counter

free counters

Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ ΜΕΤΑ 58 ΧΡΟΝΙΑ ΥΨΗΛΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Ούτε λέξη για τη Χάλκη

Την επιθυμία της τουρκικής κυβέρνησης για «ισότιμη αντιμετώπιση όλων των πολιτών» εξέφρασε ο αντιπρόεδρός της Μπουλέντ Αρίντς, ο οποίος μετά παρέλευση 50 και πλέον ετών επισκέφτηκε χθες το Οικουμενικό Πατριαρχείο στο Φανάρι. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν μέλη της Ιεράς Συνόδου και η ηγεσία της ελληνορθόδοξης μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη.


Ο Τούρκος αντιπρόεδρος Μπουλέντ Αρίντς στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης με τον Βαρθολομαίο (ΑΠΕ) Ο κ. Αρίντς ευχήθηκε εκ μέρους της κυβέρνησης στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για το νέο έτος και συζήτησε μαζί του εκκρεμή θέματα που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Ο κ. Βαρθολομαίος ευχαρίστησε τον Μπ. Αρίντς για την εξέλιξη στο θέμα του ορφανοτροφείου της Πριγκίπου. Βρήκε παράλληλα την ευκαιρία να του υπενθυμίσει ότι φέτος συμπληρώνονται 40 χρόνια από τότε που σταμάτησε η λειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.
Με την Ιερά Σύνοδο
Η απάντηση του Αρίντς σε ό,τι αφορά το ορφανοτροφείο της Πριγκίπου ήταν ότι «εφαρμόστηκαν ο νόμος και οι δικαστικές αποφάσεις». Δεν αναφέρθηκε ωστόσο στο θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.
Εκτός της κατ' ιδίαν συνάντησης των δύο αντρών, ο Τούρκος αντιπρόεδρος είχε την ευκαιρία να συστηθεί και με μέλη της Ιεράς Συνόδου, όπως τους μητροπολίτες Μοσχονησίων Απόστολο και Φιλαδελφείας Μελίτωνα, καθώς και με το γραμματέα της Ιεράς Συνόδου αρχιμανδρίτη Ελιπιδοφόρο και τον πρωτοσύγκελο αρχιμανδρίτη Στέφανο.
Τον κ. Αρίντς υποδέχτηκαν στο Φανάρι ο Παντελής Βίγκας, εκπρόσωπος των μειονοτήτων στο διοικητικό συμβούλιο της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων, αλλά και πολλοί από τους προέδρους των κοινοτήτων.
Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη επίσκεψη Τούρκου αξιωματούχου στο Φανάρι από το 1952. Τότε το λίκνο της Ορθοδοξίας είχε επισκεφτεί ο Τούρκος πρωθυπουργός Αντνάν Μεντερές. Εκτοτε, και όσο αυξανόταν η επιρροή των στρατιωτικών στις τουρκικές κυβερνήσεις, η κρατούσα αντίληψη ήταν ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο υπάγεται στον αντινομάρχη της Κωνσταντινούπολης.
Ενημέρωση σε Δρούτσα
Σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον υπουργό Εξωτερικών Δ. Δρούτσα ο κ. Βαρθολομαίος τον ενημέρωσε και για την επίσκεψη Αρίντς. Ο κ. Δρούτσας εξέφρασε την ελπίδα η συμβολική αυτή επίσκεψη στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που ακολουθεί κάποιες πρόσφατες θετικές ενέργειες εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης έναντι του Οικουμενικού Πατριαρχείου, να συνοδευτεί σύντομα από ουσιαστικότερα βήματα για την αντιμετώπιση των χρονιζόντων προβλημάτων που συνεχίζουν να δημιουργούν προσκόμματα στη λειτουργία και απειλούν την ίδια την επιβίωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Θετικό βήμα χαρακτήρισε την επίσκεψη η Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη, καθώς είναι η πρώτη επίσκεψη Τούρκου αξιωματούχου στο Φανάρι από το 1952.
Θετική εξέλιξη τη χαρακτήρισε και η Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη, σημειώνοντας ωστόσο ότι «θα πρέπει να οδηγήσει άμεσα στο άνοιγμα και την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης ως μια αυτονόητη κίνηση σεβασμού των θρησκευτικών και ατομικών ελευθεριών στη γειτονική χώρα». *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου