counter

free counters

Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

Η Κουρδική γλώσσα σε πολλες εκδόσεις στην Τουρκία


 
    Τουρκία: Αυξάνονται οι εκδόσεις στην Κουρδική γλώσσα
    Ο αριθμός των εκδόσεων στην κουρδική γλώσσα, στην Τουρκία, έχει αυξηθεί στις 413 από τις 101 που ήταν το 2008, όπως δημοσίευσε η τουρκική στατιστική υπηρεσία.
    Η Υπηρεσία ανέφερε ότι 42.655 βιβλία δημοσιεύθηκαν το 2013, που αντιστοιχεί σε αύξηση της τάξης του 11,1 τοις εκατό σε σύγκριση με το 2012.
    Η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε σε ηλεκτρονικές εκδόσεις όπως, DVD, VCD και CD με αύξηση 537 τοις εκατό, αφού εκδόθηκαν συνολικά 1.981 του είδους κατά το τελευταίο έτος.
    Η στατιστική υπηρεσία ανέφερε ότι εκδόθηκαν 2.299 ηλεκτρονικά βιβλία, 13 κασέτες με βιβλία και 21 χάρτες που δημοσιεύθηκαν στη χώρα.
    Σχεδόν το 90 τοις εκατό όλων των υλικών που δημοσιεύθηκαν είναι από ιδιώτες Κούρδους της Τουρκίας.
    Τα περισσότερα έντυπα των Κούρδων που κυκλοφόρησαν σχετίζονται με την εκπαίδευση κατά 20,3 %, με πολιτιστικές εκδόσεις 17,2% που απευθύνονται σε παιδιά και εφήβους και 14,8% ήταν ακαδημαϊκές εκδόσεις, ενώ μόνο 7,2% ήταν θρησκευτικού περιεχομένου.

    Τεταμένες οι σχέσεις Τουρκίας- Αιγύπτου

    Τεταμένες οι σχέσεις Τουρκίας- Αιγύπτου
    Η Αίγυπτος θα καλέσει τον τούρκο επιτετραμμένο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα σχόλια του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κατηγόρησε το Κάιρο για ανειλικρινή προσέγγιση του παλαιστινιακού ζητήματος, αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών.

    Ο Ερντογάν προέβη στα σχόλια αυτά σε πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN. Ο πιο υψηλόβαθμος τούρκος διπλωμάτης στην Αίγυπτο κλήθηκε και νωρίτερα μέσα στον μήνα όταν ο Ερντογάν αποκάλεσε "παράνομο τύρρανο" τον πρόεδρο της Αιγύπτου.
    Οι σχέσεις Αιγύπτου-Τουρκίας έχουν πληγεί από τον περασμένο χρόνο που ο αιγυπτιακός στρατός απομάκρυνε τους Αδελφούς Μουσουλμάνους από την εξουσία, τους οποίους στηρίζει ο τούρκος πρωθπουργός.


    Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

    Ιράκ: Χριστιανική μονή υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών

    Ιράκ: Χριστιανική μονή υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών

    Οι μαχητές του ΙΚ εισέβαλαν χθες, Κυριακή, στη μονή Μαρ Μπεχνάμ, η οποία στεγάζει μια μικρή κοινότητα καθολικών σύρων μοναχών κοντά στην Καρακός, μια πόλη όπου ζουν κυρίως χριστιανοί, και τους ζήτησαν να εγκαταλείψουν το χώρο, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες κι ένας ιερωμένος.
    "Δεν έχετε πια χώρο εδώ και πρέπει να φύγετε αμέσως", είπαν οι αντάρτες της τζιχαντιστικής σουνιτικής οργάνωσης, οι οποίοι ελέγχουν από τον Ιούνιο τη Μοσούλη, όπως ανέφερε ένα μέλος του συριακού κλήρου.
    Σύμφωνα με τον ίδιο, οι μοναχοί ζήτησαν να κρατήσουν ορισμένα κειμήλια της μονής, αλλά οι τζιχαντιστές τους διέταξαν να εγκαταλείψουν το χώρο πεζή και χωρίς να πάρουν τίποτε μαζί τους.
    Σύμφωνα με χριστιανούς κατοίκους της πόλης, οι μοναχοί βάδισαν πολλά χιλιόμετρα πριν τους πάρουν υπό την προστασία τους οι κούρδοι μαχητές (πεσμεργκά), οι οποίοι τους οδήγησαν στην Καρακός.
    Από το συριακό κλήρο διευκρινίσθηκε πως πέντε μοναχοί εκδιώχθηκαν από τη μονή Μαρ Μπεχνάμ. Σύμφωνα με χριστιανικές οικογένειες της περιοχής, μόνον εννέα μοναχοί ζουν στην μονή αυτή, η οποία αποτελεί έναν από τους αρχαιότερους και πιο ιερούς τόπους λατρείας του χριστιανισμού στο Ιράκ.
    Το Ισλαμικό Κράτος εξέδωσε την Παρασκευή τελεσίγραφο με το οποίο έδινε στη χριστιανική μειονότητα προθεσμία μερικών ωρών για να εγκαταλείψει τη Μοσούλη.
    Ήδη από την περασμένη εβδομάδα η τζιχαντιστική οργάνωση είχε καλέσει τους χριστιανούς αυτής της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ "να ασπασθούν το ισλάμ, να καταβάλουν έναν ειδικό φόρο ή να εγκαταλείψουν την πόλη", διότι διαφορετικά θα εκτελεσθούν.
    Ο χαλδαίος πατριάρχης Λουί Σάκο είχε υπολογίσει σε 35.000 τον αριθμό των χριστιανών της Μοσούλης πριν από την έναρξη της επίθεσης του ΙΚ. Σχεδόν όλοι εγκατέλειψαν την πόλη πριν από την εκπνοή του τελεσιγράφου, διευκρίνισε ο ίδιος.
    Στο Παρίσι, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ρομέν Ναντάλ έκανε σήμερα λόγο για "απαράδεκτες απειλές" εκ μέρους του Ισλαμικού Κράτους και υπογράμμισε πως "η Γαλλία καταδικάζει με τη μεγαλύτερη αυστηρότητα το τελεσίγραφο που απευθύνθηκε από το Ισλαμικό Κράτος προς τους χριστιανούς της Μοσούλης", επισημαίνοντας πως "πρόκειται για μια νέα εκδήλωση της αληθινής φύσης αυτής της τρομοκρατικής οργάνωσης".

    Ο ΟΗΕ καταδικάζει τις επιθέσεις κατά χριστιανών στο Ιράκ

    Ο ΟΗΕ καταδικάζει τις επιθέσεις κατά χριστιανών στο Ιράκ

    Οι διώξεις αφορούν κυρίως τους χριστιανούς στη Μοσούλη.
    Σε ομόφωνη δήλωση οι 15 χώρες μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας "καταδικάζουν με τον πλέον απερίφραστο τρόπο τη συστηματική δίωξη από το Ισλαμικό Κράτος και τις ομάδες που έχουν προσχωρήσει σε αυτό, ανθρώπων που ανήκουν σε μειονότητες και προσώπων που αρνούνται την εξτρεμιστική ιδεολογία Iσλαμικού Κράτους. Οι συστηματικές και μεγάλης κλίμακας επιθέσεις εναντίον αμάχων πληθυσμών λόγω της εθνοτικής τους καταγωγής ή της θρησκευτικής τους πίστης μπορεί να συνιστούν έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, για το οποίο οι υπεύθυνοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν".

    Σάββατο 19 Ιουλίου 2014

    Οι Κούρδοι Εθνος χωρίς Κράτος

    Κούρδοι: Έθνος χωρίς κράτος

    Οι Κούρδοι θεωρούνται η μεγαλύτερη εθνοτική ομάδα χωρίς κράτος.
    Οι περισσότεροι από τους οποίους ζούνε στην Τουρκία και η τύχη τους στο Ιράκ θα έχει απήχηση σε όλη την περιοχή, γράφει το τούρκικο δημοσίευμα και συνεχίζει:
    Η Περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν στο Ιράκ, έχει έντονη διαμάχη με την κεντρική κυβέρνηση στη Βαγδάτη, για τα έσοδα του πετρελαίου και τώρα σχεδιάζει ένα δημοψήφισμα για ανεξαρτησία.
    Οι Κούρδοι του Ιράκ, που αυτοδιοικούνται από το 1990, έχουν εκμεταλλευθεί την κρίση με το «Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε» και τα εγκαταλελειμμένα εδάφη από τον ιρακινό στρατό τα έχουν προσθέσει στην επικράτειά τους, αυξάνοντας την κατά 40%.
    Επισήμως, η Τουρκία παραμένει προσηλωμένη στην εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ. Ωστόσο, η Άγκυρα έχει φροντίσει σε μεγάλο βαθμό την ενδυνάμωση της Κουρδικής Περιφέρειας κατά τα τελευταία χρόνια, με γνώμονα τις δικές της οικονομικές ανησυχίες για πρόσβαση στο κουρδικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο και με τις κατασκευαστικές της εταιρείες που κυριαρχούν εκεί.
    Υπάρχει έντονο αμοιβαίο ενδιαφέρον. Το Ιρακινό Κουρδιστάν χρησιμεύει ως ρυθμιστικός παράγοντας έναντι του χάους του υπόλοιπου Ιράκ, και η Τουρκία αποτελεί μια βιώσιμη διέξοδος για την εξαγωγή των κουρδικών υδρογονανθράκων προς τις προσοδοφόρες αγορές της Ευρώπης.
    Οι σχέσεις με την σιιτική κυβέρνηση της Βαγδάτης έχουν διαταραχθεί. Ο Ερντογάν, ο οποίος είναι Σουνίτης, όπως οι περισσότεροι Τούρκοι, κατηγόρησε τον Ιρακινό πρωθυπουργό, Νούρι αλ Μαλίκι για την θρησκευτική πολιτική του που οδήγησε στην τρέχουσα κατάσταση στο Ιράκ.
    «Επειδή οι Κούρδοι στο Ιράκ, δεν έχουν ανάγκη από την κεντρική κυβέρνηση, φιλοδοξούν να ανεξαρτητοποιηθούν και η τάση αυτή έχει αποκτήσει περισσότερη νομιμότητα και αιτιολόγηση», δήλωσε ο Γιασίν Ακτάι, επικεφαλής του γραφείου εξωτερικών υποθέσεων του κυβερνώντος κόμματος της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, στην Τουρκία.
    Αυτό είναι ένα μάθημα που η κυβέρνηση έχει μάθει από τα ίδια τα γεγονότα που έγιναν μέσα στην Τουρκία, όπου το PKK μείωσε τις απαιτήσεις του για πλήρη ανεξαρτησία και είναι υπέρ της τοπικής αυτοδιοίκησης και των πολιτιστικών δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της κουρδικής γλώσσας στην εκπαίδευση.
    Η βία έχει υποχωρήσει σε μεγάλο βαθμό μετά από τις συνομιλίες που άρχισαν με τον φυλακισμένο ηγέτη του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, στα τέλη του 2012.
    Οι κουρδικές γραμμές
    Οι Κούρδοι κατοικούν ως επί το πλείστον στο ορεινό τόξο που αρχίζει από Συρία και Τουρκία και καταλήγει μέσω του Ιράκ στο Ιράν.
    Η άρνηση για μια δική τους γη στη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας καθώς και μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, τώρα μέσα στην αναταραχή του Ιράκ, βάζει το όνειρο της κρατικής υπόστασης, με τις δυνατότητες που τους δίνονται.
    Οι εξελίξεις πιέζουν την Τουρκία
    Αυτή η εξέλιξη, δίνει την αίσθηση του επείγοντος στην κουρδική ειρηνευτική διαδικασία μέσα στην Τουρκία. Στα τέλη Ιουνίου, το κοινοβούλιο άρχισε τις εργασίες του σχετικά με τη νομοθεσία για την επίλυση της σύγκρουσης, επισημοποιώντας τη διαδικασία για πρώτη φορά.
    «Το PKK και οι υποστηρικτές του, έχουν αποδεχθεί ότι η παραμονή τους στην Τουρκία είναι πιο ρεαλιστική, εφ' όσον αποκτήσουν μεγαλύτερη αυτονομία, πολιτιστικά δικαιώματα και λόγο στη διακυβέρνηση για τον εαυτό τους», είπε ο Ιντρίς Καρντάς, συντονιστής της πλατφόρμας Global Challenges στο πανεπιστήμιο Bilgi της Κωνσταντινούπολης.
    Ο ίδιος θα τονίσει:
    «Το μοντέλο μας είναι μια δημοκρατική συμπολιτεία που θα βασίζεται στη συνύπαρξη εντός των συνόρων καθώς με την καθιέρωση της πολυφωνίας».
    Επίσης, η δημογραφική μετακίνηση έχει μετριάσει την ανάγκη για ανεξαρτησία των Κούρδων της Τουρκίας.
    Μετά από δεκαετίες μεταναστευτικών ρευμάτων, η Κωνσταντινούπολη έχει περίπου 2 εκατομμύρια Κούρδους από έναν πληθυσμό περίπου 16-18 εκατομμυρίων.
    Εκείνο που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι εάν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν, η επιρροή των γεγονότων στο Ιράκ, ειδικά στους πρώην μαχητές του PKK που παραμένουν σε κρησφύγετα στα βουνά, μπορεί να αυξηθεί.
    «Οι φίλοι μου στα βουνά, αποτελούν εγγύηση για την ειρηνευτική διαδικασία. Εάν αυτή δεν λειτουργήσει, θα υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας, φυσικά, για άλλη μια φορά», δήλωσε ο Ουμούτ ένας 17χρονος χωρικός που ζει με τον πατέρα και το θείο του, στην πόλη Silopi, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ.