Της ΑΛΙΚΗΣ ΜΑΤΣΗ
Χαμήλωσαν τους τόνους στα ενεργειακά, απέστειλαν μήνυμα στην Τουρκία και κατ' επέκταση στην τουρκοκυπριακή πλευρά να επιδείξει πραγματική βούληση για την επίλυση του Κυπριακού, επιβεβαιώνοντας επί της ουσίας τη στασιμότητα που υπάρχει στις διαπραγματεύσεις.
Ο λόγος για τη χθεσινή συνάντηση Παπανδρέου - Χριστόφια στην Αθήνα, που πραγματοποιήθηκε λίγο πριν από τη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών, όπου το βασικό αντικείμενο συζήτησης είναι η ενεργειακή πολιτική της Ε.Ε.
Ο Γ. Παπανδρέου επανέλαβε τη θέση Ελλάδας και Κύπρου για διζωνική - δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ένα κράτος, μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνής προσωπικότητα).
«Το βάρος της απόδειξης της βούλησης για καλή λύση βρίσκεται στη μεριά της Τουρκίας», σημείωσε ο Δ. Χριστόφιας, ο οποίος παρουσίασε και τα ζητήματα στα οποία υπάρχουν αποκλίσεις μεταξύ των δύο πλευρών, όπως ανέκυψαν και από την πρόσφατη συνάντησή τους στη Γενεύη, υπό τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν.
«Εχουν επιτευχθεί συγκλίσεις στο θέμα της οικονομίας, λιγότερες στο θέμα Ευρωπαϊκή Ενωση κι ακόμη λιγότερες στο θέμα διακυβέρνηση», είπε ο Δ. Χριστόφιας, ο οποίος επέρριψε εξ ολοκλήρου την ευθύνη γι' αυτό στην τουρκοκυπριακή πλευρά.
Ο Κύπριος πρόεδρος υποστήριξε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά αρνείται να αποδεχθεί τη διασύνδεση στα θέματα των εδαφικών αναπροσαρμογών, της έλευσης χιλιάδων εποίκων, της ιθαγένειας και των περιουσιών.
Και κάλεσε τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και τη διεθνή κοινότητα να πιέσουν την Τουρκία, «διότι εκεί λαμβάνονται οι αποφάσεις», προς αυτή την κατεύθυνση.
Πάντως ο Δ. Χριστόφιας διαβλέπει πίσω από την αρνητική στάση της γείτονος πρόθεση να οδηγηθεί και πάλι η κατάσταση σε αδιέξοδο ώστε να οδηγηθεί ο Μπαν Κι Μουν στη σύγκληση τετραμερούς διάσκεψης «που είναι πέραν και έξω από τους όρους εντολής του, ώστε να συζητηθούν και τα θέματα των εγγυήσεων και οι συνθήκες συμμαχίας».
Σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά, και οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν ότι βρίσκονται σε διαρκή συντονισμό και στα θέματα ενεργειακής πολιτικής και στα θέματα οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών.
Θέλησαν ωστόσο να χαμηλώσουν τους τόνους περί των μεγάλων προσδοκιών από τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων που γράφεται ότι βρέθηκαν ανοιχτά της Κύπρου, η οποία, σημειωτέον, σε αντίθεση με την Ελλάδα, έχει καθορίσει την Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη (ΑΟΖ) και έχει ήδη υπογράψει διμερείς συμφωνίες οριοθέτησης με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και τον Λίβανο.
«Πολλά γράφονται περί του τι υπάρχει στο υπέδαφος, αλλά σε κάθε περίπτωση αυτά θα πρέπει να εξακριβωθούν και να προχωρήσουν μέσα από τις απαραίτητες διαδικασίες, τις οποίες έχουμε μεταξύ μας δρομολογήσει», δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου.
«Οι περιπτώσεις αυτές μελετώνται κατά πολύ συγκεκριμένο τρόπο, διότι η κάθε κίνηση έχει τη δική της σημασία και τις επιπτώσεις της», δήλωσε και ο πρόεδρος Χριστόφιας. «Πρέπει να είμαστε σίγουροι για το τι υπάρχει και σίγουροι για τις κινήσεις που πιθανόν θα αποφασίσουμε να κάνουμε. Πολλές φορές με το θόρυβο που γίνεται σε διάφορα ζητήματα σκοτώνουμε εν τη γενέσει τους δυνατότητες και πολιτικής και οικονομικής εκμετάλλευσης αυτών των δυνατοτήτων».
* Να θεσπίσει η Ελλάδα ΑΟΖ ζήτησε χθες από την κυβέρνηση, απευθυνόμενος στην Κ.Ο. της Ν.Δ., ο πρόεδρος του κόμματος Αντ. Σαμαράς, θεωρώντας ότι μια τέτοια κίνηση είναι προς διαφύλαξη των ελληνικών συμφερόντων. *
Ερευνες στο Αιγαίο για πετρέλαιο αφού καθοριστεί ΑΟΖ
Από τη Δυτική Ελλάδα, όπου θα επιλεγούν προς παραχώρηση για έρευνα τέσσερα ή πέντε «μπλοκ», σχεδιάζει να ξεκινήσει η ελληνική κυβέρνηση τις έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, σύμφωνα με τον αρμόδιο υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος μίλησε χθες στο πρακτορείο Reuters.
Ο ίδιος συνέδεσε πάντως ευθέως το ενδεχόμενο ερευνών στο Αιγαίο με τον καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και επιχειρηματολόγησε υπέρ των ερευνών στη Δυτική Ελλάδα, λέγοντας ότι εκεί υπάρχουν ώριμα γεωλογικά στοιχεία. «Είναι σαν να προσανατολίζουμε τα θέματα των ερευνών μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές», είπε χαρακτηριστικά για την ΑΟΖ. Επισήμανε ωστόσο πως «όταν λυθεί το ζήτημα της ΑΟΖ με την ευθύνη του υπουργείου Εξωτερικών, θα το δούμε. Εμείς δεν θα περιμένουμε να λυθούν αυτά τα θέματα και ούτε προτιθέμεθα να εμπλακούμε σε αυτά».
Ο Γ. Μανιάτης προσδιόρισε χρονικά την έναρξη ενός πρώτου γύρου παραχώρησης σε «18 έως 24 μήνες» -δηλαδή από το 2013- ενώ έκανε γνωστό ότι στο νομοσχέδιο για την ίδρυση του φορέα υδρογονανθράκων θα προβλέπονται και ακόμη πιο ευέλικτες διαδικασίες ανάθεσης.
Στο πλαίσιο αυτό εκτός από την κλασική μέθοδο του «γύρου παραχώρησης» θα προστεθεί και η διεθνής μέθοδος των «ανοιχτών θυρών» («open door»), σύμφωνα με την οποία σε προκαθορισμένα χρονικά διαστήματα κάθε χρόνο οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να αποκτούν πρόσβαση σε μη αποκλειστικά δεδομένα για συγκεκριμένες περιοχές και στη συνέχεια να καταθέτουν προσφορές. Η διαδικασία αυτή θεωρείται περισσότερο ευέλικτη καθώς δίνει τη δυνατότητα στο Δημόσιο να δέχεται περισσότερες προσφορές.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό, περιοχές όπου θα μπορούσαν να ξεκινήσουν έρευνες για υδρογονάνθρακες είναι τα χερσαία τμήματα του νομού Ιωαννίνων, ο νομός Γρεβενών, στη Θράκη ή στα ανοιχτά του Πατραϊκού Κόλπου.