counter

free counters

Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Λιγότερες αερομαχίες βλέπουν οι Τούρκοι, ψεύδη βλέπει το ΓΕΕΘΑ

Ρεκόρ λιγότερων αερομαχιών μεταξύ των ελληνικών και τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών στο Αιγαίο καταρρίπτεται φέτος, ανέφερε σε χθεσινό της δημοσίευμα η αγγλόφωνη τουρκική εφημερίδα «Sunday's Zaman» σημειώνοντας ότι μέχρι στιγμής έχουν σημειωθεί 79 αερομαχίες, ενώ μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται αυτές να έχουν αυξηθεί στις 100, τη στιγμή που στα παρελθόντα έτη ο ίδιος αριθμός ήταν 300-500.
Η εφημερίδα έγραψε ότι οι αερομαχίες ήταν 386 το έτος 2007, 382 το 2008 και 402 το 2009. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο συνολικός αριθμός των «συναντήσεων» των πολεμικών αεροσκαφών των δύο χωρών για το έτος 2011 στο Αιγαίο ανέρχεται στο 192.
Τα στοιχεία του τουρκικού γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων, όπως εμφανίζονται στη σχετική ιστοσελίδα, αναφέρουν ότι υπήρξαν 201 «παρεμποδίσεις» τουρκικών αεροσκαφών από ελληνικά. Τα στοιχεία αφορούν την περίοδο 1 Ιανουαρίου-29 Ιουλίου 2011. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, την ίδια περίοδο υπήρξαν 93 παραβιάσεις του τουρκικού εναέριου χώρου από ελληνικά αεροσκάφη και 24 παραβιάσεις των τουρκικών χωρικών υδάτων από ελληνικά πολεμικά πλοία.
Αμφισβητούν
Ευθέως αμφισβητούν την εγκυρότητα των δημοσιευομένων της «Ζαμάν» στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας: Οπως έλεγαν χθες πηγές του ΓΕΕΘΑ, μηδενικές είναι φέτος οι εμπλοκές σε εικονική κλειστή αερομαχία μεταξύ ελληνικών μαχητικών και τουρκικών αεροσκαφών που μπαίνουν παράνομα μέσα στο FIR Αθηνών.
Αυτό δε που η τουρκική πλευρά χαρακτηρίζει «αερομαχίες», δεν είναι άλλο από τη συνήθη διαδικασία αναχαίτισης των παρανομούντων τουρκικών αεροσκαφών. Διαψεύδονται κατηγορηματικά επίσης τα περί παραβιάσεων του τουρκικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων από ελληνικά αεροσκάφη και πλοία. «Πρόκειται για τα συνήθη ψεύδη, υπαγορευόμενα από θέματα πολιτικής», είπε χαρακτηριστικά στρατιωτικός αξιωματούχος του ΓΕΕΘΑ.
«Σαφώς θέτουν ξανά τέτοια ανύπαρκτα ζητήματα και μάλιστα ισχύοντος του θερινού μορατόριουμ των στρατιωτικών πτήσεων πάνω από το Αιγαίο, με άδηλη αιτία τη συγκυρία της σοβαρής εξελισσόμενης κρίσης στο τουρκικό στράτευμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου