counter

free counters

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη στο υπουργικό


Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, θα συνεδριάσει σήμερα στις 12:00, το υπουργικό Συμβούλιο στη Βουλή με θέματα συζήτησης, μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη.


Διαδρομή και εγκατάσταση αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, αγωγών φυσικού αερίου Ελλάδας – Ιταλίας και Ελλάδας – Βουλγαρίας και άλλες ρυθμίσεις αρμοδιότητας υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τ. Μπιρμπίλη

Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Απτοήτος ο Γκιουλ για το Ακουγιού


Η Τουρκία θα έκανε λάθος αν απέρριπτε την πυρηνική ενέργεια, λόγω του ατυχήματος στην Ιαπωνία, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας. «Η χώρα έχει καθυστερήσει στο θέμα της πυρηνικής ενέργειας», ανέφερε ο Αμπντουλάχ Γκιουλ κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.
Παραδέχτηκε, πάντως, ότι τα μέτρα ασφαλείας και η συμφωνία με τη Ρωσία για την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού της χώρας θα πρέπει να επανεκτιμηθούν. Ή Άγκυρα και η Μόσχα υπέγραψαν συμφωνία το Μάιο του 2010 για την κατασκευή ενός αντιδραστήρα στη σεισμογενή περιοχή του Ακουγιού.

Την περασμένη Τετάρτη, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν και ο Ρώσος πρέοδρος, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, τόνισαν ότι δεν προτίθενται να εγκαταλείψουν το σχέδιο. "Δεν υπάρχει επένδυση χωρίς ρίσκο", είχε δηλώσει από τη Μόσχα ο Ερντογάν.

Τα 'σπασαν Μόσχα - Αγκυρα για τον South Stream

Της ΝΕΦΕΛΗΣ ΤΖΑΝΕΤΑΚΟΥ

Νέες ανατροπές προβλέπονται στο χάρτη των αγωγών φυσικού αερίου, ύστερα από την αποτυχία των διαπραγματεύσεων Ρωσίας - Τουρκίας για την ολοκλήρωση του South Stream.
Η Αγκυρα αρνήθηκε να δώσει το πράσινο φως για την κατασκευή εντός της Αποκλειστικής της Οικονομικής Ζώνης στη Μαύρη Θάλασσα του υποθαλάσσιου τμήματος του αγωγού, ακυρώνοντας, παράλληλα, προηγούμενη προκαταρκτική συμφωνία με τη Μόσχα, με σκοπό την επαναδιαπραγμάτευση των τιμών του φυσικού αερίου, προς τα κάτω βεβαίως.

Ως εναλλακτική λύση τώρα η Ρωσία, εφ' όσον τελικά δεν εγκαταλείψει την εν λόγω διαδρομή για τη μεταφορά του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, όπως δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Itar-Tass ο Ντμίτρι Πέσκοφ, εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου πρωθυπουργού Βλαντίμιρ Πούτιν, εξετάζει το ενδεχόμενο κατασκευής μονάδας αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, ώστε από εκεί με πλοία να καταλήγει στις ευρωπαϊκές αγορές.

Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, Σεργκέι Σμάτκο, από την πλευρά του, δεν θεωρεί βιώσιμη τη συγκεκριμένη επιλογή, λόγω του υψηλού της κόστους· πιστεύει, όμως, σύμφωνα με δηλώσεις του στην εφημερίδα «Kommersant», πως λύση θα βρεθεί.

«Η Ρωσία δεν μπορεί να αφήσει τον South Stream. Θα πληγεί το κύρος του Βλαντίμιρ Πούτιν και θα "τσαλακωθεί" η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, ιδίως στην ανατολική Ευρώπη. Πρόκειται απλώς για μπλόφα», υποστηρίζει, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Ρώσος οικονομικός αναλυτής, Μιχαήλ Κρουτίκιν.

Η Μόσχα θεωρεί, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ρωσικό Τύπο, πως η Αγκυρα την «πούλησε», πριμοδοτώντας τον ανταγωνιστικό προς τον South Stream αγωγό φυσικού αερίου Nabucco, ο οποίος βρίσκεται «υπό την αιγίδα» της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο αγωγός South Stream, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, θα μεταφέρει έως 63 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως στην Ευρώπη, μέσω της Βουλγαρίας, της Ελλάδας και της Ιταλίας (η πρώτη διακλάδωση) και μέσω της Ρουμανίας, της Σερβίας, της Ουγγαρίας, της Σλοβενίας και της Αυστρίας (η δεύτερη διακλάδωση).

Τρίτη νύχτα βομβαρδισμών στη Λιβύη

Συνεχίστηκαν για τρίτη νύχτα οι βομβαρδισμοί στη Λιβύη με το ΝΑΤΟ να μην έχει ακόμη αποφασίσει τι στάση θα κρατήσει και με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να δηλώνει ότι οι ΗΠΑ θα μεταβιβάσουν τον ηγετικό ρόλο που έχουν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις τις προσεχείς ημέρες, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι το «βάρος» της επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων μοιράζεται ισότιμα μεταξύ των συμμάχων. Επίσης διευκρίνισε, ότι οι ΗΠΑ αν και επιθυμούν να δουν τον Καντάφι να αποχωρεί από την εξουσία, ο στόχος των επιχειρήσεων δεν είναι ο ίδιος αλλά η προστασία των πολιτών, το ίδιο υποστηρίζουν και οι ηγεσίες της Βρετανίας και της Γαλλίας. Παράλληλα το καθεστώς στη Λιβύη ζήτησε από τα Ηνωμένα Έθνη να συγκαλέσουν έκτακτη σύσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας αναφορικά με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη, κάτι που θα γίνει την Πέμπτη ακριβώς μια εβδομάδα μετά και την έγκριση του ψηφίσματος 1973 για την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας στην Τρίπολη ακούγονταν εκρήξεις από τις αεροπορικές επιδρομές και τα αντιαεροπορικά βλήματα. Οι μάχες μεταξύ των δυνάμεων του Καντάφι και των ανταρτών συνεχίζονται παρά την κατάπαυση του πυρός που για δεύτερη φορά ανακοίνωσε ο Καντάφι το βράδυ της Κυριακής.

Στα ανατολικά της χώρας οι ένοπλες δυνάμεις της Λιβύης κατάφεραν νίκη επί των δυνάμεων στην Αζνταμπίγια, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι και στη Μισράτα οι προσκείμενες στον Καντάφι δυνάμεις επιτέθηκαν εκ νέου στους αντιφρονούντες.

Επίσης η πόλη Ζιντάν, κοντά στα σύνορα με την Τυνησία, βομβαρδίστηκε από τις καθεστωτικές δυνάμεις.

Η κυβέρνηση της Λιβύης εξακολουθεί να κάνει λόγο για απώλειες μεταξύ των αμάχων, με τους αντικυβερνητικούς να μιλούν για συγκέντρωση ανθρώπων από το καθεστώς σε επιλεγμένα σημεία προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως ανθρώπινες ασπίδες.

Παράλληλα διχογνωμίες εξακολουθούν να προβληματίζουν την άτυπη συμμαχία που δρα στη Λιβύη.

H Νορβηγία ήδη ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη συμμετοχή της στη στρατιωτική επιχείρηση στη Λιβύη έως ότου αποσαφηνιστεί το θέμα της διοίκησής της, ενώ τα έξι F-16 του Όσλο που έφτασαν σήμερα στη Μεσόγειο για να μετάσχουν στις επιχειρήσεις δεν θα αρχίσουν την αποστολή τους έως ότου διευκρινιστεί το θέμα της διοίκησης, σύμφωνα με δηλώσεις της υπουργού Άμυνας της Νορβηγίας Κρετ Φαρέμο.

Αντιδράσεις εκφράζονται και από τη Ρωσία, με τον πρωθυπουργό Πούτιν να χαρακτηρίζει την στρατιωτική επιχείρηση ως "προβληματική".

Αναλυτές εκφράζουν τους προβληματισμούς τους ότι ενώ συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί, προκύπτει αδιέξοδο ως προς τον αντικειμενικό στόχο των επιχειρήσεων και αναρωτιούνται που τελικά θα οδηγήσει η επιχείρηση της Δύσης στη Λιβύη.



Οι τελευταίες εξελίξεις:

(Όλες οι ώρες είναι ώρες Ελλάδας)

►22:52 H δυτική λιβυκή πόλη Μισράτα ελέγχεται τώρα από δυνάμεις του Μουάμαρ Καντάφι, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αl Arabiya. Νωρίτερα, κάτοικοι της περιοχής δήλωσαν ότι οι δυνάμεις του Καντάφι άνοιξαν πυρ σε πλήθος άοπλων και ότι τους χρησιμοποιούν ως ανθρώπινες ασπίδες εναντίον των αεροπορικών βομβαρδισμών.

►22:13 Η Συμμαχία βομβάρδισε σήμερα την πόλη Σέμπχα (750 χλμ νότια της Τρίπολης), προπύργιο του Μουάμαρ Καντάφι στο νότο όπως δήλωσε ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης. Πρόσθεσε ότι οι επιθέσεις προκάλεσαν πολλά θύματα μεταξύ των αμάχων.

►21:19 Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε στην Τρίπολη την οποία ακολούθησαν αντιαεροπορικά πυρά. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο προέρχονταν από περιοχή κοντά στην κατοικία του Καντάφι.

►21:01 Oμπάμα: Σύντομα θα αναλάβουν πρωτεύοντα ρόλο στις επιχειρήσεις οι υπόλοιποι σύμμαχοι. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα, ο Καντάφι πρέπει να απομακρυνθεί από την εξουσία

►20:20 Η ζώνη εναέριου αποκλεισμού πάνω από τη Λιβύη που ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας με την απόφαση 1973, επεκτείνεται και σύντομα θα καλύπτει τα 1.000 χιλιόμετρα καθώς και επιπλέον πολεμικά αεροσκάφη χωρών της συμμαχίας καταφθάνουν στην περιοχή, ανακοινώθηκε σήμερα από τον επικεφαλής της αφρικανικής διοίκησης των αμερικανικών δυνάμεων.

►20:15 Τουλάχιστον 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα και πάνω από 300 τραυματίστηκαν από τα πυρά των δυνάμεων που είναι πιστές στο Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι στη Μισράτα, ανατολικά της Τρίπολης, δήλωσε ένας εκπρόσωπος των εξεγερμένων και μια ιατρική πηγή στην πόλη.

►20:05 Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προγραμματίζει μια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασή του αργότερα σήμερα, μετά από αίτημα της κυβέρνησης Λιβύης, η οποία κατηγορεί τις συμμαχικές δυνάμεις ότι σκοτώνουν πολίτες με τις αεροπορικές τους επιθέσεις στο έδαφός της. Το 15μελές Συμβούλιο ασφαλείας έλαβε το αίτημα απ' ευθείας από την κυβέρνηση της Τρίπολης και όχι μέσω της λιβυκής αποστολής στα Ηνωμένα Έθνη, απ' όπου ο λίβυος πρεσβευτής και ο αναπληρωτής του έχουν απομακρυνθεί μετά από την διαφοροποίησή τους από το καθεστώς Καντάφι. Οι δύο πρεσβευτές, Αμπντουλραχμάν Σάλγκαμ και Ιμπραήμ Νταλμπάσι δεν είναι πλέον διαπιστευμένοι στον ΟΗΕ, έχουν όμως τη δυνατότητα να εισέρχονται στην έδρα του Οργανισμού στη Νέα Υόρκη.

►19:55 Ανώτατος αξιωματούχος του Εθνικού Συμβουλίου της Λιβύης, το οποίο αποτελεί την ηγεσία των εξεγερμένων στη χώρα, ανέφερε σήμερα ότι δε θα διαπραγματευτεί με τον Μουάμαρ Καντάφι προκειμένου να δοθεί τέλος στις συγκρούσεις.

►19:50 Δυνάμεις που παραμένουν πιστές στο Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι βομβάρδιζαν σήμερα, επί πολλές ώρες, την πόλη Ζιντάν στη δυτική Λιβύη, όπως μετέδωσε το αραβικό δορυφορικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα. Το κανάλι δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην πόλη αυτή.

►19:45 H Νορβηγία ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη συμμετοχή της στη στρατιωτική επιχείρηση στη Λιβύη έως ότου αποσαφηνιστεί το θέμα της διοίκησής της. Τα έξι F-16 του Όσλο που έφτασαν σήμερα στη Μεσόγειο για να μετάσχουν στις επιχειρήσεις στη Λιβύη δεν θα αρχίσουν την αποστολή τους έως ότου διευκρινιστεί το θέμα της διοίκησης, δήλωσε η υπουργός Άμυνας της Νορβηγίας Κρετ Φαρέμο στο πρακτορείο ειδήσεων NTB.

πηγή http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=261344

Μήνυμα Παπούλια προς την Αγκυρα

Δριμύτατος ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας στις δηλώσεις του για τις συνεχιζόμενες τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο.
Είπε χαρακτηριστικά: «Απευθύνομαι στη γείτονα χώρα. Πρέπει να ξέρει ότι δεν μπορεί να μας πτοεί, να δημιουργεί καταστάσεις, παραβιάζοντας τον εναέριο χώρο, πετώντας πάνω από τα νησιά μας με τρόπους που δεν συνάδουν με τις διεθνείς συνθήκες.

Παρά τα όσα υποσχέθηκε επανειλημμένα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας και δεν πραγματοποίησε, είναι καλύτερα να περάσουμε σε μια περίοδο ομαλών σχέσεων, καλής γειτονίας που πάντοτε επιδιώξαμε -και εγώ ιδιαίτερα ως υπουργός Εξωτερικών το απέδειξα, με την υπογραφή του Πρωτοκόλλου με τον κ. Γιλμάζ.

Δεν το κάνει και αυτό δεν το καταλαβαίνω. Κι αυτό δεν είναι προς όφελος κανενός και ιδιαίτερα της Τουρκίας, όταν μάλιστα σκέφτεται ότι θέλει να προχωρήσει η ενταξιακή της διαδικασία».

Νταηλίκι στην υφαλοκρηπίδα Καστελόριζου



Σε αμφισβήτηση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτίως του Καστελόριζου προχώρησε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου η Τουρκία, προκαλώντας την άμεση αντίδραση της ελληνικής πλευράς που προέβη σε διάβημα μέσω της πρεσβείας μας στην Αγκυρα.

Στο οθωμανικό δόγμα κι η αναβίωση των πειρατών της Μπαρμπαριάς Παράλληλα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας διέψευσε δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Επικρατείας, Μπουλέντ Αρίντς, ότι η Ελλάδα διαπραγματεύεται με την Τουρκία το θέμα του FIR Αθηνών, των χωρικών υδάτων και των νησιών του Αιγαίου.
Οι νέες τουρκικές προκλήσεις σημειώθηκαν μόλις λίγα εικοσιτετράωρα μετά την αναχώρηση από την Ελλάδα του υπουργού Εξωτερικών της γείτονος Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος, άμα τη αποχωρήσει του από το ελληνικό έδαφος, επανέλαβε τη δήλωσή του ότι το Καστελόριζο ανήκει στη Μεσόγειο θάλασσα, που συνεπάγεται ότι σε τυχόν δικαστική αμφισβήτηση η Τουρκία θα ισχυριστεί ότι δεν έχει δική του υφαλοκρηπίδα.
Λίγο μετά την επανάληψη της δήλωσης αυτής το βράδυ του Σαββάτου 12 Μαρτίου, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα (της «Αυγής») το οποίο επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, τουρκική φρεγάτα εξεδίωξε από την ελληνική υφαλοκρηπίδα νοτίως του Καστελόριζου ιταλικό ερευνητικό σκάφος. Το σκάφος πραγματοποιούσε, για λογαριασμό του Ισραήλ και με ελληνική άδεια, έρευνες με στόχο την πόντιση καλωδίου, ώστε να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με τη μορφολογική σύσταση του βυθού και τη δυνατότητα μεταφοράς φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Κύπρο κι από εκεί στην Ευρώπη.
Η τουρκική φρεγάτα, αφού πρώτα παρενόχλησε το ιταλικό σκάφος, απαίτησε την απομάκρυνσή του γιατί βρισκόταν «εντός της τουρκικής ΑΟΖ», έδωσε μάλιστα και τις συντεταγμένες της, όταν ζητήθηκαν από το ιταλικό ερευνητικό σκάφος.
Πάντως ο κ. Δελαβέκουρας δεν απάντησε στο ερώτημα ποιες συντεταγμένες έδωσε η τουρκική φρεγάτα ως «τουρκική ΑΟΖ». Χαρακτήρισε απαράδεκτη την «παρενόχληση» και περιορίστηκε να δηλώσει, πέραν της ανακοίνωσης για το διάβημα, ότι «οι ελληνικές θέσεις δεν μπορούν να θιγούν από οποιαδήποτε τουρκική ενέργεια, διότι βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο».
Αυτά συνέβησαν το Σάββατο. Και μόλις χθες ο υπουργός Επικρατείας της γείτονος έκανε τις προαναφερθείσες δηλώσεις, κλείνοντας τις εργασίες του συνεδρίου «Ηγέτες για την αλλαγή», που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα τουλάχιστον με την αγγλική έκδοση του πρακτορείου Αναντολού. Στην τουρκική εκδοχή της είδησης το πρακτορείο ανέφερε ότι ο κ. Αρίντς είπε πως «σήμερα με την Ελλάδα έχουμε πολλά προβλήματα. Λόγω των νησιών του Αιγαίου έχουμε το θέμα των χωρικών υδάτων, του FIR και άλλα. Οι καλές σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα βαίνουν προς την επίλυση όλων των μεταξύ τους προβλημάτων».
Ανεξαρτήτως της ακρίβειας μεταφοράς των λεγομένων Αρίντς όμως, ο κ. Δελαβέκουρας απάντησε πως «όποιες δηλώσεις υπονοούν ότι υπάρχει κάποια διαπραγμάτευση για οτιδήποτε άλλο, εκτός από την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας -την οποία χαρακτήρισε νομική διαφορά- δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Η τουρκική πλευρά συχνά παρουσιάζει θέσεις οι οποίες γενικεύουν και αφήνουν αμφιβολίες. Προφανώς αυτή η προσπάθεια δεν μπορεί να φέρει αποτελέσματα».
«Οι δηλώσεις του Μπουλέντ Αρίντς δημιουργούν μείζον πολιτικό ζήτημα για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο δεν απαντάται με τις "αναιμικές" διαβεβαιώσεις του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ» δήλωσε σε γραπτή του ανακοίνωση ο αρμόδιος τομεάρχης της Ν.Δ., Π. Παναγιωτόπουλος. Κάλεσε δε τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών να ενημερώσουν επιτέλους την κοινή γνώμη τι συζητείται στις διερευνητικές επαφές. *