Η Ρωσία θέτει ως στόχο να προσελκύσει από την Κίνα τις επενδύσεις εκείνες, οι οποίες θα επιτρέψουν να αποτρέψει την ύφεση.
Η συνεργασία Ρωσίας και Κίνας εισέρχεται σε νέο επίπεδο, με την υπογραφή 38 συμφωνιών. Όπως μεταδίδει το Bloomberg, οι ρωσικές Τράπεζες έλαβαν νέες πιστώσεις από την Κίνα, και ορατή είναι πλέον η προοπτική επέκτασης της συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας. Όπως εκτιμά το Bloomberg, η Ρωσία υπολογίζει στην προσέλκυση κινεζικών επενδύσεων, οι οποίες θα βοηθήσουν να αποφευχθεί η ύφεση.
Ωστόσο, αρκετοί είναι οι αναλυτές που τηρούν επιφυλακτική στάση σχετικά με το αποτέλεσμα των νέων συμφωνιών.
Συνολικά, υπεγράφησαν 38 διμερείς συμφωνίες, διυπουργικές και μεταξύ εταιρειών. Αυτό, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντιεφ, αποτελεί ρεκόρ. Η υπογραφή ενός τόσο μεγάλου πακέτου συμφωνιών, προετοίμασε το έδαφος για την επίσκεψη στη Μόσχα του πρωθυπουργού του Κρατικού Συμβουλίου της Κίνας, Λι Κετσιάνγκ.
Μεγάλες Τραπεζικές συμφωνίες
Οι ρωσικές Τράπεζες, οι οποίες έχουν γίνει στόχος των κυρώσεων των ΗΠΑ και της ΕΕ, βρήκαν πιστώσεις από την Τράπεζα Εισαγωγών και Εξαγωγών της Κίνας. Η VTB (Εξωτερικού Εμπορίου) και η Vneshekonombank (Εξωτερικής Οικονομικής Δραστηριότητας) σύναψαν συμφωνίες-πλαίσιο για πιστώσεις δυο δις. δολαρίων η καθεμία.
Όπως εκτιμά ο αναλυτής του πρακτορείου οικονομικών αναλύσεων, Investcafe, Μιχαήλ Κουζμίν, για τις ρωσικές Τράπεζες, οι οποίες έχουν απολέσει τη Δυτική χρηματοδότηση, είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Με αυτά τα χρήματα, φυσικά δεν θα μπορέσουν να δώσουν δάνεια σε ξένο νόμισμα.
Ωστόσο, θα απελευθερώσουν πόρους για άλλους αναγκαίους σκοπούς και σχέδια. Από τη μεριά του, ο Αλεξάντρ Αμπράμοφ, ένας από τους σημαντικότερους επιστημονικούς συνεργάτες της Ρωσικής Ακαδημίας Εθνικής Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης, αναφέρει ότι οι πιστώσεις συνολικού ύψους 4 δις. δολαρίων δεν θα αποτελέσουν την εναλλακτική λύση στη χρηματοδότηση της ρωσικής οικονομίας από τη Δύση, διότι τα χρήματα αυτά θα διοχετευτούν κατά πρώτο λόγο στην αγορά κινεζικών εμπορευμάτων.
Brics-κυρώσεις
Μια ακόμη συμφωνία-πλαίσιο για χρηματοδότηση από την Τράπεζα Εισαγωγών και Εξαγωγών της Κίνας, σύναψε η Ρωσική Αγροτική Τράπεζα (Rosselhozbank), η οποία αποτέλεσε και αυτή στόχο των Δυτικών κυρώσεων. Επίσης, η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας και η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας υπέγραψαν σύμβαση για ανταλλαγές συναλλάγματος (swaps), διάρκειας τριών ετών. Ο όγκος της είναι 150 δις. γιουάν.
Όπως ανακοινώθηκε από την ΚΤΡ, αυτό έγινε προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για περαιτέρω ανάπτυξη του διμερούς εμπορίου και των αμοιβαίων επενδύσεων μεταξύ Ρωσίας και Κίνας. Σημαντικό είναι να γίνει κατανοητό πως στην προκειμένη περίπτωση δεν πρόκειται για δάνειο, αλλά για όρους ανταλλαγής συναλλαγμάτων.
Αυτό γίνεται κατά πρώτο λόγο για να παρακαμφθεί η υπερβολική μεταβλητότητα του γιουάν, και κατά δεύτερο, προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα για τις επιχειρήσεις. Όπως εξηγεί η αναλύτρια της χρηματιστηριακής εταιρίας ALPARI, Άννα Κόκορεβα, η συμφωνία με την Κίνα επιτρέπει στις μεγάλες επιχειρήσεις να δραστηριοποιηθούν χωρίς προβλήματα, καθώς αυτές γνωρίζουν πλέον ότι μπορούν να κάνουν συγκεκριμένες συνδιαλλαγές με την Κίνα χωρίς να πέσουν έξω στους υπολογισμούς τους.
Φυσικό αέριο
Στον τομέα του φυσικού αερίου σημαντικές συμφωνίες δεν υπήρξαν. Στα πλαίσια αυτής της επίσκεψης στάθηκε δυνατό να υπογραφεί η διακυβερνητική σύμβαση για το φυσικό αέριο που προετοιμαζόταν από καιρό και η οποία ήταν απαραίτητη προκειμένου να τεθεί επίσημα σε ισχύ το συναφθέν ήδη συμβόλαιο της Gazprom με την CNPC για την ανατολική διαδρομή (αγωγός φυσικού αερίου «Ισχύς της Σιβηρίας», 38 δις. κυβικών μέτρων ετησίως για διάστημα 30 ετών).
Από την άλλη, η Κίνα αναφέρθηκε στη δημιουργία μιας κοινοπραξίας υγροποιημένου φυσικού αερίου. Η πετρελαϊκή εταιρία Rosneft ανακοίνωσε ότι η ίδια και η κινεζική εταιρία πετρελαίου και φυσικού αερίου CNPC θα μελετήσουν τη δυνατότητα κοινών προγραμμάτων υγροποιημένου αερίου, που θα περιλαμβάνουν και μελλοντικές προμήθειες ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κίνα.
Ο αναλυτής του Investcafe, Γκριγκόρι Μπιργκ, ανέφερε πως δεν γνωρίζει αν αυτό αφορά τυχόν πρόθεση της κινεζικής πλευράς να συμμετάσχει στην κατασκευή εργοστασίου υγροποιημένου φυσικού αερίου, και θεώρησε ως πιο πιθανή εξέλιξη την προμήθεια τέτοιου αερίου στην Κίνα από το εργοστάσιο στη Σαχαλίνη, το οποίο κατασκευάζουν σήμερα η Rosneft μαζί με την Exxon Mobile.
Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι
Ενας ακόμα τομέας μελλοντικής συνεργασίας, είναι η κατασκευή ταχέων σιδηροδρομικών δικτύων, για την οποία υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας. Οι κινέζοι εταίροι των Ρωσικών Σιδηροδρόμων είναι έτοιμοι να συγχρηματοδοτήσουν το πρόγραμμα κατασκευής του ταχέως σιδηροδρόμου Μόσχας-Καζάν αξίας άνω των 20 δις. ευρώ και να πραγματοποιηθεί η κατασκευή των αμαξοστοιχιών του στη Ρωσία.
Συμμετοχή στο πρόγραμμα διεκδικούν επίσης η γερμανική Siemens και η γαλλική Alstom. Στην Κίνα υπάρχουν δυο μεγάλες εταιρίες που ειδικεύονται στην κατασκευή τρένων, η China CNR Corporation (СNR) και η China South Locomotive & Rolling Stock Corporation (CSR). Το πρόγραμμα ταχέως σιδηροδρόμου προϋποθέτει υψηλό επίπεδο συγκέντρωσης της παραγωγής σε μια χώρα (πάνω από 50%). Ως βάση παραγωγής για τους Κινέζους μπορεί να καταστεί το εργοστάσιο όπου η Siemens μαζί με τη CNR παράγουν ήδη τα ταχέα τρένα «Lastochka», όπως μεταδίδει το πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων RBK επικαλούμενο πηγή του στους Ρωσικούς Σιδηροδρόμους.
πηγη Η ΡΩΣΙΑ ΤΩΡΑ