counter

free counters

Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Κατασκευή πυρηνικού σταθμού στην Τουρκία προτείνει η γαλλική EDF

Την πρόθεσή του να κατασκευάσει πυρηνικό σταθμό στην Τουρκία γνωστοποίησε ο γαλλικός όμιλος EDF στις τουρκικές αρχές, σύμφωνα με πηγές του τουρκικού υπουργείου Ενεργείας.

Πυρηνική ενέργεια
Σύμφωνα με την επίσημη πηγή, η γαλλική πρόταση υποβλήθηκε στον υπουργό Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ στη διάρκεια ανεπίσημης περσινής συνομιλίας του με γάλλο υπουργό.

Θυμίζουμε πως η Τουρκία υπέγραψε τον περασμένο χρόνο με τη Ρωσία συμφωνία ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Ακουγιού. Σχεδιάζει, δε, να κατασκευάσει και δεύτερο πυρηνικό σταθμό στη Σινώπη, στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας. Τον περασμένο μήνα υπέγραψε σχετικό πρωτόκολλο συμφωνίας με τον όμιλο Toshiba, αλλά μέχρι στιγμής οι συνομιλίες δεν έχουν τελεσφορήσει.

"Δεν αποκλείουμε κανέναν, αλλά αποκλειστικές συνομιλίες διεξάγονται αυτήν τη στιγμή με τους Ιάπωνες", δήλωσαν τουρκικές πηγές. Εφόσον οι συνομιλίες δεν τελεσφορήσουν, η Τουρκία θα μπορούσε βεβαίως να στραφεί προς τον όμιλο EDF, αλλά τότε "και άλλα θέματα" θα μπουν στη συζήτηση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι οποίες αφήνουν να εννοηθεί ότι η αντίθεση της Γαλλίας στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από το γαλλικό κοινοβούλιο ενδέχεται να μειώσουν τις πιθανότητες των Γάλλων.

Ο υπουργός Ενεργείας διευκρίνισε τον Νοέμβριο ότι αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες εξετάζονται ως πιθανοί εταίροι για την κατασκευή του δεύτερου πυρηνικού σταθμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου