counter

free counters

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Οτσαλάν: Κατάπαυση του πυρός την κουρδική Πρωτοχρονιά


Οτσαλάν: Κατάπαυση του πυρός την κουρδική Πρωτοχρονιά

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, το χρονοδιάγραμμα για τον τερματισμό της σύγκρουσης προβλέπει σταδιακή αποχώρηση πολλών χιλιάδων Κούρδων ενόπλων από την Τουρκία μετά την έκκληση για εκεχειρία και σύμφωνα με την Yeni Safak, οι ένοπλοι του PKK θα αρχίσουν την αποχώρησή τουςμεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου.
Σε αντάλλαγμα, η κυβέρνηση αναμένεται να προωθήσει μεταρρυθμίσεις με τις οποίες θα διευρύνονται τα δικαιώματα της κουρδικής μειονότητας, που αριθμεί περίπου 15 εκατομμύρια από τον συνολικό πληθυσμό των 76 εκατομμυρίων.
Το Σαββατοκύριακο, ο Οτσαλάν συναντήθηκε με αντιπροσωπεία κούρδων πολιτικών για να συζητήσουν την πορεία των διαπραγματεύσεων, που ξεκίνησαν μεταξύ του ηγέτη του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος και της τουρκικής κυβέρνησης τον περασμένο Οκτώβριο.
Στις συνομιλίες αυτές, που πραγματοποιούνται στη φυλακή του νησιού Ιμραλί, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, ο Οτσαλάν άφησε να εννοηθεί ότι το PKK ενδέχεται να αποφυλακίσει τους Τούρκους στρατιωτικούς και κρατικούς λειτουργούς που κρατάει, σύμφωνα με ανακοίνωση που διάβασαν οι Κούρδοι πολιτικοί.
Σύμφωνα με την Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (IHD) του Ντιγιάρμπακιρ, το PKK κρατεί εννέα άτομα, περιλαμβανομένων στρατιωτών και δημοσίων υπαλλήλων.
Πάντως, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι η ειρηνευτική διαδικασία θα ξεκινήσει μόλις αποχωρήσουν από τα τουρκικά εδάφη οι αντάρτες του PKK.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου