counter

free counters

Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

Αβέβαιο το αύριο που ξημερώνει στην Τουρκία


Αβέβαιο το αύριο που ξημερώνει στην Τουρκία

Το μόνο σίγουρο είναι ότι τίποτα δεν είναι σίγουρο στην Τουρκία την επομένη του απόλυτου σοκ. Μείξη οργής, φόβου και σύγχυσης έχει τυλίξει τη χώρα μετά την πλέον αιματηρή τρομοκρατική επίθεση στη σύγχρονη ιστορία της. Η επιστροφή στη σύγκρουση με το PKK, το Ισλαμικό Κράτος, οξεία πολιτική πόλωση και αστάθεια, οικονομική αβεβαιότητα και οι μαζικές ροές προσφύγων από τη Συρία δημιουργούν τις συνθήκες για μία τέλεια καταιγίδα.

Οι βόμβες στην προσυγκέντρωση του Σαββάτου για το Κουρδικό ανοίγουν κεφάλαιο αβεβαιότητας στην Τουρκία· το κλίμα είναι εμφυλιοπολεμικό και το ερώτημα είναι υπό ποιες συνθήκες θα οδηγηθεί η χώρα προς τις πρόωρες εκλογές της 1ης Νοεμβρίου -οι οποίες θα λάβουν χώρα κανονικά.

Στις κάλπες ο Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκει ανάκτηση της κυριαρχίας του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), την οποία του στέρησε -μαζί με το στόχο του προεδρικού συστήματος- το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) κάνοντας την 7η Ιουνίου «επίσημη πρώτη» στην Εθνοσυνέλευση.

Οι δημοσκοπήσεις -στην παρούσα φάση τουλάχιστον- δείχνουν ότι είναι μεγαλύτερες οι πιθανότητες ενός ανάλογου αποτελέσματος που θα πρέπει να οδηγήσει σε κυβέρνηση συνεργασίας αντί της ανάκτησης της δύναμης του AKP, γεγονός που θα αποδυναμώσει περαιτέρω τις ελπίδες του Ερντογάν για παντοδυναμία.

Όμως, όλα θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν σε πολλά μέτωπα στις 20 κρίσιμες ημέρες που απομένουν έως τις κάλπες.

Ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιντσάρογλου απαίτησε την Κυριακή -κατόπιν συνάντησής του με τον Αχμέντ Νταβούτογλου- την παραίτηση των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της μεταβατικής κυβέρνησης, καταγγέλλοντας επίσης ότι η κυβερνητική πολιτική στήριξης των δυνάμεων της συριακής αντιπολίτευσης «έφερε την τρομοκρατία» στη χώρα.

Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία του Αχμέτ Νταβούτογλου. Ο ηγέτης του ακροδεξιού Εθνικιστικού Κινήματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί απέρριψε σχετική πρόταση για συνομιλίες ενώ ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ηγέτης του κουρδικού κόμματος HDP, δεν έλαβε καν πρόσκληση (γεγονός το οποίο ο Κιλιντσάρογλου επέκρινε).

Ουδείς έχει αναλάβει επί του παρόντος την ευθύνη για το αιματοκύλισμα στην «καρδιά» της Άγκυρας.

Οι Κούρδοι κατηγορούν ανοιχτά τον Ταγίπ Ερντογάν και το βαθύ κράτος, μιλώντας για συνωμοσία των μυστικών υπηρεσιών και υποδαύλιση της βίας προς άγραν ψήφων για το AKP. Επικριτές του Τούρκου προέδρου τον εγκαλούν εδώ και καιρό ότι χρησιμοποιεί τις επιδρομές κατά του PKK για την προσέλκυση των ψήφων εθνικιστών· ανησυχία τους, ότι η στρατιωτική εκτρατεία εντός της Τουρκίας θα οδηγήσει σε μεμονωμένες επιθέσεις Κούρδων, πείθοντας τους Κούρδους να επιλέξουν ασφάλεια αντί ειρήνης.

Το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο μάχεται τις κουρδικές δυνάμεις στη Συρία που είναι σύμμαχοι με τους Κούρδους της Τουρκίας, θα μπορούσε να επωφεληθεί περισσότερο από μία τέτοια κατάσταση καθώς μία συνεχής στρατιωτική επίθεση στο εσωτερικό της Τουρκίας θα μείωνε την πίεση κατά της οργάνωσης στη Συρία.

«Το κράτος που έχει πληροφορίες για κάθε πουλί που πετά, για κάθε φτερούγισμα, δεν μπόρεσε να αποτρέψει μία σφαγή στην καρδιά της Άγκυρας» δηλώνει ο συμπρόεδρος του κουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) Σελαχατίν Ντεμιρτάς.

«Ερντογάν δολοφόνε» ήταν μεταξύ των συνθημάτων που ακούστηκαν την Κυριακή σε μεγάλη διαδήλωση στην Άγκυρα προς τιμήν της μνήμης των θυμάτων, όπου και σημειώθηκαν πρόσκαιρα συμπλοκές με τις δυνάμεις ασφαλείας. Χιλιάδες διαδήλωσαν και στην Κωνσταντινούπολη κατηγορώντας την κυβέρνηση.

Ο χώρος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, προσκείμενα μέσα ενημέρωσης, υποστηρικτές και ορισμένοι πολιτικοί, αποδίδουν την ίδια στιγμή την ευθύνη στους ίδιους τους Κούρδους.

Τις πρώτες ώρες μετά την τραγωδία, ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ευθύνεται τόσο το PKK, όσο και το Ισλαμικό Κράτος ή ακόμη και ακροαριστερές οργανώσεις. Ο ίδιος κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος -όχι μόνο για τα θύματα στην Άγκυρα αλλά επίσης για τους αστυνομικούς και στρατιώτες που πέθαναν στον κύκλο βίας με το PKK.

Την Κυριακή πηγές των τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας «έδειξαν» το Ισλαμικό Κράτος, λέγοντας ότι η διπλή βομβιστική επίθεση είναι «αντίγραφο» της επίθεσης αυτοκτονίας που είχε σημειωθεί τον Ιούλιο στην πόλη Σουρούτς της νοτιοανατολικής Τουρκίας κοντά στη μεθόριο με την Τουρκία.

Η επίθεση με θύματα μέλη της νεολαίας του HDP αποδόθηκε τότε από την Τουρκία στο Ισλαμικό Κράτος σηματοδοτώντας την έναρξη των βομβαρδισμών κατά της ISIS, αλλά και κατά του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν -το οποίο κατηγόρησε τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας για συνεργασία με το Ισλαμικό Κράτος. Η εκεχειρία τερματίστηκε και νέος κύκλος άνοιξε γκρεμίζοντας τις ελπίδες ειρηνευτικής διευθέτησης του Κουρδικού έπειτα από 30 και πλέον χρόνια.

Το Σάββατο, σε μία κίνηση που δεν συνδέεται με τις βομβιστικές επιθέσεις, το PKK ανακοίνωσε μονομερώς κατάπαυση του πυρός -εκτός από περιπτώσεις άμυνας- έως τις εκλογές.

Οι τουρκικές επιδρομές ωστόσο συνεχίστηκαν με τον τουρκικό στρατό να ανακοινώνει την Κυριακή ότι χτυπήθηκαν θέσεις του PKK στη νοτιοανατολική Τουρκία καθώς και στο βόρειο Ιράκ, κάνοντας λόγο για 49 θύματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου