Το νέο "Σχέδιο Πολιτικής 'Αμυνας" της χώρας "για την περίπτωση έντασης ή άμυνας" αποφάσισε σήμερα το γερμανικό υπουργικό συμβούλιο, υλοποιώντας δέσμευση που περιλαμβάνεται στην Συμφωνία που είχε συναφθεί κατά τον σχηματισμό του κυβερνητικού συνασπισμού το 2013.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης, ο τελευταίος διυπουργικός σχεδιασμός "Πολιτικής 'Αμυνας" έγινε το 1995. "Η περίοδος τότε χαρακτηριζόταν από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και την χαλάρωση της πολιτικής ασφάλειας.

Περισσότερα από 20 χρόνια μετά, ήταν αναγκαία μια νέα επεξεργασία. Για ένα νέο σχέδιο είχε κατά βάση συμφωνήσει η κυβέρνηση ήδη στην Συμφωνία Συνασπισμού", επισημαίνεται στην ανακοίνωση και τονίζεται ότι "σε κατάσταση κινδύνου απαιτείται γρήγορη και αποτελεσματική αντίδραση, γι' αυτό χρειάζονται σαφείς σχεδιασμοί και μηχανισμοί αντίδρασης που πρέπει να προετοιμαστούν εγκαίρως" και οι οποίοι περιλαμβάνουν: "Τήρηση της κρατικής και κυβερνητικής λειτουργίας, προστασία του πληθυσμού, προμήθεια με τα απαραίτητα αγαθά και υπηρεσίες και κάθε άλλη στήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων κατά την διατήρηση της ελευθερίας των επιχειρήσεων".

Το νέο σχέδιο πολιτικής προστασίας προβλέπει ακόμη "για την περίπτωση έντασης και άμυνας", μέτρα για την φροντίδα του πληθυσμού. Σε αυτά περιλαμβάνονται οι τομείς: πόσιμο νερό, διατροφή και ιατρική περίθαλψη. Εδώ προβλέπεται μια σειρά μέτρων για την αυτοπροστασία του πληθυσμού. "Για αυτόν τον λόγο το σχέδιο πολιτικής προστασίας συνιστά προς τους πολίτες να φροντίζουν για την προμήθεια τροφίμων για δέκα μέρες", αναφέρει η κυβέρνηση στην ανακοίνωσή της.

Αργότερα σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου κατά την οποία θα ανακοινώσει τις λεπτομέρειες του νέου σχεδιασμού.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ