Αυτό ανακοίνωσε επισήμως ο διοικητής του Στόλου ναύαρχος Βίκτωρ Τσιρκόφ με την ευκαιρία της 231ης επετείου από την ίδρυσή του το μακρινό 1873.
«Δεν είναι μια αβάσιμη αύξηση δυνάμεων, αλλά η ικανοποίηση των προ πολλού συσσωρευμένων αναγκών του Στόλου του Ευξείνου Πόντου, ο οποίος επί πολλά χρόνια δεν ανανέωνε το δυναμικό τους», παρατήρησε ο ναύαρχος, σημειώνοντας ότι λόγος γίνεται για πλοία όλων των κατηγοριών και βοηθητικά σκάφη, μεταξύ των οποίων 6 συνολικά υποβρύχια της κατηγορίας 636, πλοία φρούρησης και περιπολίας.
Σκοπός μεταξύ άλλων, κατά τον κ. Τσιρκόφ η φρούρηση της εύρους 200 μιλίων ΑΟΖ της Ρωσίας, η συνοδεία εμπορικών πλοίων, καθώς και η ασφάλεια και άμυνα των ναυτικών βάσεων και συνόρων της χώρας.
Σκοπός μεταξύ άλλων, κατά τον κ. Τσιρκόφ η φρούρηση της εύρους 200 μιλίων ΑΟΖ της Ρωσίας, η συνοδεία εμπορικών πλοίων, καθώς και η ασφάλεια και άμυνα των ναυτικών βάσεων και συνόρων της χώρας.
Τα πλοία αυτά, όπως και ο Στόλος στο σύνολό του αξιοποιούνται για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και της πειρατεία, σε επιχειρήσεις έρευνας-διάσωσης κατά τη διάρκεια ναυαγίων, οικολογικής επιτήρησης. Μια βασική κατεύθυνση της ανάπτυξης του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας είναι και η υποστήριξη του στολίσκου της Μεσογείου, ο οποίος ανασυστήθηκε 23 χρόνια μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και κάνει αισθητή την παρουσία του στη ΝΑ Μεσόγειο, επισφραγίζοντας το ρωσικό ρόλο στην υπόθεση της Συρίας.
Στο παράλιο δυναμικό υποδομών του Στόλου εντάχθηκαν πλέον με ολοκληρωμένο τρόπο όλες οι ναυτικές εγκαταστάσεις στη χερσόνησο της Κριμαίας, που θα συμπληρώνουν τις δυνατότητες του λιμανιού του Νοβοροσίσκ, από όπου θα μεταπλεύσει σημαντικός αριθμός πλοίων.
Η λογική της ανάπτυξης των επίγειων υποδομών θα βασίζεται στην «αρχή της αυτάρκειας», δηλαδή θα μπορούν να παράσχουν «πλήρη κύκλο» συντήρησης και ανεφοδιασμού για όλα τα είδη των πλοίων, βάσει του σχετικού 15ετούς προγράμματος ανάπτυξης (2005-2020), το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει την κατασκευή ενός ακόμη νέου λιμανιού στο Νοβοροσίσκ. Το λιμάνι αυτό θα συμπληρώνει την «κεντρική έδρα» του Στόλου, που δεν θα είναι άλλη από τη Σεβαστούπολη της Κριμαίας.
Με το πέρας της ανανέωσής του ο Στόλος θα είναι σε θέση «με μεγαλύτερη ακόμη αποτελεσματικότητα και επαγγελματισμό» να αναλαμβάνει όλο και πιο περίπλοκες και συχνότερες αποστολές στον παγκόσμιο ωκεανό, όπου όλο και περισσότερο η Ρωσία κάνει αισθητή την παρουσία της σημαίας της.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου