«Η συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ δεν έχει κατορθώσει να απαντήσει στη σημαντική απειλή που εκπροσωπεί η Τουρκία» δήλωσε σήμερα παρουσία του γενικού γραμματέα τη Συμμαχίας, Αντερς Ρασμούσεν, ο υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Δήμας, μιλώντας στο πλαίσιο εκδήλωσης του ΕΛΙΑΜΕΠ στην Αθήνα, για τον εορτασμό των 60 χρόνων από την ένταξη της Ελλάδας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Σήμερα ο γενικός γραμματέας συναντήθηκε και με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλο, με τον οποίο συζήτησαν όλα τα θέματα που αφορούν τη Συμμαχία και την Ελλάδα.Στην εκδήλωση του ΕΛΙΑΜΕΠ, Σ. Δήμας και Α. Ρασμούσεν έκαναν αναφορές στην οικονομική κρίση και στα ελληνικού ενδιαφέροντος ζητήματα, όπως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό.
Είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε την οικονομική κρίση και να επιτύχουμε ανάπτυξη προς όφελος του ελληνικού λαού, της Ελλάδας και της Ευρώπης, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, ξεκινώντας την ομιλία του.
Με το ίδιο θέμα άρχισε και ο Α. Ράσμουσεν, τονίζοντας την κυριαρχία της αβεβαιότητας στο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον και λέγοντας : «κατανοώ ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ασχοληθεί με τα του οίκου της για να υπάρξει ανάκαμψη της οικονομίας», ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στα Ασφαλιστικά Ταμεία
Σε μία αναφορά του στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τη στάση του ΝΑΤΟ, ο Σ. Δήμας δήλωσε ότι «η συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ δεν έχει κατορθώσει να απαντήσει στη σημαντική απειλή που εκπροσωπεί η Τουρκία».
«Η Ελλάδα", είπε, "από τα μέσα του 70 αντιμετωπίζει μόνιμη απειλή από έναν από τους συμμάχους της, την Τουρκία. Η σιωπή του ΝΑΤΟ από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ήταν εκκωφαντική. Η συστηματική αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας από την Τουρκία είναι και αντιμετωπίζεται από τον ελληνικό λαό, ως πραγματική και άμεση απειλή».
«Υπό το πρίσμα αυτό», πρόσθεσε, «η συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ δεν έχει κατορθώσει να απαντήσει στη σημαντική αυτή απειλή».
Γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, απαντώντας σε συναφές ερώτημα με το πρόβλημα της Κύπρου, είπε ότι η μη διευθέτηση του Κυπριακού προκαλεί «ανησυχία» και έχει αρνητικές συνέπειες όχι μόνον για την Κύπρο και τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, αλλά και στις σχέσεις μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ.
«Καλώ όλες τις πλευρές», είπε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ «να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για λύση του Κυπριακού και μάλιστα σύντομα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Τα σχέδια που υπάρχουν είναι πολύ κοντά σ΄ αυτό που φαίνεται να μπορούν να αποδεχθούν και οι δύο πλευρές».
Συνάντηση Ρασμούσεν - Αβραμόπουλου
Tα σοβαρά οικονομικά και δημοσιονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, επ' ουδενί έχουν διασαλέψει το αμυντικό σύστημα της Ελλάδας, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Αμύνης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, μετά τη συνάντηση που είχε με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Αντερς Ρασμούσεν. Παράλληλα, υπενθύμισε ότι η Ελλάδα παραμένει σημαντικός παράγοντας ασφάλειας, συνεργασίας και συνεννόησης στην ευρύτερη περιοχή.
Ο υπουργός συζήτησε με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ τον νέο ρόλο της Συμμαχίας ενόψει της Συνόδου Κορυφής στο Σικάγο, τον Μάιο του 2012, την πρόταση για βελτιστοποίηση των αμυντικών δυνατοτήτων των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ -εν μέσω της οικονομικής κρίσης που περιορίζει τους εθνικούς προϋπολογισμούς- και θέματα όπως οι σχέσεις της χώρας μας με γειτονικά κράτη- συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας- το Κυπριακό, την αντιπυραυλική ασπίδα και για τις σχέσεις Ρωσίας-ΝΑΤΟ.
Η συνάντηση έγινε με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 60 χρόνων από τη συμμετοχή της χώρας μας στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο.
Αναφερόμενος στις σχέσεις ΝΑΤΟ-Ρωσίας, ο Δ. Αβραμόπουλος επανέλαβε ότι έχει την υποστήριξη της Ελλάδας, στο πλαίσιο των αρχών της στρατηγικής εταιρικής σχέσης.
Από τους μακροβιότερους συμμάχους του ΝΑΤΟ η Ελλάδα
Από την πλευρά του, ο Α. Ρασμούσεν χαρακτήρισε την Ελλάδα ως ένα από τους μακροβιότερους συμμάχους του ΝΑΤΟ και πυλώνα της συλλογικής ασφάλειας. Παράλληλα, εξήρε τη συνεισφορά της χώρας μας στις επιχειρήσεις της Συμμαχίας για την επίτευξη της σταθερότητας, από το Αφγανιστάν έως το Κόσοβο, αλλά και για την προστασία του αμάχου πληθυσμού στη Λιβύη.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ έκανε λόγο για δύσκολες οικονομικές συνθήκες και για την ανάγκη το ΝΑΤΟ να κάνει δύσκολες επιλογές. Εξέφρασε πάντως τη βεβαιότητα ότι η Συμμαχία ως "οικογένεια που ο ένας βοηθά τον άλλο" θα βγεί δυνατότερη από την κρίση και αυτό θα επιβεβαιωθεί στη Σύνοδο Κορυφής.
Αναφερόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, ο Α. Ράσμουσεν επισήμανε την ανάγκη να διαμορφωθεί μία Συμμαχία, η οποία θα είναι σε θέση να ξεπεράσει τις προκλήσεις που προκύπτουν από την αυστηρή οικονομική κατάσταση, εξασφαλίζοντας παράλληλα την ασφάλεια για το μέλλον. Άλλωστε, κατέληξε, αυτός ο δεσμός είναι η καλύτερη επένδυση που έχουμε κάνει ποτέ στον τομέα της ασφάλειας και έχει αντέξει στον χρόνο.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δώρισε στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ το σπαθί του Μεγάλου Αλεξάνδρου