counter

free counters

Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Προσκόμματα στην πορεία της Πολωνίας προς την υψηλή τεχνολογία


Παρότι η πολωνική οικονομία γνώρισε δύο δεκαετίες ραγδαίας ανάπτυξης, η χώρα παραμένει μία από τις λιγότερο καινοτόμες στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Μέχρι στιγμής, αυτό δεν αποτελούσε σημαντικό πρόβλημα, καθώς η εθνική οικονομία απολάμβανε τα αγαθά του χαμηλού κόστους εργασίας. Αυτό το είδος οικονομικής ανάπτυξης, όμως, εξαρτάται άμεσα από τη διατήρηση του κόστους αυτού σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Το πλεονέκτημα αυτό τείνει τώρα να εξαφανισθεί, με το κόστος ζωής στην Πολωνία να έχει αυξηθεί κατακόρυφα για να φθάσει στο 65% του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Την ίδια ώρα, οι μακροπρόθεσμοι αναπτυξιακοί ρυθμοί έχουν υποχωρήσει στο 3%, από 6-7% που ήταν πριν τέσσερα χρόνια. Για να ανταγωνισθεί στο μέλλον, η Πολωνία χρειάζεται επειγόντως να υποκαταστήσει το χαμηλό κόστος εργασίας με την τεχνολογική καινοτομία.
Η πολωνική κυβέρνηση δεσμεύεται ότι εργάζεται άοκνα με αυτό το στόχο, όπως επεσήμανε πρόσφατα και η υπουργός Παιδείας Μπαρμπάρα Κούντρικα. Η Πολωνία, όμως, έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά της έως ότου φτάσει τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. Πολωνοί κατέθεσαν μόλις 8 ευρεσιτεχνίες ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους το 2010, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, μόλις μία περισσότερη από την Ελλάδα, αλλά πολύ κάτω του μέσου όρου της ΕΕ, με 107.
Αν η Πολωνία δεν μετατρέψει την οικονομία της σε κέντρο καινοτομίας, κινδυνεύει να βρεθεί στην ίδια θέση με την Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου