counter

free counters

Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

ΝΕΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΤΟ ΡΚΚ


 Κυβερνητικές αρχές και αρχές ασφαλείας στην Τουρκία συμφωνούν σε ένα πλάνο δύο σταδίων σχετικά με την καταπολέμηση των ενεργειών του ΡΚΚ, σε μια συνάντηση ασφαλείας που έγινε πριν απο δύο βδομάδες. Σύμφωνα με το νέο πλάνο που καταστρώθηκε, τα κανάλια διαμέσω των οποίων το ΡΚΚ ενισχύεται οικονομικά θα κλείσουν, και θα ενισχυθούν οι διπλωματικές προσπάθειες απευθείας συνομιλιών με τις χώρες εκείνες απο τις οποίες το ΡΚΚ αγοράζει εξοπλισμό. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Τουρκία θα ζητήσει απο την Ρωσία συγκεκριμένα, να συνεργαστεί με την Τουρκία εναντίον του ΡΚΚ. Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της τουρκίας, Cemil Çiçek, ο οποίος επισκέφθηκε την Πετρούπολη πρόσφατα, μετέφερε κάποιες προτάσεις που συζήτησε με τους Ρώσους αξιοματούχους σχετικά με την αντιμετώπιση του ΡΚΚ.


Το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τις δραστηριότητες του ΡΚΚ στην Ρωσία είναι αποτέλεσμα πληροφοριών που η αμερική έδωσε στην Τουρκία όπως ανέφεραν ορισμένοι αξιωματούχοι, οι οποίοι επιθυμούσαν να παραμείνουν ανώνυμοι. Κατα την διάρκεια μακρών συνομιλιών με αμερικάνους ειδικούς, η αμερικάνικη πλευρά είπε στην τουρκική ότι το 80% του εξοπλισμού που χρησιμοποιεί το ΡΚΚ προέρχεται απο την Ρωσία. Αργοτερα, στοιχεία που συνέλεξε το τουρκικό γενικό επιτελείο, επιβεβαίωσαν τις αμερικάνικες πληροφορίες σχετικά με τις πηγές εξοπλισμού του ΡΚΚ. Συμφωνα με την τελευταία έκθεση του γενικού επιτελείου σχετικά με το θέμα, και την οποία ο Çiçek πήρε μαζί του στην Ρωσία, η πλειονότητα του εξοπλισμού που η τουρκία έχει κατασχέσει απο τους αντάρτες του ΡΚΚ ή τις βάσεις τους, είναι ρώσικης προέλευσης. Η έκθεση αναφέρει ότι 72% των τυφεκίων Καλάσνικωφ που χρησιμοποιεί το ΡΚΚ είναι ρώσικης κατασκευής, και ακολουθεί η Κίνα με 14%. Η Ουγγαρία και η Βουλγαρία κατέχουν απο ένα 4% περίπου η κάθε μία σχετικά με τα Καλάσνικωφ. Η Ρωσία είναι επίσης με μεγάλη διαφορά η μεγαλύτερη πηγή τυφεκίων ελεύθερων σκοπευτών για το ΡΚΚ. Περίπου το 45% των 5713 τυφεκίων ακριβείας είναι ρώσικης προέλευσης. Τα αντίστοιχα τυφέκια αγγλικής και αμερικάνικης κατασκευής είναι 13,2% και 9,4% αντίστοιχα. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι η Ρωσία συνεισφέρει εξίσου σε μεγάλο βαθμό στην προμήθεια αντι-αρματικών ναρκών και εκτοξευτών ρουκετών. Στα μεν πρώτα, το ρώσικο ποσοστό είναι 88% ενώ στα δεύτερα είναι 85% σύμφωνα με την έκθεση.

Επίσης, οι τουρκικες μυστικές υπηρεσίες (ΜΙΤ), πρόσφατα ανακάλυψαν ότι ο Mustafa Karasu, ένας εκ΄των ηγετών του ΡΚΚ, είχε συνομιλίες με ρώσους εμπόρους όπλων και διαπραγματεύονταν την αγορά ρουκετών ρωσικής προέλευσης. Η έκθεση κάνει επίσης λόγο για αγορά απο το ΡΚΚ μια μεγάλης ποσότητας όπλων που έγινε απο ρώσους εμπόρους το 2007. Οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, θεωρούν ότι το Ιράν και η Αρμενία είναι μέρος των δρομολογίων που ακολουθούν τα όπλα που προμηθεύεται το ΡΚΚ, για να μεταφερθούν στο βόρειο Ιράκ.

Πρόσφατα, η Τουρκία ενίσχυσε τις προσπαθειές της στο να τερματίσει τις επιθέσεις του ΡΚΚ, και να μπει ένα τέρμα σε αυτό τον τριακονταετή πόλεμο που μαίνεται στο εδαφός της. Σαν μέρος αυτών των προσπαθειών, ο υπουργός εσωτερικών Beşir Atalay είχε συνομιλίες με τον ηγέτη των κούρδων του βορείου Ιράκ, Massoud Barzani στην Arbil την προηγούμενη Κυριακή. Η συνάντηση έγινε αμέσως μετά το ταξίδι που πραγματοποίησε ο υπαρχηγός της ΜΙΤ Hakan Fidan στην Αμερική για συνομιλίες σε σχέση με το κουρδικό θέμα. Ο Barzani είπε στον Atalay ότι είναι έτοιμος να συνεργαστεί με την Τουρκία στον αγώνα της ενάντια στο ΡΚΚ. Ο δε Fidan αναμένεται να επισκεφθεί την Arbil σε λίγες εβδομάδες, για περαιτέρω συνομιλίες.

Η Τουρκία και η Ρωσία, είχαν ανέκαθεν δυσκολίες στην κοινή τους συνεργασία ενάντια στην τρομοκρατία. Ενώ η πιθανολογούμενη ρωσική βοήθεια στο ΡΚΚ δημιουργούσε εσωτερικές έριδες στην Τουρκία, η Ρωσία είχε εξίσου κατηγορήσει την Τουρκία για υποστήριξη των τσετσένων αυτονομιστών κατα καιρούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου