counter

free counters

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

ΠΓΔΜ: Εννέα συλλήψεις σε μεγάλη επιχείρηση κατά τζιχαντιστών



ΠΓΔΜ: Εννέα συλλήψεις σε μεγάλη επιχείρηση κατά τζιχαντιστών
Εννέα άτομα συνελήφθησαν στην ΠΓΔΜ στο πλαίσιο μεγάλης αστυνομικής επιχείρησης για τον εντοπισμό ατόμων που σχετίζονται με την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ή στρατολογούν νέους για να πολεμήσουν στο Ιράκ, τη Συρία ή σε άλλα μέτωπα στο εξωτερικό.

Όπως ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ, ο υπουργός Εσωτερικών Μίτκο Τσάβκοφ δήλωσε ότι πραγματοποιήθηκαν έφοδοι σε 28 τοποθεσίες σε όλη τη χώρα, μεταξύ των οποίων και το τζαμί Τουτουνσούζ στα Σκόπια, και συνελήφθησαν εννέα άτομα,

Για ακόμα 27 άτομα εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης σε σχέση με συμμετοχή σε ξένους στρατιωτικούς ή παραστρατιωτικούς οργανισμούς, βάσει νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα, με στόχο να αποτρέψει μουσουλμάνους νέους από το να ενταχθούν στις δομές του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Τσάβκοφ δήλωσε ότι η επιχείρηση είχε σχεδιαστεί ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2014 και όλο αυτό το διάστημα το υπουργείο συγκέντρωνε πληροφορίες.

Σύμφωνα με το ΜΙΑ, περίπου 130 πολίτες της ΠΓΔΜ εικάζεται πως έχουν ενταχθεί σε ξένες στρατιωτικές ομάδες. Οι 16 πιστεύεται ότι σκοτώθηκαν εν ώρα μάχης.

Μεταξύ των συλληφθέντων, σύμφωνα με τον κ. Τσάβκοφ, είναι και άτομα που έχουν ήδη πολεμήσει στη Συρία, όπου μετέβησαν μέσω Τουρκίας.

Ειδικές μονάδες αστυνομικών της ΠΓΔΜ πραγματοποίησαν συνολικά 28 εφόδους: 21 στα Σκόπια, τέσσερις στο Γκόστιβαρ και από μία σε Τέτοβο, Κουμάνοβο και Στρούγκα. Οι έρευνες έγιναν σε σπίτια, σε γραφεία μιας ανθρωπιστικής οργάνωσης και σε μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ένας από τους συλληφθέντες είναι ο ιμάμης του ισλαμικού τεμένους Τουτουνσούζ των Σκοπίων.

Η ισλαμική κοινότητα της ΠΓΔΜ έχει ιστορικό διχασμών, με κάποιους ιμάμηδες να λειτουργούν εκτός ελέγχου της κοινότητας, Ανάμεσά τους ένας ιμάμης που λέγεται πως συνελήφθη, με το όνομα Ρετζέπ Μεμίσι.

Το υπουργείο Εσωτερικών δεν έδωσε πληροφορίες για τις ταυτότητες των συλληφθέντων, επιβεβαίωσε, ωστόσο, πως πρόκειται για πολίτες της χώρας, από διάφορες εθνοτικές ομάδες.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία χαιρετίζει την επιχείρηση της αστυνομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου