counter

free counters

Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

Τουρκία & Χαμάς σε Αντι-Ισραηλινή Σύμπραξη

Ο ηγέτης της Χαμάς Χαλέντ Μεσάαλ ποζάρει σε σφιχτή χειραψία με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, στο συνέδριο του ΑΚΡ στο Ικόνιο, το περασμένο Σάββατο. «Ισχυρή Τουρκία σημαίνει ισχυρή Ιερουσαλήμ, ισχυρή Παλαιστίνη», ανέφερε ο Μεσάαλ, εκφράζοντας ελπίδες «για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης και της Ιερουσαλήμ». Η ομιλία του διεκόπη από το πλήθος, που φώναζε «Αλαχού Ακμπάρ» (Ο θεός είναι μεγάλος) και «Κάτω το Ισραήλ».
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
ΑΓΚΥΡΑ. Σε μια πρωτόγνωρη απόφαση, ενδεικτική για τον μελλοντικό του ρόλο στον νέο του θώκο, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε χθες ότι θα προεδρεύσει του υπουργικού συμβουλίου μέσα στον Ιανουάριο. Ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας εξελέγη φέτος στο ανώτατο αξίωμα της χώρας, το οποίο, όμως, έχει διακοσμητικές εξουσίες. Ολοι οι προκάτοχοι του Ερντογάν, συμπεριλαμβανομένου του πρώην συντρόφου του Αμπντουλάχ Γκιουλ, ασκούσαν περιορισμένες εξουσίες, αλλά στους τέσσερις μήνες που μεσολάβησαν από τις προεδρικές εκλογές, ο κραταιός άνδρας της Τουρκίας έχει αποκαλύψει ότι δεν πρόκειται να ακολουθήσει τα χνάρια τους.

Καθορίζει τα πάντα

Η προεδρία του υπουργικού συμβουλίου αποτελεί ένα εξαιρετικά σοβαρό βήμα σε μια προσπάθεια του Ερντογάν να αναγάγει τον θώκο του σε υπ’ αριθμόν ένα της χώρας, όχι μόνο θεωρητικά αλλά και πρακτικά. Επιμένοντας ότι το Σύνταγμα επιτρέπει το συγκεκριμένο μέτρο, ο πρόεδρος της χώρας εξήγγειλε ενώπιον δημοσιογράφων ότι θα είναι επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου στις 19 Ιανουαρίου.

Αλλωστε το κυβερνών κόμμα οδεύει προς μια σαρωτική νίκη τον προσεχή Ιούνιο στις βουλευτικές εκλογές και θα μπορούσε να προχωρήσει σε συνταγματική αναθεώρηση και ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου. Ο ίδιος ο Ερντογάν είχε υποσχεθεί ότι θα είναι ένας δραστήριος πρόεδρος στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας το καλοκαίρι, με το επιχείρημα ότι έχει εκλεγεί απευθείας από τον λαό. Πράγματι έχει τηρήσει τη δέσμευσή του αφού καθορίζει τα πάντα, από την οικονομική πολιτική της χώρας μέχρι τη στάση της Αγκυρας έναντι του «Ισλαμικού Κράτους». Οι αντίπαλοί του φοβούνται ότι θα μπορούσε να συνεχίσει την αυταρχική και προσωποκεντρική διακυβέρνηση της χώρας μέχρι το 2024. Περίτρανο σύμβολο του τρόπου άσκησης της εξουσίας από τον Ερντογάν είναι το προεδρικό μέγαρο που διαθέτει 1.150 δωμάτια και κόστισε μισό εκατ. ευρώ. Ακόμη και η επιλογή των συμμάχων της Αγκυρας προκαλεί ανησυχία και επιφυλάξεις στη Δύση. Το Σάββατο επισκέφθηκε την τουρκική πρωτεύουσα ο ηγέτης της Χαμάς, Χαλέντ Μεσάαλ, στον οποίο επιφυλάχθηκε υποδοχή ήρωα. Ο ίδιος εξήρε την Τουρκία ως «πηγή δύναμης» για όλους τους μουσουλμάνους.

«Μία δημοκρατική, σταθερή και αναπτυγμένη Τουρκία είναι πηγή ισχύος για όλους τους μουσουλμάνους», είπε σε διάγγελμά του στο ετήσιο συνέδριο του ΑΚΡ, του Κόμματος για τη Δικαιοσύνη και την Ανάπτυξη, που πραγματοποιήθηκε στο Ικόνιο. «Ισχυρή Τουρκία σημαίνει ισχυρή Ιερουσαλήμ, ισχυρή Παλαιστίνη», ανέφερε εκφράζοντας ελπίδες «για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης και της Ιερουσαλήμ». Η σύντομη ομιλία του διακόπηκε επανειλημμένως από το πλήθος που κρατούσε τουρκικές και παλαιστινιακές σημαίες και φώναζε «Αλαχού Ακμπάρ» (Ο θεός είναι μεγάλος) και «Κάτω το Ισραήλ». O πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου από την πλευρά του χαρακτήρισε την τουρκική σημαία «σύμβολο αθωότητας στον κόσμο». «Ο Θεός είναι μάρτυρας... θα κάνουμε την κόκκινη σημαία σύμβολο των αθώων. Αυτή η κόκκινη σημαία θα κυματίζει δίπλα στις σημαίες της Παλαιστίνης, της ελεύθερης Συρίας και όλων των άλλων αθώων», είπε στο ίδιο συνέδριο ο Τούρκος πρωθυπουργός. Σε μια άλλη εξέλιξη, οι τουρκικές ναυτιλιακές αρχές έκλεισαν τα Στενά των Δαρδανελίων για τα δεξαμενόπλοια και οι Turkish Airlines ακύρωσαν χθες εσωτερικές και διεθνείς πτήσεις εντός και εκτός της Κωνσταντινούπολης εξαιτίας καταιγίδας.

ΡΩΣΙΑ: ΠΑΡΕΛΑΒΕ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΚΛΑΣΗΣ BOREI 955

Ρωσία: Παρέλαβε το δεύτερο υποβρύχιο κλάσης Borei 955

Η Ρωσία εγκαινίασε το δεύτερο υποβρύχιο κλάσης Borei 955 του πολεμικού Ναυτικού.
Πρόκειται για το υποβρύχιο «Vladimir Monomakh» που έχει δυνατότητα να φέρει 16 διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους τύπου Bulava. Το υποβρύχιο απέπλευσε από το λιμάνι της Βόρειας Θάλασσας, Σεβεροντβίνσκ.
Το πρώτο υποβρύχιο τύπου Borei 955, το «Yury Dolgoruky», ήδη βρίσκεται σε ενεργό υπηρεσία.
Τα υποβρύχια του τύπου αποτελούν τη μεγαλύτερη εξασφάλιση για την άμυνα της χώρας, προφανώς λόγω του ότι η δυσκολία εντοπισμού τους καθιστούν βέβαια τη δυνατότητα ανταποδοτικού πυρηνικού πλήγματος, το οποίο εξασφαλίζει την αξιοπιστία της πυρηνικής αποτροπής της χώρας.
Τα ναυπηγεία «Sevmash» που τα κατασκευάζουν, αναμένεται πολύ σύντομα να καθελκύσουν και το τρίτο υποβρύχιο του τύπου Borei 955, το «Aleksandr Nevsky».
Κατά τη διάρκεια της τελετής ένταξης σε ενεργό υπηρεσία του «Vladimir Monomakh», οι υπεύθυνοι των ναυπηγείων ανακοίνωσαν ότι ξεκινά η ναυπήγηση και του υποβρυχίου «Generalissimus Suvorov», τύπου Borei-955A.
Τα δυο πρώτα του τύπου, τα «Knyaz Vladimir» και «Knyaz Oleg», ξεκίνησαν να ναυπηγούνται το 2012 και 2014 αντίστοιχα, όπως διαβάζουμε στο defencepoint.

ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΥΤΙΚΟ-νοτιοανατολικά της Ρόδου!

Νέα χριστουγεννιάτικη… πρόκληση από τουρκικό κατασκοπευτικό
Οι Τούρκοι, όχι μόνο δεν σταματούν τις προκλήσεις ακόμα και ανήμερα των Χριστουγέννων, αλλά περνούν σε άλλο… επίπεδο, καθώς τα ελληνικά ραντάρ εντόπισαν σήμερα (25/12) πτήση κατασκοπευτικού τους αεροπλάνου νοτιοανατολικά της Ρόδου!
Πρόκειται για ένα αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου CN-235 που έκανε την εμφάνισή του μέσα στο FIR Αθηνών, δίνοντας συνέχεια στο μπαράζ των τουρκικών προκλήσεων τις τελευταίες εβδομάδες.
Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, το τουρκικό «κατασκοπευτικό αεροσκάφος» αναγνωρίστηκε σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

A400M ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Παραδόθηκε και το δεύτερο A400M στην Τουρκία
Η τουρκική Αεροπορία παρέλαβε το δεύτερο αεροσκάφος στρατηγικών μεταφορών τύπου A400M της Airbus, όπως ανακοίνωσε το αρμόδιο για τους εξοπλισμούς, υφυπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας.
Σε γραπτή ανακοίνωση που εκδόθηκε στις 23 Δεκεμβρίου 2014 από το SSM, αναφέρεται ότι πρόκειται για το αεροσκάφος με αριθμό σειράς MSN0013 ενώ στο ουραίο τμήμα του φέρει το νούμερο 14-0013. Πρόκειται για το δεύτερο αεροσκάφος του τύπου, από ένα σύνολο δέκα αεροσκαφών που έχει δεσμευθεί να προμηθευτεί η Τουρκία.
Η παράδοση του αεροσκάφους πραγματοποιήθηκε στη γραμμή παραγωγής της Airbus στη Σεβίλλη της Ισπανίας και το αεροσκάφος αναχώρησε για την Τουρκία όπου και προσγειώθηκε σε αεροπορική βάση στην περιφέρεια Καϊσερί της Κεντρικής Ανατολίας, όπως διαβάζουμε στο defence-point.
Η Τουρκία ελέγχει μετοχικά το 5,5% του προγράμματος με την Turkish Aerospace Industries να προμηθεύει με δεξαμενές καυσίμου και τμήματα των πτερύγων του αεροσκάφους, στη Βρέμη της Γερμανίας και το Φούλτον της Βρετανίας

ΜΕΣΑΑΛ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΗΓΗ ΙΣΧΥΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ

Μεσάαλ: Η Τουρκία πηγή ισχύος για τους μουσουλμάνους
Ο ηγέτης της Χαμάς, Χαλίντ Μεσάαλ, εγκωμίασσε το ρόλο της Τουρκίας και τη σημασία της για το μουσουλμανικό κόσμο.
Η προσέγγιση του ηγέτη της Χαμάς, Χαλίντ Μεσάαλ με την Τουρκία, μας γυρίζει πίσω στη συνάντηση του Παλαιστίνιου αξιωματούχου με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, το 2013, στη Δαμασκό.
Μιλώντας, από την Άγκυρα, μετά τις συναντήσεις του με την ηγεσία του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης της Τουρκίας (AKP), ο ηγέτης της Χαμάς, Χαλίντ Μεσάαλ, δήλωσε τώρα ότι ο ίδιος και η αποστολή της παλαιστινιακής οργάνωσης έλαβαν συμβουλές, προειδοποιήσεις και στήριξη από τους Τούρκους.
Αμέσως μετά έπλεξε το εγκώμιο της Τουρκίας, που είναι «πηγή δύναμης για όλους τους μουσουλμάνους», όπως χαρακτηριστικά είπε.
«Ισχυρή Τουρκία σημαίνει ισχυρή Παλαιστίνη», δήλωσε, όπως αναφέρει στην ηλεκτρονική έκδοσή της η εφημερίδα «Hurriyet».
Στην πρώτη αυτή επίσημη επίσκεψή του εκτός αραβικού κόσμου, ο ηγέτης της Χαμάς συναντήθηκε με τον Τούρκο υπουργό εξωτερικών, Γκιουλ, όπως επίσης και με τον αντιπρόεδρο του AKP, Ντεντζίρ Μιρ Μεχμέτ Φιράτ.
Στη συνέντευξη τύπου μετά τις επαφές του, ο Χαλίντ Μεσάαλ τόνισε ότι «όπως κάνει όλος ο κόσμος, έτσι κι εμείς δεχόμαστε τη βοήθεια της Τουρκίας. Οι επαφές μας θα συνεχιστούν μέχρι να επικρατήσει ο κανόνας υπεροχής της δικαιοσύνης και της ειρήνης».
Κ. ΤΖ.
(Πηγή: Hurriyet)

\

Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Η ΡΩΣΙΚΗ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΛΛΑΖΕΙ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ

Η ρωσική αμυντική βιομηχανία αλλάζει προσανατολισμό

Οι ευρωπαϊκές κυρώσεις έχουν απογοητεύσει τη ρωσική κυβέρνηση και πλέον η ιδέα της αμυντικής - τεχνολογικής συνεργασίας με τις χώρες της Ευρώπης δεν είναι και τόσο δελεαστική.
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στις 4 Δεκεμβρίου ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, αρμόδιος για τη στρατιωτική βιομηχανία, Ντμίτρι Ρογκόζιν, η απόφαση για την αγορά από τη Γαλλία ελικοπτεροφόρων πολεμικών πλοίων κλάσης «Mistral», είναι ένα «σφάλμα της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Άμυνας». Τώρα το ρωσικό αμυντικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα προσπαθεί να λύσει τα προβλήματα που εμφανίζονται στον κλάδο με τις δικές του δυνάμεις.
Στα τέλη Ιουλίου, όταν η ΕΕ μόλις είχε ξεκινήσει το εμπάργκο στις εισαγωγές και τις εξαγωγές όπλων, προϊόντων διπλής χρήσης και τεχνολογιών για στρατιωτική χρήση στη Ρωσία, η RBTH είχε ερευνήσει διεξοδικά τις επιπτώσεις στις βιομηχανίες του κλάδου και στα αμυντικά έργα που μπορούσαν να επηρεαστούν από τη συγκεκριμένη απόφαση. Από τότε, στο εμπάργκο του Ιουλίου, προστέθηκαν η απαγόρευση δανειακής χρηματοδότησης σε τρεις από τις μεγαλύτερες αμυντικές επιχειρήσεις της Ρωσίας, της «Uralvagonzavod», της «Oboronprom και της «United Aircraft Corporation», καθώς και οι κυρώσεις εναντίον εννέα βασικών αμυντικών βιομηχανιών. Φυσικά, δεν λείπει από τη συζήτηση και το συμβόλαιο για την προμήθεια των προηγμένων πολεμικών πλοίων «Mistral», που όμως δεν εμπίπτει σε καμιά κατηγορία κυρώσεων.
Σε αυτό το πλαίσιο, αξίζει, ως είθισται στη λήξη του έτους, να κάνουμε την ετήσια οικονομική ανασκόπηση και να εξάγουμε κάποια συμπεράσματα: Ποιό είναι το μέχρι σήμερα κόστος των Δυτικών κυρώσεων στη ρωσική αμυντική βιομηχανία;
Τι θα ακολουθήσει στη συνέχεια; Το Σεπτέμβριο, από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωναν ότι «δεν ανησυχούν για τις κυρώσεις», σημειώνοντας παράλληλα, ότι από αυτές μπορεί να υποφέρουν τρίτες χώρες που αγοράζουν ρωσικό εξοπλισμό.
Για το ίδιο θέμα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε, ότι «η ρωσική αμυντική βιομηχανία θα πρέπει να είναι έτοιμη να παράγει τον κρίσιμο –βασικό- εξοπλισμό, εξαρτήματα και υλικά, και να διαθέτει για το σκοπό αυτό την κατάλληλη παραγωγική ισχύ, τη τεχνολογία, τις μηχανικές λύσεις και την αναγκαία τεχνογνωσία».
Σύμφωνα με την «Rosoboronexport», οι αγορές ολοκληρωμένων οπλικών συστημάτων από τη Δύση, ανέρχονται σε όχι περισσότερο από το 1% του συνόλου των αναγκών των ρωσικών ΕΔ, και η άρνηση για αυτές τις συναλλαγές δεν θα έχει επιπτώσεις στην αμυντική ικανότητα της Ρωσίας.
Υποκατάσταση εισαγωγών
Ο αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου, Σεργκέι Τσιμπ, παρέθεσε στοιχεία από την έρευνα που διενεργήθηκε στις βιομηχανίες που έχουν τις καλύτερες προοπτικές ανάπτυξης, από την σκοπιά της υποκατάστασης των εισαγωγών. Η εξάρτηση από το εξωτερικό σε πολλούς κλάδους της βιομηχανίας είναι καταλυτική. Στις εργαλειομηχανές, το ποσοστό των εισαγωγών είναι περισσότερο από 90%, στο βαρύ μηχανολογικό εξοπλισμό 60%-80%, στη ραδιο-ηλεκτρονική βιομηχανία, 80%- 90%.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Βιομηχανίας και Εμπορίου, στην περίπτωση υλοποίησης της πολιτικής για την υποκατάσταση των εισαγωγών, το 2020 μπορούμε να περιμένουμε ότι η εξάρτηση από τους ξένους προμηθευτές στους πιο «κρίσιμους» κλάδους της βιομηχανίας θα υποχωρήσει από το επίπεδο του 70%-90% σε 50-60%. Πλήρης υποκατάσταση των εισαγωγών δεν είναι δυνατόν να γίνει. Πάντως, εκτός από την αναδιοργάνωση της εγχώριας παραγωγής και τη δημιουργία νέων τεχνολογικών και βιομηχανικών εγκαταστάσεων, η Ρωσία θα πρέπει να αλλάξει και τους προμηθευτές.
Η «αναδίπλωση» της αμυντικής συνεργασίας με τη Δύση άρχισε πριν την κρίση στην Ουκρανία. Από το 2012, το υπουργείο Άμυνας δεν έχει συνάψει νέες συμβάσεις για την προμήθεια σημαντικών ποσοτήτων έτοιμων ευρωπαϊκών αμυντικών προϊόντων. Επιπλέον, τον Αύγουστο του 2013, σε νομοθετικό επίπεδο απαγορεύτηκε η χρήση εισαγόμενων μηχανημάτων σε περίπτωση που υπάρχουν ρωσικά ανάλογα και τέθηκε σαν στόχος η αναβίωση του σχεδόν κατεστραμμένου σοβιετικού κλάδου κατασκευής εργαλειομηχανών με την αύξηση της παραγωγής ρωσικού ανταγωνιστικού μηχανολογικού εξοπλισμού στο ένα τρίτο του συνόλου των αναγκών της βιομηχανίας. Διενεργήθηκαν επίσης, οι αντίστοιχες εργασίες για τη σταδιακή εγκατάλειψη της εκτέλεσης επισκευαστικών εργασιών στα πλοία σε ξένα ναυπηγεία.
Το πρόγραμμα υποκατάστασης των εισαγωγών, που παρουσίασε το υπουργείο Βιομηχανίας και Εμπορίου στις 25 Ιουλίου 2014 προβλέπει την υποκατάσταση με ντόπια ανάλογα, αρχικά ουκρανικών προϊόντων και στη συνέχεια, προϊόντων άλλων προμηθευτών από χώρες που έχουν επιβάλει κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία. Έχουν εκπονηθεί σχέδια που προβλέπουν την επέκταση της συνεργασίας με τις χώρες της Τελωνειακής Ένωσης, τη Λευκορωσία και το Καζακστάν.
Ένας άλλος εταίρος της Ρωσίας μπορεί να είναι επίσης η Κίνα. Το Πεκίνο μπορεί να γίνει ο σημαντικότερος προμηθευτής ηλεκτρονικών εξαρτημάτων της Μόσχας, δήλωσε ο Βλαντίμιρ Σβαριόφ, αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου ανάλυσης παγκόσμιου εμπορίου όπλων (CAWAT), ο οποίος είπε ότι οι σχετικές διαπραγματεύσεις βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη. Ο αρμόδιος υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου της Ρωσίας, Ντενίς Μαντούροφ, πιστεύει ότι το πρόγραμμα υποκατάστασης των εισαγωγών, θα επιτρέψει στις ρωσικές εταιρείες να αυξήσουν την παραγωγή τους κατά 30 δισεκατομμύρια ρούβλια ετησίως, ξεκινώντας ήδη από το 2015.
ΠΗΓΗ Η ΡΩΣΙΑ ΤΩΡΑ

Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΗΣ ΑΡΜΕΝΙΑΣ ΣΤΗ ΣΠΖ



 Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Αρμενίας, Αντιστράτηγος κ. YURI KHACHATUROV, πραγματοποίησε σήμερα επίσημη επίσκεψη στη Σχολή Πεζικού στη Χαλκίδα, συνοδευόμενος από τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Πεζικού του Γενικού Επιτελείου Στρατού Υποστράτηγο κ. Απόστολο   Κωστόπουλο.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για την οργάνωση, την λειτουργία και τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες της Σχολής, ενώ ακολούθησε επίδειξη εκτέλεσης εικονικών βολών Α-Τ όπλων και όλμων. Επιπλέον, έλαβε χώρα περιήγηση στην Αίθουσα Τιμών, στη Βιβλιοθήκη και στο Στρατιωτικό Μουσείο της Σχολής.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΙΣ ΕΠΑΦΕΣ ΟΜΗΡΟΥ ΣΤΗΝ ΑΡΜΕΝΙΑ

Κυπριακό και ενέργεια στις επαφές Ομήρου στην Αρμενία

ο Πρόεδρος της Βουλής θα παρακαθίσει σε διακοινοβουλευτική επιτροπή για τη συνεργασία μεταξύ της Αρμενικής Εθνοσυνέλευσης και της Κυπριακής Βουλής.
Το Κυπριακό, θέματα διμερών σχέσεων, οι τελευταίες εξελίξεις στα ενεργειακά και την ΑΟΖ της Κύπρου και η κατάσταση στο Ναγκόρνο -Καραμπάχ, είναι στην ατζέντα των επαφών Διήμερης επίσημης επίσκεψης του προέδρου της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου στην Αρμενία, έπειτα από πρόσκληση του Προέδρου της Εθνοσυνέλευσης.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της εθνοσυνέλευσης της Αρμενίας Γκαλουτς Σιαχακυάν,υποδέχθηκε τον κύριο Ομήρου, ο οποίος προσφώνησε την έκτακτη συνέδρια της εθνοσυνέλευσης.
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Βουλής θα παρακαθίσει σε διακοινοβουλευτική επιτροπή για τη συνεργασία μεταξύ της Αρμενικής Εθνοσυνέλευσης και της Κυπριακής Βουλής.
Το απόγευμα ο κύριος Ομήρου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της χώρας Χοβίκ Αμπραχαμιάν και αργότερα με τον Πρόεδρο της Αρμενίας Σερτζ Σαργκσιάν.
Το βράδυ θα παρακαθίσει σε επίσημο δείπνο που θα παραθέσει προς τιμή του ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης.

<<ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΔΙΑΜΕΤΑΚΟΜΙΣΕΙΣ Η ΕΛΛΑΔΑ»

«Χώρα κλειδί για τις ενεργειακές διαμετακομίσεις η Ελλάδα»
Τηλεφωνικές συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτωρ Όρμπαν και τον πρόεδρο της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς για την ενεργειακή συνεργασία των χωρών τους με τη Ρωσία «υπό το φως της διακοπής της υλοποίησης του αγωγού South Stream», είχε ο Βλαντίμιρ Πούτιν – Χώρα κλειδί για τις ενεργειακές διαμετακομίσεις η Ελλάδα.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Κρεμλίνου, συζητήθηκαν «επίκαιρα ζητήματα της διμερούς συνεργασίας, καθώς και οι προοπτικές της περαιτέρω συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα».
Οι κ.κ. Νίκολιτς και Όρμπαν χαρακτήρισαν τα προηγούμενα 24ωρα ως αρνητική εξέλιξη την προοπτική οριστικής διακοπής του σχεδίου κατασκευής του South Stream, έχοντας εκφράσει την επιθυμία απευθείας συνομιλίας με τον Β. Πούτιν για το θέμα.
Όπως μετέδωσαν ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο Όρμπαν επέκρινε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το θέμα, λέγοντας ότι «οι Βρυξέλλες εργάστηκαν ακούραστα για την αποτυχία του σχεδίου» τονίζοντας ότι η χώρα του «έχει καλές σχέσεις με το Αζερμπαϊτζάν» και αναζητεί εναλλακτικές διαδρομές ώστε να προμηθεύεται φυσικό αέριο «παρακάμπτοντας την Ουκρανία».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Νίκολιτς χαρακτήρισε «απώλεια» για τη Σερβία τη διακοπή του South Stream, ενώ ο πρέσβης του στη Μόσχα Σλάβενκο Τέρζιτς περιέγραψε το σχέδιο ως «εθνικής σημασίας, που πρέπει να καταστεί εγγύηση της ενεργειακής ασφάλειας όχι μόνο της Σερβίας, αλλά και όλης της ΝΑ και Κεντρικής Ευρώπης». Κατά τον κ. Τέρζιτς, είναι απαραίτητο «άλλη μια φορά να καταβληθεί προσπάθεια για διαπραγματεύσεις ΕΕ - Ρωσίας σχετικά με την κατασκευή του αγωγού» και προπαντός για τη διέλευσή του μέσω Σερβίας.
Την ίδια ώρα, «η ρωσική Gazprom αλλάζει τη στρατηγική των πωλήσεων φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά», δήλωσε ο επικεφαλής της εταιρείας, Αλεξέι Μίλερ, σημειώνοντας ότι άλλοτε σκοπός ήταν να προμηθεύει με αέριο τον τελικό καταναλωτή, όμως «εάν ο αγοραστής δεν επιθυμεί να προμηθεύεται το προϊόν στο σπίτι του, τότε, προφανώς, θα πρέπει να ντυθεί και να πάει στο κατάστημα, ενώ το χειμώνα να φορέσει κάτι πιο ζεστό. Στην περίπτωσή μας το κατάστημα είναι το σημείο παράδοσης και εμπορίας του αερίου».
Σύμφωνα με τον κ. Μίλερ «κατά τα νέα σχέδια, νέο πεδίο εμπορίου για την ευρωπαϊκή αγορά και νέο σημείο παράδοσης του ρωσικού αερίου είναι τα σύνορα Τουρκίας και Ελλάδας».
Ο επικεφαλής της Gazprom ανέφερε επίσης ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απλώς χάρισε στην Τουρκία τη στρόφιγγα του αερίου και νομίζω ότι η Τουρκία μπορεί να το εκμεταλλευτεί αυτό στο διάλογό της με την Ευρώπη, ενώ εμείς αποκτήσαμε ένα νέο στρατηγικό εταίρο στις μπίζνες του αερίου».
Ο κ. Μίλερ υποστήριξε μάλιστα σε συνέντευξή του στη ρωσική τηλεόραση ότι «αυτή τη στιγμή μέσω της Βουλγαρίας μεταφέρονται 18 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου προς την Τουρκία, την FYROM και την Ελλάδα. Μετά την υλοποίηση του νέου σχεδίου υποθαλάσσιου αγωγού αερίου προς την Τουρκία, όλοι αυτοί οι όγκοι θα διακινούνται μέσω της Τουρκίας και όχι μέσω Βουλγαρίας».
Κατά τον κ. Μίλερ «η Τουρκία καθίσταται χώρα διαμετακόμισης και μάλιστα μεγάλη. Μέσω του εδάφους της θα διακινούνται περισσότερα από 50 δισ. κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου και αυτό αναμφίβολα αποτελεί αύξηση του γεωπολιτικού καθεστώτος της Τουρκίας στην περιοχή. Η Τουρκία ουσιαστικά γίνεται τέτοιο διαμετακομιστικό κέντρο, όπως η Γερμανία στο βορρά της Ευρώπης», ενώ η Βουλγαρία θα υποστεί άμεσες και έμμεσες απώλειες, τόσο των τελών διαμετακόμισης, όσο και των αναμενόμενων επενδύσεων 3 δισ. ευρώ και 6 χιλιάδων θέσεων εργασίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση που ανακοίνωσε ο Β. Πούτιν κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία, συνεχίζει να συζητείται στα ρωσικά ΜΜΕ και μεταξύ σημαντικών Ρώσων και ξένων αναλυτών.
Το ταξίδι, στη συγκεκριμένη συγκυρία, αποτελεί κατά τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Μέσης Ανατολής Γεβγκένι Σατανόφσκι «μήνυμα προς τους Δυτικούς εταίρους, καθώς ο Ερντογάν κατανοεί ότι η Τουρκία ποτέ δεν θα αποτελέσει τμήμα της μεγάλης Ευρώπης, μέλος της ΕΕ. Η ιστορία της σύνδεσης με την ΕΕ, που μόλις άρχισε στην Ουκρανία, για την Τουρκία διήρκεσε 50 χρόνια και περισσότερο». «Το μήνυμα είναι ότι η Τουρκία επιστρέφει στον 17ο αιώνα, όταν ο ρόλος της Δύσης ήταν πολύ μικρότερος από ό,τι σήμερα και ο ρόλος Ιαπωνίας, Κίνας, Περσίας, Τουρκίας πολύ μεγαλύτερος», συμπλήρωσε ο Γ. Σατανόφσκι στο πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι.
Από την πλευρά του, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΣΣ επικαλείται την άποψη του εκδότη του ενεργειακού δελτίου eiranews.com Γ. Χατζηιωάννου, ο οποίος εκτιμά ότι το νέο σχέδιο δημιουργίας κόμβου στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας «μπορεί να αναδείξει την Ελλάδα σε χώρα-κλειδί για τις ενεργειακές διαμετακομίσεις», εφόσον ΕΕ και Ρωσία καταλήξουν σε συμφωνία για την εξαγωγή του ρωσικού φυσικού αερίου. «Στην περίπτωση αυτή η Ελλάδα ως χώρα-μέλος της ΕΕ θα αποτελεί την πύλη της Ευρώπης γι’ αυτό το μέρος του διακινούμενο ρωσικού φυσικού αερίου», ενώ για την αξιοποίηση του νέου αυτού ρόλου στις ενεργειακές αγορές θα χρειαστούν πιθανότατα και νέες υποδομές, νέοι αγωγοί, που θα μπορούσαν πλέον να κατασκευαστούν με κοινές ευρωπαϊκές επενδύσεις, σημειώνει χαρακτηριστικά ο Έλληνας αναλυτής στο πρακτορείο ΤΑΣΣ.

Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΗ «ΟΜΠΡΕΛΑ» ΑΝΟΙΓΕΙ Η ΡΩΣΙΑ



Νέο υπερσύγχρονο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας που θα έχει τη δυνατότητα αναχαίτισης βαλλιστικών πυραύλων μέσου βεληνεκούς και παράλληλα θα είναι απολύτως μοναδικό στην κατηγορία του, αποκτούν σύντομα οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Το THAAD είναι ένα κινητό αντιπυραυλικό σύστημα προορισμένο για την αναχαίτιση πυραύλων μικρού και μέσου βεληνεκούς, λίγα λεπτά πριν αυτοί πλήξουν το στόχο.
Η ανάπτυξη των συγκεκριμένων συστημάτων χρονολογείται από το 1992. Από τις επίσημες 39 δοκιμαστικές εκτοξεύσεις του συστήματος THAAD, οι 31 είχαν αναγνωριστεί ως επιτυχημένες.
Οι μισές από αυτές διεξήχθησαν υπό όσο το δυνατόν ρεαλιστικότερες «συνθήκες μάχης», καθώς ως «στόχοι» χρησιμοποιήθηκαν αντίγραφα του σοβιετικού πυραύλου R-17 (SS-1 Scud κατά την ορολογία του ΝΑΤΟ), ενός παρωχημένου όμως τεχνολογικά πυραύλου, ο οποίος δεν διαθέτει περίπλοκη πτητική τροχιά. Επομένως, οι επιτυχίες που σημειώθηκαν στις δοκιμές του THAAD, δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι είχαν καθολικό χαρακτήρα.
Ωστόσο, το σύστημα αυτό διαθέτει ένα σημαντικό τεχνικό χαρακτηριστικό, τη λεγόμενη φιλοσοφία της «κινητικής αναχαίτισης», όταν δηλαδή για την καταστροφή του στόχου χρησιμοποιείται μόνο η κινητική ενέργεια του πυραύλου αναχαίτισης χωρίς αυτός να φέρει εκρηκτική κεφαλή.
Προηγουμένως, οι σχεδιαστές προτιμούσαν πιο απλούς τρόπους για να καταρρίπτουν τις πυρηνικές κεφαλές των βαλλιστικών πυραύλων. Για παράδειγμα, το βασικό εν ενεργεία σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας που είναι ανεπτυγμένο γύρω από τη Μόσχα, το Α-135, χρησιμοποιούσε για το σκοπό αυτό αντιπυραυλικά βλήματα με πυρηνικές κεφαλές.
Το αντιπυραυλικό βλήμα εκτοξεύεται προς την περιοχή της αναμενόμενης εισόδου των εχθρικών πυρηνικών κεφαλών και προκαλεί έκρηξη του δικού του πυρηνικού πυρομαχικού. Στην ακτίνα της πυρηνικής έκρηξης καίγονται τα πάντα: Οι πολεμικές κεφαλές, οι παραπλανητικοί στόχοι, και τα ίδια τα εναπομείναντα τμήματα των πυραύλων. Σε αυτή την περίπτωση τα «ραδιενεργά απόβλητα» της πυρηνικής αναχαίτισης αναπόφευκτα θα πέσουν «στα κεφάλια» των κατοίκων της περιοχής.
Η αντίληψη του σχεδιασμού του THAAD προβλέπει ότι το αντιπυραυλικό βλήμα πλήττει το στόχο με «συνηθισμένη» και όχι «τοξική» πολεμική κεφαλή. Ωστόσο, αυτό δεν είναι και τόσο απλό να υλοποιηθεί στο σημερινό στάδιο ανάπτυξης των τεχνολογιών,.
Τα ραντάρ των αντιαεροπορικών/αντιπυραυλικών συστημάτων «δεν βλέπουν» τους υπερηχητικούς στόχους. Όπως ανέφερε στη RBTH ο συντάκτης της εφημερίδας Voenno-promyishlennyi courier (Αγγελιαφόρος της αμυντικής βιομηχανίας), Μιχαήλ Χονταρενόκ, «Ιδιαίτερη δυσκολία παρουσιάζεται στην επιλογή των στόχων καθώς πρέπει να γίνει κατανοητό, ποιες είναι οι πραγματικές πολεμικές κεφαλές και ποια τα ομοιώματα. Στο Α-135 το θέμα αυτό έχει επιλυθεί με πολύ απλό τρόπο: Στην περιοχή της πυρηνικής έκρηξης θα καταστραφούν και το ένα και το άλλο. Στην περίπτωση όμως που απαιτείται καταστροφή του στόχου "με ακρίβεια", χρειάζονται εντελώς διαφορετικές ιδιότητες από την αντιαεροπορική άμυνα».
Από τον «Θρίαμβο», στον «Θριαμβευτή»
Τέτοιες ιδιότητες παρουσιάζει το ρωσικό Α/Π σύστημα S-400 Triumph («Θρίαμβος»). Για να τεθεί το σύστημα σε πλήρη μαχητική ετοιμότητα χρειάζονται μόνο 5 λεπτά. Το ραντάρ του συστήματος μπορεί να παρακολουθεί ταυτόχρονα την πορεία 100 ιχνών/στόχων και να επιλέξει τους 6 (κατά των οποίων πιθανότατα θα εκτοξευτούν και οι πύραυλοί του). Γενικά, μπορεί να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα 36 στόχους, εκτοξεύοντας εναντίον τους έως και 72 πυραύλους.
Το Triumph λειτουργεί με εξαπλάσια ταχύτητα από τους προκατόχους του, συμπεριλαμβανομένου και του αμερικανικού Patriot. Αυτό επιτυγχάνεται χάρις στη χρήση κάθετων εκτοξευτών και το σχεδιασμό των ίδιων των πυραύλων. Ύστερα από την εκτόξευση του βλήματος αυτό απογειώνεται κάθετα από το σωλήνα εκτόξευσης και ευρισκόμενο ήδη στον αέρα, με το σήμα από το ραντάρ κατευθύνεται προς την πλευρά εκείνη, από την οποία προέρχεται ο στόχος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του χρόνου αντίδρασης, διότι δεν είναι αναγκαίο -όπως στο Patriot- να στρίβει ο εκτοξευτής.
Το S-400 μπορεί να χρησιμοποιεί για την κατάδειξη του στόχου, όχι μόνο το δικό του ραντάρ, αλλά και να λαμβάνει και εξωτερικές πληροφορίες, από σταθμούς διοίκησης αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας, δορυφόρους και αεροπλάνα-ιπτάμενα ραντάρ. Παράλληλα, οποιοδήποτε σύστημα S-400 μπορεί όχι μόνο να βάλλει με έξωθεν εντολές, αλλά και να διευθύνει το ίδιο Α/Α και Α/Π συστήματα διαφόρων τύπων -S-400, S-300, Pantsir-S1, Tor-M1- συνενώνοντας υπό τη διοίκησή του δεκάδες εκτοξευτές με εκατοντάδες πυραύλους.
Η αρχή αυτή, όπως βεβαιώνουν οι σχεδιαστές, έχει υιοθετηθεί και στο πιο σύγχρονο ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-500 Triumphator («Θριαμβευτής»). Για αυτό δεν είναι γνωστά και πολλά πράγματα, παρά μόνο ότι «είναι ικανό να αναχαιτίζει τόσο μικρού μεγέθους στόχους όπως μη επανδρωμένα ιπτάμενα σκάφη, πυραύλους κρουζ, πυρηνικές κεφαλές, όσο και δορυφόρους». Στο μέλλον το Triumphator θα διασυνδεθεί με το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Α-135, όπως αναφέρεται στην επετειακή έκδοση που είναι αφιερωμένη στα εκατό χρόνια από τη δημιουργία των ρωσικών Αντιαεροπορικών Δυνάμεων. Πιθανόν, την εξέλιξη αυτή εννοούσε ο γενικός σχεδιαστής της «Κοινοπραξίας Α/Α Almaz-Antey», Π. Σοζίνοφ, μιλώντας για ένα ρωσικό ανάλογο του συστήματος THAAD.
Απ' όλα αυτά μπορεί να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι το S-500 δεν θα είναι μόνο ένας «εκτοξευτής με πυραύλους», αλλά θα αποτελέσει ένα συνολικό ολοκληρωμένο σύστημα ελέγχου του εναέριου χώρου και διοίκησης όλων των δυνάμεων και συστημάτων Α/Α και Α/Π άμυνας της Ρωσίας.
ΠΗΓΗ Η ΡΩΣΙΑ ΤΩΡΑ

Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014

Ο Α/ΓΕΑ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

Ο Α/ΓΕΑ στο Ισραήλ
Η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί από την Κυριακή 7 έως και την Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014, στο πλαίσιο του Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ 2014.
Αναλυτικότερα, στην Αεροπορική Βάση Ovda, στο Ισραήλ, πρόκειται να γίνει  συνεκπαίδευση της 111ΠΜ/330Μ με την 107 Μοίρα της Ισραηλινής Αεροπορίας, στο πλαίσιο του Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ 2014.
Η Μοίρα θα συμμετάσχει με πέντε (5) αεροσκάφη F-16 και κλιμάκιο σαράντα εννέα ατόμων.