counter

free counters

Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Πυρηνικές βόμβες τύπου B-61 στην Άραξο


Δραματική αλλαγή σκηνικού προδικάζει η ανάπτυξη πυρηνικών όπλων στην Ελλάδα.
Οι πυρηνικές βόμβες πρόκειται να μεταφερθούν προσεχώς στην 116 Πτέρυγα Μάχης στην Άραξο. Στην βάση υπάρχουν ειδικές εγκατατάσεις, οι οποίες είναι κατάλληλες για την αποθήκευση και φόρτωση των πυρηνικών όπλων. Οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις, σύμφωνα με την Πολεμική Αεροπορία, ήταν τα προηγούμενα χρόνια υπό καθεστώς διατηρητέο.
Το 1998, το ΝΑΤΟ είχε ζητήσει από την Ελλάδα να αναθέσει τον ρόλο πυρηνικής κρούσης σε μονάδες των μαχητικών F-16, ένα αίτημα που απορρίφθηκε από την Αθήνα, με την αιτιολογία ότι η ΠΑ θεωρεί τα F-16 περιορισμένα στον αριθμό, μια και απαιτούνται για συμβατικές αποστολές. Ο πυρηνικός ρόλος ανατέθηκε στα A-7 από τις 335 και 336 Μοίρες (116η Πτέρυγα Μάχης), στην Άραξο, με τις αμερικανικής ιδιοκτησίας 350-κιλών βόμβες τύπου Β61-5 (10-500kT).


Η Ελλάδα είχε εξετάσει τη δυνατότητα να προμηθευτεί μια Μοίρα πλεονασματικών F-16A/B, από μια σύμμαχο χώρα (ΗΠΑ, Βέλγιο ή Ολλανδία).

Τον Αύγουστο του 1998, η Ελλάδα υπέγραψε μια συμφωνία με την κυβέρνηση των ΗΠΑ για να προμηθευτεί 20 πρώην-USAF F-16 Block 30. Το κόστος της προμήθειας ήταν περί τα 12 εκατομμύρια δολάρια ανά μονάδα. Η συμφωνία προέβλεπε την αναβάθμιση των μαχητικών στο Block 50, στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ.

Μετά από πολλές συζητήσεις του ελληνικού στρατιωτικού και πολιτικού κατεστημένου, η συμφωνία ακυρώθηκε.

Τα σημερινά πυρηνικά θέατρα περιλαμβάνουν μεταξύ των άλλων την χερσόνησο της Κορέας, εξτρεμιστικές θρησκευτικές οργανώσεις και την Κίνα. Το Ιράν μπορεί να γίνει επίσης σύντομα πυρηνική δύναμη. Οι χώρες που διαθέτουν σήμερα πυρηνικά όπλα είναι περισσότερες από το παρελθόν, και στο μέλλον θα αυξηθούν περαιτέρω.

Η εν λόγω κίνηση, μετά από μια πενταετία περίπου, εξηγεί εν μέρει και την κίνηση της προηγούμενης ελληνικής κυβέρνησης να προβεί στην για κατά πολλούς ανεξήγητη παραγγελία της τελευταίας παρτίδας των 30 αμερικανικής κατασκευής μαχητικών τύπου F-16.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου