counter

free counters

Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Συνεργασία Τουρκίας-Αφγανιστάν στην ενέργεια

Μνημόνιο κατανόησης για τη συνεργασία στην ενέργεια και την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου υπέγραψαν η Τουρκία και το Αφγανιστάν.
Πρόκειται για το πρώτο μνημόνιο κατανόησης που υπογράφει το Αφγανιστάν με άλλη χώρα και προβλέπει την εκπαίδευση Αφγανών αξιωματούχων σε ζητήματα ενεργειακής νομοθεσίας, καθώς και τη σύσταση κοινής ομάδας εργασίας που θα εξετάσει τις δυνατότητες της διμερούς συνεργασίας των δύο χωρών στους τομείς της ενέργειας και της εκμετάλλευσης του ενεργειακού πλούτου.

Ο κύριος στόχος της Τουρκίας είναι η συμμετοχή του τουρκικού ιδιωτικού και επιχειρηματικού κεφαλαίου στην εκμετάλλευση των ενεργειακών και φυσικών αποθεμάτων ορυκτού πλούτου, που διαθέτει το Αφγανιστάν.

Η κυβέρνηση του Αφγανιστάν από την πλευρά της θέλει να αξιοποιήσει την εμπειρία της Τουρκίας στα ζητήματα εκμετάλλευσης της ενέργειας και του ορυκτού πλούτου προκειμένου να επιτευχθεί εισροή πολύτιμων κεφαλαίων ξένου συναλλάγματος.

Το μνημόνιο υπογράφηκε στην Άγκυρα από τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Τανέρ Γιλντίζ και τον Αφγανό ομόλογό του, Γουανιντουλάχ Σαμπρανί.


Χάμαρμπεργκ προς Αγκυρα: Ανοίξτε τη Σχολή της Χάλκης



Του ΝΙΚΟΥ ΡΟΥΣΣΗ

Να ανοίξει τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης ζητεί, από την Τουρκία, ο επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Τόμας Χάμαρμπεργκ, εκφράζοντας, παράλληλα, την έντονη ανησυχία του για το ότι σε ορισμένα καίρια ζητήματα παρεμποδίζονται οι θρησκευτικές ελευθερίες στη γείτονα χώρα.

Με επιστολή του προς την τουρκική κυβέρνηση, ο επίτροπος επισημαίνει ότι η Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή της Χάλκης εξακολουθεί να παραμένει κλειστή και επαναλαμβάνει παλαιότερη έκκλησή του για να ανοίξει πάλι η Σχολή ενώ, παράλληλα, καλεί την τουρκική κυβέρνηση να άρει τους όποιους περιορισμούς έχει επιβάλει στην εκπαίδευση του κλήρου στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων και των Αρμένιων κληρικών.

Στηλιτεύει επίσης το γενονός ότι η Τουρκία αργεί πολύ να προχωρήσει στην εκτέλεση των τελεσίδικων-καταδικαστικών αποφάσεων που αφορούν θρησκευτικές ελευθερίες και έχουν εκδοθεί εναντίον της από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Από το 2007, τονίζει ο κ. Χάμαρμπεργκ, το Δικαστήριο έχει καταδικάσει την Τουρκία, διότι απέτυχε να διασφαλίσει αντικειμενικότητα, πολυφωνία και σεβασμό στη θρησκευτική διδασκαλία στα τουρκικά σχολεία, δικαιώνοντας αλεβίτες γονείς, και ακόμη δεν έχει λάβει απαντήσεις, σε ερωτήματα σχετικά με το ποια μέτρα ελήφθησαν από τις Αρχές για την πλήρη συμμόρφωση της χώρας μ' αυτή την απόφαση.





Επικρίνει τον Έρογλου ο Δρούτσας

Επικριτικός για άλλη μια φορά απέναντι στη στάση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Έρογλου κατά τη διαπραγματευτική διαδικασία για την επίλυση του Κυπριακού ήταν ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας σε συνέντευξή του στον Ελληνικό Ραδιοφωνικό Σταθμό του Λονδίνου.
 
Ενώ εξήρε τη στάση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, κατηγόρησε  τον κ. Έρογλου ότι οι προτάσεις και όλη του η προσέγγιση θυμίζουν παλιές εποχές και παλιές ιδέες που δεν αντικατοπτρίζουν τη βάση των συνομιλιών.

Αναφερόμενος στα Ηνωμένα Έθνη ο κ. Δρούτσας δήλωσε ικανοποιημένος από τη στάση του γ.γ. του ΟΗΕ  προσθέτοντας ότι στηρίζει όλες τις προσπάθειες του ίδιου του Μπαν Κι Μουν και του οργανισμού και σημειώνοντας ότι αυτό που αναμένεται είναι η τήρηση μιας αντικειμενικής στάσης χωρίς απλοποιήσεις και χωρίς ωραιοποιήσεις.

Αναφορικά με το περιεχόμενο των συνομιλιών του με τον Βρετανό ομόλογό του, Ουίλιαμ Χέιγκ, επανέλαβε το αίτημα περί “αντικειμενικότητας”, ενώ πρόσθεσε ότι τόσο η Βρετανία όσο και το σύνολο της διεθνούς κοινότητας εκτιμούν τη στάση που τηρεί η Ελλάδα, η εξωτερική πολιτική της οποίας βασίζεται στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου, τονίζοντας ότι η χώρα μπορεί και πρέπει να συμβάλει στην επίλυση προβλημάτων και να είναι παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

ΤΕΧΝΙΤΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ

 


Σε Έκτακτη ανακοίνωση του το Τουρκικό Γενικό Επιτελείο γνωστοποιεί προς τον Τουρκικό λαό οτι: “ Τρία τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, που εκτελούσαν εκπαιδευτικές πτήσεις στον εναέριο χώρο πάνω από το Αιγαίο αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά”. Οι δηλώσεις αυτές μάλιστα έγιναν λίγες ώρες μετά την παραβίαση του θαλάσσιου χώρου στην περιοχή της Μυκονου απο την τουρκική κορβέτα TCG BODRUM (F501) A-69 α.  Δεν είναι τυχαία γεγονότα οι κατά συρροή παραβιάσεις του εναέριου και θαλάσσιου Ελλαδικού χώρου από την Γείτονα χώρα.( Δεν είναι τυχαίες οι δηλώσεις Παπούλια, δεν ήταν τυχαίες οι δηλώσεις Καρατζαφέρη της 08ης/2/2011 (βυθίσατε …), δεν ήταν τυχαίες οι δηλώσεις Χριστόφια, δεν ήταν τυχαίος ο Έκτακτος συντονισμός του ΓΕΣ σε βραχονησίδες και Εβρο. Δεν ήταν τυχαίες οι προχθεσινές δηλώσεις του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου “ ΕΞ. ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: 09/02/2011. Δήλωση Βόμβα της Ηγεσίας του Τουρκικού Στρατού. Επίδειξη ισχύος και αμφισβήτηση της Πολιτικής Ηγεσίας.”

 Είχαν μάλιστα θεωρηθεί Ύποπτες τις Ασκήσεις στο Καστελόριζο μεταξύ 7&11 Φεβρουαρίου 2011.βλέπε (Ύποπτη Aεροναυτική Aσκηση (7-11/2/2011) των Tουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων «ACIK DENIZ» στο Καστελόριζο. Σε επιφυλακή το Αμερικανικό Ναυτικό).
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα απο την Αρχή.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση τα …τουρκικά F-16 “ εκτελούσαν εκπαιδευτικές πτήσεις” και αναχαιτίσθηκαν από ελληνικά Μ-2000 και F-4 τρεις φορές δυτικά, βορειοδυτικά και νοτιοδυτικά της Λέσβου.
Τα ελληνικά αεροσκάφη απογειώθηκαν από τα αεροδρόμια της Τανάγρας, της Ανδραβίδας και της Σκύρου, αναφέρει στην ιστοσελίδα του το τουρκικό Επιτελείο.

Είναι δεδομένο πλέον οτι το Τουρκικό Γενικό επιτελείο εφαρμόζοντας την Τεχνική της προπαγάνδας στον Τουρκικό Λαό συσπειρώνει Εθνικιστές και μή και τεκμηριώνει τις μελλοντικές του Ενέργειες.
Ας είμαστε προετοιμασμένοι για τις επόμενες ενέργειες της γείτονος. Με ψυχραιμία αξιοπρέπεια και σύνεση, αλλά προπάντων προνοητικότητα και όχι πανικό.

Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

"Εάν τραβήξουν ένα κομμάτι απο τον τοίχο, τότε ο τοίχος θα καταρρεύσει και θα θαφτούμε όλοι κάτω απο αυτόν".


Οι Κούρδοι έχουν βγεί στους δρόμους εδώ και αρκετές εβδομάδες σε μια προσπάθεια να σπάσουν την σιωπή της τουρκικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τις πρόσφατες ανακαλύψεις μαζικών τάφων στις Κουρδικές περιοχές στην Τουρκία

Από τον Ιανουάριο, χιλιάδες Κούρδοι διαδηλώνουν στους δρόμους των πόλεων Μπιτλίς, Ντιγιαρμπακίρ, Σιίρτ, Μαρντίν, Χακάρι και Μπάτμαν, αλλά και στις μεγάλες πόλεις όπως η Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Μερσίνα και Άδανα, σε μια προσπάθεια να αφυπνίσουν την διεθνή κοινή γνώμη και να διαμαρτυρηθούν για την σιωπή της Τουρκικής Κυβέρνησης.

Το BDP, το κύριο κουρδικό κόμμα, καθώς και ενώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η IHD και TIHV απαιτούν τη σύσταση επιτροπής αλήθειας και δικαιοσύνης προκειμένου να αποκαλύψει όλες τις φρικαλεότητες .( Μια τέτοια πρόταση έχει έλθει ενώπιον του Κοινοβουλίου στην Τουρκία , ο Κούρδος Εθνικός Ηγέτης Οτζαλάν έχει επαναλάβει πολλές φορές την πρόταση αυτή, όμως το κυβερνών ισλαμικό κόμμα πρωθυπουργού Ερντογάν έχει αποκλείσει την σύσταση μιας τέτοιας Επιτροπής.

Το ΑΚΡ μπλοκάρει την δημιουργία μιας Επιτροπής Αλήθειας ", διότι φοβάται να αντιμετωπίσει την αλήθεια και την πραγματικότητα και επιζητεί μέσα από την λήθη να ξεχαστούν όλα εκείνα τα γεγονότα που είναι βαθιά ριζωμένα στην συνείδηση Κουρδικού αλλά και του τουρκικού λαού από τις σκοτεινές αυτές ιστορικές περιόδους .

Τα στοιχεία είναι συντριπτικά αναφέρονται σε 17,000 χιλιάδες ανθρώπους οι οποίοι και δολοφονήθηκαν, χιλιάδες χωριά εκκενώθηκαν και εκατομμύρια άνθρωποι ξεριζώθηκαν από την πατρίδα τους και στάλθηκαν στην εξορία, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συνελήφθησαν και υπέστησαν βασανιστήρια, δεκάδες είναι και οι διανοούμενοι και πολιτικοί Κούρδοι που συνελήφθησαν και εξαφανίσθηκαν . Ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας και ορισμένοι εκ των στρατιωτικών διοικητών πέθαναν κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες ή δολοφονήθηκαν. Αυτά που έχουν συμβεί στην Τουρκική Δημοκρατία δεν έχουν συμβεί πουθενά αλλού στον κόσμο.

Η συζήτηση σχετικά με το θέμα των μαζικών τάφων έχει γίνει ιδιαίτερα έντονη μετά την ανακάλυψη του ομαδικού τάφου που περιέχει τα οστά τουλάχιστον 12 ανθρώπων, στις 5 Ιανουαρίου στην πόλη Mutka, επαρχίας Μπιτλίς, .Ενδεικτικό του φόβου της Τουρκικής Κυβέρνησης είναι ότι παρά τα αιτήματα των οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα οι τουρκικές δικαστικές αρχές αρνούνται πεισματικά να επιτρέψουν την παρουσία δικηγόρων και εκπροσώπων τους κατά την διαδικασία εκταφής, οι οποίες γίνονται παρουσία εισαγγελέα με την βοήθεια των φρουρών των χωριών, ενός σώματος τοπικής πολιτοφυλακής .Πρέπει να τονιστεί ότι οι ομαδικοί τάφοι επισημαίνονται από ντόπιους κατοίκους , η δε Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Τουρκία ισχυρίζεται ότι έχει ενημερωθεί για την ύπαρξη περισσότερων από 100 ομαδικούς τάφους στην επαρχία Μπιτλίς, η οποία και κατοικείται κυρίως από Κούρδους. Τα κουρδικά μέσα ενημέρωσης προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη και να φέρουν τις υποθέσεις αυτών των φρικαλεοτήτων στις δικαστικές αίθουσες καθώς αποτελούν εγκλήματα πολέμου.

Κάθε ιστορία μαρτυρεί τις θηριωδίες του τουρκικού στρατού στη δεκαετία του '90. Μαρτυρίες από χωρικούς και αντάρτες του PKK έχουν αποκαλύψει τις τοποθεσίες των μαζικών τάφων, ιδίως στις πόλεις της Μπιτλίς, Σιίρτ, Χακάρι, Σιρνάκ, Diyarbakir, Batman και Μπίγκολ. Απαγωγές και συνοπτικές εκτελέσεις, καμένα σώματα ανθρώπων, σώματα τεμαχισμένα η συνθλιμένα, Κούρδοι και Τούρκοι πολίτες καθώς και Κούρδοι μαχητές που πετάχτηκαν από ελικόπτερα από μεγάλο ύψος, εκτελέσεις αιχμαλώτων Κούρδων Μαχητών, σώματα που φέρουν εμφανή σημάδια βασανισμών και χρήσης χημικών όπλων συνθέτουν την εικόνα της ματωμένης δεκαετίας του 1990.

Για πάνω από 20 χρόνια οι οικογένειες των αγνοουμένων αναζητούν την αλήθεια

http://www.kurdish-info.eu/home.html

Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Το ‘κλειδί’ για το Αιγαίο

 


Του Σάββα Καλεντερίδη

Ενώ η χώρα διανύει την πιο δύσκολη περίοδο από ίδρυσης του νέου ελληνικού κράτους, με το εξωτερικό χρέος να φθάνει το 150% του ΑΕΠ και το κράτος, τους παραγωγικούς φορείς, τα κόμματα, τον πολιτικό κόσμο και την ίδια την κοινωνία να αδυνατούν να αντιληφθούν το μέγεθος της απειλής που επικρέμεται πάνω από την Ελλάδα, και ως εκ τούτου, αδυνατούν να βρουν τη λύση που θα βγάλει τη χώρα από το τραγικό αδιέξοδο, οι εξελίξεις στη ΝΑ Μεσόγειο έρχονται να λειτουργήσουν ως καταλύτης και επιταχυντής στο ζήτημα της δρομολόγησης λύσεων ή ‘λύσεων’ στο ζήτημα των διεκδικήσεων των Τούρκων στο Αιγαίο.

Αναφερόμενοι στις εξελίξεις στη ΝΑ Μεσόγειο, εννοούμε την σοβαρή πλέον πιθανότητα εκμετάλλευσης από πλευράς της Κύπρου, από κοινού με το Ισραήλ, των πολύ σημαντικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου , γεγονός που οδήγησε τις δυο χώρες στην υπογραφή συμφωνίας για τον καθορισμό των ορίων της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), ενώ προκάλεσε το ενδιαφέρον εκτός των άλλων της Ρωσίας και της Γερμανίας, οι ηγέτες των οποίων έσπευσαν να επισκεφθούν την κατά 40% κατεχόμενη από τους Τούρκους χώρα-μέλος της Ε.Ε.
Όσον αφορά στην επιλογή των λέξεων καταλύτης και επιταχυντής, για να εξηγήσουμε το νόημά τους, θα κάνουμε μια σύντομη αναφορά στην κατάσταση που επικρατεί στο Αιγαίο.
Τα χωρικά ύδατα της Ελλάδος και της Τουρκίας, μετά τη συνθήκη της Λοζάννης (1923), ορίσθηκαν ντε φάκτο στα 3 ν.μ. Το 1936 η Ελλάδα προχώρησε μονομερώς στην επέκταση των χωρικών της υδάτων από τα 3 στα 6 ν.μ., χωρίς καμία αντίδραση από πλευράς της Τουρκίας. Η Τουρκία διατήρησε το εύρος των χωρικών της υδάτων στα 3 ν.μ. μέχρι το 1964, οπότε με τον υπ’ αριθμόν 476 νόμο τα επέκτεινε στα 6 ν.μ., ενώ εισήγαγε την αρχή της αμοιβαιότητας στο θέμα. Έτσι, με βάση την αρχή αυτή, η Τουρκία, σε εκείνες τις θαλάσσιες περιοχές όπου οι γειτνιάζουσες χώρες είχαν ήδη επεκτείνει τα χωρικά τους ύδατα στα 12 ν.μ., αναγνώριζε στον εαυτό της το δικαίωμα να πράξει και αυτή το ίδιο. Μετά από όλα αυτά, η Τουρκία, από το 1964, όρισε ΜΟΝΟΜΕΡΩΣ το εύρος των χωρικών της υδάτων στα 6 ν.μ. στο Αιγαίο, ενώ με βάση την αρχή της αμοιβαιότητας, που αναφέρεται στο νόμο, το εύρος αυτό επεκτάθηκε και πάλι μονομερώς στα 12 ν.μ. στον Εύξεινο Πόντο και τη ΝΑ Μεσόγειο.
Όπως αναφέραμε σε προηγούμενα φύλλα στο άρθρο μας «Καλή τύχη Ελλάδα», από το 1973 η Τουρκία άρχισε να αμφισβητεί έμπρακτα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος στο Αιγαίο και το δικαίωμα της χώρας μας να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στα 12 ν.μ., δικαίωμα που ισχυροποιήθηκε το 1982, με τη Συνθήκη για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.
Το τί προηγήθηκε όλα αυτά τα χρόνια, το παραθέσαμε στο προαναφερθέν άρθρο μας. Πάντως, ως αποτέλεσμα όλων αυτών, στο Αιγαίο υπάρχει μια στασιμότητα, παρά τις όποιες προσπάθειες που έγιναν κατά καιρούς να ξεπεραστεί το αδιέξοδο, που κατά την άποψή μας οφείλεται στην τερατώδη ‘ανάγνωση’ και ερμηνεία του διεθνούς δικαίου και στην πρωτόγονη επίκληση του Casus Belli από πλευράς της Άγκυρας.
Ενώ λοιπόν έχει παγιωθεί μια κατάσταση, στην οποία η Ελλάδα επικαλείται το διεθνές δίκαιο και η Τουρκία το ‘δικαίωμά’ της να το αρνείται ή να το διαμορφώνει ανάλογα με το πώς τη συμφέρει, έρχονται οι εξελίξεις στη ΝΑ Μεσόγειο, που, όπως είπαμε στην αρχή του σημειώματός μας, λειτουργούν ως καταλύτης και επιταχυντής και στο Αιγαίο.
Τί εννοούμε.
Με βάση άρθρο του κ. Ηρακλείδη, καθηγητή Διεθνών Σχέσεων και Επίλυσης Συγκρούσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, που δημοσιεύθηκε στο ΒΗΜΑ (16-1-2010), μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι ‘από τις συνομιλίες του 1976-1981 συνάγονται 10 κατευθυντήριες γραμμές, στη λογική, θα έλεγα, ενός «μεγάλου πακέτου επίλυσης»’, με τελευταία και ‘φαρμακερή’ γραμμή την εξής:
Αποφυγή δημιουργίας εκατέρωθεν αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ).
Αν συμβαίνει αυτό και ιδιαίτερα αν υπάρχει δέσμευση των δυο χωρών να αποφύγουν τη δημιουργία ΑΟΖ, υπάρχει και μια λογική εξήγηση της απροθυμίας της Ελλάδος τόσα χρόνια να προβεί στη δημιουργία ΑΟΖ, κάτι που ήδη έχει κάνει η αδύναμη και υπό κατοχή Κύπρος από το 2004.
Όμως, όσον αφορά το φυσικό αέριο που θα εξαχθεί σε περιοχή που βρίσκεται στις ΑΟΖ Κύπρου-Ισραήλ, για να έχει νόημα η εξόρυξή του, θα πρέπει να εξασφαλιστεί το δρομολόγιο που θα ακολουθήσει ο αγωγός μεταφοράς στις ενεργοβόρες αγορές που το έχουν ανάγκη, δηλαδή στην Ευρώπη, που εν τω μεταξύ παραμένει εξαρτημένη από τη Ρωσία, στον τομέα αυτό. Οι δρόμοι που μπορεί να ακολουθήσει ένας τέτοιος αγωγός είναι τρεις. Ο πρώτος περνά μέσω Ισραήλ-Λιβάνου-Συρίας-Τουρκίας, ο δεύτερος μέσω Ισραήλ-Αιγύπτου-Λιβύης-Τυνησίας-Ιταλίας και ο τρίτος μέσω Κύπρου-Κρήτης-Πελοποννήσου-ηπειρωτικής Ελλάδος και καταλήγουν και οι τρεις στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.
Αν ληφθεί υπ’ όψιν ότι οι δυο πρώτοι δρόμοι αποκλείονται λόγω σοβαρότατων πολιτικών προβλημάτων, απομένει ο τρίτος δρόμος, ο οποίος όμως έχει και αυτός ένα ‘πρόβλημα’. Θα πρέπει να ορισθεί η ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου-Ελλάδος, για να μπορέσει να περάσει με ασφάλεια και χωρίς προβλήματα ο αγωγός. Για να ορισθεί όμως η ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου και Ελλάδος, θα πρέπει η Ελλάδα να συμπεριλάβει στην ΑΟΖ το Καστελόριζο, οπότε στην όλη υπόθεση εμπλέκεται και η Τουρκία, με την οποία, με βάση τον κ. Ηρακλείδη, έχουμε συμφωνήσει (;) επί της αρχής να αποφύγουμε αμοιβαία δημιουργία ΑΟΖ.
Η υπογραφή συμφωνίας Κύπρου – Ισραήλ για τον καθορισμό των ορίων μεταξύ των ΑΟΖ, η πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου της Ρωσίας κ. Μεντβέντεφ και της πρωθυπουργού της Γερμανίας κ. Μέρκελ στην Κύπρο και η στρατηγική ανάγκη της Ευρώπης μετά τη Ρωσία να αποκτήσει και έναν δεύτερο προμηθευτή φυσικού αερίου, είναι εξελίξεις που δείχνουν ότι τελικά «Το ‘κλειδί’ για μια δίκαιη λύση στο Αιγαίο», όπως τιτλοφορεί το άρθρο του ο κ. Ηρακλείδης, δεν είναι στα όσα αναφέρονται εκεί, αλλά ίσως έχει αλλάξει ‘χέρια’ και βρίσκεται ήδη κάπου στα γεωπολιτικά και γεω-οικονομικά συμφέροντα που θα εξυπηρετήσει ο αγωγός του ‘τρίτου δρόμου’ και στην ασφάλειά του.
Όσον αφορά το τελευταίο, και όχι μόνο, οι κοινές αεροπορικές ασκήσεις Ελλάδος – Ισραήλ, η επίσκεψη του αρχηγού του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στο Ισραήλ και οι πληροφορίες που θέλουν αεροσκάφη της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας να μετασταθμεύουν σε αεροπορικές βάσεις του Ισραήλ, φαίνεται ότι σε ορισμένους τομείς έχουν προχωρήσει αρκετά κάποια πράγματα.
Ας ελπίσουμε ότι ο τρίτος δρόμος του εν λόγω αγωγού, θα οδηγήσει τη χώρα σε μια πολύ διαφορετική κατεύθυνση από εκείνη που την οδήγησε ο ...τρίτος δρόμος για το σοσιαλισμό.
Οψόμεθα!

Εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Υψηλοί τόνοι για την Τουρκία, χαμηλοί για τα ενεργειακά



Της ΑΛΙΚΗΣ ΜΑΤΣΗ

Χαμήλωσαν τους τόνους στα ενεργειακά, απέστειλαν μήνυμα στην Τουρκία και κατ' επέκταση στην τουρκοκυπριακή πλευρά να επιδείξει πραγματική βούληση για την επίλυση του Κυπριακού, επιβεβαιώνοντας επί της ουσίας τη στασιμότητα που υπάρχει στις διαπραγματεύσεις.

Ο λόγος για τη χθεσινή συνάντηση Παπανδρέου - Χριστόφια στην Αθήνα, που πραγματοποιήθηκε λίγο πριν από τη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών, όπου το βασικό αντικείμενο συζήτησης είναι η ενεργειακή πολιτική της Ε.Ε.



Ο Γ. Παπανδρέου επανέλαβε τη θέση Ελλάδας και Κύπρου για διζωνική - δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ένα κράτος, μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνής προσωπικότητα).



«Το βάρος της απόδειξης της βούλησης για καλή λύση βρίσκεται στη μεριά της Τουρκίας», σημείωσε ο Δ. Χριστόφιας, ο οποίος παρουσίασε και τα ζητήματα στα οποία υπάρχουν αποκλίσεις μεταξύ των δύο πλευρών, όπως ανέκυψαν και από την πρόσφατη συνάντησή τους στη Γενεύη, υπό τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν.



«Εχουν επιτευχθεί συγκλίσεις στο θέμα της οικονομίας, λιγότερες στο θέμα Ευρωπαϊκή Ενωση κι ακόμη λιγότερες στο θέμα διακυβέρνηση», είπε ο Δ. Χριστόφιας, ο οποίος επέρριψε εξ ολοκλήρου την ευθύνη γι' αυτό στην τουρκοκυπριακή πλευρά.



Ο Κύπριος πρόεδρος υποστήριξε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά αρνείται να αποδεχθεί τη διασύνδεση στα θέματα των εδαφικών αναπροσαρμογών, της έλευσης χιλιάδων εποίκων, της ιθαγένειας και των περιουσιών.



Και κάλεσε τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και τη διεθνή κοινότητα να πιέσουν την Τουρκία, «διότι εκεί λαμβάνονται οι αποφάσεις», προς αυτή την κατεύθυνση.



Πάντως ο Δ. Χριστόφιας διαβλέπει πίσω από την αρνητική στάση της γείτονος πρόθεση να οδηγηθεί και πάλι η κατάσταση σε αδιέξοδο ώστε να οδηγηθεί ο Μπαν Κι Μουν στη σύγκληση τετραμερούς διάσκεψης «που είναι πέραν και έξω από τους όρους εντολής του, ώστε να συζητηθούν και τα θέματα των εγγυήσεων και οι συνθήκες συμμαχίας».



Σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά, και οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν ότι βρίσκονται σε διαρκή συντονισμό και στα θέματα ενεργειακής πολιτικής και στα θέματα οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών.



Θέλησαν ωστόσο να χαμηλώσουν τους τόνους περί των μεγάλων προσδοκιών από τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων που γράφεται ότι βρέθηκαν ανοιχτά της Κύπρου, η οποία, σημειωτέον, σε αντίθεση με την Ελλάδα, έχει καθορίσει την Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη (ΑΟΖ) και έχει ήδη υπογράψει διμερείς συμφωνίες οριοθέτησης με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και τον Λίβανο.



«Πολλά γράφονται περί του τι υπάρχει στο υπέδαφος, αλλά σε κάθε περίπτωση αυτά θα πρέπει να εξακριβωθούν και να προχωρήσουν μέσα από τις απαραίτητες διαδικασίες, τις οποίες έχουμε μεταξύ μας δρομολογήσει», δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου.



«Οι περιπτώσεις αυτές μελετώνται κατά πολύ συγκεκριμένο τρόπο, διότι η κάθε κίνηση έχει τη δική της σημασία και τις επιπτώσεις της», δήλωσε και ο πρόεδρος Χριστόφιας. «Πρέπει να είμαστε σίγουροι για το τι υπάρχει και σίγουροι για τις κινήσεις που πιθανόν θα αποφασίσουμε να κάνουμε. Πολλές φορές με το θόρυβο που γίνεται σε διάφορα ζητήματα σκοτώνουμε εν τη γενέσει τους δυνατότητες και πολιτικής και οικονομικής εκμετάλλευσης αυτών των δυνατοτήτων».



* Να θεσπίσει η Ελλάδα ΑΟΖ ζήτησε χθες από την κυβέρνηση, απευθυνόμενος στην Κ.Ο. της Ν.Δ., ο πρόεδρος του κόμματος Αντ. Σαμαράς, θεωρώντας ότι μια τέτοια κίνηση είναι προς διαφύλαξη των ελληνικών συμφερόντων. *



Ερευνες στο Αιγαίο για πετρέλαιο αφού καθοριστεί ΑΟΖ

Από τη Δυτική Ελλάδα, όπου θα επιλεγούν προς παραχώρηση για έρευνα τέσσερα ή πέντε «μπλοκ», σχεδιάζει να ξεκινήσει η ελληνική κυβέρνηση τις έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, σύμφωνα με τον αρμόδιο υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος μίλησε χθες στο πρακτορείο Reuters.

Ο ίδιος συνέδεσε πάντως ευθέως το ενδεχόμενο ερευνών στο Αιγαίο με τον καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και επιχειρηματολόγησε υπέρ των ερευνών στη Δυτική Ελλάδα, λέγοντας ότι εκεί υπάρχουν ώριμα γεωλογικά στοιχεία. «Είναι σαν να προσανατολίζουμε τα θέματα των ερευνών μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές», είπε χαρακτηριστικά για την ΑΟΖ. Επισήμανε ωστόσο πως «όταν λυθεί το ζήτημα της ΑΟΖ με την ευθύνη του υπουργείου Εξωτερικών, θα το δούμε. Εμείς δεν θα περιμένουμε να λυθούν αυτά τα θέματα και ούτε προτιθέμεθα να εμπλακούμε σε αυτά».



Ο Γ. Μανιάτης προσδιόρισε χρονικά την έναρξη ενός πρώτου γύρου παραχώρησης σε «18 έως 24 μήνες» -δηλαδή από το 2013- ενώ έκανε γνωστό ότι στο νομοσχέδιο για την ίδρυση του φορέα υδρογονανθράκων θα προβλέπονται και ακόμη πιο ευέλικτες διαδικασίες ανάθεσης.



Στο πλαίσιο αυτό εκτός από την κλασική μέθοδο του «γύρου παραχώρησης» θα προστεθεί και η διεθνής μέθοδος των «ανοιχτών θυρών» («open door»), σύμφωνα με την οποία σε προκαθορισμένα χρονικά διαστήματα κάθε χρόνο οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να αποκτούν πρόσβαση σε μη αποκλειστικά δεδομένα για συγκεκριμένες περιοχές και στη συνέχεια να καταθέτουν προσφορές. Η διαδικασία αυτή θεωρείται περισσότερο ευέλικτη καθώς δίνει τη δυνατότητα στο Δημόσιο να δέχεται περισσότερες προσφορές.



Σύμφωνα με τον υφυπουργό, περιοχές όπου θα μπορούσαν να ξεκινήσουν έρευνες για υδρογονάνθρακες είναι τα χερσαία τμήματα του νομού Ιωαννίνων, ο νομός Γρεβενών, στη Θράκη ή στα ανοιχτά του Πατραϊκού Κόλπου.

Επιστροφή της Αμμοχώστου στους Ελληνοκύπριους προτείνει έκθεση της ΕΕ

Σκληραίνει τη στάση του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέναντι στην Τουρκία. Στην έκθεση προόδου της Τουρκίας προτείνεται η επιστροφή της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου στους Ελληνοκύπριους, σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Βατάν».
 
Σε συζήτηση που θα γίνει στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με θέμα την έκθεση προόδου της Τουρκίας, το λεκτικό που αφορά το κεφάλαιο του Κυπριακού θα είναι σκληρό, σύμφωνα με την "Βατάν".
Εν τω μεταξύ, συναίνεση έχει εξασφαλιστεί σε ό,τι αφορά δήλωση που θα περιλαμβάνεται στην έκθεση, με την οποία προτείνεται η επιστροφή της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου στους Ελληνοκυπρίους.

Συγκεκριμένα, η πρόταση που θα περιληφθεί στην έκθεση αναφέρεται στην "ανάγκη επιστροφής της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, σύμφωνα με την απόφαση 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών".