυναμική της περιφερειακής και διεθνούς επιρροής τους.

Η δήλωση του Τούρκου ΥΠΕΞ εκφράζει την επίσημη βούληση της κυβέρνησης Ερντογάν για την αναβίωση του ιστορικού εμπορικού «Δρόμου του Μεταξιού» από το Ξιάν, με τελική κατάληξη στην Κωνσταντινούπολη.

Αυξήθηκε ο πληθωρισμός στη Τουρκία τον Οκτώβριο

Συνεχίζεται η χαλαρή νομισματική πολιτική
Ο πληθωρισμός στη Τουρκία αυξήθηκε περισσότερο του προσδοκώμενου τον Οκτώβριο στην Τουρκία εξαιτίας των υψηλότερων τιμών των τροφίμων, όμως ο πληθωριστικός πυρήνας παρέμεινε συγκρατημένος (2,5-3%) με συνέπεια να υποστηρίζει την χαλαρή νομισματική πολιτική που ακολουθεί η κεντρική τράπεζα της χώρας και την οποία μάλλον θα διατηρήσει έως τα τέλη 2011, οπότε θα αρχίσει να αυξάνει και τα επιτόκια της.

Συγκεκριμένα, ο τουρκικός πληθωρισμός αυξήθηκε 1,83% σε μηνιαία (έναντι πρόβλεψης 1,43%) και 8,62% σε ετήσια βάση.

Αντίστοιχα, ο δείκτης τιμών παραγωγού της χώρας αυξήθηκε 1,21% σε μηνιαία και 9,92% σε ετήσια βάση.

Κατόπιν αυτών, η κεντρική τράπεζα επιμένει πως ο πυρήνας του πληθωρισμού παραμένει στα πλαίσια των μεσοπρόθεσμων στόχων της για το 2010 (γύρω στο 7,5%). Οι αναλυτές προβλέπουν πληθωρισμό 7,5% στα τέλη 2010.

Να σημειωθεί πως η τουρκική οικονομία αναπτύσσεται με πάνω από 10% φέτος, αλλά ο ρυθμός επιβραδύνεται και εκτιμάται πως η χρονιά θα κλείσει με ανάπτυξη 6,8%.

Επίσκεψη Ερντογάν στο Κόσοβο

Διήμερη επίσημη επίσκεψη στο Κόσοβο πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η Τουρκία επιδεικνύει για την περιοχή του Κοσόβου μεγάλο ενδιαφέρον σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο.
 
Τον πρωθυπουργό της Τουρκίας υποδέχθηκε σε επίσημη τελετή έξω από το κτίριο της κυβέρνησης του Κοσόβου στην Πρίστινα, ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι.
Η Τουρκία είναι η δεύτερη χώρα μετά το Αφγανιστάν, που αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Κοσόβου. Η κυβέρνηση Ερντογάν έχει κατορθώσει να ισορροπήσει μεταξύ δύο διαμετρικά αντίθετων πολιτικών προσεγγίσεων όσον αφορά στο θέμα του Κοσόβου. Στις 21 Μαΐου, κατά τη συνάντησή του με τον Θάτσι, ο Ερντογάν ανέλαβε να προωθήσει σε διεθνές επίπεδο την ανεξαρτησία του Κοσόβου, μεσολαβώντας σε Αζερμπαϊτζάν, Κατάρ, Συρία, Λιβύη και Ελλάδα ώστε να αναθεωρήσουν τη στάση τους στο θέμα.
Η σημερινή επίσκεψη του Ερντογάν στο Κόσοβο, κατά την εκτίμηση Σέρβων πολιτικών αναλυτών, δηλώνει την πρόθεση της Άγκυρας να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στο χώρο της πρώην Γιουγκοσλαβίας και να καταστεί σημαντικός παράγοντας των εξελίξεων στη νοτιοανατολική Ευρώπη.
Κατά την επίσκεψή του, ο Τούρκος πρωθυπουργός θα έχει συνομιλίες με τον εκτελώντα χρέη προέδρου Δημοκρατίας, πρόεδρο της Βουλής, Γιακούπ Κρασνίτσι, θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση σε πλατεία της πόλης Πρίζρεν, ενώ σε ειδική τελετή στο Δημαρχείο θα ανακηρυχτεί επίτιμος δημότης του Πρίζρεν. Στην περιοχή του Πρίζρεν υπάρχει μεγάλη τουρκική μειονότητα, με εκπροσώπους της οποίας θα συναντηθεί ο Ερντογάν, ενώ θα επισκεφτεί το χωριό Μαμούσι, όπου η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι τουρκικής εθνικότητας.

Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Έτοιμο το εκλογικό κέντρο της Σημπέλ Μουσταφάογλου στην Κομοτηνή

Αυτό που εύχονταν οι διάφοροι ειδικοί για τα εκλογικά δρώμενα δηλαδή να μην κατεβεί τελικά ο ανεξάρτητος μειονοτικός συνδυασμός δεν είχε αποτέλεσμα. Σήμερα άρχισε τη λειτουργία του το εκλογικό κέντρο της Σημπέλ Μουσταφάογλου που ηγείται του ανεξάρτητου μειονοτικού συνδυασμού και πρέπει να πούμε ότι υπάρχει αρκετή αισιοδοξία στις τάξεις των οπαδών της για ένα θετικό αποτέλεσμα. Το εκλογικό κέντρο βρίσκεται στην οδό Ιωαννίνων απέναντι από τη λέσχη της νεολαίας.



ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Τι διάταξη παίρνει ο τουρκικός στρατός στον Εβρο??


Μεγάλες στρατιωτικές προετοιμασίες των Τούρκων στον Έβρο… Σας παραθέτουμε παρακάτω δημοσιεύσεις από το διαδίκτυο που αναφέρονται σε εξοπλισμούς- δραστηριότητες των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή του Έβρου. Με μία πρώτη ανάγνωση ακόμη και ένας μη στρατιωτικός αντιλαμβάνεται ότι κάτι συμβαίνει στο Κάραγατς όπου οι Τούρκοι διαθέτουν στρατιωτικη μοναδα προγεφυρώματος. Τι κάνουμε από την πλευράς μας; Είμαστε έτοιμοι με τα μέσα που διαθέτουμε να προστατεύσουμε την εδαφική μας ακεραιότητα, ή έχουμε δώσει πίστη στην «ελληνοτουρκική προσέγγιση και φιλία» των πολιτικών; Ειδικότερα οι δημοσιεύσεις που αναφέρονται σε εξοπλισμούς- δραστηριότητες των Τούρκων είναι:«1. Αμφίβια Επιθετική Γέφυρα Samur


Παρουσιάστηκε από την τουρκική εταιρεία FNSS η πρώτη κινητή αμφίβια επιθετική γέφυρα SAMUR. Πρόκειται για το πρώτο όχημα μίας συνολικής παραγγελίας 52 οχημάτων του ιδίου τύπου. Η πρόταση της εταιρείας περιελάμβανε το σασί του τροχοφόρου οχήματος 8×8 Pars, που επίσης κατασκευάζει η εταιρεία FNSS, για το όχημα φορέα και το σχέδιο της γερμανικής επιθετικής αμφίβιας γέφυρας τύπου Μ3 της εταιρείας Santa Barbara Sistemas GmbH πρώην EWK.

Από δοκιμές που έχουν γίνει από το γερμανικό Στρατό με την γέφυρα Μ3 η διεκπεραίωση ενός άρματος από την μία όχθη στην άλλη για ένα ποταμό παρόμοιο με τον Έβρο, δεν διαρκεί παραπάνω από 6 λεπτά όταν η Μ3 λειτουργεί ως πορθμείο.

Eκτιμάται λοιπόν ότι το Τουρκικό Μηχανικό θα έχει εντάξει στο δυναμικό του πορθμεία ικανά να μεταφέρουν δύο ίλες αρμάτων μέσα σε 6,5 λεπτά στην δυτική ακτή του Έβρου!

Και μέσα σε 15′ μπορούν να ζεύξουν τις δύο όχθες!

Κάθε αμφίβιο όχημα-σχεδία Samur έχει δυνατότητα γεφύρωσης 12,5 μέτρα, ενώ η κάθε συλλογή που αποτελείται από 12 οχήματα-σχεδίες που γεφυρώνουν 150 μέτρα

Το κάθε ζεύγος οχημάτων-σχεδίων όταν χρησιμοποιείται ως πορθμείο, μπορεί να μεταφέρει άρμα κλάσης 70 τόνων, ενώ για την επάνδρωση του κάθε οχήματος απαιτούνται μόλις 3 στρατιώτες οι οποίοι μπορούν να αναπτύξουν το όχημα-σχεδία και να διεκπεραιώσουν ένα στρατιωτικό όχημα στην απέναντι όχθη ενός ποταμού σαν τον Έβρο σε λιγότερο από 7 λεπτά.

Διαθέτει ικανότητα διεύθυνσης μέσα στο νερό και στους τέσσερις άξονες και λόγω αυτών των δυνατοτήτων μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως πορθμείο (Bay Ferry) ενώ διατηρεί αυτή τη δυνατότητα ακόμα και όταν δύο οχήματα-σχεδίες είναι συζευγμένα. Είναι εξοπλισμένο με κεντρικό σύστημα ελέγχου πίεσης ελαστικών, η μέγιστη ταχύτητα οδήγησης σε άσφαλτο φτάνει τα 80χλμ/ώρα, ενώ στο νερό κινείται με ταχύτητα μέχρι και 14 χλμ/ώρα. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα καθαρά επιθετικό σύστημα καθότι η Τουρκία με αυτά τα μέσα θα μπορεί ανά πάσα στιγμή ακόμα και κατά τη

διάρκεια της νύκτας να αιφνιδιάσει τις ελληνικές δυνάμεις ακόμα και σε τέσσερα διαφορετικά σημεία στο ποτάμι του Έβρου.

Επιπρόσθετα η ήδη αναφερθείσα δυνατότητα του συστήματος να λειτουργήσει σαν πορθμείο επιτρέπει στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις να μεταφέρουν στο πρώτο κύμα της επίθεσης 24 άρματα μάχης ή άλλο συνδυασμό οπλικών συστημάτων (π.χ. ΤΟΜΑ, ΤΟΜΠ, αυτοκινούμενα πυροβόλα, κλπ) την ίδια στιγμή σε διαφορετικά σημεία.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό του τουρκικού Στρατού και της εταιρείας το σύνολο των 52 οχημάτων-σχεδιών θα παραδιδόταν μέχρι και τον Οκτώβριο του 2012, με το πρώτο σύστημα να παραδίδεται τα τέλη του 2011.

Το Τουρκικό Μηχανικό εδώ και αρκετά χρόνια διαθέτει δύο τύπους πλωτών ταχέως αναπτυσσόμενων γεφυρών. Συγκεκριμένα, οι Τούρκοι διαθέτουν οκτώ συλλογές πλωτών γεφυρών τnς εταιρείας EWK, των 250 μ. η κάθε μια, καθώς και έξι συλλογές πλωτών γεφυρών RIBBON, αμερικανικής προέλευσης. Οι γέφυρες EWK και RIBBON είναι σχεδόν πανομοιότυπες και εναλλάξιμες μεταξύ τους. Συνεπώς, οι γείτονες ήδη διαθέτουν πολλά και αξιόλογα πλωτά μέσα ζεύξης υδάτινων κωλυμάτων και αυτά που επιπλέον αποκτούν είναι ηροφανέ5 ότι ανησυχούν ιδιαίτερα την ελληνική πλευρά.

2. Leguan Bridge Laying Armoured Vehicles

Τον Νοέμβριο του 2008 οι Τούρκοι ανακοίνωσαν την απόφαση προμήθειας 36 γεφυροφόρων αρμάτων τύπου Leguan (τα πρώτα έξι κατασκευασμένα στη Γερμανία και τα υπόλοιπα 30 στην Τουρκία στο στρατιωτικό εργοστάσιο του Kayuseri). Οι γέφυρες Leguan είναι κλάσεως 70 τόνων, αναπτύσσονται «συρταρωτά» και γεφυρώνουν ανοίγματα μέχρι και 24 μ. Γεφυροφόρα άρματα Leguan διαθέτουν λίγες χώρες στον κόσμο και η Ελλάδα διαθέτει μόλις οκτώ επί σκάφους Leopard 1GR. Η Τουρκία προμηθεύεται 36 άρματα έναντι 48 υπαρχόντων σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο! To Leguan έχει δυνατότητα γεφύρωσης κωλυμάτων μήκους 28 μ. ανά άρμα σε χρόνο μόλις πέντε λεπτών!

Το Τεθωρακισμένο Όχημα Καθέλκυσης Γέφυρας (AVLB) Leguan ελέγχεται από μοναδικό χειριστή με κλειστή θυρίδα και τοποθετεί γέφυρα Στρατιωτικής Κατηγορίας Βάρους 80 (MLC 80) μήκους 26m, εντός 5 λεπτών με χρήση ενός ηλεκτρονικού συστήματος ελέγχου. Η KMW κατασκεύασε συστήματα Leguan για γεφυροφόρα άρματα Leopard 1 και Leopard 2, τα οποία παραδόθηκαν στον Ελληνικό, Βελγικό, Νορβηγικό και Φινλανδικό Στρατό. Το σύστημα Leguan μπορεί να τοποθετηθεί επίσης σε ευρεία ποικιλία νέων ή μεταχειρισμένων αρμάτων μάχης. Χρησιμοποιείται ενδεικτικά με οχήματα του πολωνικού άρματος μάχης PT91, με Μ47 και Μ60 του Ισπανικού Στρατού και στο Μ1 “Wolverine” των ΗΠΑ.

3. Άρματα διάσπασης ναρκοπεδίων Κieler

Τον Απρίλιο του 2010 έγινε γνωστή μια ακόμη τουρκική εξειδικευμένη προμήθεια. Οι γείτονες προμηθεύονται 56 άρματα μηχανικής διάσπασης ναρκοπεδίων KEILER με συστήματα τύπο ανέμης, σε σκάφη αρμάτων LEOPARD 2Α4, κόστους 1 εκατ. ευρώ ανά άρμα. Στην τιμή μονάδας συμπεριλαμβάνεται η αγορά του μεταχειρισμένου άρματος, η εργοστασιακή αξιοποίηση και η διασκευή του σε άρμα διάσπασης ναρκοπεδίου.

4. Ασκήσεις των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στον Έβρο (περιοχή Ορεστιάδας, κατάντι)

Αιφνιδιαστική άσκηση ταχείας ζεύξης υδάτινου κωλύματος, πιο απλά τη γεφύρωση του ποταμού Έβρου και την περαίωση εντός της ελληνικής επικράτειας τεθωρακισμένων δυνάμεων, έχει

πραγματοποιήσει η επίλεκτη 3η τουρκική Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία τον Απρίλιο του 2010. Η συγκεκριμένη μονάδα αποτελεί μία από τις καλύτερα εξοπλισμένες τεθωρακισμένες μονάδες του τουρκικού Στρατού και εδρεύει στην πόλη Cerkezkoy και Tekirdag (Ραιδεστός).

Ο τουρκικός Στρατός για πρώτη φορά μετά το 1974 παίρνει στον Έβρο επιθετική διάταξη.

Τι σημαίνει αυτό: Οι κύριες τουρκικές μονάδες του 3ου και του 5ου Σώματος Στρατού εγκατέλειψαν την γραμμή προκάλυψης και μεταφέρθηκαν ή μεταφέρονται σταδιακά ανατολικότερα «μακριά» από τα αδιάκριτα ελληνικά «μάτια». Στην γραμμή προκάλυψης έχουν απομείνει μονάδες β’ κατηγορίας, μεθοριακοί φρουροί σύνθεσης με μειονοτικούς (Κούρδους, Αλεβίτες κλπ). Μόνο δύο ταξιαρχίες, η μία στο βορρά και η άλλη στο νότο έχουν απομείνει από τις κύριες μονάδες. Η κίνηση αυτή όσο και αν ακούγεται ως «ακίνδυνη» στην πραγματικότητα είναι άκρως επικίνδυνη. Οι μονάδες μεταφέρονται 50 χλμ στα μετόπισθεν όταν θέλουν να προετοιμαστούν για επιχειρήσεις.

6. Δύο (2) νέα Τουρκικά Συντάγματα Μηχανικού.

Από πληροφορίες του διαδικτύου διαβάζουμε ότι οι Τούρκοι εδημιούργησαν 2 νέα Συντάγματα Μηχανικού, εάν αληθεύει τότε αντιλαμβανόμαστε ότι οι νέες μονάδες αυτές δημιουργήθηκαν για την υποστήριξη των Μεγάλων Σχηματισμών τους για την ανάληψη επιθετικών ενεργειών ενδεχόμενα στον Έβρο.

7. Διακλαδικό Επιχειρησιακό Σχηματισμό Ειδικών Αποστολών

Η δήθεν «εκπαιδευτική» Στρατιά του Αιγαίου παύει και επίσημα να είναι εκπαιδευτική: Μετονομάζεται και επίσημα σε «Διακλαδικό Επιχειρησιακό Σχηματισμό Ειδικών Αποστολών» και εντάσσονται σε αυτόν εκτός από τις πέντε ταξιαρχίες του Στρατού, μονάδες της Αεροπορίας Στρατού, πλωτά μέσα και σε επίπεδο Σχηματισμού υπάγονται και αεροπορικές μονάδες εγγύς υποστήριξης! Η 11η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχίας Πεζικού που εδρεύει στο Ντενιζλί, αναβαθμίζεται και το ίδιο συμβαίνει και με την 19η Πεζικού και την 3η εκπαιδευτική με έδρα την Αττάλεια».

8. Επίσης θα θέλαμε να επισημάνουμε από την πλευρά μας και τα εξής:

α. Προγεφύρωμα Κάραγατς

Προβλέφθηκε για να καλύπτει την τουρκική πόλη της Αδριανούπολης, η οποία είναι χτισμένη στις όχθες του Έβρου. Συνεπώς στην περιοχή εκείνη η Τουρκία έχει χερσαία σύνορα, μήκους 12 περίπου χλμ. με την Ελλάδα. Η δε ανάληψη μιας επιθετικής ενέργειας στην περιοχή δεν προϋποθέτει τη βιαία διάβαση του Έβρου, αφού το ποτάμι βρίσκεται ήδη πίσω τους και είναι γεφυρωμένο με δύο σταθερές γέφυρες. Τα έργα που έχουν κατασκευασθεί και αποτρέπουν την όποια γεφύρωσή του έχουν συντηρηθεί; Έχουν ληφθεί σοβαρά υπόψη τα νέα δεδομένα γεφύρωσης των Τουρκικών

μέσων;

β. Αποναρκοθετήσεις στον Έβρο

Είναι ένα θέμα που θα πρέπει να απασχολήσει σοβαρά την ηγεσία της χώρας μας, αυτό της εκκαθάρισης των δεκάδων χιλιάδων, ναρκών στα ναρκοπέδια κατά μήκος της ελληνοτουρκικής μεθορίου στον Έβρο. Ανακοινώσεις δεν έχουμε δει. Έχουν ξεκινήσει; όταν η Τουρκία με πυρετώδεις προετοιμασίες ετοιμάζεται για πιθανή ενέργεια επιθετική σε Κάραγατς ή αλλού.

γ. Γιγαντιαία Έχιδνα

Τα ερωτήματα μας για το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα είναι:

-Οι συσκευές που αγοράσαμε έχουν συντηρηθεί ή είναι εκτός ορίου ζωής;

- Πότε έγινε η τελευταία εκτόξευση και πού;

-Εκπαιδεύεται το προσωπικό μας και εάν ναι, με ποιες εκπαιδευτικές συσκευές; Η μία που είχε αγορασθεί ήδη ήταν εκτός λειτουργίας μετά την εκπαίδευση των στελεχών που πραγματοποιήθηκε την δεκαετία του 80.

-Σε περίπτωση εκδήλωσης αντεπίθεσης των δυνάμεων μας (πχ Κάραγατς ) με ποια μέσα θα κάνετε διάσπαση των εχθρικών Ν/Π;

9. Ανακεφαλαίωση

Συνολικά έχουν παραγγελθεί ή είναι υπό παράδοση οι εξής εξοπλισμοί που αφορούν το Τουρκικό Μηχανικό:

-52 οχήματα σχεδιών samur

-36 γεφυροφόρa άρματα τύπου Leguan

-56 άρματα μηχανικής διάσπασης ναρκοπεδίων KEILER

10. Συμπέρασμα

Οι τουρκικές προμήθειες εξειδικευμένων μέσων μηχανικού αξίας πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, σε πρωτοφανείς ποσότητες, προκαλούν πολύ μεγάλη ανησυχία. Ο Τουρκικός Στρατός προμηθεύεται αυτά τα μέσα για να μπορεί να ζεύξει υδάτινα ή ξηρά κωλύματα.»

Ο συνδυασμός της προμήθειας μέσων ζεύξης ποταμών-τάφρων με την απόκτηση γεφυροφόρων αρμάτων «φωτογραφίζει» ΜΟΝΟ την περιοχή του Έβρου που διαθέτει τέτοια εδαφικά χαρακτηριστικά. Στα παραπάνω να προσθέσουμε τα δύο νέα Συντάγματα Μηχανικού, τον Διακλαδικό Επιχειρησιακό Σχηματισμό Ειδικών Αποστολών, τις ασκήσεις που γίνονται στην ΒΔΠ ποταμού από επίλεκτες μονάδες και την νέα διάταξη των τουρκικών δυνάμεων που μόνο αμυντική δεν είναι ΤΌΤΕ η στρατιωτική μας ιεραρχία μόνο εφησυχασμένοι δεν μπορεί να είναι για την ελληνοτουρκική προσέγγιση και «φιλία» των πολιτικών μας που προωθούν!!.


πηγή http://hellenic-militaryclub.blogspot.com/2010/10/1974.html

Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Η τελική αναμέτρηση στο δήμο Ιάσμου πλησιάζει....όλα δειχνουν ότι θα υπάρχουν μόνο 2 μονομαχοι




Χοντρό παιχνίδι και απροκάλυπτα με χτυπήματα κάτω από την μέση, άρχισε να παίζει το Τούρκικο προξενείο στις αυτοδιοικητικές εκλογές στο δήμο Ιάσμου.


-Προχθές έγινε μια συνάντηση του Τουργκάι Μουμίν με τον πρώην δήμαρχο Σώστη Μουσταφά Μουσταφάογλου που δεν κατέληξε πουθενά, αφού ήδη ο αρχιτέκτονας προστατευόμενος του πρώην κοινοτάρχη Ασωμάτων κ.Χακή, προσχωρεί στο στρατόπεδο του Καδή Ισμέτ.

-Υπάρχουν αφόρητες πιέσεις ώστε να παραιτηθεί από την διεκδίκηση και ο κ. Μουσταφάογλου με αποχωρήσεις στελεχών και αδυναμία εξαίρεσης υποψηφίων στα χωριά του Ιάσμου.

-Πάντως το πρόσωπο που δεν γνώριζαν και προτάθηκε στην συνάντηση της δευτέρας, των τριών μουσουλμάνων υποψηφίων, από τους νεολαίους του Ιάσμου, ήταν ο πρώην δήμαρχος Σώστη Σαίτ Ερντογάν.

-Και η πρόταση έλεγε να παραιτηθούν οι τρείς υποψήφιοι και να διεκδικήσουν όλοι μαζί τον δήμο με την ομπρέλα του Σαίτ Ερντογάν.

-Και φυσικά δεν έγινε δεκτή από τον Καδή Ισμέτ που ανέφερε ότι ήδη είναι έτοιμος για την εκλογική αναμέτρηση.

-Και η συμφωνία του “ARCADIA” προσανατολίστηκε για την δεύτερη Κυριακή.

-Ο ίδιος ο κ. Μουσταφάογλου βέβαια, τώρα ήδη άρχισε να διαρρέει ότι παρά την συμφωνία των κυρίων που έκαναν οι μειονοτικοί για συνένωση των δυνάμεων την δεύτερη Κυριακή, ενδεχομένως να μην...κατέβει υποψήφιος αν διαπιστώσει εντός των ημερών ότι δεν θα μπορέσει να βρίσκεται στο δεύτερο γύρο.

-Και από ότι φαίνεται μάλλον θα το διαπιστώσει σύντομα.

-Και αν δεν το διαπιστώσει ο ίδιος, θα φροντίσει γι’ αυτό το προξενείο με το δίκτυο που διαθέτει.

-Το ζήτημα βέβαια που τίθεται τώρα είναι το τι θα κάνει ο δήμαρχος Ιάσμου Κυριάκος Αμούτζας σε περίπτωση που απέναντι του θα έχει μόνο τον Καδή Ισμέτ σε ένα δήμο που κατά πλειοψηφία υπάρχουν μουσουλμάνοι.



http://www.xronos.gr/list.php?SECTION_ID=159

Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Μικρή αναβολή με «Παπανικολή» και Σκαραμαγκά

Μικρή αναβολή με «Παπανικολή» και Σκαραμαγκά


Νέο επεισόδιο στο... σίριαλ του υποβρυχίου «Παπανικολής» και, συνακόλουθα, της τύχης των ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Το προγραμματισμένο για αύριο κλείσιμο της συμφωνίας για μεταβίβαση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών των ναυπηγείων από τη ThyssenKrupp στην Abu Dhabi Mar αναβλήθηκε και μαζί αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για την Παρασκευή ύψωση της ελληνικής σημαίας στο υποβρύχιο «Παπανικολής», που θα σηματοδοτούσε την παραλαβή του από το Πολεμικό Ναυτικό.

Οι λόγοι που οδήγησαν στην ανατροπή της τελευταίας στιγμής χαρακτηρίζονται από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας «γραφειοκρατική εμπλοκή», με την επισήμανση ότι η συμφωνία για τη μεταβίβαση των ναυπηγείων τίθεται σε ισχύ από 22 Οκτωβρίου. Τα προσκόμματα τα οποία τόσο η γερμανική όσο και η αραβική πλευρά ζητούν να ξεπερασθούν, ώστε να ολοκληρωθεί το κλείσιμο, έχουν να κάνουν με οικονομικές παραμέτρους της συμφωνίας. Το πρώτο αφορά την αναμενόμενη από το υπουργείο Οικονομικών γνωμοδότηση για φορολογικές εκκρεμότητες των ναυπηγείων, που ανέρχονται περίπου στα έξι εκατομμύρια ευρώ, και το δεύτερο τη διαγραφή του προστίμου, ύψους 230 εκατομμυρίων ευρώ, που είχε επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για παράνομες επιχορηγήσεις προς τα ναυπηγεία.

Από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας επιμένουν ότι η διευθέτηση των εκκρεμοτήτων είναι θέμα ημερών και προσθέτουν ότι «η συμφωνία είναι πλέον νόμος του κράτους και όλοι πρέπει να τη σεβαστούν».

Συζήτηση για το περιουσιακό μεταξύ Χριστόφια – Έρογλου

Το περιουσιακό συζητήθηκε στη σημερινή συνάντηση του προέδρου Χριστόφια με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου.
Ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα Αλεξάντερ Ντάουνερ δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες ενημερώθηκαν για όσα συζητήθηκαν μεταξύ των συμβούλων τους στις τρεις συναντήσεις κατά την ανάπαυλα των διαπραγματεύσεων.

Ο κ. Ντάουνερ απάντησε αρνητικά σε ερώτηση, εάν οι δύο ηγέτες ζήτησαν ενεργότερο ρόλο των Ηνωμένων Εθνών.

Ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών στην παρούσα φάση, τόνισε, δεν είναι επιδιαιτητικός, ενώ σημείωσε ότι οι δύο ηγέτες θα βρουν μόνοι τους τις λύσεις. Οι κύριοι Χριστόφιας και Έρογλου θα συναντηθούν και πάλι στις 18 και 22 του μηνός.

Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Βάζει ψηλά το μειονοτικό και «θολώνει τα νερά» στο Αιγαίο



Προβάλλει πλέον ως μείζον το μειονοτικό ζήτημα, όχι μόνο στη Θράκη, αλλά και στη Ρόδο και στην Κω, μέσα από την ιστοσελίδα του τουρκικού ΥΠΕΞ

Με τα «θέματα» του Αιγαίου να δρομολογούνται στο ασαφές και προβληματικό πλαίσιο των διερευνητικών επαφών, η τουρκική κυβέρνηση επιδιώκει να θέσει στην κορυφή της ατζέντας των ελληνοτουρκικών μειονοτικό ζήτημα όχι μόνο στη Θράκη αλλά και στη Ρόδο και στην Κω.

Η έγερση μειονοτικού ζητήματος συμπληρώνει ένα ιδιαίτερα δυσμενές πλαίσιο, καθώς στο θέμα του Αιγαίου διατυπώνεται ήδη μια νέα προσέγγιση, που η Ελλάδα καλείται να καταβάλει δυσανάλογο κόστος, με εγκατάλειψη κυριαρχικών δικαιωμάτων, προκειμένου να «αγοράσει» ασφάλεια από την Τουρκία. Και την Αγκυρα με προσβλητικό τρόπο να προβάλλει ως δέλεαρ για το «μοίρασμα» του Αιγαίου το οικονομικό όφελος που υποτίθεται θα προκύψει από τη συνεκμετάλλευση και τις άλλες κοινές δράσεις.

Βάζει ψηλά το μειονοτικό και «θολώνει τα νερά» στο Αιγαίο

Λίγες ημέρες πριν από την άφιξη στην Αθήνα του κ.Τ. Ερντογάν το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στην επίσημη ιστοσελίδα του εμφάνισε ειδικό «μπάνερ» που παραπέμπει σε επίκαιρα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής (υπό μορφή «Συχνά Τιθέμενων Ερωτημάτων» - Frequently Asked Questions).

Στην ιστοσελίδα αυτή περιλαμβάνονται υπό μορφή απαντήσεων σε ερωτήματα οι επίσημες θέσεις της Τουρκίας για τις σχέσεις με το Ισραήλ, την Αρμενία, την Ε.Ε. και την Ελλάδα.

Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι στο ερώτημα «Ποια είναι τα προβλήματα μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας» η απάντηση είναι εκτενής μεν αλλά περιορίζεται μόνο στο θέμα της μειονότητας, αποκαλύπτοντας έτσι τον σταθερό προσανατολισμό της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής στην έγερση μειονοτικού ζητήματος.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι «Τουρκική Μειονότητα, που αριθμεί 150.000 μέλη, αντιμετωπίζει παραβιάσεις των μειονοτικών δικαιωμάτων της» και απαριθμεί όλο τον «κατάλογο» που με κάθε ευκαιρία θέτουν τα ακραία στοιχεία της μειονότητας.

Η μη αναγνώριση της εθνικής ταυτότητας, η μη αναγνώριση των εκλεγμένων θρησκευτικών ηγετών, προβλήματα σχετικά με τη διαχείριση των βακουφιών, προβλήματα ιθαγένειας με τον ισχυρισμό ότι δεν έχει επιστραφεί η ιθαγένεια σε 60.000 άτομα.

Ειδική αναφορά γίνεται στο κεφάλαιο της εκπαίδευσης, καθώς η Αγκυρα επιμένει στο αίτημα για «εκπαίδευση σε νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς στη μητρική γλώσσα» (όταν είναι γνωστό ότι δεν υπάρχει πρόγραμμα σπουδών στην προσχολική εκπαίδευση).

Το 3%

Εντονα προβάλλεται και ο ισχυρισμός ότι για τη χαμηλή πολιτική εκπροσώπηση της μειονότητας ευθύνεται το πλαφόν του 3% που προβλέπει ο εκλογικός νόμος, στερώντας έτσι τη δυνατότητα εκλογής «ανεξάρτητων βουλευτών» (σ.σ. καθώς η Τουρκία προφανώς θεωρεί ότι δεν μπορεί να εξυπηρετηθούν πλήρως τα συμφέροντά της με τους βουλευτές που εκλέγονται με τα ελληνικά πολιτικά κόμματα). Στο κείμενο γίνονται ειδικές αναφορές στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που δίνουν πράσινο φως στη χρήση του όρου «τουρκικός» σε συλλόγους, αλλά και για τις αποφάσεις σχετικά με τους ψευδομουφτήδες.



Η Αγκυρα όμως θέτει πλέον και επίσημα ζήτημα «τουρκικής μειονότητας» σε Ρόδο και Κω:

«Η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει μειονοτικά δικαιώματα στην τουρκική κοινότητα στην Ρόδο και στην Κω με το επιχείρημα ότι τα νησιά δεν της ανήκαν όταν υπογράφτηκε η Συνθήκη της Λοζάνης. Η τουρκική κοινότητα στα νησιά αντιμετωπίζει δυσκολίες στο θέμα της διαχείρισης των βακουφιών της, στην άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων της και στην τουρκική εκπαίδευση» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Το «κοινό όραμα» στο Αιγαίο : Ζητούν «μοίρασμά» του, «πουλώντας» ασφάλεια

Το επόμενο ζήτημα που τίθεται υπό μορφή ερωτήματος είναι «Εάν μπορούμε να μιλήσουμε τελικά για επαναπροσέγγιση».

Το τουρκικό ΥΠΕΞ, κάνοντας εκτενή αναφορά για τη διαδικασία που ξεκίνησε το 1999 και τη νέα ώθηση που υπήρξε μετά την εκλογή του Γ. Παπανδρέου δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο Συμβούλιο Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου (High Level Cooperation Council-HLCC), στο οποίο συμμετέχουν υπουργοί και από τις δύο πλευρές. Επισημαίνεται ότι αυτή η «δομημένη και θεσμοθετημένη φάση των διμερών σχέσεων θα επιτρέψει στις δύο χώρες να αναβαθμίσουν τις σχέσεις τους από τη φάση της επαναπροσέγγισης σε συνεταιρισμό», αποκτώντας «κοινό όραμα»

Με την προσέγγιση αυτή δίδεται ουσιαστικά η εντύπωση ότι δεν υφίστανται άλλα προβλήματα που εμποδίζουν την οριστική βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών και αρκεί η υλοποίηση της πρότασης του κ. Ερντογάν για τις κοινές συνεδριάσεις υπουργικών κλιμακίων για να αναβαθμιστούν οι σχέσεις σε «συνεταιρισμό».

Σοβαρά ερωτηματικά για το περιεχόμενο και το «εύρος» των διερευνητικών επαφών αλλά και του πολιτικού περιεχομένου της ελληνοτουρκικής προσέγγισης δημιουργούν οι συνεχείς (αποκαλυπτικές) δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων.

Ο κ. Ισμαήλ Καλίν, στενός σύμβουλος του Τούρκου πρωθυπουργού που συμμετείχε σε εκδήλωση του ΕΛΙΑΜΕΠ, σε συνεντεύξεις του σε ελληνικά ΜΜΕ πρόβαλε τη θέση της χώρας του ότι το casus belli θα αρθεί όταν και η ελληνική Βουλή αποσύρει την απόφασή της για το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων. Η Αγκυρα ζητά, δηλαδή, ως αντάλλαγμα να καταργήσει η Ελλάδα τον νόμο με τον οποίο έγινε συμβαλλόμενο μέρος της Συνθήκης για το Δίκαιο της Θάλασσας και να αποποιηθεί κυριαρχικών δικαιωμάτων που της αναγνωρίζει το Διεθνές Δίκαιο.



Ο κ. Καλίν, μάλιστα, αναγνωρίζοντας τον «άδικο» χαρακτήρα της ανταλλαγής που προτείνει, παραπέμπει στα «σπουδαία ζητήματα», τα οφέλη όπως λέει που θα αποκομίσουν οι δύο χώρες από το «μοίρασμα του Αιγαίου».



Σε σχέση με τις διερευνητικές επαφές έχει την αξία της και η απάντηση που δίνει το τουρκικό ΥΠΕΞ (στο ίδιο «ερωτηματολόγιο») στο ερώτημα:



«Θα στείλουμε τα θέματα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης;». Η θέση του τουρκικού ΥΠΕΞ είναι η εξής:

«Με σκοπό να επιλύσουμε όλα τα αλληλοσχετιζόμενα θέματα του Αιγαίου, η Τουρκία μέσα στο πλαίσιο της διαδικασίας διαλόγου που είναι σε εξέλιξη, δεν αποκλείει καμία μέθοδο ειρηνικής επίλυσης των διαφορών όπως αναφέρονται στο άρθρο 33 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ (διαπραγματεύσεις, μεσολάβηση, συμβιβασμό, διαιτησία ή δικαστική επίλυση από το Δ.Δ. της Χάγης) που θα βασίζεται στην αμοιβαία συναίνεση των δύο πλευρών».



Νίκος Μελέτης

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&pubid=36134948

Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ (ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΟΠΛΑ)

ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΒΑΝΙΑ

«Το αλβανικό ζήτημα στα Βαλκάνια θα πρέπει να επιλυθεί μέχρι τα τέλη του 2013, δημιουργώντας μια χώρα η οποία θα καλύπτει όλες τις περιοχές όπου ζουν Αλβανοί».
Koco Danay,πρώην σύμβουλο της αλβανικής κυβέρνησης.

Πριν απο μερικούς μήνες μια απο τις μεγαλύτερες αλβανικές εφημερίδες, οι "Albanian Times", είχε δημοσιεύσει τον παραπάνω χάρτη και έλεγε οτι ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα καλούσε σε εθνική ενοποίηση τους Αλβανούς.

Τώρα έρχεται ακόμη ένα δημοσίευμα απο επίσημες πάλι Αλβανικές πηγές που λέει οτι το 2013 η "Μεγάλη Αλβανία" θα γίνει πραγματικότητα και ελληνική εδάφη θα προσαρτηθούν στην Αλβανία.
Σύμφωνα με τους επίσημους χάρτες που έχουν δημοσιευτεί κατα καιρούς τα σίγουρα εδάφη που θα χάσει η Ελλάδα, είναι η λεγόμενη "Τσαμουριά" που αποτελείται απο εδάφη της Ηπείρου μέχρι και την Πρέβεζα και η Κέρκυρα που εμφανίζεται σε πολλούς χάρτες με τα αντίστοιχα χρώματα της Αλβανίας.

Τις τελευταίες ημέρες λοιπόν δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα του Μαυροβουνίου "Vijesti" "πολίτικα", μια πλατφόρμα που καταρτίστηκε απο τον Koco Danay,πρώην σύμβουλο της
αλβανικής κυβέρνησης.

Ο Danay αναφέρει ότι το νέο αλβανικό κράτος θα καλύπτει εδάφη γειτονικών χωρών, πράγμα το οποίο δεν θα συμβεί με αιματοχυσία Αλβανών.

Σύμφωνα με τον πρώην Αλβανό σύμβουλο «είναι φυσικό η Μεγάλη Αλβανία να περιλαμβάνει το Κοσσυφοπέδιο, μέρος της Σερβίας, του Μαυροβουνίου, της πΓΔΜ και της Ελλάδας, όπου διαβιώνουν πολλές αλβανικές κοινότητες».

Στο δημοσίευμα σημειώνεται πως ο Koço Danay είναι ορθόδοξος χριστιανός και κατάγεται από το νότιο τμήμα της Αλβανίας και εργάστηκε δύο χρόνια στην αλβανική κυβέρνηση, ως σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Φάτος Νάνο και Παντελή Μάϊκο, υπήρξε, μάλιστα, και σύμβουλος του, νυν, υπουργού Εξωτερικών Ιλίρ Μέτα.

Όπως σημειώνει στο 200 σελίδων ‘πόνημα’ του, ο Danay, οι εκπρόσωποι των Αλβανών στις γειτονικές χώρες πρέπει να αποκτήσουν το δικαίωμα ψήφου σε ενδεχόμενη ψηφοφορία αν επιθυμούν να είναι μέρος του νέου κράτους. Αναφέρεται επίσης, ότι η στρατηγική διαμόρφωσης ενός νέου κράτους θα γίνει με βάση το διάλογο με όλους, χωρίς προκαταλήψεις και προηγούμενες αποφάσεις.

Να επισημάνουμε εδω οτι με τον νέο νόμο του ΠΑΣΟΚ που δίνει την ελληνική ιθαγένεια και το δικαίωμα ψήφου στους μετανάστες στην Ελλάδα, οι Τσάμηδες ΝΟΜΙΜΑ πλέον μπορούν να ζητήσουν πίσω τις περιουσίες που τους είχαν παραχωρήσει οι Τούρκοι στα χρόνια της Τουρκοκρατίας στην Ελλάδα.
Το σίγουρο είναι οτι θα επικαλεστούν τα "ανθρώπινα δικαιώματα" και θα πάρουν τα εδάφη που τους είχε παραχωρήσει ο Σουλτάνος αναθέτοντάς τους ταυτόχρονα την αστυνόμευση της περιοχής.

ΞΥΠΝΑΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΕ - ΜΗΝ ΦΟΒΑΣΤΕ ΝΑ ΔΙΑΔΩΣΕΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ




Πηγή : antipliroforisi

Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Βόμβα έτοιμη να εκραγεί η Αν. Μεσόγειος!!!

Με επικείμενη την επίσκεψη του Ιρανού Προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ στον Λίβανο στο άμεσα προσεχές διάστημα (13&14/10), στη Yedioth Aharonoth (4/10) δημοσιεύτηκε άρθρο του Amir Ben David με τίτλο «Το Ιράν θα ψάξει για φυσικό αέριο κοντά στο Ισραήλ» στο οποίο αναφέρεται, ότι το Ιράν προτίθεται να προχωρήσει σε έρευνες για τον εντοπισμό φυσικού αερίου αλλά και πετρελαίου στην Μεσόγειο και συγκεκριμένα στα χωρικά ύδατα του Λιβάνου.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Υπουργός Πετρελαίου του Ιράν δρ.Masoud Mirkazemi ανακοίνωσε προχθές, ότι η χώρα του θα βοηθήσει τον Λίβανο στην αναζήτηση κοιτασμάτων υδρογονάνθρακα και φυσικού αερίου στην Μεσόγειο, σε μικρή απόσταση από τα χωρικά ύδατα του Ισραήλ.

Μετά τον εντοπισμό, το τελευταίο δωδεκάμηνο, τεράστιων ποσοτήτων φυσικού αερίου στο υποθαλάσσιο πεδίο «Ταμάρ» και τις αυξημένες γεωλογικές πιθανότητες για εύρεση κοιτασμάτων στο όμορο πεδίο «Λεβιάθαν», άρχισαν και οι γείτονες του Ισραήλ να ψάχνουν για φυσικό αέριο και πετρέλαιο στην περιοχή.

Οι Λιβανέζοι, που ισχυρίζονταν εξ αρχής, ότι τα εν λόγω κοιτάσματα βρίσκονται εν μέρει και σε δικά τους χωρικά ύδατα, ανακοίνωσαν εσχάτως, ότι και οι ίδιοι θα επιτρέψουν την διεξαγωγή ερευνών απέναντι από τις ακτές τους, και η Τεχεράνη έσπευσε να αδράξει την ευκαιρία.

Σύμφωνα με την ανταπόκριση του Ιρανικού πρακτορείου ειδήσεων Shana, καθώς και του πρακτορείου ειδήσεων του Λιβάνου, ο Υπουργός Πετρελαίου του Ιράν υπέγραψε με τον Υπουργό Ενέργειας του Λιβάνου, Gerban Bassil, συμφωνία συνεργασίας στον τομέα αναζήτησης πετρελαίου και φυσικού αερίου. Μάλιστα, ο Bassil δήλωσε ότι οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στην έρευνα για τον εντοπισμό φυσικού αερίου και υδρογονανθράκων τόσο στην ξηρά όσο και στην θάλασσα, προσθέτοντας ότι το Ιράν έχει μεγάλη πείρα στις γεωτρήσεις πετρελαίου, γεγονός το οποίο μπορεί να βοηθήσει τον Λίβανο.

Παράλληλα, αναφέρεται ότι το Ιράν εξετάζει το ενδεχόμενο παράκαμψης του εμπάργκο που του έχει επιβληθεί με την διοχέτευση φυσικού αερίου και πετρελαίου σε ευρωπαϊκές χώρες μέσω του Λιβάνου.

Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα στο οικονομικό ένθετο Mamon της εφημερίδας, ο Υπουργός Yossi Peled προειδοποιεί ότι «δεν θα πρέπει το Ισραήλ να χάσει τα πρωτεία στην εξόρυξη και στην πώληση φυσικού αερίου από την Μεσόγειο λόγω διενέξεων για δικαιώματα και φόρους. Εάν το Ισραήλ δεν εκμεταλλευθεί την ευκαιρία σύντομα, οι Ευρωπαίοι θα απευθυνθούν στον Λίβανο και στην Συρία». Ο Peled πρόσθεσε ότι σε μια τέτοια περίπτωση, τα σημαντικά κέρδη που θα αποκομίσουν οι δύο χώρες θα χρησιμοποιηθούν για την περαιτέρω χρηματοδότηση της τρομοκρατίας