counter

free counters

Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Ο Βενιζέλος στην Αίγυπτο την Πέμπτη

Ο Βενιζέλος στην Αίγυπτο την Πέμπτη
Την αισιοδοξία του για τη διατήρηση και την ανάπτυξη του Ελληνισμού στην Αίγυπτο και τη διαφύλαξη του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, αλλά και την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών, στην κοινή τους προσπάθεια για την διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην εύφλεκτη περιοχή της Μέσης Ανατολής, τονίζει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και Υπουργός των Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος, σε αποκλειστική του συνέντευξη που παραχώρησε στην ομογενειακή εφημερίδα της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου «ΝΕΟ ΦΩΣ» (στον αρχισυντάκτη της Νίκο Κάτσικα)ενόψει της επίσημης επίσκεψής του στο Κάιρο, την προσεχή Πέμπτη.

Κατά την επίσκεψή του, ο κ. Βενιζέλος θα συναντηθεί με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Ναμπίλ Φάχμι και την αιγυπτιακή ηγεσία, καθώς και τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρο Β’ στο ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου στο παλαιό Κάιρο.
Στη συνέντευξή του, ο κ. Βενιζέλος τονίζει ότι «με την Αίγυπτο μάς ενώνουν πολλά», θέτει ως πρωταρχικό ζήτημα την προστασία και την ευημερία των Ελλήνων της Αιγύπτου, διαβεβαιώνει για την πολιτική βούληση της Ελλάδας να στηρίξει την ελληνόφωνη εκπαίδευση στην Αίγυπτο και τα ιστορικά ελληνικά σχολεία της, εκφράζει την ικανοποίησή του για την αλματώδη ανάπτυξη της ελληνικής επιχειρηματικής παρουσίας στην Αίγυπτο (κατά 164%) τα τελευταία χρόνια και καταλήγει λέγοντας ότι η ελληνική παροικία στο Κάιρο, όπως και στην Αλεξάνδρεια, αποτελούν το πρόσωπό μας στην Αίγυπτο, την γέφυρα με τον φίλο αιγυπτιακό λαό και την καλύτερη εγγύηση για την ενδυνάμωση και εμβάθυνση των στενών δεσμών μεταξύ των δύο λαών.
Ο κ. Βενιζέλος σημειώνει ότι πιστεύει στην ανάγκη ενδυνάμωσης και εμβάθυνσης των παραδοσιακά καλών διμερών πολιτικών και οικονομικών σχέσεων της Ελλάδας με την Αίγυπτο. «Με την Αίγυπτο μάς ενώνουν πολλά, η Ελληνική Κοινότητα της Αιγύπτου, το Πατριαρχείο της Αλεξάνδρειας, οι μακραίωνοι δεσμοί φιλίας και η κοινή μας βούληση για συνεργασία και ειρήνη στη Μεσόγειο. Η Ελλάδα, κατά συνέπεια, ενδιαφέρεται για τη σταθερότητα στην Αίγυπτο, με την οποία θέλει να διατηρεί πάντοτε ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας. Η καλλιέργεια καλών διμερών σχέσεων αποτελεί κοινή επιθυμία των λαών μας και συμβάλλει στην ειρήνη, στην περιφερειακή συνεργασία, άρα και στη σταθερότητα της Μεσογείου».
Στο ερώτημα πως η Ελλάδα μπορεί να «θωρακίσει» την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου και εν γένει τους τελευταίους εναπομείναντες Έλληνες που ζουν στην Χώρα του Νείλου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρει πως οι διαχρονικά άριστες σχέσεις μας με την Αίγυπτο, αποτελούν την καλύτερη θωράκιση για τον Ελληνισμό της χώρας και προσθέτει ότι έχει δώσει οδηγίες στην Πρεσβεία και στις Προξενικές μας Αρχές στην Αίγυπτο να μεριμνούν αδιάλειπτα για την ασφάλεια της Ελληνικής κοινότητας, να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με το Πατριαρχείο και την Ομογένεια και να παρέχουν προξενική συνδρομή σε κάθε Έλληνα που έχει ανάγκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου