Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011
Κοινές ασκήσεις της Ρωσίας, των ΗΠΑ και του Καναδά
Οι Αεροπορικές δυνάμεις της Ρωσίας και η Ενωμένη Διοίκηση της Αεροπορικο-διαστημικής Άμυνας της Βορειοαμερικανικού ηπείρου (North American Aerospace Defense Command) (ΗΠΑ και Καναδάς) θα διεξάγουν για δεύτερη φορά κοινές ασκήσεις με σκοπό την εδραίωση της συνεργασίας και της σύμπραξης των Αεροπορικών τους Δυνάμεων.
Οι ασκήσεις θα διεξάγονται από τις 8 ως τις 11 Αυγούστου στο έδαφος της Ρωσίας και των ΗΠΑ. Με σκοπό την εκπλήρωση των καθορισμένων καθηκόντων στις ασκήσεις θα πάρουν μέρος από τη ρωσική και την αμερικανική πλευρά αεροσκάφη ραδιοηλεκτρονικής παρακολούθησης μεγάλων αποστάσεων, αεροπλάνα εφοδιασμού και καταδιωκτικά αεροπλάνα.
Βασικό καθήκον των ασκήσεων είναι η εξάσκηση στη σύμπραξη των στρατευμάτων των μερών κατά την από κοινού αντίδραση σε πιθανό επεισόδιο εναέριας τρομοκρατίας.
Ρωσική στήριξη στις σερβικές θέσεις
Τη στήριξή της προς το Βελιγράδι όσον αφορά το Κόσοβο επανέλαβε η Μόσχα μέσω του Ρώσου πρέσβη στο Βελιγράδι, την ώρα που η πρόεδρος του Κοσόβου δηλώνει πως ο έλεγχος των συνόρων είναι δικαίωμα που δεν απεμπολείται.
«Η Ρωσία θεωρεί πως η προσπάθεια της κυβέρνησης της Πρίστινας να αλλάξει μονομερώς και δια της βίας την κατάσταση στο βόρειο Κόσοβο αποτελεί απειλή για την ασφάλεια στην περιοχή», δήλωσε ο Ρώσος πρέσβης στο Βελιγράδι Αλεξάντερ Κονούζιν, αναφερόμενος στις εξελίξεις στην περιοχή.
Επανέλαβε δε ότι η χώρα του «στηρίζει τη θέση του Βελιγραδίου ότι τα προβλήματα θα πρέπει να επιλύονται μέσω διαλόγου». «Στηρίζουμε τη θέση του Βελιγραδίου ότι τα προβλήματα στο Κόσοβο και το ίδιο το ζήτημα (του καθεστώτος) του Κοσόβου θα πρέπει να επιλύονται με διάλογο. Είναι πολύ σημαντικό, κάθε συμφωνία να γίνεται αποδεκτή από τους ανθρώπους που ζουν στο Κόσοβο», είπε χαρακτηριστικά ο Ρώσος διπλωμάτης και κάλεσε τις αποστολές της KFOR και της EULEX να σέβονται την εντολή που τους έχει δοθεί.
«Πιστεύουμε ότι η KFOR και η EULEX θα πρέπει να σέβονται την εντολή που τους έχει δοθεί και δεν θα πρέπει να περνούν τα όρια του καθεστώτος ουδετερότητας που πρέπει να έχουν», σημείωσε ο κ. Κονούζιν.
Ο Ρώσος πρέσβης χαρακτήρισε «αλαζονική» τη στάση των αρχών της Πρίστινας, τονίζοντας ότι οι ενέργειές τους παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και αποτελούν απειλή για την ασφάλεια, καθώς «δρουν εκτός του πλαισίου του Ψηφίσματος 1244 των Ηνωμένων Εθνών».
Η Ρωσία παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στο βόρειο Κόσοβο και, σύμφωνα με τον κ. Κονούζιν, και τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης προβάλλουν λεπτομερώς το θέμα. «Βρισκόμαστε σε επαφή με τους Σέρβους συναδέλφους μας, συνεργαζόμαστε στενά και ακολουθούμε τις εξελίξεις στην περιοχή. Συμφωνούμε σχεδόν απόλυτα στις εκτιμήσεις μας για τα γεγονότα των τελευταίων ημερών. Οι αρχές της Πρίστινας προσπάθησαν να αλλάξουν την κατάσταση στο βόρειο Κόσοβο μονομερώς και μέσω της χρήσης βίας», συμπλήρωσε ο Ρώσος πρέσβης.
«Ο έλεγχος των συνόρων είναι κυρίαρχο δικαίωμα της Δημοκρατίας του Κοσόβου και θα το εφαρμόσουμε το δικαίωμα αυτό με αποφασιστικότητα», δήλωσε από πλευράς της η πρόεδρος του Κοσόβου Ατιφέτε Γιαχγιάγκα. Όπως χαρακτηριστικά είπε, «αυτό δεν είναι πλέον θέμα συζήτησης με κανέναν». Η Γιαχγιάγκα, η οποία επισκέφθηκε τη Δευτέρα τις εγκαταστάσεις της ειδικής αστυνομικής δύναμης Κοσόβου μαζί με τον πρωθυπουργό Χασίμ Θάτσι, εξήρε επίσης το έργο των αποστολών της KFOR και της EULEX για την εγκαθίδρυση της ειρήνης και της σταθερότητας στο Κόσοβο, καθώς και για την εφαρμογή του νόμου.
Από την πλευρά του, ο Χασίμ Θάτσι απηύθυνε μήνυμα στη Σερβία, λέγοντας ότι το Κόσοβο ορίζει μόνο του το μέλλον του. «Το μήνυμά μας στο σερβικό κράτος είναι ξεκάθαρο. Θα πρέπει να αλλάξουν τη νοοτροπία τους απέναντι στο Κόσοβο, επειδή αυτό ορίζει μόνο του το μέλλον του», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θάτσι.
Τρίτη 2 Αυγούστου 2011
Ανταλλαγή πυρών στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου
Αξιωματούχοι ανέφεραν σήμερα ότι ανταλλάχθηκαν πυροβολισμοί μεταξύ λιβανέζων και ισραηλινών στρατιωτών στη μεθόριο των δύο χωρών χωρίς ωστόσο να αναφερθούν τραυματισμοί.
Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι οι στρατιώτες του που έκαναν περιπολία εντός ισραηλινών εδαφών απάντησαν στα πυρά των λιβανέζων στρατιωτών.
Ωστόσο λιβανέζος αξιωματούχος δήλωσε οι στρατιώτες πυροβόλησαν μόνο όταν οι ισραηλινοί στρατιώτες εισήλθαν στην επικράτεια του Λιβάνου. Το περιστατικό συνέβη στα νοτιοανατολικά του Λιβάνου.
Αξιωματούχοι του ισραηλινού στρατού δήλωσαν ότι ενημέρωσαν τα Ηνωμένα Έθνη για το συμβάν και πως το Ισραήλ δεν σκοπεύει να δώσει έκταση στο περιστατικό και πως επιθυμεί τη διατήρηση της ηρεμίας στα σύνορα.
Σε θέμα διεθνούς τρομοκρατίας αναγάγει το ζήτημα με τους Ουιγούρους η Κίνα
Μουσουλμάνους τρομοκράτες εκπαιδευμένους στο Πακιστάν βλέπει η Κίνα πίσω από τα επεισόδια που κόστισαν τη ζωή σε 18 ανθρώπους το Σαββατοκύριακο στην πόλη Κασγκάρ στην επαρχία Ξινγιάνγκ.
Κατά την επίθεση στην πόλη Κασγκάρ, εννέα ένοπλοι εισέβαλαν σε εστιατόριο και αφού σκότωσαν τον ιδιοκτήτη κι έναν υπάλληλό του, το πυρπόλησαν. Στη συνέχεια βγήκαν στο δρόμο και σκότωσαν άλλους τέσσερις ανθρώπους, μετέδωσε το πρακτορείο.
Σύμφωνα με το Associated Press, η αστυνομία αργότερα πυροβόλησε και σκότωσε πέντε άτομα που θεωρούνταν ύποπτοι για τις επιθέσεις. Με τις επιθέσεις ο αριθμός των νεκρών κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων του Σαββατοκύριακου στην πόλη Κασγκάρ ανέρχεται σε τουλάχιστον 18.
"Μία ομάδα θρησκευτικών εξτρεμιστών υποκινούμενοι από άτομα που έχουν εκπαιδευτεί σε στρατόπεδα τρομοκρατών στο εξωτερικό βρίσκονται πίσω από τις επιθέσεις του σαββατοκύριακου," μετέδωσε το "Νέο Κίνα" επικαλούμενο ανακοίνωση της κυβέρνησης της Κασγκάρ και πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τις έως τώρα έρευνες της αστυνομίας διαπιστώθηκε ότι "οι επικεφαλής της οργάνωσης που βρίσκονται πίσω από τις επιθέσεις είχαν εκπαιδευτεί στην κατασκευή εκρηκτικών και στη χρήση όπλων στο Πακιστάν σε στρατόπεδο του αυτονομιστικού "Ισλαμικού Κινήματος του Ανατολικού Τουρκεστάν," . Σημειώνεται ότι στην ίδια περιοχή το 2009 τουλάχιστον 200 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων και μελών της κοινότητας των Κινέζων Χαν.
Ο Αμερικανός πρέσβης στον Παπαϊωάννου για «θέματα τρομοκρατίας»
Εθιμοτυπική επίσκεψη στον υπουργό Δικαιοσύνης Μιλτ. Παπαϊωάννου πραγματοποίησε χθες ο Αμερικανός πρέσβης Ντάνιελ Σμιθ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, «κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε η στενή συνεργασία των δύο χωρών, για την αντιμετώπιση ζητημάτων ποινικού δικαίου και ιδιαίτερα θεμάτων τρομοκρατίας». Σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματικές πηγές, η συνάντηση έγινε σε συνέχεια της επίσκεψης που πραγματοποίησε προ δεκαπενθημέρου στη χώρα μας η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ. Η συζήτηση περί τρομοκρατίας μεταξύ των δύο πλευρών εστιάστηκε κυρίως σε θέματα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και ειδικότερα σε θέματα ελέγχου στις πύλες εισόδου της χώρας.
Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα ποινικού δικαίου, είναι γνωστή η διαφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε. για την κατακράτηση στοιχείων προσώπων που εμπλέκονται σε ποινικές υποθέσεις για μεγάλα χρονικά διαστήματα από πλευράς ΗΠΑ, κάτι που βρίσκει αντίθετη την Ε.Ε.
Είναι χαρακτηριστικό ότι και στην ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης αναφέρεται ότι ο κ. Παπαϊωάννου έθεσε επιτακτικά το ζήτημα της δικαστικής αρωγής των αμερικανικών αρχών, καθώς παρατηρούνται καθυστερήσεις στην ικανοποίηση αιτημάτων δικαστικής συνδρομής που υποβάλλει η χώρα μας στις ΗΠΑ.
Λιγότερες αερομαχίες βλέπουν οι Τούρκοι, ψεύδη βλέπει το ΓΕΕΘΑ
Των ΑΡΗ ΑΜΠΑΤΖΗ, ΝΤΙΝΑΣ ΒΑΓΕΝΑ
Ρεκόρ λιγότερων αερομαχιών μεταξύ των ελληνικών και τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών στο Αιγαίο καταρρίπτεται φέτος, ανέφερε σε χθεσινό της δημοσίευμα η αγγλόφωνη τουρκική εφημερίδα «Sunday's Zaman» σημειώνοντας ότι μέχρι στιγμής έχουν σημειωθεί 79 αερομαχίες, ενώ μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται αυτές να έχουν αυξηθεί στις 100, τη στιγμή που στα παρελθόντα έτη ο ίδιος αριθμός ήταν 300-500.
Η εφημερίδα έγραψε ότι οι αερομαχίες ήταν 386 το έτος 2007, 382 το 2008 και 402 το 2009. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο συνολικός αριθμός των «συναντήσεων» των πολεμικών αεροσκαφών των δύο χωρών για το έτος 2011 στο Αιγαίο ανέρχεται στο 192. Τα στοιχεία του τουρκικού γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων, όπως εμφανίζονται στη σχετική ιστοσελίδα, αναφέρουν ότι υπήρξαν 201 «παρεμποδίσεις» τουρκικών αεροσκαφών από ελληνικά. Τα στοιχεία αφορούν την περίοδο 1 Ιανουαρίου-29 Ιουλίου 2011. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, την ίδια περίοδο υπήρξαν 93 παραβιάσεις του τουρκικού εναέριου χώρου από ελληνικά αεροσκάφη και 24 παραβιάσεις των τουρκικών χωρικών υδάτων από ελληνικά πολεμικά πλοία.
Αμφισβητούν
Ευθέως αμφισβητούν την εγκυρότητα των δημοσιευομένων της «Ζαμάν» στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας: Οπως έλεγαν χθες πηγές του ΓΕΕΘΑ, μηδενικές είναι φέτος οι εμπλοκές σε εικονική κλειστή αερομαχία μεταξύ ελληνικών μαχητικών και τουρκικών αεροσκαφών που μπαίνουν παράνομα μέσα στο FIR Αθηνών.
Αυτό δε που η τουρκική πλευρά χαρακτηρίζει «αερομαχίες», δεν είναι άλλο από τη συνήθη διαδικασία αναχαίτισης των παρανομούντων τουρκικών αεροσκαφών. Διαψεύδονται κατηγορηματικά επίσης τα περί παραβιάσεων του τουρκικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων από ελληνικά αεροσκάφη και πλοία. «Πρόκειται για τα συνήθη ψεύδη, υπαγορευόμενα από θέματα πολιτικής», είπε χαρακτηριστικά στρατιωτικός αξιωματούχος του ΓΕΕΘΑ.
«Σαφώς θέτουν ξανά τέτοια ανύπαρκτα ζητήματα και μάλιστα ισχύοντος του θερινού μορατόριουμ των στρατιωτικών πτήσεων πάνω από το Αιγαίο, με άδηλη αιτία τη συγκυρία της σοβαρής εξελισσόμενης κρίσης στο τουρκικό στράτευμα».
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)