counter

free counters

Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Κινέζοι εναντίον Ευρωπαίων για την προίκα των ΕΑΣ

Κινεζοευρωπαϊκός πόλεμος αναμένεται να ανοίξει τις επόμενες ημέρες με αφορμή το ενδιαφέρον που έδειξε εσχάτως, μόλις μερικούς μήνες πριν, η κινεζική κρατική εταιρεία «NORINCO» για στρατηγική συνεργασία με τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, πρώην ΕΒΟ και ΠΥΡΚΑΛ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη επαφή έγινε κατά την επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Αμυνας Βαγγέλη Βενιζέλου στην έκθεση αμυντικού υλικού στο Αμπού Ντάμπι πριν από μερικούς μήνες. Κατόπιν, ο πρόεδρος της κινεζικής εταιρείας, κ. Zhao XiaoPeng, ζήτησε συνάντηση με τον κ. Βενιζέλο η οποία έγινε προχθές το πρωί. Ακολούθησε επίσκεψη της κινεζικής αντιπροσωπείας στα ΕΑΣ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κινεζικός κολοσσός θέλει να προχωρήσει στην εξαγορά μέρους ή ακόμα και του μεγαλύτερου ποσοστού των ΕΑΣ, ώστε να αποκτήσει δυνατότητα πρόσβασης στις αγορές αμυντικού υλικού στις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ. Αυτό διότι όλες οι χώρες της Συμμαχίας δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν πυρομαχικά ή οπλικά συστήματα που δεν είναι κατά ΝΑΤΟ πιστοποιημένα.
Μέχρι προχθές, τρεις ήταν οι ενδιαφερόμενες εταιρείες: Η αμερικανική εταιρεία πυρομαχικών ΑΤΚ, η πρώτη που έδειξε ενδιαφέρον από τον Αύγουστο 2010. Η γερμανική Ράιμενταλ (RWM), εκπρόσωποι της εταιρείας έχουν επισκεφθεί τα ΕΑΣ και σήμερα ή αύριο στέλνουν επιστολή ενδιαφέροντος στο υπουργείο, και τρίτη η ισραηλινή ΙΜΙ, η οποία μετά τη βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας - Ισραήλ αναμένεται τις επόμενες ημέρες να επαναβεβαιώνει το ενδιαφέρον της με σχετική επιστολή.
Το οικονομικό πρόβλημα των ΕΑΣ είναι τεράστιο και οι 1.360 εργαζόμενοι κινδυνεύουν να μείνουν απλήρωτοι τους επόμενους μήνες. Οι σημερινές υποχρεώσεις της εταιρείας ξεπερνούν τα 18 εκατομμύρια ευρώ , που είναι οι ασφαλιστικές υποχρεώσεις της και οι φόροι που πρέπει να πληρωθούν. Στο ποσό αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται δάνεια και χρέη που ξεπερνούν το 1,2 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου