Αυτό που εύχονταν οι διάφοροι ειδικοί για τα εκλογικά δρώμενα δηλαδή να μην κατεβεί τελικά ο ανεξάρτητος μειονοτικός συνδυασμός δεν είχε αποτέλεσμα. Σήμερα άρχισε τη λειτουργία του το εκλογικό κέντρο της Σημπέλ Μουσταφάογλου που ηγείται του ανεξάρτητου μειονοτικού συνδυασμού και πρέπει να πούμε ότι υπάρχει αρκετή αισιοδοξία στις τάξεις των οπαδών της για ένα θετικό αποτέλεσμα. Το εκλογικό κέντρο βρίσκεται στην οδό Ιωαννίνων απέναντι από τη λέσχη της νεολαίας.
ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ
Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010
Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010
Τι διάταξη παίρνει ο τουρκικός στρατός στον Εβρο??
Μεγάλες στρατιωτικές προετοιμασίες των Τούρκων στον Έβρο… Σας παραθέτουμε παρακάτω δημοσιεύσεις από το διαδίκτυο που αναφέρονται σε εξοπλισμούς- δραστηριότητες των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή του Έβρου. Με μία πρώτη ανάγνωση ακόμη και ένας μη στρατιωτικός αντιλαμβάνεται ότι κάτι συμβαίνει στο Κάραγατς όπου οι Τούρκοι διαθέτουν στρατιωτικη μοναδα προγεφυρώματος. Τι κάνουμε από την πλευράς μας; Είμαστε έτοιμοι με τα μέσα που διαθέτουμε να προστατεύσουμε την εδαφική μας ακεραιότητα, ή έχουμε δώσει πίστη στην «ελληνοτουρκική προσέγγιση και φιλία» των πολιτικών; Ειδικότερα οι δημοσιεύσεις που αναφέρονται σε εξοπλισμούς- δραστηριότητες των Τούρκων είναι:«1. Αμφίβια Επιθετική Γέφυρα Samur
Παρουσιάστηκε από την τουρκική εταιρεία FNSS η πρώτη κινητή αμφίβια επιθετική γέφυρα SAMUR. Πρόκειται για το πρώτο όχημα μίας συνολικής παραγγελίας 52 οχημάτων του ιδίου τύπου. Η πρόταση της εταιρείας περιελάμβανε το σασί του τροχοφόρου οχήματος 8×8 Pars, που επίσης κατασκευάζει η εταιρεία FNSS, για το όχημα φορέα και το σχέδιο της γερμανικής επιθετικής αμφίβιας γέφυρας τύπου Μ3 της εταιρείας Santa Barbara Sistemas GmbH πρώην EWK.
Από δοκιμές που έχουν γίνει από το γερμανικό Στρατό με την γέφυρα Μ3 η διεκπεραίωση ενός άρματος από την μία όχθη στην άλλη για ένα ποταμό παρόμοιο με τον Έβρο, δεν διαρκεί παραπάνω από 6 λεπτά όταν η Μ3 λειτουργεί ως πορθμείο.
Eκτιμάται λοιπόν ότι το Τουρκικό Μηχανικό θα έχει εντάξει στο δυναμικό του πορθμεία ικανά να μεταφέρουν δύο ίλες αρμάτων μέσα σε 6,5 λεπτά στην δυτική ακτή του Έβρου!
Και μέσα σε 15′ μπορούν να ζεύξουν τις δύο όχθες!
Κάθε αμφίβιο όχημα-σχεδία Samur έχει δυνατότητα γεφύρωσης 12,5 μέτρα, ενώ η κάθε συλλογή που αποτελείται από 12 οχήματα-σχεδίες που γεφυρώνουν 150 μέτρα
Το κάθε ζεύγος οχημάτων-σχεδίων όταν χρησιμοποιείται ως πορθμείο, μπορεί να μεταφέρει άρμα κλάσης 70 τόνων, ενώ για την επάνδρωση του κάθε οχήματος απαιτούνται μόλις 3 στρατιώτες οι οποίοι μπορούν να αναπτύξουν το όχημα-σχεδία και να διεκπεραιώσουν ένα στρατιωτικό όχημα στην απέναντι όχθη ενός ποταμού σαν τον Έβρο σε λιγότερο από 7 λεπτά.
Διαθέτει ικανότητα διεύθυνσης μέσα στο νερό και στους τέσσερις άξονες και λόγω αυτών των δυνατοτήτων μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως πορθμείο (Bay Ferry) ενώ διατηρεί αυτή τη δυνατότητα ακόμα και όταν δύο οχήματα-σχεδίες είναι συζευγμένα. Είναι εξοπλισμένο με κεντρικό σύστημα ελέγχου πίεσης ελαστικών, η μέγιστη ταχύτητα οδήγησης σε άσφαλτο φτάνει τα 80χλμ/ώρα, ενώ στο νερό κινείται με ταχύτητα μέχρι και 14 χλμ/ώρα. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα καθαρά επιθετικό σύστημα καθότι η Τουρκία με αυτά τα μέσα θα μπορεί ανά πάσα στιγμή ακόμα και κατά τη
διάρκεια της νύκτας να αιφνιδιάσει τις ελληνικές δυνάμεις ακόμα και σε τέσσερα διαφορετικά σημεία στο ποτάμι του Έβρου.
Επιπρόσθετα η ήδη αναφερθείσα δυνατότητα του συστήματος να λειτουργήσει σαν πορθμείο επιτρέπει στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις να μεταφέρουν στο πρώτο κύμα της επίθεσης 24 άρματα μάχης ή άλλο συνδυασμό οπλικών συστημάτων (π.χ. ΤΟΜΑ, ΤΟΜΠ, αυτοκινούμενα πυροβόλα, κλπ) την ίδια στιγμή σε διαφορετικά σημεία.
Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό του τουρκικού Στρατού και της εταιρείας το σύνολο των 52 οχημάτων-σχεδιών θα παραδιδόταν μέχρι και τον Οκτώβριο του 2012, με το πρώτο σύστημα να παραδίδεται τα τέλη του 2011.
Το Τουρκικό Μηχανικό εδώ και αρκετά χρόνια διαθέτει δύο τύπους πλωτών ταχέως αναπτυσσόμενων γεφυρών. Συγκεκριμένα, οι Τούρκοι διαθέτουν οκτώ συλλογές πλωτών γεφυρών τnς εταιρείας EWK, των 250 μ. η κάθε μια, καθώς και έξι συλλογές πλωτών γεφυρών RIBBON, αμερικανικής προέλευσης. Οι γέφυρες EWK και RIBBON είναι σχεδόν πανομοιότυπες και εναλλάξιμες μεταξύ τους. Συνεπώς, οι γείτονες ήδη διαθέτουν πολλά και αξιόλογα πλωτά μέσα ζεύξης υδάτινων κωλυμάτων και αυτά που επιπλέον αποκτούν είναι ηροφανέ5 ότι ανησυχούν ιδιαίτερα την ελληνική πλευρά.
2. Leguan Bridge Laying Armoured Vehicles
Τον Νοέμβριο του 2008 οι Τούρκοι ανακοίνωσαν την απόφαση προμήθειας 36 γεφυροφόρων αρμάτων τύπου Leguan (τα πρώτα έξι κατασκευασμένα στη Γερμανία και τα υπόλοιπα 30 στην Τουρκία στο στρατιωτικό εργοστάσιο του Kayuseri). Οι γέφυρες Leguan είναι κλάσεως 70 τόνων, αναπτύσσονται «συρταρωτά» και γεφυρώνουν ανοίγματα μέχρι και 24 μ. Γεφυροφόρα άρματα Leguan διαθέτουν λίγες χώρες στον κόσμο και η Ελλάδα διαθέτει μόλις οκτώ επί σκάφους Leopard 1GR. Η Τουρκία προμηθεύεται 36 άρματα έναντι 48 υπαρχόντων σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο! To Leguan έχει δυνατότητα γεφύρωσης κωλυμάτων μήκους 28 μ. ανά άρμα σε χρόνο μόλις πέντε λεπτών!
Το Τεθωρακισμένο Όχημα Καθέλκυσης Γέφυρας (AVLB) Leguan ελέγχεται από μοναδικό χειριστή με κλειστή θυρίδα και τοποθετεί γέφυρα Στρατιωτικής Κατηγορίας Βάρους 80 (MLC 80) μήκους 26m, εντός 5 λεπτών με χρήση ενός ηλεκτρονικού συστήματος ελέγχου. Η KMW κατασκεύασε συστήματα Leguan για γεφυροφόρα άρματα Leopard 1 και Leopard 2, τα οποία παραδόθηκαν στον Ελληνικό, Βελγικό, Νορβηγικό και Φινλανδικό Στρατό. Το σύστημα Leguan μπορεί να τοποθετηθεί επίσης σε ευρεία ποικιλία νέων ή μεταχειρισμένων αρμάτων μάχης. Χρησιμοποιείται ενδεικτικά με οχήματα του πολωνικού άρματος μάχης PT91, με Μ47 και Μ60 του Ισπανικού Στρατού και στο Μ1 “Wolverine” των ΗΠΑ.
3. Άρματα διάσπασης ναρκοπεδίων Κieler
Τον Απρίλιο του 2010 έγινε γνωστή μια ακόμη τουρκική εξειδικευμένη προμήθεια. Οι γείτονες προμηθεύονται 56 άρματα μηχανικής διάσπασης ναρκοπεδίων KEILER με συστήματα τύπο ανέμης, σε σκάφη αρμάτων LEOPARD 2Α4, κόστους 1 εκατ. ευρώ ανά άρμα. Στην τιμή μονάδας συμπεριλαμβάνεται η αγορά του μεταχειρισμένου άρματος, η εργοστασιακή αξιοποίηση και η διασκευή του σε άρμα διάσπασης ναρκοπεδίου.
4. Ασκήσεις των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στον Έβρο (περιοχή Ορεστιάδας, κατάντι)
Αιφνιδιαστική άσκηση ταχείας ζεύξης υδάτινου κωλύματος, πιο απλά τη γεφύρωση του ποταμού Έβρου και την περαίωση εντός της ελληνικής επικράτειας τεθωρακισμένων δυνάμεων, έχει
πραγματοποιήσει η επίλεκτη 3η τουρκική Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία τον Απρίλιο του 2010. Η συγκεκριμένη μονάδα αποτελεί μία από τις καλύτερα εξοπλισμένες τεθωρακισμένες μονάδες του τουρκικού Στρατού και εδρεύει στην πόλη Cerkezkoy και Tekirdag (Ραιδεστός).
Ο τουρκικός Στρατός για πρώτη φορά μετά το 1974 παίρνει στον Έβρο επιθετική διάταξη.
Τι σημαίνει αυτό: Οι κύριες τουρκικές μονάδες του 3ου και του 5ου Σώματος Στρατού εγκατέλειψαν την γραμμή προκάλυψης και μεταφέρθηκαν ή μεταφέρονται σταδιακά ανατολικότερα «μακριά» από τα αδιάκριτα ελληνικά «μάτια». Στην γραμμή προκάλυψης έχουν απομείνει μονάδες β’ κατηγορίας, μεθοριακοί φρουροί σύνθεσης με μειονοτικούς (Κούρδους, Αλεβίτες κλπ). Μόνο δύο ταξιαρχίες, η μία στο βορρά και η άλλη στο νότο έχουν απομείνει από τις κύριες μονάδες. Η κίνηση αυτή όσο και αν ακούγεται ως «ακίνδυνη» στην πραγματικότητα είναι άκρως επικίνδυνη. Οι μονάδες μεταφέρονται 50 χλμ στα μετόπισθεν όταν θέλουν να προετοιμαστούν για επιχειρήσεις.
6. Δύο (2) νέα Τουρκικά Συντάγματα Μηχανικού.
Από πληροφορίες του διαδικτύου διαβάζουμε ότι οι Τούρκοι εδημιούργησαν 2 νέα Συντάγματα Μηχανικού, εάν αληθεύει τότε αντιλαμβανόμαστε ότι οι νέες μονάδες αυτές δημιουργήθηκαν για την υποστήριξη των Μεγάλων Σχηματισμών τους για την ανάληψη επιθετικών ενεργειών ενδεχόμενα στον Έβρο.
7. Διακλαδικό Επιχειρησιακό Σχηματισμό Ειδικών Αποστολών
Η δήθεν «εκπαιδευτική» Στρατιά του Αιγαίου παύει και επίσημα να είναι εκπαιδευτική: Μετονομάζεται και επίσημα σε «Διακλαδικό Επιχειρησιακό Σχηματισμό Ειδικών Αποστολών» και εντάσσονται σε αυτόν εκτός από τις πέντε ταξιαρχίες του Στρατού, μονάδες της Αεροπορίας Στρατού, πλωτά μέσα και σε επίπεδο Σχηματισμού υπάγονται και αεροπορικές μονάδες εγγύς υποστήριξης! Η 11η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχίας Πεζικού που εδρεύει στο Ντενιζλί, αναβαθμίζεται και το ίδιο συμβαίνει και με την 19η Πεζικού και την 3η εκπαιδευτική με έδρα την Αττάλεια».
8. Επίσης θα θέλαμε να επισημάνουμε από την πλευρά μας και τα εξής:
α. Προγεφύρωμα Κάραγατς
Προβλέφθηκε για να καλύπτει την τουρκική πόλη της Αδριανούπολης, η οποία είναι χτισμένη στις όχθες του Έβρου. Συνεπώς στην περιοχή εκείνη η Τουρκία έχει χερσαία σύνορα, μήκους 12 περίπου χλμ. με την Ελλάδα. Η δε ανάληψη μιας επιθετικής ενέργειας στην περιοχή δεν προϋποθέτει τη βιαία διάβαση του Έβρου, αφού το ποτάμι βρίσκεται ήδη πίσω τους και είναι γεφυρωμένο με δύο σταθερές γέφυρες. Τα έργα που έχουν κατασκευασθεί και αποτρέπουν την όποια γεφύρωσή του έχουν συντηρηθεί; Έχουν ληφθεί σοβαρά υπόψη τα νέα δεδομένα γεφύρωσης των Τουρκικών
μέσων;
β. Αποναρκοθετήσεις στον Έβρο
Είναι ένα θέμα που θα πρέπει να απασχολήσει σοβαρά την ηγεσία της χώρας μας, αυτό της εκκαθάρισης των δεκάδων χιλιάδων, ναρκών στα ναρκοπέδια κατά μήκος της ελληνοτουρκικής μεθορίου στον Έβρο. Ανακοινώσεις δεν έχουμε δει. Έχουν ξεκινήσει; όταν η Τουρκία με πυρετώδεις προετοιμασίες ετοιμάζεται για πιθανή ενέργεια επιθετική σε Κάραγατς ή αλλού.
γ. Γιγαντιαία Έχιδνα
Τα ερωτήματα μας για το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα είναι:
-Οι συσκευές που αγοράσαμε έχουν συντηρηθεί ή είναι εκτός ορίου ζωής;
- Πότε έγινε η τελευταία εκτόξευση και πού;
-Εκπαιδεύεται το προσωπικό μας και εάν ναι, με ποιες εκπαιδευτικές συσκευές; Η μία που είχε αγορασθεί ήδη ήταν εκτός λειτουργίας μετά την εκπαίδευση των στελεχών που πραγματοποιήθηκε την δεκαετία του 80.
-Σε περίπτωση εκδήλωσης αντεπίθεσης των δυνάμεων μας (πχ Κάραγατς ) με ποια μέσα θα κάνετε διάσπαση των εχθρικών Ν/Π;
9. Ανακεφαλαίωση
Συνολικά έχουν παραγγελθεί ή είναι υπό παράδοση οι εξής εξοπλισμοί που αφορούν το Τουρκικό Μηχανικό:
-52 οχήματα σχεδιών samur
-36 γεφυροφόρa άρματα τύπου Leguan
-56 άρματα μηχανικής διάσπασης ναρκοπεδίων KEILER
10. Συμπέρασμα
Οι τουρκικές προμήθειες εξειδικευμένων μέσων μηχανικού αξίας πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, σε πρωτοφανείς ποσότητες, προκαλούν πολύ μεγάλη ανησυχία. Ο Τουρκικός Στρατός προμηθεύεται αυτά τα μέσα για να μπορεί να ζεύξει υδάτινα ή ξηρά κωλύματα.»
Ο συνδυασμός της προμήθειας μέσων ζεύξης ποταμών-τάφρων με την απόκτηση γεφυροφόρων αρμάτων «φωτογραφίζει» ΜΟΝΟ την περιοχή του Έβρου που διαθέτει τέτοια εδαφικά χαρακτηριστικά. Στα παραπάνω να προσθέσουμε τα δύο νέα Συντάγματα Μηχανικού, τον Διακλαδικό Επιχειρησιακό Σχηματισμό Ειδικών Αποστολών, τις ασκήσεις που γίνονται στην ΒΔΠ ποταμού από επίλεκτες μονάδες και την νέα διάταξη των τουρκικών δυνάμεων που μόνο αμυντική δεν είναι ΤΌΤΕ η στρατιωτική μας ιεραρχία μόνο εφησυχασμένοι δεν μπορεί να είναι για την ελληνοτουρκική προσέγγιση και «φιλία» των πολιτικών μας που προωθούν!!.
πηγή http://hellenic-militaryclub.blogspot.com/2010/10/1974.html
Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010
Η τελική αναμέτρηση στο δήμο Ιάσμου πλησιάζει....όλα δειχνουν ότι θα υπάρχουν μόνο 2 μονομαχοι
Χοντρό παιχνίδι και απροκάλυπτα με χτυπήματα κάτω από την μέση, άρχισε να παίζει το Τούρκικο προξενείο στις αυτοδιοικητικές εκλογές στο δήμο Ιάσμου.
-Προχθές έγινε μια συνάντηση του Τουργκάι Μουμίν με τον πρώην δήμαρχο Σώστη Μουσταφά Μουσταφάογλου που δεν κατέληξε πουθενά, αφού ήδη ο αρχιτέκτονας προστατευόμενος του πρώην κοινοτάρχη Ασωμάτων κ.Χακή, προσχωρεί στο στρατόπεδο του Καδή Ισμέτ.
-Υπάρχουν αφόρητες πιέσεις ώστε να παραιτηθεί από την διεκδίκηση και ο κ. Μουσταφάογλου με αποχωρήσεις στελεχών και αδυναμία εξαίρεσης υποψηφίων στα χωριά του Ιάσμου.
-Πάντως το πρόσωπο που δεν γνώριζαν και προτάθηκε στην συνάντηση της δευτέρας, των τριών μουσουλμάνων υποψηφίων, από τους νεολαίους του Ιάσμου, ήταν ο πρώην δήμαρχος Σώστη Σαίτ Ερντογάν.
-Και η πρόταση έλεγε να παραιτηθούν οι τρείς υποψήφιοι και να διεκδικήσουν όλοι μαζί τον δήμο με την ομπρέλα του Σαίτ Ερντογάν.
-Και φυσικά δεν έγινε δεκτή από τον Καδή Ισμέτ που ανέφερε ότι ήδη είναι έτοιμος για την εκλογική αναμέτρηση.
-Και η συμφωνία του “ARCADIA” προσανατολίστηκε για την δεύτερη Κυριακή.
-Ο ίδιος ο κ. Μουσταφάογλου βέβαια, τώρα ήδη άρχισε να διαρρέει ότι παρά την συμφωνία των κυρίων που έκαναν οι μειονοτικοί για συνένωση των δυνάμεων την δεύτερη Κυριακή, ενδεχομένως να μην...κατέβει υποψήφιος αν διαπιστώσει εντός των ημερών ότι δεν θα μπορέσει να βρίσκεται στο δεύτερο γύρο.
-Και από ότι φαίνεται μάλλον θα το διαπιστώσει σύντομα.
-Και αν δεν το διαπιστώσει ο ίδιος, θα φροντίσει γι’ αυτό το προξενείο με το δίκτυο που διαθέτει.
-Το ζήτημα βέβαια που τίθεται τώρα είναι το τι θα κάνει ο δήμαρχος Ιάσμου Κυριάκος Αμούτζας σε περίπτωση που απέναντι του θα έχει μόνο τον Καδή Ισμέτ σε ένα δήμο που κατά πλειοψηφία υπάρχουν μουσουλμάνοι.
http://www.xronos.gr/list.php?SECTION_ID=159
Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010
Μικρή αναβολή με «Παπανικολή» και Σκαραμαγκά
Μικρή αναβολή με «Παπανικολή» και Σκαραμαγκά
Νέο επεισόδιο στο... σίριαλ του υποβρυχίου «Παπανικολής» και, συνακόλουθα, της τύχης των ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Το προγραμματισμένο για αύριο κλείσιμο της συμφωνίας για μεταβίβαση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών των ναυπηγείων από τη ThyssenKrupp στην Abu Dhabi Mar αναβλήθηκε και μαζί αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για την Παρασκευή ύψωση της ελληνικής σημαίας στο υποβρύχιο «Παπανικολής», που θα σηματοδοτούσε την παραλαβή του από το Πολεμικό Ναυτικό.
Οι λόγοι που οδήγησαν στην ανατροπή της τελευταίας στιγμής χαρακτηρίζονται από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας «γραφειοκρατική εμπλοκή», με την επισήμανση ότι η συμφωνία για τη μεταβίβαση των ναυπηγείων τίθεται σε ισχύ από 22 Οκτωβρίου. Τα προσκόμματα τα οποία τόσο η γερμανική όσο και η αραβική πλευρά ζητούν να ξεπερασθούν, ώστε να ολοκληρωθεί το κλείσιμο, έχουν να κάνουν με οικονομικές παραμέτρους της συμφωνίας. Το πρώτο αφορά την αναμενόμενη από το υπουργείο Οικονομικών γνωμοδότηση για φορολογικές εκκρεμότητες των ναυπηγείων, που ανέρχονται περίπου στα έξι εκατομμύρια ευρώ, και το δεύτερο τη διαγραφή του προστίμου, ύψους 230 εκατομμυρίων ευρώ, που είχε επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για παράνομες επιχορηγήσεις προς τα ναυπηγεία.
Από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας επιμένουν ότι η διευθέτηση των εκκρεμοτήτων είναι θέμα ημερών και προσθέτουν ότι «η συμφωνία είναι πλέον νόμος του κράτους και όλοι πρέπει να τη σεβαστούν».
Νέο επεισόδιο στο... σίριαλ του υποβρυχίου «Παπανικολής» και, συνακόλουθα, της τύχης των ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Το προγραμματισμένο για αύριο κλείσιμο της συμφωνίας για μεταβίβαση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών των ναυπηγείων από τη ThyssenKrupp στην Abu Dhabi Mar αναβλήθηκε και μαζί αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για την Παρασκευή ύψωση της ελληνικής σημαίας στο υποβρύχιο «Παπανικολής», που θα σηματοδοτούσε την παραλαβή του από το Πολεμικό Ναυτικό.
Οι λόγοι που οδήγησαν στην ανατροπή της τελευταίας στιγμής χαρακτηρίζονται από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας «γραφειοκρατική εμπλοκή», με την επισήμανση ότι η συμφωνία για τη μεταβίβαση των ναυπηγείων τίθεται σε ισχύ από 22 Οκτωβρίου. Τα προσκόμματα τα οποία τόσο η γερμανική όσο και η αραβική πλευρά ζητούν να ξεπερασθούν, ώστε να ολοκληρωθεί το κλείσιμο, έχουν να κάνουν με οικονομικές παραμέτρους της συμφωνίας. Το πρώτο αφορά την αναμενόμενη από το υπουργείο Οικονομικών γνωμοδότηση για φορολογικές εκκρεμότητες των ναυπηγείων, που ανέρχονται περίπου στα έξι εκατομμύρια ευρώ, και το δεύτερο τη διαγραφή του προστίμου, ύψους 230 εκατομμυρίων ευρώ, που είχε επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για παράνομες επιχορηγήσεις προς τα ναυπηγεία.
Από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας επιμένουν ότι η διευθέτηση των εκκρεμοτήτων είναι θέμα ημερών και προσθέτουν ότι «η συμφωνία είναι πλέον νόμος του κράτους και όλοι πρέπει να τη σεβαστούν».
Συζήτηση για το περιουσιακό μεταξύ Χριστόφια – Έρογλου
Το περιουσιακό συζητήθηκε στη σημερινή συνάντηση του προέδρου Χριστόφια με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου.
Ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα Αλεξάντερ Ντάουνερ δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες ενημερώθηκαν για όσα συζητήθηκαν μεταξύ των συμβούλων τους στις τρεις συναντήσεις κατά την ανάπαυλα των διαπραγματεύσεων.
Ο κ. Ντάουνερ απάντησε αρνητικά σε ερώτηση, εάν οι δύο ηγέτες ζήτησαν ενεργότερο ρόλο των Ηνωμένων Εθνών.
Ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών στην παρούσα φάση, τόνισε, δεν είναι επιδιαιτητικός, ενώ σημείωσε ότι οι δύο ηγέτες θα βρουν μόνοι τους τις λύσεις. Οι κύριοι Χριστόφιας και Έρογλου θα συναντηθούν και πάλι στις 18 και 22 του μηνός.
Ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα Αλεξάντερ Ντάουνερ δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες ενημερώθηκαν για όσα συζητήθηκαν μεταξύ των συμβούλων τους στις τρεις συναντήσεις κατά την ανάπαυλα των διαπραγματεύσεων.
Ο κ. Ντάουνερ απάντησε αρνητικά σε ερώτηση, εάν οι δύο ηγέτες ζήτησαν ενεργότερο ρόλο των Ηνωμένων Εθνών.
Ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών στην παρούσα φάση, τόνισε, δεν είναι επιδιαιτητικός, ενώ σημείωσε ότι οι δύο ηγέτες θα βρουν μόνοι τους τις λύσεις. Οι κύριοι Χριστόφιας και Έρογλου θα συναντηθούν και πάλι στις 18 και 22 του μηνός.
Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010
Βάζει ψηλά το μειονοτικό και «θολώνει τα νερά» στο Αιγαίο
Προβάλλει πλέον ως μείζον το μειονοτικό ζήτημα, όχι μόνο στη Θράκη, αλλά και στη Ρόδο και στην Κω, μέσα από την ιστοσελίδα του τουρκικού ΥΠΕΞ
Με τα «θέματα» του Αιγαίου να δρομολογούνται στο ασαφές και προβληματικό πλαίσιο των διερευνητικών επαφών, η τουρκική κυβέρνηση επιδιώκει να θέσει στην κορυφή της ατζέντας των ελληνοτουρκικών μειονοτικό ζήτημα όχι μόνο στη Θράκη αλλά και στη Ρόδο και στην Κω.
Η έγερση μειονοτικού ζητήματος συμπληρώνει ένα ιδιαίτερα δυσμενές πλαίσιο, καθώς στο θέμα του Αιγαίου διατυπώνεται ήδη μια νέα προσέγγιση, που η Ελλάδα καλείται να καταβάλει δυσανάλογο κόστος, με εγκατάλειψη κυριαρχικών δικαιωμάτων, προκειμένου να «αγοράσει» ασφάλεια από την Τουρκία. Και την Αγκυρα με προσβλητικό τρόπο να προβάλλει ως δέλεαρ για το «μοίρασμα» του Αιγαίου το οικονομικό όφελος που υποτίθεται θα προκύψει από τη συνεκμετάλλευση και τις άλλες κοινές δράσεις.
Βάζει ψηλά το μειονοτικό και «θολώνει τα νερά» στο Αιγαίο
Λίγες ημέρες πριν από την άφιξη στην Αθήνα του κ.Τ. Ερντογάν το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στην επίσημη ιστοσελίδα του εμφάνισε ειδικό «μπάνερ» που παραπέμπει σε επίκαιρα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής (υπό μορφή «Συχνά Τιθέμενων Ερωτημάτων» - Frequently Asked Questions).
Στην ιστοσελίδα αυτή περιλαμβάνονται υπό μορφή απαντήσεων σε ερωτήματα οι επίσημες θέσεις της Τουρκίας για τις σχέσεις με το Ισραήλ, την Αρμενία, την Ε.Ε. και την Ελλάδα.
Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι στο ερώτημα «Ποια είναι τα προβλήματα μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας» η απάντηση είναι εκτενής μεν αλλά περιορίζεται μόνο στο θέμα της μειονότητας, αποκαλύπτοντας έτσι τον σταθερό προσανατολισμό της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής στην έγερση μειονοτικού ζητήματος.
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι «Τουρκική Μειονότητα, που αριθμεί 150.000 μέλη, αντιμετωπίζει παραβιάσεις των μειονοτικών δικαιωμάτων της» και απαριθμεί όλο τον «κατάλογο» που με κάθε ευκαιρία θέτουν τα ακραία στοιχεία της μειονότητας.
Η μη αναγνώριση της εθνικής ταυτότητας, η μη αναγνώριση των εκλεγμένων θρησκευτικών ηγετών, προβλήματα σχετικά με τη διαχείριση των βακουφιών, προβλήματα ιθαγένειας με τον ισχυρισμό ότι δεν έχει επιστραφεί η ιθαγένεια σε 60.000 άτομα.
Ειδική αναφορά γίνεται στο κεφάλαιο της εκπαίδευσης, καθώς η Αγκυρα επιμένει στο αίτημα για «εκπαίδευση σε νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς στη μητρική γλώσσα» (όταν είναι γνωστό ότι δεν υπάρχει πρόγραμμα σπουδών στην προσχολική εκπαίδευση).
Το 3%
Εντονα προβάλλεται και ο ισχυρισμός ότι για τη χαμηλή πολιτική εκπροσώπηση της μειονότητας ευθύνεται το πλαφόν του 3% που προβλέπει ο εκλογικός νόμος, στερώντας έτσι τη δυνατότητα εκλογής «ανεξάρτητων βουλευτών» (σ.σ. καθώς η Τουρκία προφανώς θεωρεί ότι δεν μπορεί να εξυπηρετηθούν πλήρως τα συμφέροντά της με τους βουλευτές που εκλέγονται με τα ελληνικά πολιτικά κόμματα). Στο κείμενο γίνονται ειδικές αναφορές στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που δίνουν πράσινο φως στη χρήση του όρου «τουρκικός» σε συλλόγους, αλλά και για τις αποφάσεις σχετικά με τους ψευδομουφτήδες.
Η Αγκυρα όμως θέτει πλέον και επίσημα ζήτημα «τουρκικής μειονότητας» σε Ρόδο και Κω:
«Η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει μειονοτικά δικαιώματα στην τουρκική κοινότητα στην Ρόδο και στην Κω με το επιχείρημα ότι τα νησιά δεν της ανήκαν όταν υπογράφτηκε η Συνθήκη της Λοζάνης. Η τουρκική κοινότητα στα νησιά αντιμετωπίζει δυσκολίες στο θέμα της διαχείρισης των βακουφιών της, στην άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων της και στην τουρκική εκπαίδευση» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Το «κοινό όραμα» στο Αιγαίο : Ζητούν «μοίρασμά» του, «πουλώντας» ασφάλεια
Το επόμενο ζήτημα που τίθεται υπό μορφή ερωτήματος είναι «Εάν μπορούμε να μιλήσουμε τελικά για επαναπροσέγγιση».
Το τουρκικό ΥΠΕΞ, κάνοντας εκτενή αναφορά για τη διαδικασία που ξεκίνησε το 1999 και τη νέα ώθηση που υπήρξε μετά την εκλογή του Γ. Παπανδρέου δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο Συμβούλιο Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου (High Level Cooperation Council-HLCC), στο οποίο συμμετέχουν υπουργοί και από τις δύο πλευρές. Επισημαίνεται ότι αυτή η «δομημένη και θεσμοθετημένη φάση των διμερών σχέσεων θα επιτρέψει στις δύο χώρες να αναβαθμίσουν τις σχέσεις τους από τη φάση της επαναπροσέγγισης σε συνεταιρισμό», αποκτώντας «κοινό όραμα»
Με την προσέγγιση αυτή δίδεται ουσιαστικά η εντύπωση ότι δεν υφίστανται άλλα προβλήματα που εμποδίζουν την οριστική βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών και αρκεί η υλοποίηση της πρότασης του κ. Ερντογάν για τις κοινές συνεδριάσεις υπουργικών κλιμακίων για να αναβαθμιστούν οι σχέσεις σε «συνεταιρισμό».
Σοβαρά ερωτηματικά για το περιεχόμενο και το «εύρος» των διερευνητικών επαφών αλλά και του πολιτικού περιεχομένου της ελληνοτουρκικής προσέγγισης δημιουργούν οι συνεχείς (αποκαλυπτικές) δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων.
Ο κ. Ισμαήλ Καλίν, στενός σύμβουλος του Τούρκου πρωθυπουργού που συμμετείχε σε εκδήλωση του ΕΛΙΑΜΕΠ, σε συνεντεύξεις του σε ελληνικά ΜΜΕ πρόβαλε τη θέση της χώρας του ότι το casus belli θα αρθεί όταν και η ελληνική Βουλή αποσύρει την απόφασή της για το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων. Η Αγκυρα ζητά, δηλαδή, ως αντάλλαγμα να καταργήσει η Ελλάδα τον νόμο με τον οποίο έγινε συμβαλλόμενο μέρος της Συνθήκης για το Δίκαιο της Θάλασσας και να αποποιηθεί κυριαρχικών δικαιωμάτων που της αναγνωρίζει το Διεθνές Δίκαιο.
Ο κ. Καλίν, μάλιστα, αναγνωρίζοντας τον «άδικο» χαρακτήρα της ανταλλαγής που προτείνει, παραπέμπει στα «σπουδαία ζητήματα», τα οφέλη όπως λέει που θα αποκομίσουν οι δύο χώρες από το «μοίρασμα του Αιγαίου».
Σε σχέση με τις διερευνητικές επαφές έχει την αξία της και η απάντηση που δίνει το τουρκικό ΥΠΕΞ (στο ίδιο «ερωτηματολόγιο») στο ερώτημα:
«Θα στείλουμε τα θέματα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης;». Η θέση του τουρκικού ΥΠΕΞ είναι η εξής:
«Με σκοπό να επιλύσουμε όλα τα αλληλοσχετιζόμενα θέματα του Αιγαίου, η Τουρκία μέσα στο πλαίσιο της διαδικασίας διαλόγου που είναι σε εξέλιξη, δεν αποκλείει καμία μέθοδο ειρηνικής επίλυσης των διαφορών όπως αναφέρονται στο άρθρο 33 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ (διαπραγματεύσεις, μεσολάβηση, συμβιβασμό, διαιτησία ή δικαστική επίλυση από το Δ.Δ. της Χάγης) που θα βασίζεται στην αμοιβαία συναίνεση των δύο πλευρών».
Νίκος Μελέτης
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&pubid=36134948
Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010
ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΒΑΝΙΑ
«Το αλβανικό ζήτημα στα Βαλκάνια θα πρέπει να επιλυθεί μέχρι τα τέλη του 2013, δημιουργώντας μια χώρα η οποία θα καλύπτει όλες τις περιοχές όπου ζουν Αλβανοί».
Koco Danay,πρώην σύμβουλο της αλβανικής κυβέρνησης.
Πριν απο μερικούς μήνες μια απο τις μεγαλύτερες αλβανικές εφημερίδες, οι "Albanian Times", είχε δημοσιεύσει τον παραπάνω χάρτη και έλεγε οτι ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα καλούσε σε εθνική ενοποίηση τους Αλβανούς.
Τώρα έρχεται ακόμη ένα δημοσίευμα απο επίσημες πάλι Αλβανικές πηγές που λέει οτι το 2013 η "Μεγάλη Αλβανία" θα γίνει πραγματικότητα και ελληνική εδάφη θα προσαρτηθούν στην Αλβανία.
Σύμφωνα με τους επίσημους χάρτες που έχουν δημοσιευτεί κατα καιρούς τα σίγουρα εδάφη που θα χάσει η Ελλάδα, είναι η λεγόμενη "Τσαμουριά" που αποτελείται απο εδάφη της Ηπείρου μέχρι και την Πρέβεζα και η Κέρκυρα που εμφανίζεται σε πολλούς χάρτες με τα αντίστοιχα χρώματα της Αλβανίας.
Τις τελευταίες ημέρες λοιπόν δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα του Μαυροβουνίου "Vijesti" "πολίτικα", μια πλατφόρμα που καταρτίστηκε απο τον Koco Danay,πρώην σύμβουλο της
αλβανικής κυβέρνησης.
Ο Danay αναφέρει ότι το νέο αλβανικό κράτος θα καλύπτει εδάφη γειτονικών χωρών, πράγμα το οποίο δεν θα συμβεί με αιματοχυσία Αλβανών.
Σύμφωνα με τον πρώην Αλβανό σύμβουλο «είναι φυσικό η Μεγάλη Αλβανία να περιλαμβάνει το Κοσσυφοπέδιο, μέρος της Σερβίας, του Μαυροβουνίου, της πΓΔΜ και της Ελλάδας, όπου διαβιώνουν πολλές αλβανικές κοινότητες».
Στο δημοσίευμα σημειώνεται πως ο Koço Danay είναι ορθόδοξος χριστιανός και κατάγεται από το νότιο τμήμα της Αλβανίας και εργάστηκε δύο χρόνια στην αλβανική κυβέρνηση, ως σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Φάτος Νάνο και Παντελή Μάϊκο, υπήρξε, μάλιστα, και σύμβουλος του, νυν, υπουργού Εξωτερικών Ιλίρ Μέτα.
Όπως σημειώνει στο 200 σελίδων ‘πόνημα’ του, ο Danay, οι εκπρόσωποι των Αλβανών στις γειτονικές χώρες πρέπει να αποκτήσουν το δικαίωμα ψήφου σε ενδεχόμενη ψηφοφορία αν επιθυμούν να είναι μέρος του νέου κράτους. Αναφέρεται επίσης, ότι η στρατηγική διαμόρφωσης ενός νέου κράτους θα γίνει με βάση το διάλογο με όλους, χωρίς προκαταλήψεις και προηγούμενες αποφάσεις.
Να επισημάνουμε εδω οτι με τον νέο νόμο του ΠΑΣΟΚ που δίνει την ελληνική ιθαγένεια και το δικαίωμα ψήφου στους μετανάστες στην Ελλάδα, οι Τσάμηδες ΝΟΜΙΜΑ πλέον μπορούν να ζητήσουν πίσω τις περιουσίες που τους είχαν παραχωρήσει οι Τούρκοι στα χρόνια της Τουρκοκρατίας στην Ελλάδα.
Το σίγουρο είναι οτι θα επικαλεστούν τα "ανθρώπινα δικαιώματα" και θα πάρουν τα εδάφη που τους είχε παραχωρήσει ο Σουλτάνος αναθέτοντάς τους ταυτόχρονα την αστυνόμευση της περιοχής.
ΞΥΠΝΑΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΕ - ΜΗΝ ΦΟΒΑΣΤΕ ΝΑ ΔΙΑΔΩΣΕΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Πηγή : antipliroforisi
Koco Danay,πρώην σύμβουλο της αλβανικής κυβέρνησης.
Πριν απο μερικούς μήνες μια απο τις μεγαλύτερες αλβανικές εφημερίδες, οι "Albanian Times", είχε δημοσιεύσει τον παραπάνω χάρτη και έλεγε οτι ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα καλούσε σε εθνική ενοποίηση τους Αλβανούς.
Τώρα έρχεται ακόμη ένα δημοσίευμα απο επίσημες πάλι Αλβανικές πηγές που λέει οτι το 2013 η "Μεγάλη Αλβανία" θα γίνει πραγματικότητα και ελληνική εδάφη θα προσαρτηθούν στην Αλβανία.
Σύμφωνα με τους επίσημους χάρτες που έχουν δημοσιευτεί κατα καιρούς τα σίγουρα εδάφη που θα χάσει η Ελλάδα, είναι η λεγόμενη "Τσαμουριά" που αποτελείται απο εδάφη της Ηπείρου μέχρι και την Πρέβεζα και η Κέρκυρα που εμφανίζεται σε πολλούς χάρτες με τα αντίστοιχα χρώματα της Αλβανίας.
Τις τελευταίες ημέρες λοιπόν δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα του Μαυροβουνίου "Vijesti" "πολίτικα", μια πλατφόρμα που καταρτίστηκε απο τον Koco Danay,πρώην σύμβουλο της
αλβανικής κυβέρνησης.
Ο Danay αναφέρει ότι το νέο αλβανικό κράτος θα καλύπτει εδάφη γειτονικών χωρών, πράγμα το οποίο δεν θα συμβεί με αιματοχυσία Αλβανών.
Σύμφωνα με τον πρώην Αλβανό σύμβουλο «είναι φυσικό η Μεγάλη Αλβανία να περιλαμβάνει το Κοσσυφοπέδιο, μέρος της Σερβίας, του Μαυροβουνίου, της πΓΔΜ και της Ελλάδας, όπου διαβιώνουν πολλές αλβανικές κοινότητες».
Στο δημοσίευμα σημειώνεται πως ο Koço Danay είναι ορθόδοξος χριστιανός και κατάγεται από το νότιο τμήμα της Αλβανίας και εργάστηκε δύο χρόνια στην αλβανική κυβέρνηση, ως σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Φάτος Νάνο και Παντελή Μάϊκο, υπήρξε, μάλιστα, και σύμβουλος του, νυν, υπουργού Εξωτερικών Ιλίρ Μέτα.
Όπως σημειώνει στο 200 σελίδων ‘πόνημα’ του, ο Danay, οι εκπρόσωποι των Αλβανών στις γειτονικές χώρες πρέπει να αποκτήσουν το δικαίωμα ψήφου σε ενδεχόμενη ψηφοφορία αν επιθυμούν να είναι μέρος του νέου κράτους. Αναφέρεται επίσης, ότι η στρατηγική διαμόρφωσης ενός νέου κράτους θα γίνει με βάση το διάλογο με όλους, χωρίς προκαταλήψεις και προηγούμενες αποφάσεις.
Να επισημάνουμε εδω οτι με τον νέο νόμο του ΠΑΣΟΚ που δίνει την ελληνική ιθαγένεια και το δικαίωμα ψήφου στους μετανάστες στην Ελλάδα, οι Τσάμηδες ΝΟΜΙΜΑ πλέον μπορούν να ζητήσουν πίσω τις περιουσίες που τους είχαν παραχωρήσει οι Τούρκοι στα χρόνια της Τουρκοκρατίας στην Ελλάδα.
Το σίγουρο είναι οτι θα επικαλεστούν τα "ανθρώπινα δικαιώματα" και θα πάρουν τα εδάφη που τους είχε παραχωρήσει ο Σουλτάνος αναθέτοντάς τους ταυτόχρονα την αστυνόμευση της περιοχής.
ΞΥΠΝΑΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΕ - ΜΗΝ ΦΟΒΑΣΤΕ ΝΑ ΔΙΑΔΩΣΕΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Πηγή : antipliroforisi
Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010
Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010
Βόμβα έτοιμη να εκραγεί η Αν. Μεσόγειος!!!
Με επικείμενη την επίσκεψη του Ιρανού Προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ στον Λίβανο στο άμεσα προσεχές διάστημα (13&14/10), στη Yedioth Aharonoth (4/10) δημοσιεύτηκε άρθρο του Amir Ben David με τίτλο «Το Ιράν θα ψάξει για φυσικό αέριο κοντά στο Ισραήλ» στο οποίο αναφέρεται, ότι το Ιράν προτίθεται να προχωρήσει σε έρευνες για τον εντοπισμό φυσικού αερίου αλλά και πετρελαίου στην Μεσόγειο και συγκεκριμένα στα χωρικά ύδατα του Λιβάνου.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Υπουργός Πετρελαίου του Ιράν δρ.Masoud Mirkazemi ανακοίνωσε προχθές, ότι η χώρα του θα βοηθήσει τον Λίβανο στην αναζήτηση κοιτασμάτων υδρογονάνθρακα και φυσικού αερίου στην Μεσόγειο, σε μικρή απόσταση από τα χωρικά ύδατα του Ισραήλ.
Μετά τον εντοπισμό, το τελευταίο δωδεκάμηνο, τεράστιων ποσοτήτων φυσικού αερίου στο υποθαλάσσιο πεδίο «Ταμάρ» και τις αυξημένες γεωλογικές πιθανότητες για εύρεση κοιτασμάτων στο όμορο πεδίο «Λεβιάθαν», άρχισαν και οι γείτονες του Ισραήλ να ψάχνουν για φυσικό αέριο και πετρέλαιο στην περιοχή.
Οι Λιβανέζοι, που ισχυρίζονταν εξ αρχής, ότι τα εν λόγω κοιτάσματα βρίσκονται εν μέρει και σε δικά τους χωρικά ύδατα, ανακοίνωσαν εσχάτως, ότι και οι ίδιοι θα επιτρέψουν την διεξαγωγή ερευνών απέναντι από τις ακτές τους, και η Τεχεράνη έσπευσε να αδράξει την ευκαιρία.
Σύμφωνα με την ανταπόκριση του Ιρανικού πρακτορείου ειδήσεων Shana, καθώς και του πρακτορείου ειδήσεων του Λιβάνου, ο Υπουργός Πετρελαίου του Ιράν υπέγραψε με τον Υπουργό Ενέργειας του Λιβάνου, Gerban Bassil, συμφωνία συνεργασίας στον τομέα αναζήτησης πετρελαίου και φυσικού αερίου. Μάλιστα, ο Bassil δήλωσε ότι οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στην έρευνα για τον εντοπισμό φυσικού αερίου και υδρογονανθράκων τόσο στην ξηρά όσο και στην θάλασσα, προσθέτοντας ότι το Ιράν έχει μεγάλη πείρα στις γεωτρήσεις πετρελαίου, γεγονός το οποίο μπορεί να βοηθήσει τον Λίβανο.
Παράλληλα, αναφέρεται ότι το Ιράν εξετάζει το ενδεχόμενο παράκαμψης του εμπάργκο που του έχει επιβληθεί με την διοχέτευση φυσικού αερίου και πετρελαίου σε ευρωπαϊκές χώρες μέσω του Λιβάνου.
Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα στο οικονομικό ένθετο Mamon της εφημερίδας, ο Υπουργός Yossi Peled προειδοποιεί ότι «δεν θα πρέπει το Ισραήλ να χάσει τα πρωτεία στην εξόρυξη και στην πώληση φυσικού αερίου από την Μεσόγειο λόγω διενέξεων για δικαιώματα και φόρους. Εάν το Ισραήλ δεν εκμεταλλευθεί την ευκαιρία σύντομα, οι Ευρωπαίοι θα απευθυνθούν στον Λίβανο και στην Συρία». Ο Peled πρόσθεσε ότι σε μια τέτοια περίπτωση, τα σημαντικά κέρδη που θα αποκομίσουν οι δύο χώρες θα χρησιμοποιηθούν για την περαιτέρω χρηματοδότηση της τρομοκρατίας
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Υπουργός Πετρελαίου του Ιράν δρ.Masoud Mirkazemi ανακοίνωσε προχθές, ότι η χώρα του θα βοηθήσει τον Λίβανο στην αναζήτηση κοιτασμάτων υδρογονάνθρακα και φυσικού αερίου στην Μεσόγειο, σε μικρή απόσταση από τα χωρικά ύδατα του Ισραήλ.
Μετά τον εντοπισμό, το τελευταίο δωδεκάμηνο, τεράστιων ποσοτήτων φυσικού αερίου στο υποθαλάσσιο πεδίο «Ταμάρ» και τις αυξημένες γεωλογικές πιθανότητες για εύρεση κοιτασμάτων στο όμορο πεδίο «Λεβιάθαν», άρχισαν και οι γείτονες του Ισραήλ να ψάχνουν για φυσικό αέριο και πετρέλαιο στην περιοχή.
Οι Λιβανέζοι, που ισχυρίζονταν εξ αρχής, ότι τα εν λόγω κοιτάσματα βρίσκονται εν μέρει και σε δικά τους χωρικά ύδατα, ανακοίνωσαν εσχάτως, ότι και οι ίδιοι θα επιτρέψουν την διεξαγωγή ερευνών απέναντι από τις ακτές τους, και η Τεχεράνη έσπευσε να αδράξει την ευκαιρία.
Σύμφωνα με την ανταπόκριση του Ιρανικού πρακτορείου ειδήσεων Shana, καθώς και του πρακτορείου ειδήσεων του Λιβάνου, ο Υπουργός Πετρελαίου του Ιράν υπέγραψε με τον Υπουργό Ενέργειας του Λιβάνου, Gerban Bassil, συμφωνία συνεργασίας στον τομέα αναζήτησης πετρελαίου και φυσικού αερίου. Μάλιστα, ο Bassil δήλωσε ότι οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στην έρευνα για τον εντοπισμό φυσικού αερίου και υδρογονανθράκων τόσο στην ξηρά όσο και στην θάλασσα, προσθέτοντας ότι το Ιράν έχει μεγάλη πείρα στις γεωτρήσεις πετρελαίου, γεγονός το οποίο μπορεί να βοηθήσει τον Λίβανο.
Παράλληλα, αναφέρεται ότι το Ιράν εξετάζει το ενδεχόμενο παράκαμψης του εμπάργκο που του έχει επιβληθεί με την διοχέτευση φυσικού αερίου και πετρελαίου σε ευρωπαϊκές χώρες μέσω του Λιβάνου.
Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα στο οικονομικό ένθετο Mamon της εφημερίδας, ο Υπουργός Yossi Peled προειδοποιεί ότι «δεν θα πρέπει το Ισραήλ να χάσει τα πρωτεία στην εξόρυξη και στην πώληση φυσικού αερίου από την Μεσόγειο λόγω διενέξεων για δικαιώματα και φόρους. Εάν το Ισραήλ δεν εκμεταλλευθεί την ευκαιρία σύντομα, οι Ευρωπαίοι θα απευθυνθούν στον Λίβανο και στην Συρία». Ο Peled πρόσθεσε ότι σε μια τέτοια περίπτωση, τα σημαντικά κέρδη που θα αποκομίσουν οι δύο χώρες θα χρησιμοποιηθούν για την περαιτέρω χρηματοδότηση της τρομοκρατίας
Ταφόπλακα στα όνειρα των Σκοπιανών ότι είναι Μακεδόνες, απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αποτελούν δύο βιβλία, ένα Ντοκιμαντέρ και άλλες μαρτυρίες.
Η μετονομασία από τους Τίτο και Στάλιν τον Αύγουστο του 1944 της Γιουγκοσλαβικής περιφερείας ΒΑΡΝΤΑΡΣΚΑ σε ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, οδήγησε στην φαντασίωση των σημερινών κατοίκων της ΠΓΔΜ, ότι αυτοί είναι οι Μακεδόνες και κυρίως ότι είναι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Όπως ο Χίτλερ για να εδραιώσει το Ναζισμό διακήρυσσε ότι οι Γερμανοί ανήκαν στην Αρία φυλή, έτσι και ο Τίτο, προς έλεγχο του Αιγαίου και για να στηρίξει τα επεκτατικά σχέδια της Σοβιετικής Ενώσεως, μετονόμασε την ΒΑΡΝΤΑΡΣΚΑ σε Μακεδονία, προς απόσπαση της Μακεδονίας από την Ελλάδα.Το Αγγλικό περιοδικό ECONOMIST στο τεύχος της 28ης Αυγούστου 2010 έχει φωτογραφία προκλητικού όχι μόνο γιά τους Έλληνες, αλλά και...κάθε σοβαρό άνθρωπο, Αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ύψους οκταορόφου πολυκατοικίας, όπως εγράφη, το οποίο θα τοποθετηθεί σε κεντρική πλατεία των Σκοπίων και ήδη ετοιμάζεται η βάση του. Στο περιοδικό αναφέρεται ότι Σκοπιανοί διερωτώνται και μάλλον ειρωνεύονται τα μεγαλεπίβολα σχέδια του Πρωθυπουργού τους.
Τα δύο βιβλία στα οποία Αξιωματούχοι των Σκοπίων δηλώνουν ότι οι κάτοικοι της ΠΓΔΜ δεν είναι Μακεδόνες ούτε απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αλλά Σλάβοι, είναι: α) Το βιβλίο «ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ» του πρώτου Προέδρου της ΠΓΔΜ κ. Κίρο Γκλιγκόρωφ, β) Το βιβλίο «Η ΕΠΤΑΧΡΟΝΗ ΣΥΜΒΙΩΣΗ» του ε.τ. Πρέσβυ κ. Ευάγγελου Κωφού και του Καθηγητή Βλασίδη. Σ’ αυτά...... προστίθεται το πρόσφατο ντοκιμαντέρ του κ. Φώτη Κωνσταντινίδη, που τεκμηριώνει την Ελληνικότητα των Μακεδόνων, με τίτλο «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - Ο ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΑΣΙΑ».
Στο ντοκιμαντέρ αυτό, ιστορικοί διεθνώς αναγνωρισμένοι και αρχαιολόγοι οι οποίοι έκαναν ανασκαφές στις χώρες που κατέκτησε ο Μέγας Αλέξανδρος και διέδωσε τον Ελληνικό πολιτισμό, εμφανίζουν μνημεία, Ελληνικές επιγραφές και νομίσματα με Ελληνικά γράμματα. Ο κ. Κίρο Γκλιγκόρωφ που είχε δηλώσει πολλές φορές: «Δεν διεκδικούμε τον Μέγα Αλέξανδρο», στο βιβλίο του «ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ» (σελ. 259) αναφέρει, ότι στην δεξίωση που έγινε στη Νέα Υόρκη την επομένη της αναγνωρίσεως ως ανεξαρτήτου Κράτους της ΠΓΔΜ, μια ομάδα νέων από την Αυστραλία του είπαν: «Εσείς μιλήσατε, αλλά δεν είπατε το σημαντικότερο. Δεν είπατε ότι εμείς είμαστε απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Αυτό μπορεί να ερμηνευτεί ότι αρνηθήκαμε την καταγωγή μας, τους προγόνους μας».
«Δυσκολεύτηκα να βρω απάντηση αμέσως (συνεχίζει ο Γκλιγκόρωφ στο βιβλίο του) και τελικά τους είπα: «Ξέρετε, σέβομαι τις σκέψεις και τις πεποιθήσεις σας. Είναι δικαίωμα σας. Αλλά σύμφωνα με την ιστοριογραφία στον Μακεδονικό λαό επικρατεί η γνώμη ότι είμαστε Σλάβοι. Έχουμε έλθει στα Βαλκάνια τον 6ο και 7ο αιώνα έχουμε εγκατασταθεί στα εδάφη που ονομάζονται Μακεδονία. Δεν γνωρίζω το κατά πόσο στις φλέβες μας συνεχίζει να ρέει κάποια σταγόνα αίματος των αρχαίων Μακεδόνων!». Ο κ. Κίρο Γκλιγκόρωφ σε συνέντευξη του σε δημοσιογράφο της Θεσσαλονίκης είπε: «Σοβαροί ιστορικοί γελούν με όσα συμβαίνουν στην πατρίδα μου. Διερωτώμαι: Οι ιστορικοί τι θα λέγουν για τους κατοίκους της ΠΓΔΜ, οι οποίοι ως Σλάβοι ήλθαν στη Βαλκανική τον 6ο αιώνα μ.Χ. Θα λένε ότι είναι Μακεδόνες, απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου;».
Στο βιβλίο «Η ΕΠΤΑΧΡΟΝΗ ΣΥΜΒΙΩΣΗ του ε.τ. Πρέσβυ κ. Ευάγγελου Κωφού και του Καθηγητή Βλασίδη (σελ. 300, υποσημείωση 201) αναφέρεται ότι ο πρώην Δήμαρχος των Σκοπίων, ο Υπουργός Παιδείας της ΠΓΔΜ κ. Αλιζάνη (κακώς ανεγράφη Υπουργός Εξωτερικών) και ο Αρχισυντάκτης εφημερίδας των Σκοπίων δήλωσαν ότι: «Κάνουμε αγώνα να πείσουμε τα παιδιά μας, ότι δεν έχουν καμία σχέση με τους αρχαίους Μακεδόνες, αλλά δεν μας πιστεύουν διότι αυτά διδάχτηκαν»
Στα σχολικά βιβλία της FYROM περιλαμβάνονται δύο χάρτες α) χάρτης της Μακεδονίας με υπότιτλο ότι «Δεν υπήρξε παρουσία Ελλήνων στη Μακεδονία», πράγμα που διαψεύδεται από τον Απόστολο Παύλο ο οποίος συνάντησε στη Θεσσαλονίκη και Βέροια Έλληνες και πλήθος Ελληνίδων που πίστεψαν και β) χάρτη με σύνορα της Ελλάδος τον Όλυμπο, που διαψεύδεται από το γεγονός ότι το Άγιον Όρος, ο υπερχιλιετής φάρος του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας ανήκει στην Ελλάδα. Με τους ανωτέρω δύο χάρτες και με την επί δεκαετηρίδες προπαγάνδα ενός Μονοκομματικού καθεστώτος (του Κομμουνιστικού) παραπλανήθηκαν γενεές Σκοπιανών ότι είναι Μακεδόνες απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Επίσης σημαντικές διεθνείς προσωπικότητες, όπως σε πολλά κείμενα μου αναλύω, αναγνώρισαν την Μακεδονία Ελληνική και τους Μακεδόνες Έλληνες, όπως π.χ.:
- Ο Stettinious, Υπουργός Εξωτερικών της Κυβερνήσεως Ρούζβελτ.
- Ο Κίσσιγκερ, Υπουργός Εξωτερικών των Κυβερνήσεων Ρίτσαρντ Νίξον και Τζέραλντ Φορντ.
- Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τρούμαν.
- Ο διάσημος Αμερικανός Δημοσιογράφος Σούλτσμπεργκερ.
- Ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Μιττεράν .
- Το Ινστιτούτο Εξωτερικών Υποθέσεων της Σουηδίας και το Πανεπιστήμιο Lund με υπογραφή του διακεκριμένου συγγραφέως Staffan Stolpe το 1995.
- Οι Υπουργοί Πολιτισμού Καναδά και Αυστραλίας
Ο Ζέλεφ, ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, σε επίσημη επίσκεψη στη Σουηδία, απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου για το λεγόμενο «Μακεδονικό Έθνος»: «Είναι δημιούργημα μεταπολεμικό της Κομιντέρν και έγκλημα του Τιτοϊσμού και Σταλινισμού».
Το 1980 ήρθαν 5 Πρεσβευτές της ΟΥΝΕΣΚΟ από το Βελιγράδι που είχε το Συνέδριο για να επισκεφτούν τη Βεργίνα. Μετά την επίσκεψη ο συνοδεύων τους Πρεσβευτές εκπρόσωπος του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης τους παρέθεσε γεύμα στη Βέροια. Κατά τη διάρκεια του γεύματος οι τέσσερις Πρεσβευτές αναφέρονταν στα χρυσά που είδαν στη Βεργίνα. Ο Ολλανδός Πρέσβης, που ήταν στην ΟΥΝΕΣΚΟ 15 χρόνια, τους είπε: «Καλά αυτά που λέτε. Αλλά εγώ είδα επιγραφές στην Ελληνική και ξεκαθάρισα το θέμα της Μακεδονίας».
Η Μακεδονία ως Ελληνική και οι Μακεδόνες ως Έλληνες ιστορικά υπάρχουν από τον 8ο αιώνα π.Χ., γι’ αυτό όταν το 1912 απελευθερώθηκε η Μακεδονία μετά από 5 αιώνες Τουρκικής σκλαβιάς, δημιουργήθηκε η «Γενική Διοίκηση Μακεδονίας» και ουδείς έφερε αντίρρηση. Είναι δυνατόν επίσης εκπρόσωποι της ΠΓΔΜ να προβάλλουν ότι ο σερβικός στρατός κατέλαβε τμήμα της Βορείου Μακεδονίας. Αλλά δεν υπάρχει προηγούμενο όταν στρατός καταλάβει τμήμα άλλης χώρας, να πάρει το όνομα της χώρας αυτής. Οι Τούρκοι το 1922 κατέλαβαν την Ιωνία. Το κράτος τους δεν το ονόμασαν Ιωνία, ούτε τους Τούρκους Ίωνες.
Ο αείμνηστος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο Μακεδών Κων/νος Καραμανλής, σε επιστολή του ανέφερε ότι: «Ούτε ιστορικά ούτε εθνολογικά δικαιούται να ονομάζεται Μακεδονία». Με δεδομένο συνεπώς ότι οι Μακεδόνες ήταν Έλληνες και οι κάτοικοι της ΠΓΔΜ είναι Σλάβοι, είναι αδιανόητη σύνθετη ονομασία του κράτους αυτού να περιέχει τη λέξη «Μακεδονία», όπως αποφάσισε και το Συμβούλιο Κορυφής της Λισσαβώνας.
Οι Κυβερνήσεις που αναγνώρισαν την ΠΓΔΜ ως Μακεδονία και τους κατοίκους της ως Μακεδόνες, ας ρωτήσουν τους ιστορικούς για να πληροφορηθούν ότι:
- Ο Γεωγράφος της Αρχαιότητας Στράβων γράφει: «Ελλάς ούν εστί η Μακεδονία».
- Η Παλαιά Διαθήκη αναφέρει ότι: «Ο Έλλην Βασιλεύς θα νικήσει τον Πέρση Βασιλέα».
- Οι Μακκαβαίοι αρχίζουν: «Ο Αλέξανδρος ο Μακεδών ο υιός του Φιλίππου ενίκησε τον Δαρείο».
- Ο Απόστολος Παύλος επισκέφθηκε τις πόλεις της Μακεδονίας Φιλίππους, Θεσσαλονίκη και Βέροια που είχαν προ Χριστού τα αυτά Ελληνικά ονόματα. Μίλησε στα Ελληνικά και έγραψε επιστολές προς Θεσσαλονικείς και Φιλιππησίους στην Ελληνική.
- 340 Καθηγητές Αμερικανικών και άλλων Πανεπιστημίων έγραψαν γράμμα προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ομπάμα και του ζητούν να ανακαλέσει την απόφαση του Μπους, που ονόμασε την ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία», αγνοώντας την πάγια πολιτική των ΗΠΑ και τα ιστορικά στοιχεία για το θέμα αυτό. Δυστυχώς ανιστόρητοι, αφελείς και ύποπτοι σύμβουλοι τον παρέσυραν και εκθέτουν τον Αμερικανικό λαό.
Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν με αδιάψευστο τρόπο την Ελληνική ταυτότητα της Μακεδονίας και των Μακεδόνων και καθιστούν κάθε απόπειρα ιστορικής διαστρεβλώσεως μάταιη, αν όχι φαιδρή.
MAKEDONIA IS GREECE
Από το Αετός Χαλκιδικής.
Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010
Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΑΝΕΙ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
Ο τούρκος πρωθυπουργός, μετά το μάθημα που μας έκανε τον Μάϊο, όταν επισκεπτώμενος την χώρα μας ζήτησε απο τους Έλληνες δημοσιογράφους και τα ΜΜΕ να μην δημιουργούν εντάσεις και τεταμένο κλίμα, με το να μεγαλοποιούν - κατα αυτόν φυσικά - τα όσα κάνει η Τουρκία στο Αιγαίο και την Θράκη, βγήκε σήμερα και σχεδόν άμεσα, κατηγόρησε την Ελλάδα ότι κατασκευάζει ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ!!!! Μάλιστα είπε ότι η οικονομική κατάρρευση της Ελλάδος, οφείλονταν ούτε λίγο ούτε πολύ, στην κούρσα εξοπλισμών στην οποία είχε ξεκινήσει με την Τουρκία, την οποία έβλεπε μέχρι πρότινως σαν ένα εν'δυνάμει εχθρό!!!!
Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στον Τούρκο πρωθυπουργό ορισμένα σημεία:
1. Όταν στις αρχές του 1999 η Ελλάδα θα μπορούσε να είχε πάρει κεφάλι στην κούρσα των εξοπλισμών, δυστυχώς δεν το έκανε.
2. Οικονομικώς, η κατρακύλα της Ελλάδος, ξεκίνησε με τα τεράστια ποσά που κατασπαταλήθηκαν, για τους περιβόητους και ανόητους ολυμπιακούς του 2004. Θέλαμε "μεγαλεία", και στο τέλος τα πληρώσαμε και τα πληρώνουμε ΑΚΟΜΑ.
3. Η Ελληνική οικονομία δεν βάρεσε κανόνι λόγο των άκρατων εξοπλισμών όπως θέλει κακώς να μας κάνει να πιστέψουμε ο ερντογάν. Αντιθετα, βάρεσε κανόνι, γιατί τα τελευταία 30 και βάλε χρόνια, οι διαχειριστές (δηλ. οι πολιτικοί), κατασπαταλούσαν ασύστολα όλα τα χρήματα, δεν επένδυαν σε μια ανταγωνιστική οικονομία, τρώγανε αχόρταγα αυτοί και τα τσιράκια τους, και γενικώς, η οικονομική διαχείρηση ήταν ΧΕΙΡΙΣΤΗ!!!!
4. Ο τούρκος πρωθυπουργός, αυτό που προσπαθεί να κάνει είναι διαμέσω μιας καλά στοχευμένης προπαγάνδας, να μας αποκοιμίσει, και να μας οδηγήσει σιγά και σταθερά στο σημείο να μην προχωρήσουμε στο αυτονόητο για κάθε ανεξάρτητο κράτος, που είναι η δημιουργία ισχυρών ενόπλων δυνάμεων, ειδικά αν έχει γείτονες που ΜΟΝΟ ΕΠΕΚΤΑΤΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ έχουν!!! Και για ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, είναι απαραίτητοι οι αμυντικοί εξοπλισμοί. Προσπαθεί λοιπόν να μας πείσει ότι η Ελλάδα ΚΑΙ δεν κινδυνεύει απο την τουρκία (φανταστικοί εχθροί όπως λέει), αλλά και ότι αν συνεχίσει τους εξοπλισμούς της, το αποτέλεσμα θα είναι να καταρρεύσει πλήρως οικονομικά. Ξεχνάει ο τούρκος ότι η Τουρκία ξεκίνησε έναν αγώνα εξοπλισμών στις αρχές του 2000, με χρήματα που είχαν δωθεί σαν βοήθεια απο το ΔΝΤ.
5. Τι έχει να πει ο τούρκος πρωθυπουργός για τον ΑΚΡΑΤΟ εξοπλισμό των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων;; Για την αγορά 100 με 120 F-35, την κατασκευή 50 επιθετικών ε/π Τ-129, 6 υποβρυχίων Τ-214, το νέο εθνικό άρμα Altay, το νέο εθνικό ελικόπτερο Atak, την κατασκευή τόσο αποβατικών σκαφών, την αγορά άνω των 50 συστημάτων για διάβαση ποταμών, την αναβάθμιση 210 F-16, την αγορά 30 F-16 και τόσα άλλα προγράμματα τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη στην Τουρκία;; Έχει να πει ότι η Τουρκία με ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ δεν υποθηκεύει το μέλλον της, ενώ η Ελλάδα που την τελευταία 5ετία αγόρασε μόνο 30 F-16 επι της ουσίας, το υποθηκεύει;;;
Σε κάθε περίπτωση, η προπαγάνδα και η διαστρέβλωση της πραγματικότητος, είναι απο τα μεγάλα όπλα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής και διπλωματίας, και όπως μπορούμε να διακρίνουμε, οι τούρκοι το χρησιμοποιούν με μεγάλη αποτελεσματικότητα, και πολύ έξυπνα. Στο χέρι μας είναι να μην πέσουμε στην παγίδα που μας στήνουν.......
Κρίση φανταστικών εχθρών
Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, οφείλεται στην κούρσα εξοπλισμών, που ακολούθησε, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στο πανεπιστήμιο Πιρί Ρεΐς. Έκανε λόγο για "φανταστικούς εχθρούς" και σημείωσε ότι η Τουρκία δεν πρέπει να κάνει το λάθος να υποθηκεύσει το μέλλον της, όπως η Ελλάδα.
Μια δήλωση που αναμένεται να προκαλέσει συζητήσεις έκανε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στην έναρξη του ακαδημαϊκού έτους του πανεπιστημίου Πιρί Ρεΐς στην Κωνσταντινούπολη.
Ο κ. Ερντογάν εκτίμησε ότι πίσω από την οικονομική κρίση στην Ελλάδα βρίσκονται οι δαπάνες για τους εξοπλισμούς και πρόσθεσε ότι "ήταν βαρύ το κόστος της κατασκευής φανταστικών εχθρών".
"Δεν πρέπει να υποπέσει στο ίδιο λάθος και η Τουρκία" δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο Ερντογάν ανέφερε ότι "στο παρελθόν υπήρχε η έκφραση ότι η Τουρκία είναι περιστοιχισμένη από τρεις πλευρές από θάλασσα και από τέσσερις πλευρές από εχθρούς. Επί χρόνια, δεν κάναμε αυτά που έπρεπε για τη θάλασσα, αλλά ξοδεύτηκαν η ενέργεια και η ελπίδα της χώρας μας στο όνομα των φανταστικών εχθρών. Η Τουρκία, ασχολήθηκε επί χρόνια με τους φανταστικούς εχθρούς που κατασκευάστηκαν στο εσωτερικό και το εξωτερικό και δεν κατάφερε να αφιερώσει χρόνο στις θάλασσές της, τα μέταλλά της, τους ποταμούς της και το κυριότερο, στον άνθρωπό της, στο ανθρώπινό της δυναμικό, στους νέους, τα παιδιά και την παιδεία, δηλαδή στο μέλλον της".
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας τόνισε ότι η κυβέρνησή του εδώ και οκτώ χρόνια προσπαθεί να αντιστρέψει την αντίληψη αυτή και στη συνέχεια αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση στην Ελλάδα.
"Πίσω από την κρίση αυτή βρίσκονται οι δαπάνες για τους εξοπλισμούς", είπε ο Ερντογάν.
"Επί χρόνια ξόδεψαν ό,τι είχαν και δεν είχαν στους εξοπλισμούς. Εναντίον τίνος; Αυτό είναι γνωστό. Και σε τι ωφέλησε αυτό; Η τεχνολογία των όπλων και η αμυντική βιομηχανία αλλάζει και αναπτύσσεται συνεχώς. Όταν ξοδεύετε τα χρήματα αυτά, υποθηκεύετε και το μέλλον της χώρας σας. Αυτό ήταν το βαρύ τίμημα της κατασκευής φανταστικών εχθρών για τη γείτονά μας. Δεν πρέπει να υποπέσουμε στο ίδιο λάθος" κατέληξε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας
Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010
Θράκη: Επιτακτική η ίδρυση Συμβουλίου Χάραξης Εθνικής Πολιτικής
Μία άκρως ενδιαφέρουσα επιστολή απέστειλε προς τον πολιτικό κόσμο της χώρας, το Ελληνικό Ακαδημαϊκό Φόρουμ, προτρέποντας για την επαγρύπνηση της κυβέρνησης και των πολιτικών φορέων στο θέμα της Παιδείας και την εκπαίδευση, ιδιαίτερα στη Θράκη.
Στην επιστολή τους αυτή, οι Έλληνες επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και επισημαίνουν την ανάγκη υπερεθνικής πολιτικής που θα πρέπει να βασίζεται στην ύπαρξη ενός υπερκομματικού Εθνικού Συμβουλίου Χάραξης Πολιτικής, το οποίο και θα λειτουργεί με συμβουλευτικό χαρακτήρα.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΜΙΑΣ ΟΡΘΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΡΑΚΗ
ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Από Το Hellenic Academic FORUM
Εξοχώτατε κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας,
Εξοχώτατε κύριε Πρόεδρε της Κυβέρνησης,
Αξιότιμοι κ. κύριοι Αρχηγοί των Κομμάτων,
Αξιότιμοι κ. κύριοι Βουλευτές,
Το Hellenic Academic FORUM έχει ως μέλη του, Έλληνες καθηγητές πανεπιστημίου, και επιστήμονες κατόχους διδακτορικού πτυχίου, στην Ελλάδα, στην Κύπρο, στις ΗΠΑ και σε 19 ακόμα χώρες. Είναι δε κλάδος του Hellenic Electronic Center (www.greece.org), Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού, που έχει ιδρυθεί στις ΗΠΑ για την προώθηση Ελληνικών θεμάτων, και περιλαμβάνει περί τα 40.000 μέλη.
Τον τελευταίο καιρό έχουμε γίνει αποδέκτες μηνυμάτων απόγνωσης από συναδέλφους στην Θράκη, αλλά και ανησυχητικών πληροφοριών, αναφορικά με τα αποτελέσματα της επί σειρά ετών ασκούμενης εκπαιδευτικής πολιτικής στις περιοχές μειονοτήτων της Θράκης. Παρακολουθήσαμε, επίσης, σχετική ειδησεογραφία και τηλεοπτικές εκπομπές αναφερόμενες τόσο στο ζήτημα της ηρωικής, κατά την άποψή μας, δασκάλας κας Χαράς Νικοπούλου, όσο και σε θέματα σχετιζόμενα με την δράση ατόμων που έχουν στόχο την τουρκοποίηση της περιοχής. Ως απλοί Έλληνες που αγαπάμε τον τόπο μας, αλλά πολλοί από μας και ως ακαδημαϊκοί δάσκαλοι, θα θέλαμε να εκφράσουμε την έντονη ανησυχία και αγωνία μας, για τον χειρισμό ενός ζωτικής σημασίας Εθνικού Προβλήματος εκ μέρους των Ελληνικών Κυβερνήσεων.
Έχουμε πληροφορηθεί από διάφορες πηγές, ότι η ακολουθούμενη εκπαιδευτική πολιτική στην Θράκη βασίζεται εν πολλοίς, σε προτάσεις που προέκυψαν από προγράμματα ΕΠΕΑΕΚ συνολικού ύψους 20 εκατ. Ευρώ, και εκπονήθηκαν από ερευνητική ομάδα με τωρινή έδρα στο Παν/μιο Αθηνών. Δεν θα υπεισέλθουμε σε οποιαδήποτε κριτική των σχετικών πορισμάτων. Αυτή έχει γίνει από άλλους οι οποίοι διαθέτουν περισσότερα στοιχεία για την σχετική αξιολόγηση. Επισημαίνουμε όμως, πως είναι αδιανόητο η εθνική πολιτική σε ένα τέτοιο κρίσιμο και ευαίσθητο θέμα, πολιτική που υποχρεώνει τους Πομάκους και Ρομά της Θράκης να διδάσκονται ως μητρική την τουρκική γλώσσα, με προφανείς συνέπειες για την κοινωνική και εθνική τους ένταξη, να βασίζεται σε αμφιλεγόμενες απόψεις μιας ερευνητικής ακαδημαϊκής ομάδας, ανεξάρτητα από το επιστημονικό κύρος των εμπλεκομένων.
Πιστεύουμε ότι, η χάραξη Εθνικής πολιτικής σε τέτοιου είδους ζητήματα θα πρέπει να βασίζεται σε εισηγήσεις ενός Εθνικού Συμβουλίου Χάραξης Πολιτικής (για την Θράκη), το οποίο θα στελεχώνεται από υψηλού κύρους ειδικούς, όχι μόνο εκπαιδευτικούς αλλά και έμπειρους, καταξιωμένους ειδικούς επιστήμονες, από τους οποίους κάποιοι να κατοικούν στην Θράκη, για να έχουν άμεση γνώση των προβλημάτων και των εκεί συμβαινόντων. Ένα τέτοιο Συμβούλιο θα μελετά τις απόψεις όχι μόνο κάποιας ομάδας με προσβάσεις στα εκάστοτε κέντρα εξουσίας, αλλά και πολλών άλλων. Θα εξετάζει σε βάθος τις τυχόν επιπτώσεις του ενός ή του άλλου μέτρου, στα πλαίσια πάντα των υφιστάμενων συνθηκών που διέπουν το καθεστώς των μειονοτήτων, της διεθνούς πρακτικής, της τοπικής εμπειρίας, αλλά και της αντίστοιχης πολιτικής της Τουρκίας προς τους Έλληνες της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου και της Τενέδου. Και μόνο μετά από μια τέτοια ενδελεχή διερεύνηση, θα εισηγείται την ενδεικνυόμενη Εθνική Πολιτική, αλλά και τα αναγκαία μέτρα για την επίτευξη των στόχων της.
Οι ευθύνες των μέχρι σήμερα ηγεσιών για τον τρόπο αντιμετώπισης ενός τόσης ζωτικής σημασίας θέματος, είναι τεράστιες. Δυστυχώς, αυτού του είδους άστοχοι, και κάποιες φορές επιπόλαιοι, χειρισμοί οδήγησαν την Ελλάδα, σε πάρα πολλούς τομείς, στην σημερινή της κατάντια πού όλους, μας πληγώνει και μας προκαλεί ντροπή ως πολίτες της.
Θεωρούμε ότι στα πλαίσια της ανασυγκρότησης της χώρας, που η παρούσα Κυβέρνηση έχει διακηρύξει, θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα η χωρίς τυμπανοκρουσίες ίδρυση ενός υπερκομματικού Εθνικού Συμβουλίου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της Θράκης, το οποίο σε ταχύτατο χρόνο θα εξετάσει τα προβλήματα που σχετίζονται με την εκπαίδευση στα σχολεία των Ελλήνων μουσουλμάνων και με τον επιχειρούμενο εκτουρκισμό της περιοχής. Το Συμβούλιο αυτό να στελεχωθεί με ό,τι καλύτερο διαθέτει ο Ελληνισμός, έξω από κομματικές σκοπιμότητες και παρεμβάσεις, όλα δε τα πολιτικά κόμματα να δεσμευθούν για την συνέχειά του. Είναι φυσικά αυτονόητο, ότι θα λειτουργεί έχοντας συμβουλευτικό χαρακτήρα, για την διαμόρφωση προτάσεων στρατηγικού σχεδιασμού, ενώ οι οποιεσδήποτε αποφάσεις θα λαμβάνονται από την εκάστοτε Κυβέρνηση.
Ας διδαχθούμε από τους γείτονες στα ανατολικά μας σύνορα! Ας ακούσουμε τις κραυγές αγωνίας, που έρχονται από Έλληνες, χριστιανούς, Πομάκους και Ρομά, της Θράκης μας. Ας ξεκινήσουμε κάποτε ως χώρα, κάνοντας τα αυτονόητα, χωρίς προκαταλήψεις ή ιδεολογικές αγκυλώσεις αλλά με κριτήριο το συμφέρον της χώρας και τον κοινό νου. Και ταυτόχρονα, ας μεριμνήσουμε, αν μη τι άλλο, για την πλήρη και ορθή εφαρμογή του Νόμου σε κάθε πόλη και χωριό της Θράκης, ώστε κανένας Έλληνας πολίτης της περιοχής, χριστιανός ή μουσουλμάνος, να μην αισθάνεται ότι ανήκει σε μια καταπιεζόμενη μειονότητα μέσα στην ίδια του την χώρα. Ίσως έτσι, να αποτρέψουμε μελλοντικές, και για πολλούς επερχόμενες, εθνικές συμφορές.
Με Τιμή,
Οι υπογράφοντες (ακολουθούν οι 276 υπογραφές των μελών)
Στην επιστολή τους αυτή, οι Έλληνες επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και επισημαίνουν την ανάγκη υπερεθνικής πολιτικής που θα πρέπει να βασίζεται στην ύπαρξη ενός υπερκομματικού Εθνικού Συμβουλίου Χάραξης Πολιτικής, το οποίο και θα λειτουργεί με συμβουλευτικό χαρακτήρα.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΜΙΑΣ ΟΡΘΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΡΑΚΗ
ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Από Το Hellenic Academic FORUM
Εξοχώτατε κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας,
Εξοχώτατε κύριε Πρόεδρε της Κυβέρνησης,
Αξιότιμοι κ. κύριοι Αρχηγοί των Κομμάτων,
Αξιότιμοι κ. κύριοι Βουλευτές,
Το Hellenic Academic FORUM έχει ως μέλη του, Έλληνες καθηγητές πανεπιστημίου, και επιστήμονες κατόχους διδακτορικού πτυχίου, στην Ελλάδα, στην Κύπρο, στις ΗΠΑ και σε 19 ακόμα χώρες. Είναι δε κλάδος του Hellenic Electronic Center (www.greece.org), Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού, που έχει ιδρυθεί στις ΗΠΑ για την προώθηση Ελληνικών θεμάτων, και περιλαμβάνει περί τα 40.000 μέλη.
Τον τελευταίο καιρό έχουμε γίνει αποδέκτες μηνυμάτων απόγνωσης από συναδέλφους στην Θράκη, αλλά και ανησυχητικών πληροφοριών, αναφορικά με τα αποτελέσματα της επί σειρά ετών ασκούμενης εκπαιδευτικής πολιτικής στις περιοχές μειονοτήτων της Θράκης. Παρακολουθήσαμε, επίσης, σχετική ειδησεογραφία και τηλεοπτικές εκπομπές αναφερόμενες τόσο στο ζήτημα της ηρωικής, κατά την άποψή μας, δασκάλας κας Χαράς Νικοπούλου, όσο και σε θέματα σχετιζόμενα με την δράση ατόμων που έχουν στόχο την τουρκοποίηση της περιοχής. Ως απλοί Έλληνες που αγαπάμε τον τόπο μας, αλλά πολλοί από μας και ως ακαδημαϊκοί δάσκαλοι, θα θέλαμε να εκφράσουμε την έντονη ανησυχία και αγωνία μας, για τον χειρισμό ενός ζωτικής σημασίας Εθνικού Προβλήματος εκ μέρους των Ελληνικών Κυβερνήσεων.
Έχουμε πληροφορηθεί από διάφορες πηγές, ότι η ακολουθούμενη εκπαιδευτική πολιτική στην Θράκη βασίζεται εν πολλοίς, σε προτάσεις που προέκυψαν από προγράμματα ΕΠΕΑΕΚ συνολικού ύψους 20 εκατ. Ευρώ, και εκπονήθηκαν από ερευνητική ομάδα με τωρινή έδρα στο Παν/μιο Αθηνών. Δεν θα υπεισέλθουμε σε οποιαδήποτε κριτική των σχετικών πορισμάτων. Αυτή έχει γίνει από άλλους οι οποίοι διαθέτουν περισσότερα στοιχεία για την σχετική αξιολόγηση. Επισημαίνουμε όμως, πως είναι αδιανόητο η εθνική πολιτική σε ένα τέτοιο κρίσιμο και ευαίσθητο θέμα, πολιτική που υποχρεώνει τους Πομάκους και Ρομά της Θράκης να διδάσκονται ως μητρική την τουρκική γλώσσα, με προφανείς συνέπειες για την κοινωνική και εθνική τους ένταξη, να βασίζεται σε αμφιλεγόμενες απόψεις μιας ερευνητικής ακαδημαϊκής ομάδας, ανεξάρτητα από το επιστημονικό κύρος των εμπλεκομένων.
Πιστεύουμε ότι, η χάραξη Εθνικής πολιτικής σε τέτοιου είδους ζητήματα θα πρέπει να βασίζεται σε εισηγήσεις ενός Εθνικού Συμβουλίου Χάραξης Πολιτικής (για την Θράκη), το οποίο θα στελεχώνεται από υψηλού κύρους ειδικούς, όχι μόνο εκπαιδευτικούς αλλά και έμπειρους, καταξιωμένους ειδικούς επιστήμονες, από τους οποίους κάποιοι να κατοικούν στην Θράκη, για να έχουν άμεση γνώση των προβλημάτων και των εκεί συμβαινόντων. Ένα τέτοιο Συμβούλιο θα μελετά τις απόψεις όχι μόνο κάποιας ομάδας με προσβάσεις στα εκάστοτε κέντρα εξουσίας, αλλά και πολλών άλλων. Θα εξετάζει σε βάθος τις τυχόν επιπτώσεις του ενός ή του άλλου μέτρου, στα πλαίσια πάντα των υφιστάμενων συνθηκών που διέπουν το καθεστώς των μειονοτήτων, της διεθνούς πρακτικής, της τοπικής εμπειρίας, αλλά και της αντίστοιχης πολιτικής της Τουρκίας προς τους Έλληνες της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου και της Τενέδου. Και μόνο μετά από μια τέτοια ενδελεχή διερεύνηση, θα εισηγείται την ενδεικνυόμενη Εθνική Πολιτική, αλλά και τα αναγκαία μέτρα για την επίτευξη των στόχων της.
Οι ευθύνες των μέχρι σήμερα ηγεσιών για τον τρόπο αντιμετώπισης ενός τόσης ζωτικής σημασίας θέματος, είναι τεράστιες. Δυστυχώς, αυτού του είδους άστοχοι, και κάποιες φορές επιπόλαιοι, χειρισμοί οδήγησαν την Ελλάδα, σε πάρα πολλούς τομείς, στην σημερινή της κατάντια πού όλους, μας πληγώνει και μας προκαλεί ντροπή ως πολίτες της.
Θεωρούμε ότι στα πλαίσια της ανασυγκρότησης της χώρας, που η παρούσα Κυβέρνηση έχει διακηρύξει, θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα η χωρίς τυμπανοκρουσίες ίδρυση ενός υπερκομματικού Εθνικού Συμβουλίου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της Θράκης, το οποίο σε ταχύτατο χρόνο θα εξετάσει τα προβλήματα που σχετίζονται με την εκπαίδευση στα σχολεία των Ελλήνων μουσουλμάνων και με τον επιχειρούμενο εκτουρκισμό της περιοχής. Το Συμβούλιο αυτό να στελεχωθεί με ό,τι καλύτερο διαθέτει ο Ελληνισμός, έξω από κομματικές σκοπιμότητες και παρεμβάσεις, όλα δε τα πολιτικά κόμματα να δεσμευθούν για την συνέχειά του. Είναι φυσικά αυτονόητο, ότι θα λειτουργεί έχοντας συμβουλευτικό χαρακτήρα, για την διαμόρφωση προτάσεων στρατηγικού σχεδιασμού, ενώ οι οποιεσδήποτε αποφάσεις θα λαμβάνονται από την εκάστοτε Κυβέρνηση.
Ας διδαχθούμε από τους γείτονες στα ανατολικά μας σύνορα! Ας ακούσουμε τις κραυγές αγωνίας, που έρχονται από Έλληνες, χριστιανούς, Πομάκους και Ρομά, της Θράκης μας. Ας ξεκινήσουμε κάποτε ως χώρα, κάνοντας τα αυτονόητα, χωρίς προκαταλήψεις ή ιδεολογικές αγκυλώσεις αλλά με κριτήριο το συμφέρον της χώρας και τον κοινό νου. Και ταυτόχρονα, ας μεριμνήσουμε, αν μη τι άλλο, για την πλήρη και ορθή εφαρμογή του Νόμου σε κάθε πόλη και χωριό της Θράκης, ώστε κανένας Έλληνας πολίτης της περιοχής, χριστιανός ή μουσουλμάνος, να μην αισθάνεται ότι ανήκει σε μια καταπιεζόμενη μειονότητα μέσα στην ίδια του την χώρα. Ίσως έτσι, να αποτρέψουμε μελλοντικές, και για πολλούς επερχόμενες, εθνικές συμφορές.
Με Τιμή,
Οι υπογράφοντες (ακολουθούν οι 276 υπογραφές των μελών)
Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010
ΝΕΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΤΟ ΡΚΚ
Κυβερνητικές αρχές και αρχές ασφαλείας στην Τουρκία συμφωνούν σε ένα πλάνο δύο σταδίων σχετικά με την καταπολέμηση των ενεργειών του ΡΚΚ, σε μια συνάντηση ασφαλείας που έγινε πριν απο δύο βδομάδες. Σύμφωνα με το νέο πλάνο που καταστρώθηκε, τα κανάλια διαμέσω των οποίων το ΡΚΚ ενισχύεται οικονομικά θα κλείσουν, και θα ενισχυθούν οι διπλωματικές προσπάθειες απευθείας συνομιλιών με τις χώρες εκείνες απο τις οποίες το ΡΚΚ αγοράζει εξοπλισμό. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Τουρκία θα ζητήσει απο την Ρωσία συγκεκριμένα, να συνεργαστεί με την Τουρκία εναντίον του ΡΚΚ. Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της τουρκίας, Cemil Çiçek, ο οποίος επισκέφθηκε την Πετρούπολη πρόσφατα, μετέφερε κάποιες προτάσεις που συζήτησε με τους Ρώσους αξιοματούχους σχετικά με την αντιμετώπιση του ΡΚΚ.
Το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τις δραστηριότητες του ΡΚΚ στην Ρωσία είναι αποτέλεσμα πληροφοριών που η αμερική έδωσε στην Τουρκία όπως ανέφεραν ορισμένοι αξιωματούχοι, οι οποίοι επιθυμούσαν να παραμείνουν ανώνυμοι. Κατα την διάρκεια μακρών συνομιλιών με αμερικάνους ειδικούς, η αμερικάνικη πλευρά είπε στην τουρκική ότι το 80% του εξοπλισμού που χρησιμοποιεί το ΡΚΚ προέρχεται απο την Ρωσία. Αργοτερα, στοιχεία που συνέλεξε το τουρκικό γενικό επιτελείο, επιβεβαίωσαν τις αμερικάνικες πληροφορίες σχετικά με τις πηγές εξοπλισμού του ΡΚΚ. Συμφωνα με την τελευταία έκθεση του γενικού επιτελείου σχετικά με το θέμα, και την οποία ο Çiçek πήρε μαζί του στην Ρωσία, η πλειονότητα του εξοπλισμού που η τουρκία έχει κατασχέσει απο τους αντάρτες του ΡΚΚ ή τις βάσεις τους, είναι ρώσικης προέλευσης. Η έκθεση αναφέρει ότι 72% των τυφεκίων Καλάσνικωφ που χρησιμοποιεί το ΡΚΚ είναι ρώσικης κατασκευής, και ακολουθεί η Κίνα με 14%. Η Ουγγαρία και η Βουλγαρία κατέχουν απο ένα 4% περίπου η κάθε μία σχετικά με τα Καλάσνικωφ. Η Ρωσία είναι επίσης με μεγάλη διαφορά η μεγαλύτερη πηγή τυφεκίων ελεύθερων σκοπευτών για το ΡΚΚ. Περίπου το 45% των 5713 τυφεκίων ακριβείας είναι ρώσικης προέλευσης. Τα αντίστοιχα τυφέκια αγγλικής και αμερικάνικης κατασκευής είναι 13,2% και 9,4% αντίστοιχα. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι η Ρωσία συνεισφέρει εξίσου σε μεγάλο βαθμό στην προμήθεια αντι-αρματικών ναρκών και εκτοξευτών ρουκετών. Στα μεν πρώτα, το ρώσικο ποσοστό είναι 88% ενώ στα δεύτερα είναι 85% σύμφωνα με την έκθεση.
Επίσης, οι τουρκικες μυστικές υπηρεσίες (ΜΙΤ), πρόσφατα ανακάλυψαν ότι ο Mustafa Karasu, ένας εκ΄των ηγετών του ΡΚΚ, είχε συνομιλίες με ρώσους εμπόρους όπλων και διαπραγματεύονταν την αγορά ρουκετών ρωσικής προέλευσης. Η έκθεση κάνει επίσης λόγο για αγορά απο το ΡΚΚ μια μεγάλης ποσότητας όπλων που έγινε απο ρώσους εμπόρους το 2007. Οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, θεωρούν ότι το Ιράν και η Αρμενία είναι μέρος των δρομολογίων που ακολουθούν τα όπλα που προμηθεύεται το ΡΚΚ, για να μεταφερθούν στο βόρειο Ιράκ.
Πρόσφατα, η Τουρκία ενίσχυσε τις προσπαθειές της στο να τερματίσει τις επιθέσεις του ΡΚΚ, και να μπει ένα τέρμα σε αυτό τον τριακονταετή πόλεμο που μαίνεται στο εδαφός της. Σαν μέρος αυτών των προσπαθειών, ο υπουργός εσωτερικών Beşir Atalay είχε συνομιλίες με τον ηγέτη των κούρδων του βορείου Ιράκ, Massoud Barzani στην Arbil την προηγούμενη Κυριακή. Η συνάντηση έγινε αμέσως μετά το ταξίδι που πραγματοποίησε ο υπαρχηγός της ΜΙΤ Hakan Fidan στην Αμερική για συνομιλίες σε σχέση με το κουρδικό θέμα. Ο Barzani είπε στον Atalay ότι είναι έτοιμος να συνεργαστεί με την Τουρκία στον αγώνα της ενάντια στο ΡΚΚ. Ο δε Fidan αναμένεται να επισκεφθεί την Arbil σε λίγες εβδομάδες, για περαιτέρω συνομιλίες.
Η Τουρκία και η Ρωσία, είχαν ανέκαθεν δυσκολίες στην κοινή τους συνεργασία ενάντια στην τρομοκρατία. Ενώ η πιθανολογούμενη ρωσική βοήθεια στο ΡΚΚ δημιουργούσε εσωτερικές έριδες στην Τουρκία, η Ρωσία είχε εξίσου κατηγορήσει την Τουρκία για υποστήριξη των τσετσένων αυτονομιστών κατα καιρούς.
ΕΚΑΨΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ!!! Τι να πει κανείς για το "βλήμα" που διαθέτει στον εγκέφαλο ο εικονιζόμενος!!!!
Έκαψαν ελληνική σημαία στο ΑΠΟΕΛ-Ομόνοια!
Απίστευτο και... δυστυχώς αληθινό! Ένας οπαδός της Ομόνοιας στο ντέρμπι με το ΑΠΟΕΛ έβαλε φωτιά στην ελληνική σημαία και την κρατούσε με καμάρι την ώρα που καιγόταν!
Η εικόνα της ελληνικής σημαίας να φλέγεται δεν μπορεί παρά να εξοργίζει και να προσβάλει όλους μας. Όταν όμως γίνεται σε ποδοσφαιρικό γήπεδο από... Κύπριο οπαδό, αυτό ομολογουμένως ξεπερνάει τα όρια.
Το περιστατικό συνέβη στο 47ο λεπτό του ντέρμπι ανάμεσα στο ΑΠΟΕΛ και την Ομόνοια όταν ένας φίλαθλος της τελευταίας ανέσυρε μια ελληνική σημαία και της έβαλε φωτιά. Μάλιστα (όπως βλέπετε και στην φωτογραφία) την κρατούσε ανενόχλητος καμαρώνοντας για το "κατόρθωμά" του.
Εκείνη την ώρα ένας φίλαθλος του ΑΠΟΕΛ μπήκε στον αγωνιστικό χώρο και κινήθηκε προς του οργανωμένους της Ομόνοιας ωστόσο συνελήφθη πριν φτάσει στην κερκίδα τους.
Φυσικά η κίνηση αυτή δεν πέρασε απαρατήρητη από τους Έλληνες ποδοσφαιριστές του ΑΠΟΕΛ. Κόντης, Πουρσαϊτίδης και Χιώτης, με πρωτοβουλία του τελευταίου, πήραν μια ελληνική σημαία και πανηγύρισαν το τελικό 3-0 στο τέλος του αγώνα, επιδεικνύοντας την σε όλο το γήπεδο.
Χιώτης: «Είναι φρικιαστικό!»
«Δεν ανέχομαι από κανέναν να καίει ελληνική σημαία. Με στεναχώρησε πολύ. Ήταν φρικιαστικό θέαμα, να καίγεται ελληνική σημαία σε ελληνικό έδαφος», σχολίασε στη συνέντευξη Τύπου ο τερματοφύλακας του ΑΠΟΕΛ.
Στα αποδυτήρια ο Διονύσης Χιώτης τοποθετήθηκε εκ νέου επί του θέματος, όταν ρωτήθηκε σχετικά: «Το να βρίζουν τη μητέρα ή τη γυναίκα μου, εντάξει, αυτά γίνονται παντού. Το να βρίζουν το έθνος, μην πω τι λένε, να καίνε την ελληνική σημαία, σε ελληνικό έδαφος, είναι κάτι φρικιαστικό. Είναι φρικιαστικό. Αυτή ήταν η απάντησή μου. Ότι όλοι είμαστε Έλληνες», σχολίασε.
Επισήμως η Ομόνοια καταδίκασε το γεγονός, μέσω ανακοίνωσης αλλά και μέσω του Θεόδωρου Καυκαρίδη ο οποίος είπε ότι ένας οπαδός προσέβαλε 140.000 Ομονοιάτες. Την ίδια ώρα τη σύλληψη του οπαδού που έκαψε τη σημαία ζήτησε ο ΑΠΟΕΛ, μέσω του αντιπροέδρου του Άντη Πολυδώρου, που χαρακτήρισε την ελληνική σημαία «κάτι πολύ ιερό για εμάς στον ΑΠΟΕΛ».
Επιθέσεις σε Γαλλία - Γερμανία φοβούνται οι ΗΠΑ
Μια ημέρα έπειτα και από την έκδοση ταξιδιωτικής οδηγίας από τις ΗΠΑ, που προειδοποιεί τους υπηκόους της που ταξιδεύουν στην Ευρώπη να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στα δημόσια σημεία για το ενδεχόμενο τρομοκρατικής επίθεσης, τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο πύργος του Άιφελ και ο κεντρικός σταθμός του Βερολίνου, είναι μεταξύ των πιθανών στόχων των τρομοκρατών.
Πρόκειται για δύο από τα σημεία που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των πιθανών στόχων τρομοκρατικών επιθέσεων, που περιήλθε στα χέρια των δυτικών μυστικών υπηρεσιών, μεταδίδει το Fox News, επικαλούμενο υπεύθυνες πηγές.
Σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, ο κατάλογος διοχετεύθηκε από έναν «γερμανο-πακιστανό υπήκοο, ο οποίος ανακρίνεται στην αμερικανική βάση Μπαγκράμ στο Αφγανιστάν».
Το Fox News προσθέτει πως η αυτή η πληροφορία έχει επιβεβαιωθεί από ανώτερα στελέχη δυτικών μυστικών υπηρεσιών.
Στον κατάλογο αυτό, σύμφωνα με το δίκτυο, περιλαμβάνονται το πολυτελές ξενοδοχείο Άντλον, κοντά στην πύλη του Βραδεμβούργου στο Βερολίνο, ο πύργος της τηλεόρασης στην Αλεξάντερπλατζ, επίσης στη γερμανική πρωτεύουσα, καθώς και ο καθεδρικός ναός της Νοτρ-Νταμ στο Παρίσι.
«Αξιωματούχος τόνισε επίσης πως έχει ενισχυθεί η ασφάλεια γύρω από τη βρετανική βασιλική οικογένεια», τονίζει το Fox News.
Πρόκειται για δύο από τα σημεία που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των πιθανών στόχων τρομοκρατικών επιθέσεων, που περιήλθε στα χέρια των δυτικών μυστικών υπηρεσιών, μεταδίδει το Fox News, επικαλούμενο υπεύθυνες πηγές.
Σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, ο κατάλογος διοχετεύθηκε από έναν «γερμανο-πακιστανό υπήκοο, ο οποίος ανακρίνεται στην αμερικανική βάση Μπαγκράμ στο Αφγανιστάν».
Το Fox News προσθέτει πως η αυτή η πληροφορία έχει επιβεβαιωθεί από ανώτερα στελέχη δυτικών μυστικών υπηρεσιών.
Στον κατάλογο αυτό, σύμφωνα με το δίκτυο, περιλαμβάνονται το πολυτελές ξενοδοχείο Άντλον, κοντά στην πύλη του Βραδεμβούργου στο Βερολίνο, ο πύργος της τηλεόρασης στην Αλεξάντερπλατζ, επίσης στη γερμανική πρωτεύουσα, καθώς και ο καθεδρικός ναός της Νοτρ-Νταμ στο Παρίσι.
«Αξιωματούχος τόνισε επίσης πως έχει ενισχυθεί η ασφάλεια γύρω από τη βρετανική βασιλική οικογένεια», τονίζει το Fox News.
Δισεκατομμύρια απειλούνται με έλλειψη νερού στο μέλλον
Νέα μελέτη δείχνει ότι το 80% του πληθυσμού της Γης ζει σε περιοχές όπου η παροχή πόσιμου νερού δεν είναι ασφαλής.
Σχεδόν το 80% της ανθρωπότητας κινδυνεύει με έλλειψη πόσιμου νερού στο μέλλον, καθώς ζει σε περιοχές όπου η παροχή πόσιμου νερού δεν είναι ασφαλής, σύμφωνα με ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο «Nature».
Οι συντελεστές της έρευνας συνέταξαν μία κατάσταση «απειλών προς το νερό», στις οποίες συμπεριλαμβάνονται προβλήματα όπως η μόλυνση και η μείωση των αποθεμάτων.
Η σημαντικότερη «κατηγορία» απειλής επηρεάζει 3,4 δισεκατομμύρια ανθρώπους, ενώ επισημαίνεται ότι στις δυτικές χώρες, η συγκέντρωση νερού μέσω υδραγωγείων και φραγμάτων είναι αποτελεσματική για τους ανθρώπους, αλλά όχι για τη φύση.
Κατά τον Τσαρλς Βοροσμάρτι, του City College της Νέας Υόρκης, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, «αυτό που συμπεραίνουμε είναι ότι είμαστε αντιμέτωποι με μία απειλή παγκοσμίων διαστάσεων».
Η πρόταση των συντελεστών της έρευνας είναι να γίνει στροφή σε στρατηγικές σωστής διαχείρισης νερού που συνδυάζουν την υποδομή με «φυσικές» επιλογές, όπως η προστασία υδροβιότοπων, ποταμών και υδροκριτών.
Η έρευνα έχει παγκόσμιο χαρακτήρα, και το ανησυχητικό πόρισμα είναι ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα αντιμετωπίζουν προβλήματα παροχής νερού στις προσεχείς δεκαετίες, καθώς το κλίμα μεταβάλλεται και ο ανθρώπινος πληθυσμός αυξάνεται.
Για τους σκοπούς της έρευνας συγκεντρώθηκαν πληροφορίες σε ποικιλία διαφορετικών απειλών, ενώ χρησιμοποιήθηκαν μοντέλα για διαφορετικές εκτιμήσεις διαθεσιμότητας νερού. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν ένας χάρτης που δείχνει την έκταση της απειλής ανά τετράγωνο 50χλμ επί 50 χλμ.
«Αυτό που κάναμε ήταν να ρίξουμε μία αποστασιοποιημένη ματιά στα γεγονότα- τι γίνεται με τα αποθέματα νερού της ανθρωπότητας και ποιες είναι οι επιπτώσεις που έχει η λειτουργία της παρούσας υποδομής στο φυσικό κόσμο» είπε ο Βοροσμάρτι.
Τα τρισεκατομμύρια δολάρια που έχουν επενδυθεί στην υποδομή «μεταφράζονται» σε φράγματα, κανάλια, υδραγωγεία, που χρησιμοποιούνται στον ανεπτυγμένο κόσμο για να εξασφαλιστεί η υδροδότησή του, που εξαφανίζουν την άμεση απειλή.
«Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού του κόσμου δεν είναι σε θέση να αντέξει οικονομικά τέτοιου είδους επενδύσεις» είπε ο Πήτερ Μακιντάιρ, του πανεπιστημίου του Ουϊσκόνσιν, άλλος ένας εκ των ερευνητών.
«Ουσιαστικά δείχνουμε ότι η υποδομή αυτή ωφελεί λιγότερο από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους, οπότε εκ των πραγμάτων μένει εκτός ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού…αλλά ακόμα και στον πλούσιο κόσμο, δεν είναι καλή ιδέα να συνεχίσουμε έτσι. Θα μπορούσαμε να χτίζουμε περισσότερα φράγματα και να κάνουμε όλο και βαθύτερες γεωτρήσεις, αλλά ακόμα και αν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα, δεν είναι μία μέθοδος που συμφέρει» συμπλήρωσε.
Η προτεινόμενη λύση, όπως προαναφέρθηκε, είναι η ενοποίηση «τεχνητών» και «φυσικών» μεθόδων.
Στην περίπτωση της Νέας Υόρκης, η πόλη επένδυσε σε ένα πρόγραμμα προστασίας του εδάφους, διασφαλίζοντας ότι οι πηγές που υδροδοτούν τη Νέα Υόρκη (στα βουνά Κάτσκιλ) παραμένουν «υγιείς».
Ο Μαρκ Σμιθ, επικεφαλής του προγράμματος νερού της Διεθνούς Ένωσης για τη Συντήρηση της Φύσης (IUCN), ο οποίος δεν ενεπλάκη στη συγκεκριμένη έρευνα, ανέφερε ότι η προσέγγιση αυτού του είδους έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος στον ανεπτυγμένο κόσμο, αν και το «μοντέλο» που χρησιμοποιεί τσιμέντο και ατσάλι παραμένει ισχυρό.
Σχεδόν το 80% της ανθρωπότητας κινδυνεύει με έλλειψη πόσιμου νερού στο μέλλον, καθώς ζει σε περιοχές όπου η παροχή πόσιμου νερού δεν είναι ασφαλής, σύμφωνα με ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο «Nature».
Οι συντελεστές της έρευνας συνέταξαν μία κατάσταση «απειλών προς το νερό», στις οποίες συμπεριλαμβάνονται προβλήματα όπως η μόλυνση και η μείωση των αποθεμάτων.
Η σημαντικότερη «κατηγορία» απειλής επηρεάζει 3,4 δισεκατομμύρια ανθρώπους, ενώ επισημαίνεται ότι στις δυτικές χώρες, η συγκέντρωση νερού μέσω υδραγωγείων και φραγμάτων είναι αποτελεσματική για τους ανθρώπους, αλλά όχι για τη φύση.
Κατά τον Τσαρλς Βοροσμάρτι, του City College της Νέας Υόρκης, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, «αυτό που συμπεραίνουμε είναι ότι είμαστε αντιμέτωποι με μία απειλή παγκοσμίων διαστάσεων».
Η πρόταση των συντελεστών της έρευνας είναι να γίνει στροφή σε στρατηγικές σωστής διαχείρισης νερού που συνδυάζουν την υποδομή με «φυσικές» επιλογές, όπως η προστασία υδροβιότοπων, ποταμών και υδροκριτών.
Η έρευνα έχει παγκόσμιο χαρακτήρα, και το ανησυχητικό πόρισμα είναι ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα αντιμετωπίζουν προβλήματα παροχής νερού στις προσεχείς δεκαετίες, καθώς το κλίμα μεταβάλλεται και ο ανθρώπινος πληθυσμός αυξάνεται.
Για τους σκοπούς της έρευνας συγκεντρώθηκαν πληροφορίες σε ποικιλία διαφορετικών απειλών, ενώ χρησιμοποιήθηκαν μοντέλα για διαφορετικές εκτιμήσεις διαθεσιμότητας νερού. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν ένας χάρτης που δείχνει την έκταση της απειλής ανά τετράγωνο 50χλμ επί 50 χλμ.
«Αυτό που κάναμε ήταν να ρίξουμε μία αποστασιοποιημένη ματιά στα γεγονότα- τι γίνεται με τα αποθέματα νερού της ανθρωπότητας και ποιες είναι οι επιπτώσεις που έχει η λειτουργία της παρούσας υποδομής στο φυσικό κόσμο» είπε ο Βοροσμάρτι.
Τα τρισεκατομμύρια δολάρια που έχουν επενδυθεί στην υποδομή «μεταφράζονται» σε φράγματα, κανάλια, υδραγωγεία, που χρησιμοποιούνται στον ανεπτυγμένο κόσμο για να εξασφαλιστεί η υδροδότησή του, που εξαφανίζουν την άμεση απειλή.
«Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού του κόσμου δεν είναι σε θέση να αντέξει οικονομικά τέτοιου είδους επενδύσεις» είπε ο Πήτερ Μακιντάιρ, του πανεπιστημίου του Ουϊσκόνσιν, άλλος ένας εκ των ερευνητών.
«Ουσιαστικά δείχνουμε ότι η υποδομή αυτή ωφελεί λιγότερο από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους, οπότε εκ των πραγμάτων μένει εκτός ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού…αλλά ακόμα και στον πλούσιο κόσμο, δεν είναι καλή ιδέα να συνεχίσουμε έτσι. Θα μπορούσαμε να χτίζουμε περισσότερα φράγματα και να κάνουμε όλο και βαθύτερες γεωτρήσεις, αλλά ακόμα και αν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα, δεν είναι μία μέθοδος που συμφέρει» συμπλήρωσε.
Η προτεινόμενη λύση, όπως προαναφέρθηκε, είναι η ενοποίηση «τεχνητών» και «φυσικών» μεθόδων.
Στην περίπτωση της Νέας Υόρκης, η πόλη επένδυσε σε ένα πρόγραμμα προστασίας του εδάφους, διασφαλίζοντας ότι οι πηγές που υδροδοτούν τη Νέα Υόρκη (στα βουνά Κάτσκιλ) παραμένουν «υγιείς».
Ο Μαρκ Σμιθ, επικεφαλής του προγράμματος νερού της Διεθνούς Ένωσης για τη Συντήρηση της Φύσης (IUCN), ο οποίος δεν ενεπλάκη στη συγκεκριμένη έρευνα, ανέφερε ότι η προσέγγιση αυτού του είδους έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος στον ανεπτυγμένο κόσμο, αν και το «μοντέλο» που χρησιμοποιεί τσιμέντο και ατσάλι παραμένει ισχυρό.
Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010
Τουρκικά πυρά κατά Kυπριακού αλιευτικού - Διάβημα από το Υπουργείο Εξωτερικών στην UNFICYP
Καταιγισμό πυρών, αλλά και μία κανονιά στον αέρα για εκφοβισμό, δέχθηκε το κυπριακό αλιευτικό σκάφος «Santa Elena» από τουρκική φρεγάτα και σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής, ενώ ψάρευε σε διεθνή χωρικά ύδατα, στα βορειοανατολικά του ακρωτηρίου του Αποστόλου Ανδρέα. Δραματικές ώρες έζησαν τα οκτώ μέλη του πληρώματος του αλιευτικού σκάφου, δύο καπετάνιοι και έξι ναύτες, όταν βρέθηκαν γύρω στις έντεκα το πρωί σε απόσταση 13 ναυτικών μιλίων από τις ακτές της Τουρκίας. Ξαφνικά πλησίασε το αλιευτικό σκάφος της ακτοφυλακής της Τουρκίας, το οποίο συνόδευε τουρκική φρεγάτα.
Υπό προειδοποιήσεις να εγκαταλείψουν την περιοχή, παρόλο που βρίσκονταν σε διεθνή χωρικά ύδατα, δέχθηκαν έως και εκατό πυροβολισμούς, καθώς και κανονιοβολισμό. Εν μέσω των πυρών, το «Santa Elena» εγκατέλειψε το σημείο όπου βρισκόταν και βρέθηκε στα 19 ναυτικά μίλια από τις τουρκικές ακτές. Μόλις πρόλαβαν οι καπετάνιοι να επικοινωνήσουν, μέσω ασυρμάτου, με τον ιδιοκτήτη του αλιευτικού, το σκάφος δέχθηκε νέα προειδοποίηση από τα τουρκικά πλοία, που το είχαν ακολουθήσει, οπότε και απομακρύνθηκε ακόμα περισσότερο. Μόλις ενημερώθηκε για το συμβάν, ο ιδιοκτήτης του αλιευτικού προέβη σε καταγγελία προς το Τμήμα Αλιείας του Υπουργείου Γεωργίας, καθώς και προς το Υπουργείο Εξωτερικών. Ανέφερε, μάλιστα, σε δηλώσεις σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό, ότι το αλιευτικό δεν παραβίασε κανένα διεθνή κανόνα αλιείας. Οι διεθνείς και ευρωπαϊκοί κανόνες, τους οποίους ακολουθούν τα κυπριακά αλιευτικά, επιτρέπουν το ψάρεμα σε απόσταση έως και δώδεκα ναυτικά μίλια από τις ακτές. Επιπλέον, τα χωρικά ύδατα της Τουρκίας είναι στα έξι ναυτικά μίλια.
Ανακοίνωση Υπουργείου Εξωτερικών
Το Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση, αναφέροντας ότι «αμέσως μετά το συμβάν ρίψης προειδοποιητικών βολών κατά κυπριακού αλιευτικού σκάφους από τουρκικά λιμενικά σκάφη, το οποίο έλαβε χώρα βορειοανατολικά του Αποστόλου Ανδρέα, σε διεθνή ύδατα, ενημερώθηκαν οι αρμόδιες αρχές της Δημοκρατίας για να προβούν στις ενδεδειγμένες ενέργειες». Προστίθεται ότι «το Υπουργείο Εξωτερικών ήδη επικοινώνησε με την UNFICYP για το εν λόγω περιστατικό και, ταυτόχρονα, προβαίνει σε περαιτέρω διερεύνησή του».
ikypros
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)