counter

free counters

Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Στην 15η θέση παγκοσμίως η οικονομία της Τουρκίας

Τη 15η θέση στη λίστα των μεγαλύτερων οικονομιών κατέλαβε η Τουρκία σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Δ.Ν.Τ.

Η αξιολόγηση έγινε με βάση το μέγεθος του εθνικού εισοδήματος, καθώς η ισοτιμία αγοραστικής δύναμης (βασιζόμενη στο εθνικό εισόδημα), διαμορφώθηκε σε 1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΔΝΤ, η Τουρκία κατατάχθηκε σε καλύτερη θέση, σε σχέση με την Ινδονησία, την Αυστραλία, την Πολωνία και την Ταϊβάν, ωστόσο, ακολουθεί τον Καναδά, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Ρωσία, τη Γερμανία και τις δύο πρώτες χώρες ΗΠΑ και Κίνα.

Οι επιπτώσεις της τοποστρατηγικής στη Θράκη


Ν. Λυγερός

Η τοποστρατηγική δεν λειτουργεί μόνο στο Αιγαίο αλλά και στον Καύκασο και στο θέμα του Κουρδικού με την έννοια του τριπλού σημείου επαφής. Κατά συνέπεια, είναι αναμενόμενο να έχει συνέπειες και στη Θράκη, όχι μόνο στη Δυτική, αλλά και στην Ανατολική.
Το βασικό στοιχείο της εφαρμογής της είναι η Συνθήκη Βερολίνου (1. 2.) του 1878 κι η Συνθήκη της Λωζάννης του 1923. Για να γίνουν όμως κατανοητές οι επιπτώσεις της στη Θράκη, δεν αρκεί να σκεφτόμαστε ελλαδικά.
Πρέπει να κάνουμε μία ευρωπαϊκή υπέρβαση, για να αγγίξουμε και το πρόβλημα της βαλκανοποίησης.

Το ιστορικό πλαίσιο, όπου έρχονται σε σύγκρουση η Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία, η Ρωσική Αυτοκρατορία κι η Οθωμανική Αυτοκρατορία είναι πολύτιμο, ειδικά αν αντικαταστήσουμε την πρώτη με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι βέβαια ως Αυτοκρατορία με την κλασική έννοια, αλλά ως τοποστρατηγική οντότητα με τη δυναμική της.


Μπορεί η σύγκρουση να μην είναι ορατή σε όλους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει στο αόρατο της νοητικής στρατηγικής.
Στην πραγματικότητα, καθώς η Θράκη αποτελεί ιστορικό στόχο, υπάρχουν και πιέσεις και τριβές.
Επιπλέον, λόγω της προβληματικής ανταλλαγής πληθυσμού, η οποία καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα, βρισκόμαστε τελικά σε ένα εσωτερικό πρόβλημα, το οποίο μπορεί να μοντελοποιηθεί και μέσω της θεωρίας γραφημάτων.
Μια ανάλογη προσπάθεια έχει γίνει ήδη στον τομέα της επιδημιολογίας όσον αφορά στην ιστορική μαύρη πανούκλα.
Σε αυτήν την περίπτωση, η μοντελοποίηση ασκείται πάνω στους ασθενείς κι η ασθένεια θεωρείται ως επιφαινόμενη.
Σε αυτό το νέο πεδίο μπορεί να μελετηθεί κι η εξάπλωση του προβλήματος.
Οι περιοχές μπορεί να ερμηνευτούν ως κυψέλες νέων διαγραμμάτων Voronoi, τα οποία εφαρμόζονται πάνω σε πληθυσμό κι όχι περιοχή, τουλάχιστον αρχικά.
Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να ερμηνεύσουμε αποτελεσματικά και την εμμονή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, για να διατηρήσει μια συνεκτικότητα με τη Νότιο Βουλγαρία, θυσιάζοντας τη Βόρεια, για να έχει άμεση πρόσβαση στα Βαλκάνια.
Τα προβλήματα που παράγονται στη Θράκη δεν είναι μόνο ανάλογα με αυτά που προέκυψαν στην Ίμβρο, στη Τένεδο και στην Κύπρο.
Η αλλοίωση του πληθυσμού δεν είναι η μοναδική τεχνική που εφαρμόζεται, διότι η Θράκη έχει ένα μέγεθος και μια τοποθεσία, όπου δεν επαρκεί.
Στην πραγματικότητα, οι εσωτερικές τριβές ακολουθούν και τη θεωρία περί πολέμου του Clausewitz.
Η μελέτη της περιοχής με μια τοποστρατηγική προσέγγιση, θυμίζει την Αρμενία και τα προβλήματά της όσον αφορά στον πληθυσμό.
Επιπλέον, η παρουσία κι ο όγκος της πρώτης στρατιάς εκ μέρους της Τουρκίας αποτελεί μια φυσιολογική ενίσχυση της πίεσης.
Η αλλαγή φάσης δεν είναι τόσο αδύνατη όσο νομίζουν ή μάλλον για να το πούμε καλύτερα, όσο θέλουν να το πιστεύουν μερικοί. Η Ανατολική Θράκη χάθηκε από λανθασμένες εκτιμήσεις, λόγω της επικέντρωσης του προβλήματος πάνω στη Σμύρνη.
Δεν είναι ανάγκη να περιμένουμε ανάλογα λάθη για τη Δυτική Θράκη. Εργαλεία έχουμε, θεωρίες έχουμε απλώς πρέπει να έχουμε και τη βούληση.

ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΣΕ ΧΩΡΙΑ ΤΩΝ ΠΟΜΑΚΩΝ


Ερώτηση στη Βουλή και στην Υπουργό Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, κατέθεσε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Κυριάκος Βελόπουλος, με αφορμή το δημοσίευμα της πομακικής εφημερίδας «Ζαγάλισα» σύμφωνα με το οποίο κινδυνεύει άμεσα με κλείσιμο η μοναδική ελληνόφωνη βιβλιοθήκη των Πομακοχωρίων της Ξάνθης. Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής :

«Συμφώνως με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «ΖΑΓΑΛΙΣΑ» της Κομοτηνής, στο φύλλο 47\05-11-2010, τονίζεται ότι κινδυνεύει άμεσα με κλείσιμο η μοναδική Ελληνική (Ελληνόφωνη) βιβλιοθήκη των Πομακοχωρίων της Ξάνθης και της Ροδόπης, η οποία λειτουργεί στο χωριό Μύκη από το 2004 με 7000 βιβλία.


Η βιβλιοθήκη δεν αποτελεί μόνον χώρο συγκεντρώσεως βιβλίων, αλλά έχει αναλάβει πλήθος πρωτοβουλιών, στις οποίες συμμετέχουν παιδιά της Μύκηξς, όπως κουκλοθέατρο, μαθήματα ζωγραφικής και άλλες δημιουργικές δραστηριότητες. Μέχρι και τις «όρνιθες» του Αριστοφάνους κατάφεραν και παρουσίασαν τα μικρά Πομακόπουλα, ενώ πολλοί επισκέπτες από άλλες περιοχές της Ελλάδας, έχουν μείνει άφωνοι με τον χώρο και τις δράσεις της βιβλιοθήκης η οποία απασχολεί μόνο μία υπάλληλο και μία καθαρίστρια.

Επιβάλλεται να σημειωθεί πως οι μητέρες του χωριού «αγκάλιασαν» αμέσως τη βιβλιοθήκη και πλέον αποτελεί έναν αγαπημένο προορισμό για υα νεαρά Πομακόπουλα παρά την αρχική γενιτσαρική προπαγάνδα των εγκάθετων του Προξενείου! (Ας μην λησμονούμε ότι οι τουρκικές βιβλιοθήκες αυξάνονται και ενισχύονται με χιλιάδες αποκλειστικώς τουρκικά βιβλία, πρωτίστως εθνικιστικού περιεχομένου.

Πρόσφατο και εξόφθαλμο παράδειγμα η ανοικοδόμηση εκ βάθρων της πολυτελούς βιβλιοθήκης στον Κένταυρο με τεράστιο κόστος για τα δεδομένα ενός χωριού! Είναι πάρα πολύ απογοητευτικό πώς αυτό που δεν «κατάφερε» η τουρκική προπαγάνδα θα το καταφέρουν οι περιορισμοί των κονδυλίων. Όπως έχει γίνει δυστυχώς γνωστό επίκειται η κατάργηση του «Οργανισμού παιδικών και εφηβικών βιβλίων» ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού Ν.Π.Ι.Δ. που εποπτεύεται και χρηματοδοτείται από του υπουργείο Παιδείας. Στην καλύτερη περίπτωση από τις 24 εν λειτουργία βιβλιοθήκες να απομείνουν 12 οπότε η βιβλιοθήκη της Μύκης κυριολεκτικώς ένα παράθυρο στον κόσμο για τα Πομακόπουλα, κινδυνεύει να κλείσει! Ερωτάται η Υπουργός :

1.Είναι σε γνώση του υπουργείου το ανωτέρω ζήτημα της βιβλιοθήκης στο χωριό Μύκη, όπως παρατίθεται το συγκεκριμένο δημοσίευμα; Το περιγραφόμενο Ν.Π.Ι.Δ τι δαπάνες απαιτεί κατά έτος; Ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα ότι οδεύει προς κατάργηση και μήπως μπορούν να υπάρξουν κάποιες «δεύτερες σκέψεις» λόγω της ευλόγου χρησιμότητας όλων αυτών των βιβλιοθηκών προς την νεολαία μας;

2.Θα μπορούσε το υπουργείο να μας πληροφορήσει αν υπάρχει τρόπος παρά την οικονομική στενότητα να μην «σβήσει» μία τόσο επιτυχημένη, φιλότιμη και πολύ χρήσιμη προσπάθεια που είναι η βιβλιοθήκη αυτή, ώστε να συνεχισθεί η πορεία της προς όφελος των Πομακόπουλων;».

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Σε διαθεσιμότητα τρεις στρατηγοί στην Τουρκία

Στο πλαίσιο της υπόθεσης «Βαριοπούλα» η τουρκική κυβέρνηση έθεσε για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας σε διαθεσιμότητα τρεις αξιωματικούς οι οποίοι φέρεται ότι είχαν εμπλακεί το 2003 σε μια απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του κυβερνώντος κόμματος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο.
 
Η δίκη των τριών αξιωματικών, δύο στρατηγών της Χωροφυλακής και ενός ναύαρχου, αναμένεται να ξεκινήσει στις 16 Δεκεμβρίου.

Οι τρεις απαλλάχθηκαν τη Δευτέρα από τα καθήκοντά τους με διαταγές του υπουργείου Εσωτερικών και του υπουργείου Άμυνας, σύμφωνα πάντοτε με τον τουρκικό Τύπο.
Το σχέδιο συνωμοσίας που έλαβε την κωδική ονομασία "Επιχείρηση Βαριοπούλα" προέβλεπε επιθέσεις σε τζαμιά και πρόκληση εντάσεων με την Ελλάδα ώστε να επικρατήσει χάος και να δικαιολογηθεί η πραγματοποίηση πραξικοπήματος εναντίον μιας κυβέρνησης "ύποπτης ότι θέλει να εξισλαμίσει στα κρυφά την τουρκική κοινωνία".    

Τουρκία: ακίνητα για τους ξένους πλην Ελλήνων - Ισραηλινών

Την απελευθέρωση της αγοράς ακινήτων για τους πολίτες ξένων χωρών προβλέπει το νομοσχέδιο που ετοιμάζει το τουρκικό υπουργείο Χωροταξίας, το οποίο ωστόσο θέτει περιορισμό ως προς την αγορά οικοπέδων σε πολίτες της Ελλάδας και του Ισραήλ, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου.
Η εφημερίδα «Μιλιέτ» έγραψε προχθές ότι οι ξένοι θα μπορούν να αγοράζουν σπίτια στην Τουρκία απλά με το διαβατήριό τους, δίχως να τίθεται θέμα αμοιβαιότητας. Η ελευθερία αυτή θα ισχύει και για τους πολίτες της Ελλάδας και του Ισραήλ. Ωστόσο θα υπάρχει περιορισμός ως προς τα οικόπεδα. Τέτοια θα μπορούν να αγοράζουν οι πολίτες χωρών εκτός της Ελλάδας και του Ισραήλ. Το όριο αγοράς είναι αυτό των 99 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, δεν θα εφαρμοστεί κάποιο όριο για τους πολίτες του Ιράν, της Συρίας, της Σαουδικής Αραβίας και των χωρών του Αραβικού Κόλπου.

Επίκαιρη ερώτηση Παπαρήγα για τα εθνικά θέματα

Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για τη θέση της κυβέρνησης, σχετικά με τις ελληνοτουρκικές διαπραγματεύσεις για τα χωρικά ύδατα και την υφαλοκρηπίδα, τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου και την αποστρατικοποίηση των νησιών, καθώς και τη συμμετοχή στο πυρηνικό πρόγραμμα του ΝΑΤΟ, κατέθεσε η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.
 
Η πρόεδρος της Κ.Ο. του ΚΚΕ, αναφέρεται στα αποτελέσματα και στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Λισαβώνας, υπογραμμίζοντας ότι με το νέο στρατηγικό δόγμα δυναμώνει η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα και ενισχύεται ο προσανατολισμός των «προληπτικών πολέμων».

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Οι πυρηνικοί πελάτες της Τουρκίας

Διευρύνει η Αγκυρα το πελατολόγιό της ως προς την κατασκευή πυρηνικών σταθμών, αφού μετά τη Ρωσία, η οποία θα κατασκευάσει τον πυρηνικό σταθμό στο Ακουγιού της Μερσίνας, προστίθεται τώρα και η Ιαπωνία για το σταθμό στη Σινώπη, ενώ οι τουρκικές αρχές αποκαλύπτουν ότι συνεχίζονται σχετικές συνομιλίες και με χώρες της «δυτικής Ευρώπης», αφήνοντας να εννοηθεί ότι μεταξύ αυτών είναι και η Γαλλία.
Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Τανέρ Γιλντίζ, απαντώντας χθες σε ερωτήσεις δημοσιογράφων επί θεμάτων πυρηνικής ενέργειας, αποκάλυψε ότι την προσεχή εβδομάδα θα ξεκινήσουν οι συνομιλίες της Τουρκίας με την Ιαπωνία για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στη Σινώπη. Πριν από λίγες μέρες οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο οι συνομιλίες της Τουρκίας με τη Νότια Κορέα για τον σταθμό αυτό, πράγμα που έγινε κατά τη διμερή επαφή στο περιθώριο της συνόδου των χωρών G20 στη Σεούλ.
Γαλλική «έκπληξη»
Ο Γιλντίζ υπενθύμισε την αρνητική έκβαση των συνομιλιών αυτών. Εκανε λόγο για τρεις διαφορετικές ομάδες εργασίας, που εργάζονται σχετικά με τους πυρηνικούς σταθμούς. Ερωτηθείς αν αυτό σημαίνει ότι τίθεται θέμα συνομιλιών με τρεις διαφορετικές χώρες, ο Γιλντίζ είπε πως, από τις τρεις ομάδες, η μία συνομιλεί με τη Ρωσία, η μία με την Ιαπωνία και η τρίτη με τη δυτική Ευρώπη. Σε ερώτηση για το αν πρόκειται για τη Γαλλία, ο Γιλντίζ απάντησε, λέγοντας «γιατί να μην είναι η Γαλλία; Και η Γαλλία είναι μία από τις χώρες που έχει ζητήσει συνομιλίες με την Τουρκία στο θέμα των πυρηνικών σταθμών».
Ο Γιλντίζ αναφέρθηκε και στη διαδικασία σχετικά με την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Ακουγιού της Μερσίνας. Πρόκειται για σταθμό που θα κατασκευάσει ρωσική εταιρεία. Ο Τούρκος υπουργός είπε πως η ρωσική Δούμα έχει ήδη εγκρίνει τη σχετική τουρκορωσική συμφωνία και ότι εκκρεμεί η έγκριση από το Κρεμλίνο.
Πριν από λίγο καιρό, ο Τούρκος υπουργός είχε τονίσει ότι και η Κίνα είναι μεταξύ των ενδεχόμενων συνομιλητών της Τουρκίας στο θέμα της πυρηνικής ενέργειας. Πράγμα που είχε τεθεί μάλιστα και κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού Ουέν Τζιαμπάο. Πολύ μεγαλύτερη εντύπωση προκαλεί, όμως, η αναφορά στη Γαλλία, ειδικά τη στιγμή που στον απόηχο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα κυριαρχεί η γαλλοτουρκική ένταση, πράγμα που αναπαράγεται από τα τουρκικά ΜΜΕ. *

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

«Ευχαριστημένη» η Τουρκία από τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ

Την ικανοποίηση του εξέφρασε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, για τις αποφάσεις που έλαβαν οι ηγέτες των χωρών του ΝΑΤΟ στη σύνοδο κορυφής της Λισαβόνας, καθώς και τα αιτήματα της χώρας του, αναφορικά με το Ιράν και την αντιπυραυλική ασπίδα, έγιναν δεκτά.
 
"Η στρατηγική αντίληψη που υιοθετήθηκε την Παρασκευή είναι σύμφωνη με τις προσδοκίες μας. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι", δήλωσε ο Αμπντουλάχ Γκιουλ όταν ρωτήθηκε εάν η Τουρκία είναι ικανοποιημένη όσον αφορά στα αιτήματα της σχετικά με το σχέδιο της αντιπυραυλικής ασπίδας.

Η νέα "στρατηγική αντίληψη" που υιοθετήθηκε δεν συμπεριλαμβάνει χώρες όπως το Ιράν ως απειλή για τη διάδοση βαλλιστικών και πυρηνικών όπλων που δικαιολογεί την εγκατάσταση της αντιπυραυλικής ασπίδας.

Η Τουρκία ζητούσε το πρόγραμμα της αντιπυραυλικής ασπίδας να μη βάζει στο στόχαστρο καμία μουσουλμανική και γειτονική ως προς αυτή χώρα, ιδίως το Ιράν.

Μαρκεζίνης: Ερχεται άμεσα συμφωνία για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου


Την εκτίμησή του, σύμφωνα με πληροφορίες που διαθέτει ο ίδιος, ότι ενδέχεται πριν από τα Χριστούγεννα να ανακοινωθεί ένα γενικό πλαίσιο αρχών διαπραγμάτευσης με την Τουρκία, που θα περιλαμβάνει το προσύμφωνο προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, συνεκμετάλλευση του Αιγαίου και εξαίρεση του Καστελόριζου από την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), εξέφρασε ο καθηγητής Βασίλειος Μαρκεζίνης.
Β. Μαρκεζίνης 
Β. Μαρκεζίνης Σε χθεσινοβραδινή ομιλία του στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο ο Β. Μαρκεζίνης αναρωτήθηκε αν άλλαξε η Τουρκία από τότε που ο Κώστας Σημίτης και ο Γιώργος Παπανδρέου εφάρμοσαν την έξυπνη πολιτική της ευρωπαϊκής προσαρμογής για τη γειτονική χώρα. Ως απάντηση στο ερώτημα αν άλλαξε η Τουρκία, ανέφερε τις επιδιώξεις της στην περιοχή, όπως αυτές παρουσιάζονται στο βιβλίο του υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.
Τον Β. Μαρκεζίνη προλόγισε ο Ηλίας Λιβάνης, από τις «Εκδόσεις Λιβάνη» και στην ομιλία του επισήμανε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο πιο κρίσιμο σταυροδρόμι της με ένα μοναδικό συνδυασμό κρίσεων. Για την οικονομία παρατήρησε πως κανείς δεν μας λέει την αλήθεια και καταλόγισε λάθη στην κυβέρνηση Καραμανλή και αποτυχία στην κυβέρνηση Παπανδρέου τους πρώτους μήνες.
Ασυγχώρητες απώλειες
Χωρίς ανάπτυξη και επενδύσεις δεν θα ξελασπώσουμε ποτέ, είπε και με χρέος 150% του ΑΕΠ δεν θα ξεχρεώσουμε ποτέ και θα πάμε ή σε πτώχευση ή σε επαναδιαπραγμάτευση ή σε στάση πληρωμών.
Επισήμανε ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να κάνει και στην εξωτερική πολιτική τα λάθη που έκανε στην οικονομία, διότι οι απώλειες θα είναι ασυγχώρητες και πολύ μεγαλύτερες. Ζήτησε τον συντονισμό του δόγματος της εξωτερικής πολιτικής με το αμυντικό δόγμα και παρατήρησε πως η χώρα μας ακολουθεί την πλέον αμυντική πολιτική.
«Εχουμε χάσει την αυτοπεποίθησή μας και τη δυνατότητα να ονειρευόμαστε, έχουμε γίνει κοινωνία φραπεδάκηδων», τόνισε και πρότεινε πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική με την ανάπτυξη σχέσεων όχι μόνο με τις ΗΠΑ, αλλά και με τη Ρωσία και την Κίνα, λέγοντας πως το ίδιο κάνουν η Γερμανία, η Γαλλία και η Τουρκία.
Για τον εαυτό του δήλωσε πως δεν έχει καμιά πολιτική ή κομματική φιλοδοξία και σχολίασε αιχμηρά την ίδρυση νέου πολιτικού κινήματος από την Ντόρα Μπακογιάννη, λέγοντας πως δεν είναι δυνατό ένας ή μια πολιτικός με σαράντα χρόνια στην πολιτική και με οικογενειακή παράδοση να μπαίνει στην «κολυμβήθρα του Σιλωάμ» και να λέει ότι τώρα «αναβαπτίστηκε» και «ανανεώθηκε». Εχουν και οι πολιτικοί ημερομηνία λήξης, επισήμανε.

Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σημειώθηκε κατά την άφιξη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, στο Αμπου Ντάμπι, στο αεροδρόμιο του οποίου υποχρεώθηκε να περιμένει για ένα δίωρο όταν εντοπίστηκαν όπλα στις αποσκευές των ανδρών ασφαλείας του.

Νταβούτογλου: τα όπλα των ανδρών ασφαλείας «χτύπησαν» στα Εμιράτα


Ο Τούρκος αξιωματούχος αφίχθη χθες τα ξημερώματα στο αεροδρόμιο του Αμπου Ντάμπι, όπου τον υποδέχθηκε αντιπροσωπεία του υπουργείου Εξωτερικών των Εμιράτων κι έπειτα από σύντομη παραμονή τους εκεί, ο Τούρκος πρέσβης Βουράλ Αλτάι μαζί με τον κύριο Νταβούτογλου αναχώρησαν για το κέντρο της πόλης.

Ωστόσο, κατά τον έλεγχο αποσκευών της αποστολής που συνόδευε τον κύριο Νταβούτογλου εντοπίστηκαν ασύρματοι και όπλα, και οι αρχές ασφαλείας του αεροδρομίου ζήτησαν τις σχετικές άδειες. Η τουρκική πρεσβεία στο Αμπου Ντάμπι απάντησε ότι είχε ενημερώσει τις αρχές και είχαν γίνει οι απαιτούμενες διαδικασίες, όμως -όπως διαπιστώθηκε- το υπουργείο Εξωτερικών των Εμιράτων δεν είχε ενημερώσει σχετικά το υπουργείο Εσωτερικών, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί θέμα, το οποίο διήρκεσε ένα δίωρο.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου επέστρεψε στο αεροδρόμιο αμέσως μόλις ενημερώθηκε για το πρόβλημα και απείλησε ότι δεν θα έφευγε αν δεν τον ακολουθούσε ολόκληρη η αποστολή και δεν λυνόταν η παρεξήγηση μέσω μιας επίσημης συγγνώμης. Τελικά, η λύση ήλθε... εξ ουρανού, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών των Εμιράτων έσπευσε με ιδιωτικό ελικόπτερο στο Αμπου Ντάμπι, απολογήθηκε θερμά στον κύριο Νταβούτογλου, δεσμεύτηκε να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι και το ζήτημα έληξε αφού ο Τούρκος υπουργός εμφανίστηκε στους δημοσιογράφους εμφανώς ενοχλημένος.

Ερντογάν: Η Ε.Ε. χωρίς την Τουρκία δεν είναι «παγκόσμιος παίκτης»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται την Τουρκία για να γίνει «παγκόσμιος παίκτης», δήλωσε από το Παρίσι ο Ταγίπ Ερντογάν.
 
"Εάν η Τουρκία γίνει μέλος της Ε.Ε, θα είναι γέφυρα μεταξύ της Ε.Ε. και του 1,5 δισεκατομμυρίου μουσουλμάνων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται ότι περιφρονεί μία τέτοια ευκαιρία", τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός στον τηλεοπτικό σταθμό France 24.
Αντέδρασε με αυτό τον τρόπο στη χθεσινή δημοσιοποίηση της ετήσιας έκθεσης της Κομισιόν για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, στην οποία γίνεται λόγος για περιορισμένη πρόοδο.
Ερωτηθείς για της τουρκο-ισραηλινές σχέσεις, ο Τ. Ερντογάν απαίτησε από το Ισραήλ μια συγγνώμη και αποζημίωση στα θύματα της επίθεσης στο "στόλο της ειρήνης".
"Πώς μπορούμε να ξεχάσουμε τις επιθέσεις από αέρος και θαλάσσης σε ένα πλοίο υπό τουρκική σημαία και με επιβάτες από όλο τον κόσμο που πήγαινε να βοηθήσει κάποιους ανθρώπους;", διερωτήθηκε ο Τούρκος πρωθυπουργός. Βρήκαν όπλα; Όχι [...], επομένως δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τέτοια συμπεριφορά", πρόσθεσε.

Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Μισθοφόρους ρίχνει η Τουρκία στη μάχη κατά του PKK

Το ενδεχόμενο δημιουργίας μονάδων αποτελούμενες από επαγγελματίες με σκοπό τον περιορισμό της διείσδυσης στο έδαφος της Κούρδων ανταρτών από το βόρειο Ιράκ εξετάζει η Τουρκία σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Άμυνας, Βετσντί Γκιονούλ.
 
Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Milliyet, "σε ένα πρώτο στάδιο 50.000 άνδρες θα στρατολογηθούν για τουλάχιστον τρία χρόνια και θα χρησιμοποιηθούν στο πλαίσιο του αντιτρομοκρατικού αγώνα".
Οι άνδρες αυτοί, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας, ο οποίος δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα, θα είναι απλοί στρατιώτες, χωρίς βαθμό.

Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

Ευαγ. Βενιζέλος: Στο Αιγαίο γίνεται πόλεμος νεύρων

Απλό και καθαρό το μήνυμα της κάλπης, είπε για τις εκλογές
Πολλά σκαμπανεβάσματα, συνεχή ένταση και πόλεμο νεύρων βλέπει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με αφορμή τα τελευταία περιστατικά τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο. Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, είπε ότι «το μήνυμα του ελληνικού λαού είναι πολύ καθαρό και πάρα πολύ απλό».
 
"Δεν ακολουθούμε μία πολιτική εξαρτημένων αντανακλαστικών, επιδεικνύουμε την αναγκαία στρατηγική ψυχραιμία, αλλά δεν αφήνουμε τίποτε αναπάντητο", σημείωσε για τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, μιλώντας στο περιθώριο των εορτασμών για τον προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας, Αρχάγγελο Μιχαήλ.
Πρόσθεσε ότι η στάση της Ελλάδας έχει σταθερό πλαίσιο αναφοράς το διεθνές δίκαιο. "Είμαστε ανοικτοί στη συζήτηση αλλά δεν πρόκειται να διολισθήσουμε ούτε ένα εκατοστό σε σχέση με την προστασία των εθνικών μας συμφερόντων", συμπλήρωσε.
Για τις εκλογές, τόνισε πως οι πολίτες έστειλαν μήνυμα ότι θέλουν σταθερότητα, προοπτική και δικαιοσύνη. Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει το αίσθημα ασφάλειας και την προοπτική και αισιοδοξία που χρειάζεται η ελληνική οικονομία για να ορθοποδήσει, πρόσθεσε ο Ευαγ. Βενιζέλος.

Η έκρηξη στην πλατεία Ταξίμ βάζει ξανά στο τραπέζι το Κουρδικό αλλά και ζητήματα δημοκρατίας

Μια ορφανή βόμβα με πολλούς... θείους

.Και το κάθε κόμμα τοποθετείται στα νέα δεδομένα.
Η βομβιστική επίθεση στην κεντρική πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης την περασμένη Κυριακή θύμισε ότι στην πολιτική αρένα κανείς δεν θέλει ανεξέλεγκτες βόμβες, αλλά πολλοί τις χρειάζονται για να «ξαναζεστάνουν» τις πολιτικές τους.
Κυριακή πρωί στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, η βόμβα ανοίγει παλιές πληγές της Τουρκίας. Αν και το ΡΚΚ αποκήρυξε την επίθεση, δεν έγινε ιδιαίτερα πιστευτό. 
Κυριακή πρωί στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, η βόμβα ανοίγει παλιές πληγές της Τουρκίας. Αν και το ΡΚΚ αποκήρυξε την επίθεση, δεν έγινε ιδιαίτερα πιστευτό. Ετσι, μετά την «ορφανή» επίθεση στην πλατεία που στεγάζει το Μνημείο της Δημοκρατίας -που λόγω του υψηλού συμβολισμού του αποτελεί συνήθη στόχο εκείνων που αμφισβητούν την πολιτική διαχείριση της Τουρκικής Δημοκρατίας- ακούστηκαν χιλιοειπωμένα σχόλια.
Για τον ισλαμιστή πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν η κεντρική ιδέα, όπως διατυπώθηκε στο υπουργικό του συμβούλιο, ήταν και πάλι ότι οι τρομοκράτες στόχευαν τη δημοκρατία και θα παταχθούν. Για την αντιπολίτευση του Κόμματος Εθνικιστικής Κίνησης και τον ηγέτη του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, αιτία της επίθεσης ήταν η κυβερνητική «κουρδική πρωτοβουλία» που αποθρασύνει τους τρομοκράτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (του γνωστού ΡΚΚ). Για το ίδιο το ΡΚΚ, η ενέργεια δεν σχολιάστηκε αλλά και δεν ανελήφθη η ευθύνη, ενώ τα κουρδικά πολιτικά κόμματα την καταδίκασαν ως αδιέξοδη και προβοκατόρικη.
Ολα αυτά μοιάζουν με το τυπικό τελετουργικό της λήξης ενός παροδικού αντιτρομοκρατικού συναγερμού. Μπορεί, όμως, στην πραγματικότητα να είναι ακριβώς το αντίθετο: το σημείο εκκίνησης εξελίξεων που θα γίνουν ορατές αργότερα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι η βόμβα -χωρίς ανθρώπινα θύματα, πέραν των τραυματισμών αστυνομικών και μερικών πολιτών- που κινητοποιεί τις εξελίξεις, αλλά απλά τις δραματοποιεί. Υποδαυλίζοντας την αντιτρομοκρατική συζήτηση στην Τουρκία, αναζωπυρώνει το κουρδικό ζήτημα, αποκαλύπτει τα όρια του αληθινού εκδημοκρατισμού του καθεστώτος και ξαναθυμίζει ότι η αντικαθεστωτική τρομοκρατία είναι πολιτική και όχι ποινική δραστηριότητα.
Αν και η αστυνομία εντόπισε τον αυτόχειρα βομβιστή στο πρόσωπο ενός 24χρονου Κούρδου από το Βαν, η απουσία ανάληψης ευθύνης περιπλέκει την κατάσταση. Τόσο το ΡΚΚ όσο και το KCK -το κουρδικό Κογκρέσο Δημοκρατικής Κοινωνίας, που θεωρείται η αστική δομή του ΡΚΚ και αυτές τις μέρες δεκάδες μέλη του δικάζονται στο Ντιγιαρμπακίρ- αποκήρυξαν την επίθεση και... αντεπιτέθηκαν ανακοινώνοντας παράταση της πολύμηνης μονομερούς εκεχειρίας του κουρδικού αντάρτικου, για άλλους οκτώ μήνες. Εξαιρετικά προσεκτικός απέναντι στον ευέξαπτο τουρκικό εθνικισμό, ο ίδιος ο Ερντογάν δεν λέει λέξη για την εκεχειρία αλλά ούτε και για εμπλοκή του ΡΚΚ στην επίθεση στην πλατεία Ταξίμ. Κι αυτό ενώ ενισχύονται οι εκτιμήσεις ότι η κυβέρνηση έχει αρχίσει παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις με τον ισοβίτη κούρδο ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν, για την επίλυση του Κουρδικού. Απερίσκεπτα φλύαρη ή πολιτικά ευφυής, η δικηγόρος του Οτσαλάν και πρώην βουλευτής, Αϊσέλ Τουγλούκ, δηλώνει (μετά την επίθεση) ότι «τέρμα ο διάλογος, άρχισαν διαπραγματεύσεις». Η αντιπολίτευση βοά, αλλά ο Ερντογάν απλά δεν σχολιάζει.
Οσο για τις δηλώσεις του ότι η βόμβα στόχευε τη δημοκρατία στην Τουρκία, έρχεται η διεθνής οργάνωση Human Rights Watch να αναρωτηθεί με πολυσέλιδη έκθεσή της, «ποια δημοκρατία;». Καταδικάζοντας απερίφραστα την επίθεση στην πλατεία Ταξίμ, η οργάνωση δημοσιοποιεί την έκθεσή της που καταγγέλλει ότι «με πρόσχημα την τρομοκρατία η Τουρκία ποινικοποιεί και διώκει την αντικαθεστωτική πολιτική δράση». Προφανώς είναι το δυτικό αντιτρομοκρατικό μοντέλο που υιοθετεί και η Τουρκία, αλλά η διαφορά έγκειται στο ότι οι διώξεις αφορούν ουσιαστικά Κούρδους. Γεγονός που σημαίνει διώξεις όχι μόνο λόγω βίαιης αντικαθεστωτικής δράσης αλλά και με κριτήρια πολιτικά και κοινωνικά.
Ορφανή ή όχι, η βόμβα στην Ταξίμ ξαναζέστανε την σούπα του τουρκικού εκδημοκρατισμού, θυμίζοντας ότι τραπέζι χωρίς Κούρδους δεν γίνεται.

ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΛΙΜΑ «ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ», Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΟΥΡΔΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΚΑΙ ΠΡΩΗΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ

Νυχτερινά παζάρια με τον Οτσαλάν
Για τα καλά έχει αρχίσει να συζητείται στην Τουρκία η υπόθεση των «διαπραγματεύσεων» μεταξύ της κυβέρνησης και του ΡΚΚ, φήμες οι οποίες τροφοδοτούνται από πλευράς Κούρδων και επικρίνονται από την αντιπολίτευση, τη στιγμή που η κυβέρνηση κάνει λόγο για «αποφασιστικότητα εναντίον της τρομοκρατίας», αλλά δεν τοποθετείται ουσιαστικά επί της φήμης αυτής.
 
Προχθές(3/11/2010) τη νύχτα, η πρώην βουλευτής του φιλοκουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας, Αϊσέλ Τουγλούκ, επισκέφθηκε με την ιδιότητα της δικηγόρου, τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν τις φυλακές υψίστης ασφαλείας στο νησί Ιμραλι της Προποντίδας. Επιστρέφοντας από το νησί δήλωσε ότι «έχει τελειώσει ο διάλογος και ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις».
Εδώ και καιρό κυκλοφορούσε στην Τουρκία η φήμη περί άτυπου διαλόγου μεταξύ Οτσαλάν και κράτους. Με τη δήλωση αυτή, τα πράγματα παίρνουν διαφορετική μορφή. Σημειώνεται ότι όλα αυτά συμβαίνουν δύο μέρες μετά τη βομβιστική επίθεση στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, για την οποία σχεδόν οι πάντες κάνουν δηλώσεις υπόνοιας για ΡΚΚ, αλλά προς το παρόν δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως τίποτα. Επιπροσθέτως το ΡΚΚ προχθές ανακοίνωσε πως δεν ευθύνεται για την ενέργεια και ότι παρατείνει τη μονομερή εκεχειρία που είχε κηρύξει, μέχρι τις εκλογές. Δηλαδή για περίπου 8 μήνες ακόμη, αφού ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χθες δήλωσε πως η κυβέρνηση σχεδιάζει την προκήρυξη εκλογών για τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουνίου.
Η δίκη της οργάνωσης KCK
Αλλο ένα ενδιαφέρον στοιχείο της συγκυρίας είναι το γεγονός ότι συνεχίζεται η δίκη της οργάνωσης KCK, που επισήμως θεωρείται στην Τουρκία η οργάνωση πόλεων του ΡΚΚ, ενώ οι Κούρδοι αναφέρουν ότι πρόκειται για ένωση που περιλαμβάνει όλες τις κουρδικές οργανώσεις και ομάδες. Η δίκη έχει εξελιχθεί σε βήμα από το οποίο κατηγορούνται πολλοί Κούρδοι, ανεξάρτητα από το αν συνδέονται με το ΡΚΚ.
Η αντιπολίτευση εκμεταλλεύεται από την άλλη το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν τοποθετείται ξεκάθαρα στο θέμα των «διαπραγματεύσεων», πράγμα που απ' ό,τι φαίνεται θα συνεχιστεί μέχρι τις εκλογές. Χθες ο Ερντογάν μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης είπε πως «η κυβέρνηση ποτέ δεν πρόκειται να κάνει υποχωρήσεις στο θέμα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, διότι γνωρίζουμε ότι η σταθερότητα και η εμπιστοσύνη μπορούν να προστατευθούν μόνο υπό συνθήκες όπου δεν υπάρχει αδυναμία ασφάλειας».
Το φιλοκουρδικό Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας υποστηρίζει ότι η εκεχειρία του ΡΚΚ είναι «μεγάλη ευκαιρία» και ζητεί μέτρα ομαλοποίησης, στα οποία προσθέτει και την ενεργό συμμετοχή του Οτσαλάν στη διαδικασία εκδημοκρατισμού σχετικά με το Κουρδικό. *

Συνελήφθη στρατηγός για παγίδα-θανάτου κατά Τούρκων στρατιωτών

Στη σύλληψη του στρατηγού Ζεκί Ες, που φέρεται ως «εγκέφαλος» σχεδίου που προκάλεσε το θάνατο έξι στρατιωτών, προχώρησαν οι αρχές στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, το περιστατικό σημειώθηκε πριν από 18 μήνες στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου έξι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους από έκρηξη νάρκης.

Αρχικά η επίθεση αποδόθηκε στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), ωστόσο σε ηχογράφηση που περιήλθε στα χέρια της αστυνομίας ακούγεται ο Ζεκί Ες να δίνει εντολές για την τοποθέτηση της νάρκης στην επαρχία Χακιάρι.

Μετά την έκρηξη, οι τουρκικές αεροπορικές δυνάμεις πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές κατά ύποπτων βάσεων του PKK κατά μήκος των συνόρων με το βόρειο Ιράκ.

Milliyet: Άγκυρα και Βρυξέλλες έχουν μυστικές διαπραγματεύσεις για την Κύπρο

Η Τουρκία και η Ευρωπαϊκή Ένωση διεξάγουν εδώ και δύο εβδομάδες μυστικές συνομιλίες που αφορούν στις σχέσεις της Άγκυρας με την Κύπρο, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Milliyet.
 
Υπό συζήτηση είναι το ενδεχόμενο να ανοίξει η Τουρκία ένα ή περισσότερα λιμάνια στα κυπριακά πλοία, με αντάλλαγμα την πραγματοποίηση πτήσεων από και προς χώρες της Ε.Ε. από το αεροδρόμιο Ερτζάν της κατεχόμενης Κύπρου.
"Με τη φόρμουλα αυτή αφενός θα ικανοποιηθεί η ελληνοκυπριακή πλευρά και αφετέρου θα διασφαλιστεί η πρόοδς χωρίς  να φανεί ότι η Τουρκία υποχωρεί από τη στάση της στο θέμα του απευθείας εμπορίου", γράφει η Milliyet.
Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, οι Βρυξέλλες ζήτησαν αρχικά από την Άγκυρα να προχωρήσει σε μία μονομερή κίνηση καλής θέλησης, ώστε να ξεπαγώσουν κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αλλά εισέπραξε αρνητική απάντηση. Καθήκοντα συντονιστή στις διαπραγματεύσεις φέρεται να έχει αναλάβει ο επίτροπος για θέματα διεύρυνσης, Στέφαν Φούλε.

Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010

Tο νέο τουρκικό δόγμα

«Λιγοστεύουν οι εχθροί, αυξάνονται οι στρατιωτικές δαπάνες». Η εξίσωση αυτή μπορεί να συνοψίσει το νέο αμυντικό δόγμα της Τουρκίας, που υλοποιεί το νέο προσανατολισμό της εξωτερικής πολιτικής της Αγκυρας υπό τον Αχμέτ Νταβούτογλου και την αντίληψή του περί «μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες».
 
Στη νέα έκδοση του Εγγράφου για την Πολιτική Εθνικής Ασφάλειας, τη γνωστή «Κόκκινη Βίβλο», σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου, μεταξύ των απειλών για την Τουρκία δεν περιλαμβάνονται χώρες παραδοσιακά «εχθρικές», όπως η Ρωσία, η Αρμενία, το Ιράν, η Συρία και το Ιράκ. Παράλληλα για την Ελλάδα, ενώ δεν χαρακτηρίζεται «απειλή», διατηρείται το casus belli σε περίπτωση επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο.
Και ενώ η λίστα των «εχθρών» μικραίνει δραματικά, οι στρατιωτικές δαπάνες αυξάνονται με κορύφωση την περίοδο μετά το 2015, επιβαρύνοντας τον προϋπολογισμό με δεκάδες δισ. δολάρια. Τη μερίδα του λέοντος καταλαμβάνουν τρία προγράμματα: Η παραγγελία περίπου 100 μαχητικών αεροσκαφών F-35 αξίας 13 δισ. δολαρίων, η παραλαβή 50 επιθετικών ελικοπτέρων Α 129 κόστους 3 δισ. δολαρίων και η σταδιακή παραγωγή 250 αρμάτων (τουρκικής παραγωγής), επίσης αξίας πολλών δισ. δολαρίων.
Ολα αυτά αναμένεται να ανεβάσουν το ποσοστό που δαπανά η Τουρκία για εξοπλισμούς από το 1,8% σήμερα στο 2,2-2,5% το 2015.
Η αντίφαση αυτή επισήμως δικαιολογείται από την τουρκική ηγεσία με τις ανάγκες «αποτροπής», αλλά από «εχθρούς» που θεωρητικά δεν υπάρχουν. Παράλληλα ο τούρκος πρωθυπουργός επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία την πρόταση για μείωση των εξοπλισμών μεταξύ Αγκυρας και Αθήνας, η οποία δαπανά ετησίως περί το 2,8% του δικού της ΑΕΠ.
Ενας από τους αφανείς στόχους της αναθεώρησης του τουρκικού αμυντικού δόγματος είναι το να καθησυχάσει την Ε.Ε. πως πιθανή ένταξη της Τουρκίας δεν θα μεταφέρει τα προβλήματα με τους γείτονες στο εσωτερικό της, όπως έγινε στην περίπτωση της Κύπρου. «Η εξωτερική μας πολιτική είναι συνεπής με τη διαδικασία εκδημοκρατισμού της Τουρκίας» δήλωσε την Πέμπτη ο κ. Νταβούτογλου.
Την περίοδο του ψυχρού πολέμου οι στρατιωτικοί είχαν εντάξει στη λίστα των «απειλών» σχεδόν όλες τις γειτονικές χώρες, μαζί με τις χώρες του Συμφώνου της Βαρσοβίας και ορισμένες αραβικές. Μετά την πτώση του Τείχους οι «εχθροί» περιορίστηκαν σε «κάθε κράτος που υποστηρίζει το κουρδικό ΡΚΚ», την Ελλάδα, την Κύπρο. Υστερα από περίπου τριάντα χρόνια, οι «απειλές» περιορίστηκαν ουσιαστικά μόνο στο Ισραήλ.
Και αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο, αφού η πρόσφατη δημιουργία του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας με την Ελλάδα δεν είναι η μόνη «επίθεση φιλίας». Ταυτόχρονα υπήρξε βελτίωση των σχέσεων με τη Συρία, τη Ρωσία, τη Γεωργία, ακόμη και την Αρμενία (με την οποία υπάρχει και το αγκάθι της γενοκτονίας). Παρ' όλα αυτά, όταν ο Τ. Ερντογάν ερχόταν στην Αθήνα τον Μάιο, το αμερικανικό Ινστιτούτο Stratfor, σε έκθεσή του εκτιμούσε ότι «η πιθανότητα μείωσης των τουρκικών εξοπλισμών είναι εξαιρετικά χαμηλή, καθώς η Τουρκία ως ανερχόμενη δύναμη έχει επεκτείνει τις γεωπολιτικές της δραστηριότητες στον Καύκασο, τη Μαύρη Θάλασσα και τη Μέση Ανατολή».

Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Ικανοποίηση της Τουρκίας για την εκεχειρία των Κούρδων του PKK

Την ικανοποίησή του εξέφρασε, σήμερα Τρίτη, ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ για την παράταση της μονομερούς εκεχειρίας που ανακοίνωσε χθες το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK). Την ίδια ώρα, ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε αποφασισμένος να καταπολεμήσει την τρομοκρατία.
Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ, ανακοίνωσε χθες ότι παρατείνει την εκεχειρία που κήρυξε τον Αύγουστο ως τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία, οι οποίες πρόκειται να διεξαχθούν τον Ιούνιο του 2011.

Η τουρκική εφημερίδα Milliyet γράφει σήμερα ότι το PKK παρέτεινε την εκεχειρία του αφού δέχθηκε επιστολή από τον φυλακισμένο Κούρδο ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν, η οποία μεταβιβάστηκε στους στρατιωτικούς επικεφαλής του PKK, σε ορεινή περιοχή του βορείου Ιράκ.



Μιλώντας για το ίδιο θέμα στο τουρκικό κοινοβούλιο, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν αναφέρθηκε στην εκεχειρία, αλλά διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται κατά της τρομοκρατίας, συνεχίζοντας παράλληλα τις προσπάθειές του για τη βελτίωση των δικαιωμάτων των Κούρδων.



"Δεν θα υποκύψουμε ποτέ ενώπιον της τρομοκρατίας. Δεν θα κάνουμε ποτέ παραχωρήσεις στον αγώνα (κατά της τρομοκρατίας) ή (στον αγώνα) για τον εκδημοκρατισμό", υπογράμμισε ο Ερντογάν.

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ στην Κίνα

Ως «ομαλή αποκατάσταση της Ιστορίας» χαρακτήρισε ο Αχμέτ Νταβούτογλου την προσπάθεια βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και της Κίνας ολοκληρώνοντας την εξαήμερη επίσκεψη που πραγματοποίησε στη χώρα.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου,σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ το οποίο επικαλείται το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, δήλωσε ότι η Τουρκία και η Κίνα θα πρέπει να ανακαλύψουν και πάλι τη δυναμική της περιφερειακής και διεθνούς επιρροής τους.

Η δήλωση του Τούρκου ΥΠΕΞ εκφράζει την επίσημη βούληση της κυβέρνησης Ερντογάν για την αναβίωση του ιστορικού εμπορικού «Δρόμου του Μεταξιού» από το Ξιάν, με τελική κατάληξη στην Κωνσταντινούπολη.

Αυξήθηκε ο πληθωρισμός στη Τουρκία τον Οκτώβριο

Συνεχίζεται η χαλαρή νομισματική πολιτική
Ο πληθωρισμός στη Τουρκία αυξήθηκε περισσότερο του προσδοκώμενου τον Οκτώβριο στην Τουρκία εξαιτίας των υψηλότερων τιμών των τροφίμων, όμως ο πληθωριστικός πυρήνας παρέμεινε συγκρατημένος (2,5-3%) με συνέπεια να υποστηρίζει την χαλαρή νομισματική πολιτική που ακολουθεί η κεντρική τράπεζα της χώρας και την οποία μάλλον θα διατηρήσει έως τα τέλη 2011, οπότε θα αρχίσει να αυξάνει και τα επιτόκια της.

Συγκεκριμένα, ο τουρκικός πληθωρισμός αυξήθηκε 1,83% σε μηνιαία (έναντι πρόβλεψης 1,43%) και 8,62% σε ετήσια βάση.

Αντίστοιχα, ο δείκτης τιμών παραγωγού της χώρας αυξήθηκε 1,21% σε μηνιαία και 9,92% σε ετήσια βάση.

Κατόπιν αυτών, η κεντρική τράπεζα επιμένει πως ο πυρήνας του πληθωρισμού παραμένει στα πλαίσια των μεσοπρόθεσμων στόχων της για το 2010 (γύρω στο 7,5%). Οι αναλυτές προβλέπουν πληθωρισμό 7,5% στα τέλη 2010.

Να σημειωθεί πως η τουρκική οικονομία αναπτύσσεται με πάνω από 10% φέτος, αλλά ο ρυθμός επιβραδύνεται και εκτιμάται πως η χρονιά θα κλείσει με ανάπτυξη 6,8%.

Επίσκεψη Ερντογάν στο Κόσοβο

Διήμερη επίσημη επίσκεψη στο Κόσοβο πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η Τουρκία επιδεικνύει για την περιοχή του Κοσόβου μεγάλο ενδιαφέρον σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο.
 
Τον πρωθυπουργό της Τουρκίας υποδέχθηκε σε επίσημη τελετή έξω από το κτίριο της κυβέρνησης του Κοσόβου στην Πρίστινα, ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι.
Η Τουρκία είναι η δεύτερη χώρα μετά το Αφγανιστάν, που αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Κοσόβου. Η κυβέρνηση Ερντογάν έχει κατορθώσει να ισορροπήσει μεταξύ δύο διαμετρικά αντίθετων πολιτικών προσεγγίσεων όσον αφορά στο θέμα του Κοσόβου. Στις 21 Μαΐου, κατά τη συνάντησή του με τον Θάτσι, ο Ερντογάν ανέλαβε να προωθήσει σε διεθνές επίπεδο την ανεξαρτησία του Κοσόβου, μεσολαβώντας σε Αζερμπαϊτζάν, Κατάρ, Συρία, Λιβύη και Ελλάδα ώστε να αναθεωρήσουν τη στάση τους στο θέμα.
Η σημερινή επίσκεψη του Ερντογάν στο Κόσοβο, κατά την εκτίμηση Σέρβων πολιτικών αναλυτών, δηλώνει την πρόθεση της Άγκυρας να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στο χώρο της πρώην Γιουγκοσλαβίας και να καταστεί σημαντικός παράγοντας των εξελίξεων στη νοτιοανατολική Ευρώπη.
Κατά την επίσκεψή του, ο Τούρκος πρωθυπουργός θα έχει συνομιλίες με τον εκτελώντα χρέη προέδρου Δημοκρατίας, πρόεδρο της Βουλής, Γιακούπ Κρασνίτσι, θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση σε πλατεία της πόλης Πρίζρεν, ενώ σε ειδική τελετή στο Δημαρχείο θα ανακηρυχτεί επίτιμος δημότης του Πρίζρεν. Στην περιοχή του Πρίζρεν υπάρχει μεγάλη τουρκική μειονότητα, με εκπροσώπους της οποίας θα συναντηθεί ο Ερντογάν, ενώ θα επισκεφτεί το χωριό Μαμούσι, όπου η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι τουρκικής εθνικότητας.