counter

free counters

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

«Η Τουρκία επικαλείται το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας χωρίς να το έχει υπογράψει»



Mήνυμα στην Τουρκία για επίλυση των διαφορών στο ζήτημα της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου απηύθυνε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, από το βήμα του συνέδριο Athens Energy Forum 2013, λίγα 24ωρα πριν την επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη. Αναφερόμενος συγκεκριμένα στις τουρκικές άδειες έρευνας σε περιοχές της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας, για τις οποίες η χώρα μας κατέθεσε ρηματική διακοίνωση προς τον ΟΗΕ, ο Αντώνης Σαμαράς σημείωσε: «Ήδη καταθέσαμε στον ΟΗΕ ρηματική διακοίνωση όπου επισημαίνουμε ότι η Τουρκία δίνει “οικόπεδα” επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, νοτίως της Ρόδου, για έρευνα.
Εξηγήσαμε ότι αυτός ο χώρος, βάσει του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας βρίσκεται μέσα στα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Η Άγκυρα απάντησε ότι διαφωνεί με αυτή μας τη θέση kαι επικαλείται επίσης το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Υπάρχει όμως μια μικρή διαφορά: Εμείς το επικαλούμαστε το Διεθνές Δίκαιο ενώ το έχουμε υπογράψει, ενώ η απέναντι πλευρά το επικαλείται χωρίς να το έχει υπογράψει! Και η Ελλάδα και η Τουρκία δηλώνουν με κάθε τρόπο ότι επιθυμούν να λύσουν τις διαφορές τους ειρηνικά και φιλικά. Αυτό, είναι πολύ θετικό, αναμφίβολα. Αλλά ο καλύτερος τρόπος να λυθούν διαφορές είναι με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο. Εξ άλλου, το Δίκαιο της Θάλασσας, κερδίζει έδαφος συνεχώς όπως και η αποδοχή του και η ισχύς του. Αφού και μεγάλες χώρες που δεν το έχουν υπογράψει ακόμα, όπως οι ΗΠΑ, προσανατολίζονται πλέον στην κατεύθυνση της τελικής επικύρωσής του». 
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε παράλληλα το ρόλο που διαδραματίζει στον τομέα της ενέργειας η ασφάλεια και η διαφοροποίηση των πηγών τονίζοντας ότι στην περίπτωση της χώρας μας, η Ελλάδα έχει ήδη υψηλές δυνατότητες και ρόλο στη διακίνηση ενεργειακών πόρων ενώ σύντομα θα διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στην παραγωγή ενέργειας. Χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός τόνισε πως «αρκεί να ρίξετε μια ματιά στον χάρτη για να διαπιστώσετε, ότι η Ελλάδα, που μαζί με την Κύπρο, βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, “κάθεται” κυριολεκτικά πάνω στους κύριους δρόμους ανεφοδιασμού ολόκληρης της Ευρώπης σε πετρέλαιο. Και της Νότιας Ευρώπης σε φυσικό αέριο». Αναφερόμενος στην αξιοποίηση υδρογονανθράκων στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε ότι αυτό αποτελεί τμήμα ενός μακροχρόνιου σχεδιασμού που αφορά τόσο την Ελλάδα όσο και την Ευρώπη και εμφανίστηκε αισιόδοξος για την ύπαρξη μεγάλων κοιτασμάτων.

strategyreports

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου